Artrita – Simptome, diagnostic, cauze și tratament

Artrita - o problema cu care nu este de glumit

De la jogging-ul de dimineață până la plimbările în parc, artrita poate afecta calitatea vieții și poate duce la limitări în activitățile zilnice. Totuși, o persoană ce suferă de această afecțiune are la îndemână diverse modalități pentru a rămâne activă și a-și menține o calitate a vieții ridicate.

În articolul ce urmează vă vom explora care sunt cauzele și simptomele artritei, cum poate fi ea diagnosticată, dar și ce tratamente există pentru această afecțiune.

Ce este artrita?

Artrita este o afecțiune medicală ce afectează una sau mai multe articulații și provoacă inflamarea lor. Aceasta cauzează dureri, rigiditate și limitează mișcarea.

Deși artrita este o afecțiune cronică ce nu poate fi vindecată complet, simptomele ei pot fi ameliorate prin tratament și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Simptomele artritei

Simptome comune

Artrita poate fi resimțită diferit de fiecare persoană, întrucât simptomele și severitatea variază în funcție de tipul de artrită, stadiul bolii și alți factori individuali și ambientali (temperatură, umiditate, activitate fizică).

Totuși, există mai multe simptome comune, printre care și:

  • Durere
  • Inflamație
  • Rigiditate
  • Limitarea mișcării
  • Oboseală
  • Deformarea articulațiilor

Simptome specifice tipului de artrită

În funcție de tip, artrita poate fi:

  • Osteoartrita – Este caracterizată prin eroziune și rigiditate articulară. Aceasta provoacă limitarea mobilității articulațiilor și rigidizare lentă și dureroasă după perioadele de imobilitate.
  • Artrita psoriazică (sau artropatia psoriazică) – Apare în general la persoanele cu psoriazis și afectează atât pielea, cât și articulațiile. Este asociată cu leziuni cutanate tipice psoriazisului, la nivelul articulațiilor. Ele se pot manifesta prin zone inflamate și provoacă durere și decolorarea țesuturilor afectate.
  • Artrita gutoasă – Guta afectează cel mai adesea degetele de la mâini și picioare, genunchii, gleznele și încheieturile și este asociată cu limitarea mișcării și febră. Un exemplu comun al acestui tip de afecțiune este artrita degetului mare de la picior.
  • Artrita juvenilă – Este o formă de artrită ce apare la copii și adolescenți, iar simptomatologia diferă în funcție de fiecare pacient în parte. Totuși, copii care suferă în general de această boală, dezvoltă și alte afecțiuni inflamatorii (cum ar fi inflamarea plămânilor).
  • Artrita reactivă – este o formă de artrită inflamatorie care apare în urma unei infecții cu anumite bacterii, cum ar fi Chlamydia, Salmonella sau Yersinia și afectează articulațiile mari, precum genunchii, șoldurile sau gleznele. Printre simptomele specifice se numără și febra, durere în jurul ochilor și probleme urinare.
  • Artrita reumatoida – Am abordat pe larg simptomatologia acestui tip de artrită într-un articol dedicat. Pentru a înțelege mai multe despre această patologie, vă invităm să accesați link-ul https://kinomed.ro/poliartrita-reumatoida/

Pe lângă acestea, există și alte tipuri de artrită, precum spondilartrita sau artrita septică (numită și artrita infecțioasă) motiv pentru care este foarte important consultul medicului de specialitate, dacă considerați că dumneavoastră sau cineva apropriat ar putea suferi de artrită.

În cazul în care suferi de astfel de probleme, solicită o programare la 031 405 5222!

Diagnosticul artritei

Diagnosticarea precoce a artritei este esențială pentru a menține calitatea vieții pacientului. În caz contrar, o formă avansată a bolii ar putea declanșa modificări ale structurii și funcțiilor articulațiilor.

Consultație medicală

Primul pas în diagnosticarea artritei este consultul medical. El este realizat de un medic specialist, care va face o anamneză pe baza simptomatologiei, dar și a istoricului medical.

Ulterior, acesta va putea prescrie un tratament adecvat pentru a încetini progresul bolii și a ameliora simptomele. De asemenea, medicul va putea monitoriza evoluția bolii și va putea recomanda modificări ale stilului de viață pentru a preveni deteriorarea articulațiilor.

Examen fizic

Medicul va examina articulațiile pacientului pentru a căuta semne de inflamație, roșeață, sensibilitate și limitări ale mobilității și va evalua musculatura, oasele și țesuturile adiacente articulațiilor.

În general, examinarea fizică nu este suficientă pentru a determina cu exactitate natura artritei, motiv pentru care medicii apelează la investigații suplimentare precum teste de sânge și imagistică.

Teste de sânge și imagistică

Analizele de sânge sunt folosite pentru a identifica markeri ai inflamației sau factori reumatoizi specifici ce sunt prezenți în cazul unor forme de artrită.

Spre exemplu, în cazul artritei piciorului sau artritei genunchiului, testele de sânge pot furniza medicilor informații utile despre cantitatea de proteine inflamatorii și nutrienți în corp.

Imagistica medicală, precum radiografiile, tomografiile computerizate (CT) sau RMN-urile, joacă un rol important în diagnosticarea și monitorizarea artritei. Ele permit vizualizarea directă a articulației și detectarea eventualelor leziuni sau deteriorări artritice.

Orice întârziere în diagnosticarea problemelor descrise aici conduce la agravarea simptomelor și la apariția complicațiilor.

Nu mai aștepta, sună acum la Programări KINOMED (0747.992.255)!

Cauzele artritei

Veți vedea în continuare – așa cum putem defini atât de multe tipuri de artrite, la fel de multe sunt și posibilele cauze:

Factori de risc

Există multipli factori de risc ce pot influența apariția artritei. Mai mult decât atât, acestea diferă în funcție de forma artritei. Totuși, cei mai comuni factori de risc sunt:

  1. Vârsta – Riscul de a dezvolta artrită crește odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după vârsta de 60 de ani.
  2. Genul – Femeile sunt frecvent afectate de această boală
  3. Factori genetici
  4. Excesul de greutate
  5. Traumatisme sau leziuni anterioare
  6. Stilul de viață sedentar
  7. Tulburări autoimune

Cauze specifice tipurilor de artrită

  • Cauzele osteoartritei – Este cauzată în general de uzura naturală a cartilajului, suprasolicitarea articulațiilor, traumatisme, obezitatea și moștenirea genetică
  • Cauzele artritei psoriazice – Cauza exactă a acestei forme de artrită este necunoscută, însă specialiștii cred ca ar fi o afecțiune autoimună. Se pare că sistemul imunitar lupta împotriva factorilor cauzatori ai bolii si atacă greșit țesuturile sănătoase ale articulațiilor și pielii.
  • Cauzele artritei gutoase – Este cauzată de o acumulare de cristale de acid uric în articulații.
  • Cauzele artritei juvenile – Cauza exactă a artritei juvenile nu este cunoscută, dar se crede că poate fi o afecțiune autoimună. Alte posibile cauze includ infecțiile și moștenirea genetică.
  • Cauzele artritei reactive – Este cauzată de o infecție bacteriană în altă parte a corpului, cum ar fi tractul urinar sau sistemul digestiv. Sistemul imunitar poate declanșa inflamații în articulații după ce bacteriile au fost eliminate din organism.

Cu siguranță însă, de foarte multe ori, la baza unei asemenea afecțiuni stă o combinație de factori, de aceea consultul medical și tratarea timpurie sunt esențiale.

Tratamentul artritei

Fiind o boală atat acuta cat si cronică, este bine de știut că tratamentul artritei vizează ameliorarea simptomatologiei și limitarea progresiei bolii, și nu eliminarea totală a afecțiunii din organism.

Medicamente pentru ameliorarea simptomelor

Există mai multe tipuri de medicamente care pot fi utilizate pentru tratarea artritei, inclusiv analgezice, antiinflamatoare, corticosteroizi și medicamente modulatoare ale răspunsului imunitar.

De asemenea, suplimentele ce conțin vitamina E și multivitamine pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei și la prevenirea accidentelor viitoare.

Terapie fizică și ocupațională

Terapia fizică (sau fizioterapia) poate ajuta la menținerea flexibilității și a forței musculare în timp ce reduce durerea și inflamația articulațiilor. Ea implică utilizarea exercițiilor fizice, a electroterapiei și a altor tehnici pentru a îmbunătăți condiția fizică și este extrem de utilă în recuperarea leziunilor cauzate de artrită.

Un alt set de proceduri specifice, utile în tratarea artritelor, îl reprezintă masajul terapeutic.

Adesea, pentru tratarea artritei la mâini se pot folosi mobilizări active ale articulațiilor afectate. La fel, în ceea ce privește tratamentul artritei la picioare, mișcări regulate și exercițiile fizice recomandate de un fizioterapeut pot ajuta persoana să se mențină sănătoasă.

Intervenții chirurgicale

În cazurile severe de artrită, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a înlocui o articulație afectată sau pentru a corecta o deformare.

Prevenirea artritei

Pentru a preveni apariția artritei în organism este important să mențineți un stil de viață sănătos.

Exercițiile fizice regulate ajută la creșterea flexibilității și a masei musculare, precum și menținerea greutății normale.

Evitați pozițiile și mișcările repetitive și mențineți o postură corectă pe tot parcursul zilei.

Îngrijirea la domiciliu pentru persoanele cu artrită

Îngrijirea la domiciliu poate fi o variantă eficientă pentru persoanele care suferă de artrită.

Urmarea unui plan de tratament realizat împreună cu medicul specialist este foarte importantă în gestionarea artritei într-o astfel de situație. De asemenea, pacientul trebuie să urmeze cu strictețe exercițiile fizice recomandate.

Medicul poate recomanda chiar și schimbarea dietei ca parte din planul de tratament. Totodată, este foarte important să consulți constant medicul pentru a te asigura de buna evoluție a bolii.

Programează-te la o consultație pe programari@kinomed.ro pentru un plan de tratament potrivit restabilirii sănătății tale!

Tarifele pentru serviciile KINOMED sunt disponibile aici.

Fa o programare acum!

Echipa Medicala KINOMED