Terapia Vojta pentru copii

Terapia Vojta pentru copii

Când este recomandata terapia Vojta?

Astazi, terapia Vojta este folosita pentru tratarea oricărui tip de tulburare motorie sau posturală, cauzată de afectarea sistemului nervos central, prin obținerea reacțiilor ideale în facilitarea mișcărilor.

Este recomandată în special sugarilor și copiilor mici  copiilor cu afecțiuni neurologice, ortopedice sau întârzieri în dezvoltarea motorie, dar și adolescenților și adulților care au asemenea probleme. În cazul copiilor mici rezultatele apar mai rapid, datorită sistemului nervos central mai maleabil decât cel al adulților.

Terapia Vojta este utilizata de asemenea în modificările de coordonare centrală la sugari ori în modificările motorii rezultate din leziuni cerebrale, cum ar fi paralizia cerebrală sau paraplegia.

La fel, aceasta este indicată în paralizia periferică a membrelor superioare și inferioare, cum ar fi spina bifida, pareza de plex brahial, boli musculare, scleroza multiplă sau accidente vasculare cerebrale.

Mai mult, poate fi aplicată și pacienților cu boli sau limitări ale coloanei vertebrale, precum scolioza, cifoza, hiperlordoza, hernii de disc, dar și celor cu leziuni la umăr, șold, picior (luxații si displazii) ori cu probleme respiratorii, de mestecare sau de înghițire.

 

Daca ai sau știi pe cineva care ar putea beneficia de terapia Vojta, nu ezita să îi recomanzi o consultație de specialitate în cadrul KINOMED, clinica de excelență în recuperare medicală din București!

Ce reprezintă Terapia Vojta?

Terapia Vojta este o metoda de tratament de recuperare pediatrică în care tiparele motorii înnăscute sunt activate în mod reflex, respectiv prin mișcări care sunt înmagazinate în creier, dar nu sunt active din cauza unor tulburări ale sistemului nervos central al copiilor.

Principiul Vojta a fost dezvoltat de neurologul dr. Vaclav Vojta între anii 1950-1970, în urma descoperirii așa-numitei „locomoții reflexe’’. Aflat în căutarea unui tratament pentru copiii cu paralizie cerebrală, dr. Vojta a descoperit că este posibil să declanșezi reacții motorii repetate în trunchi și extremități prin anumiți stimuli și în anumite poziții.

Terapia Vojta permite, așadar, accesarea tiparelor motorii înnăscute pe care creierul le are stocate, tipare care pot ajuta apoi la efectuarea mișcărilor coordonate.

Așadar, dacă ești în căutarea unei clinici de Recuperare Medicală Pediatrică în București, cu specialiști experimentați în lucrul cu copiii, nu ezita să ne contactezi.

Vei beneficia garantat de un program personalizat de tratament, și de informații cu privire la căt costă o ședință de terapie specializată.

terapie vojta la copii

Ce implica terapia Vojta?

Practic, terapeutul aplica o presiune selectiva asupra unor zone in trei pozitii de baza (intins pe spate, cu fata in jos sau pe lateral). Pe langa acestea, exista alte variatii in cadrul pozitiilor de baza, iar terapeutul decide tratamentul adecvat fiecarui pacient.

Modelele motorii pot fi declansate din 9 zone ale corpului, descrise de Vojta si situate la nivelul trunchiului, bratelor si picioarelor. Combinand mai multe zone si schimband intensitatea si directia presiunii, modelele pot fi activate.

Stimulii exercitati de catre terapeut, in cazul bebelusilor, activeaza doua sisteme de baza: tararea reflexa si rostogolirea reflexa. Aceste doua raspunsuri contin toate componentele de baza ale oricarei locomotii, respectiv:

  • controlul automat al echilibrului in timpul miscarii (control postural);
  • indreptarea corpului impotriva gravitatiei (verticalizarea);
  • miscarile de prindere sau trecere ale membrelor (mobilitate fazica).

O data cu declansarea repetata a acestor miscari „reflexe”, este posibila „deblocarea” circuitelor neuronale, blocate functional intre creier si maduva spinarii, sau chiar formarea de noi cai pentru a realiza locomotia reflexa la copil.

Terapia Vojta este adaptata fiecarui pacient si obiectivelor sale terapeutice, prin combinarea si variatia zonelor de stimulare, precum si prin modificari minime in directia presiunii si pozitionarea membrelor.

Avantajele terapiei Vojta

Abordarea timpurie a afectiunilor sistemului nervos central permite ca modificarile initiale pe care le prezinta pacientul sa nu fie agravate sau sa se corecteze in totalitate.

Asa cum se observa si din sectiunea anterioara, terapia Vojta permite un control postural si o locomotie mai buna. De asemenea, ea actioneaza si in dezvoltarea capacitatilor de dezvoltare psihomotorie, scade rigiditatea, ajuta la controlul sfincterelor, la masticatie si inghitire.

Efectele pozitive ale terapiei sunt vizibile imediat dupa stimulare. La inceputul sedintei terapeutul isi stabileste un obiectiv pe care doreste sa il atinga si pe care il verifica la finalul sedintei.

Terapia Vojta este munca in echipa

Pentru a fi eficienta terapia trebuie sa fie efectuata de mai multe ori pe zi, de pana la 3 ori, dar nu mai devreme de 4-5 ore intre stimulari. Pentru acest lucru unul dintre parinti/ cineva din familie/ apropiat este intruit de catre terapeut pentru a continua acasa exercitiile.

Cand nu este recomandata terapia Vojta

Terapia Vojta este contraindicata pacientilor cu:

  • boala oaselor de sticla;
  • probleme metabolice;
  • tumori cerebrale;
  • atacuri astmatice;
  • stari febrile;
  • boli cardiovasculare;
  • inflamatii;
  • simptome post vaccinare (reincepe terapia doar la indicatia medicului), dar numai in urma unui consult de specialitate, putem sti daca aceasta terapie se potriveste unui pacient.

PROGRAMARI CONSULTATIE RECUPERARE PEDIATRICA SI PRETURI TERAPIE VOJTA

Daca cineva drag tie are nevoie de aceasta terapie, programati-va la un consult in cadrul KINOMED – clinica de recuperare medicala, iar profesionistii in terapie Vojta ai clinicii iti vor da cele mai bune recomandari in vederea unei recuperari! Ne gasesti pe programari@kinomed.ro , telefonic la 031 405 5222 sau accesand formularul online.

Alte servicii KINOMED

Review-uri online despre KinoMed

Cateva dintre opiniile lasate pe Google de catre cei care ne-au trecut pragul:

Ionut VariaIonut Varia
07:21 20 Jul 22
Am ajuns la Kinomed la recomandarea domnului Dr. Mihai Rata in urma unei operatii de reconstructie de ligament incrucisat anterior. Aici am intalnit o echipa de adevarati profesionisti care m-au ajutat in procesul de recuperare. Recuperarea mea a durat 5 luni, timp in care am fost primit de fiecare data cu energie pozitiva si amabilitate. Tot personalul este prietenos si atent, atmosfera este foarte relaxanta.Vreau sa ii multumesc lui Sebastian pentru efortul depus, pentru seriozitate si pentru recomandarile pe care mi le-a facut dupa ce am terminat programul de recuperare, dar si celolarlati membrii ai echipei cu care am interactionat (Carolina, Andreea, Cristina si Razvan). In cele 5 luni am invatat multe lucruri noi! Multumesc pentru tot! M-am simtit extraordinar la voi! Sunteti o echipa de nota 10.
RawanneRawanne
11:36 13 Jul 22
O clinica in care gasesti atat o energie minunata, cat si servicii de cea mai buna calitate. Experienta mea a fost de nota 10. Daca doresti ca recuperarea medicala sa se imbine cu timpul petrecut intr-un mod placut si relaxant, KINOMED este cea mai buna optiune.
Cristi JuveCristi Juve
12:11 20 Jun 22
Nu ai ce sa zici rău despre această clinică! Dar să o luăm cu începutul:La recepție totdeauna ești întâmpinat cu zâmbetul pe Buzești cu o vorbă frumoasă și caldă! Aici primești toate indicațiile și ai răspunsuri imediate și la obiect despre ceea ce urmează sa se întâmple cu tine în cadrul acestei clinici! Personalul de o politețe și un profesionalism perfect. Toate procedurile îți sunt explicate și mai ales îți sunt comunicate și la ce servesc. În cele din urma dar în nici un caz pe ultimul loc, chiar o pot situa pe locul 1,sa vorbim și despre Doamna(Domnișoara) Andra Pintilie, îmi cer scuze dar nu cunosc starea civilă a dânsei, este de departe un profesionist deosebit. Vorbe calde, ascultă cu atenție suferințele pacienților, iar la sfârșit în mod sigur te vei alege cu schema de tratament de care ai nevoie!! Felicitări întregii echipe pentru ceea ce reușiți sa realizați!! Cam așa ar trebui sa arate toate clinicile sau spitalele din țară, dar din păcate nu prea se pot compara!!
Silvia DumitriuSilvia Dumitriu
12:19 08 Jun 22
Suferind de cativa ani de probleme de natura ortopedica, am fost nevoita sa apelez la mai multe cabinete de kinetoterapie din Bucuresti iar la recomandarea unor prieteni am aflat si de clinica dvs, KINOMED. Aici, am ramas surprinsa de amabilitatea cu care sunt tratati pacientii, explicatii si sfaturi de urmat primite din partea personalului medical, time management peste asteptari privind programarile. Sunt sigura ca urmatoarele sedinte vor fi programate tot in aceasta clinica.
Claudiu LazaricaClaudiu Lazarica
16:26 02 May 22
Numele meu este Claudiu Lazarica, sunt atlet de performanta si campion national al Romaniei la saritura in inaltime(atletism). In vara anului trecut am trecut pragul clinicii KinoMed pentru prima data si am inceput o colaborare frumoasa care continua si e imperios necesara carierei mele sportive. Pe langa multe alte probleme medicale care au ramas in clinica, in iarna, inaintea sezonului competitional am patit o ruptura musculara, care in mod normal ar fi trebuit sa ma tina mult timp pe bara, insa cu ajutorul Alexandrei, in 2 saptamani am fost apt sa revin la antrenament ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, sezonul s-a incheiat cu medalia de aur din poza!Multumesc KinoMed! 🙂
js_loader

Publicat pe: 16/12/2022 | Actualizat pe: 23/10/2024