Ce reprezinta Terapia Vojta?
Terapia Vojta este o metoda de tratament in care tiparele motorii innascute sunt activate in mod reflex, respectiv prin miscari care sunt inmagazinate in creier, dar nu sunt active din cauza unor tulburari ale sistemului nervos central.
Principiul Vojta a fost dezvoltat de neurologul dr. Vaclav Vojta intre anii 1950-1970, in urma descoperirii asa-numitei „locomotii reflexe’’. Aflat in cautarea unui tratament pentru copiii cu paralizie cerebrala, dr. Vojta a descoperit ca este posibil sa declansezi reactii motorii repetate in trunchi si extremitati prin anumiti stimuli si in anumite pozitii.
Terapia Vojta permite, asadar, accesarea tiparelor motorii innascute pe care creierul le are stocate, tipare care pot ajuta la efectuarea miscarilor coordonate.
Cand este recomandata terapia Vojta?
Astazi, terapia Vojta este folosita pentru tratarea oricarui tip de tulburare motorie sau posturala, cauzata de afectarea sistemului nervos central prin obtinerea reactiilor ideale in facilitarea miscarilor.
Este recomandata sugarilor, copiilor, adolescentilor si adultilor care au o afectiune neurologica, ortopedica sau intarzieri in dezvoltarea motorie. In cazul copiilor, totusi, rezultatele apar mai rapid, datorita sistemului nervos central mai maleabil decat cel al adultilor.
Terapia Vojta este utilizata in modificarile de coordonare centrala la sugari ori in modificarile motorii rezultate din leziuni cerebrale, cum ar fi paralizia cerebrala sau paraplegia.
De asemenea, aceasta este indicata in paralizia periferica a membrelor superioare si inferioare, cum ar fi spina bifida, pareza de plex brahial, boli musculare, scleroza multipla, accidente vasculare cerebrale.
Mai mult, poate fi aplicata si pacientilor cu boli sau limitari ale coloanei vertebrale, precum scolioza, cifoza, hiperlordoza, hernii de disc, dar si celor cu leziuni la umar, sold, picior (cu luxatii si displazii) ori cu probleme respiratorii, de mestecare sau de inghitire.
Daca stii pe cineva care ar putea beneficia de terapia Vojta, nu ezita sa ii recomanzi o consultatie de specialitate in cadrul KINOMED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti!
Ce implica terapia Vojta?
Practic, terapeutul aplica o presiune selectiva asupra unor zone in trei pozitii de baza (intins pe spate, cu fata in jos sau pe lateral). Pe langa acestea, exista alte variatii in cadrul pozitiilor de baza, iar terapeutul decide tratamentul adecvat fiecarui pacient.
Modelele motorii pot fi declansate din 9 zone ale corpului, descrise de Vojta si situate la nivelul trunchiului, bratelor si picioarelor. Combinand mai multe zone si schimband intensitatea si directia presiunii, modelele pot fi activate.
Stimulii exercitati de catre terapeut, in cazul bebelusilor, activeaza doua sisteme de baza: tararea reflexa si rostogolirea reflexa. Aceste doua raspunsuri contin toate componentele de baza ale oricarei locomotii, respectiv:
- controlul automat al echilibrului in timpul miscarii (control postural);
- indreptarea corpului impotriva gravitatiei (verticalizarea);
- miscarile de prindere sau trecere ale membrelor (mobilitate fazica).
O data cu declansarea repetata a acestor miscari „reflexe”, este posibila „deblocarea” circuitelor neuronale, blocate functional intre creier si maduva spinarii, sau chiar formarea de noi cai pentru a realiza locomotia reflexa la copil.
Terapia Vojta este adaptata fiecarui pacient si obiectivelor sale terapeutice, prin combinarea si variatia zonelor de stimulare, precum si prin modificari minime in directia presiunii si pozitionarea membrelor.
Asadar, daca esti in cautarea unei clinici de recuperare medicala in Bucuresti, cu specialisti experimentati, nu ezita sa ne contactezi.
Iti stam la dispozitie cu un program personalizat si informatii cu privire la cat costa o sedinta de terapie specializata.
Avantajele terapiei Vojta
Abordarea timpurie a afectiunilor sistemului nervos central permite ca modificarile initiale pe care le prezinta pacientul sa nu fie agravate sau sa se corecteze in totalitate.
Asa cum se observa si din sectiunea anterioara, terapia Vojta permite un control postural si o locomotie mai buna. De asemenea, ea actioneaza si in dezvoltarea capacitatilor de dezvoltare psihomotorie, scade rigiditatea, ajuta la controlul sfincterelor, la masticatie si inghitire.
Efectele pozitive ale terapiei sunt vizibile imediat dupa stimulare. La inceputul sedintei terapeutul isi stabileste un obiectiv pe care doreste sa il atinga si pe care il verifica la finalul sedintei.
Terapia Vojta este munca in echipa
Pentru a fi eficienta terapia trebuie sa fie efectuata de mai multe ori pe zi, de pana la 3 ori, dar nu mai devreme de 4-5 ore intre stimulari. Pentru acest lucru unul dintre parinti/ cineva din familie/ apropiat este intruit de catre terapeut pentru a continua acasa exercitiile.
Cand nu este recomandata terapia Vojta?
Terapia Vojta este contraindicata pacientilor cu:
- boala oaselor de sticla;
- probleme metabolice;
- tumori cerebrale;
- atacuri astmatice;
- stari febrile;
- boli cardiovasculare;
- inflamatii;
- simptome post vaccinare (reincepe terapia doar la indicatia medicului), dar numai in urma unui consult de specialitate, putem sti daca aceasta terapie se potriveste unui pacient.
PROGRAMARI CONSULTATIE RECUPERARE PEDIATRICA SI PRETURI TERAPIE VOJTA
Daca cineva drag tie are nevoie de aceasta terapie, programati-va la un consult in cadrul KINOMED – clinica de recuperare medicala, iar profesionistii in terapie Vojta ai clinicii iti vor da cele mai bune recomandari in vederea unei recuperari! Ne gasesti pe programari@kinomed.ro , telefonic la 0747.992.255 sau accesand formularul online.
Alte servicii KINOMED
Review-uri online despre KinoMed
Cateva dintre opiniile lasate pe Google de catre cei care ne-au trecut pragul: