Sindromul de tunel carpian: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Sindromul de tunel carpian este o afectiune neuropata cauzata de compresia exercitata asupra nervului median la nivelul pumnului. Provoaca durere si senzatie de amorteala sau furnicatura la nivelul mainii si primelor 3 degete si jumatatii mediale a degetului IV (inelar). In cazuri grave, tunelul carpian poate duce si la scaderea fortei musculare.

Tunelul carpian (numit si canal carpian) este un pasaj îngust la baza mâinii, delimitat de oasele carpiene si retinaculul flexorilor (ligamentul carpian transvers) si este traversat de nervul median si noua tendoane.

Nervul median trece prin tunelul carpian, unde se conectează la degetul mare și la unele dintre degetele de la mână din partea palmei. Pe măsură ce acest pasaj îngust devine prea mic din cauza umflăturilor sau a altor modificări, poate provoca presiune și iritație asupra nervului median, ceea ce duce la amorțeală și durere la degetele de la mână, la degetul mare și la încheietura mâinii.

Cauze pentru aparitia sindromului de tunel carpian

De la ce apare acest sindrom de tunel carpian? Iata cele mai des intalnite cauze si factori de risc:

  • Miscarile repetitive si de lunga durata ale mainii / suprasolicitarea articulatiei pumnului;
  • Varsta – predominant sunt afectati pacientii cu varste cuprinse intre 40 si 70 ani;
  • Traumatisme – (entorsa/luxatie/fractura) la nivelul membrului superior;
  • Deformari osteoarticulare;
  • Tulburari metabolice: diabet, hipotiroidism, guta;
  • Sexul – femeile sunt de trei ori mai predispuse fata de barbati;
  • Conditii fiziologice – sarcina.

Simptome in situațiile de sindrom de tunel carpian

Sindromul tunelului carpian este cea mai frecventă cauză a amorțelii și furnicăturilor la nivelul mâinilor. Sindromul tunelului carpian apare de obicei atunci când se acumulează presiune pe nerv, care poate fi cauzată de orice, de la sarcină la o afecțiune hipotiroidiană.

Unii pacienți care au sindromul tunelului carpian pot experimenta amorțeală – în special dacă nu poartă un corset de susținere în timpul zilei. Dar iata o lista mai completa a simptomatologiei specifice tunelului carpian:

  • Amorteala sau senzatie de furnicatura la nivelul mainii cu aparitie predominant nocturna;
  • Durere si senzatie de mana grea;
  • Slabiciune la nivelul articulatiei, incapacitatea de functionare a mainii si degetelor;
  • Semn clar – atrofia pantecului muscular la nivelul policelui in stadii avansate ale compresiei.

Simptomele acestei afecțiuni încep cu „furnicături” sau amorțeală la nivelul mâinii, antebrațului sau încheieturii mâinii. Simptomele sunt de obicei mai grave noaptea, precum și atunci când vă treziți sau când vă mișcați mâna/încheietura mâinii. Va exista, de asemenea, o senzație de arsură la nivelul degetului afectat. Sindromul tunelului carpian declanșează o senzație de slăbiciune la nivelul mâinii și al degetelor din cauza împingerii nervilor, care afectează mușchii mâinii în timp ce execută sarcini dificile si repetate îndelung, constant.

Prezinți simptomele descrise? Crezi că ai putea suferi de aceasta afectiune? Solicită o programare la 031 405 5222!

Metode de diagnostic pentru tunelul carpian

Pentru diagnosticarea sindromului de tunel carpian se poate realiza un examen clinic al încheieturii mâinii, care consta in palparea si evaluarea sensibilității degetelor si a mușchilor mâinii. In plus, medicul poate efectua un tip de test sindrom tunel carpian sau mai multe, cum ar fi testul Tinel si testul Phalen, pentru a verifica daca exista compresiune nervoasa.

In cazurile mai complexe, se poate efectua o examinare imagistica, cum ar fi electromiografia sau studiul de conducere nervoasa, pentru a evalua funcția nervului median. Aceste teste pot ajuta la confirmarea diagnosticului si pot identifica alte probleme, cum ar fi neuropatia periferica.

De asemenea, este important sa se efectueze o evaluare completa a istoricului medical si a medicamentelor luate, deoarece anumite afecțiuni medicale sau medicamente pot duce la apariția simptomelor asemănătoare cu cele din sindromul de tunel carpian.

Pe scurt, diagnosticul sindromului de tunel carpian poate fi realizat prin intermediul examinării clinice, testelor specifice si, in cazurile mai complexe, prin intermediul examinărilor imagistice. O evaluare completa a istoricului medical si a medicamentelor luate poate ajuta la identificarea factorilor de risc si la stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Tratamente sindrom tunel carpian. Fizioterapia si kinetoterapia in sindromul de tunel carpian

Pentru tratarea sindromului de canal carpian sunt disponibile tratamentul de recuperare, tratamentul medicamentos și tratamentul chirurgical.

KINOMED vă pune la dispoziție următoarele modalități de tratament, aplicate specific in functie de nevoile fiecărui pacient:

  • Fizioterapie – combina Physys
  • Galvanizare simpla sau ionogalvanizare,
  • TENS,
  • CIF,
  • LASER US;
  • Kinetoterapie activă pentru relaxare musculara/stretching palmar si tehnici speciale de terapie ocupațională pentru antrenarea/ reeducarea mișcărilor de finețe;
  • Terapie manuală – efectuată prin tehnici manuale de decoaptare articulară si lucru fascial profund;
  • Kinesiotaping pentru susținerea articulației și a mișcărilor, îmbunătățirea circulației locale si restricționarea mișcărilor exagerate eliberând astfel presiunea exercitata pe nerv la nivel carpian;
  • Ortezare – orteza speciala pentru sindrom de tunel carpian (purtarea unei orteze specifice în prima faza cel puțin 3 luni, care va menține articulația radiocarpiana în poziție neutră sau într-o extensie ușoară de 30 de grade, combinată cu ședințele de fizio-kinetoterapie);
  • Masaj terapeutic profund si superficial asupra mușchilor extensori și flexori ai antebrațelor în vederea creșterii circulației sangvine locale, ameliorarea inflamației, calmarea durerilor in zonele iritate.

Tratamente medicamentoase

Variante disponibile – doar la recomandarea medicului:

  • antiinflamatoare
  • antialgice
  • antioxidante
  • nootrope
  • vitamine

Tratament chirurgical

Există mai multe lucruri pe care le puteți încerca pentru a ajuta la ameliorarea afecțiunii, înainte de a lua în considerare intervenția chirurgicală ca opțiune. Daca insa se ajunge la aceasta situație, cu siguranță va trebui să luați in calcul și factorul timp recuperare operație tunel carpian, aspect pe care îl veți discuta cu medicul dumneavoastra.

Ce se întâmplă dacă nu tratam problemele de canal carpian?

La inceputul problemelor, cand inca nu stim ce este in neregula (probleme de metacarpiene sau de oase carpiene, sindrom carpian sau multe alte „banuieli”), simptomele sindromului de tunel carpian se manifesta prin senzatia de amorteala si furnicaturi la nivelul degetelor mainii, care apar mai frecvent pe parcursul noptii.

Evolutia ulterioara a acestei afectiuni duce la aparitia durerilor mai serioase, la fel – in special nocturne, care te pot trezi din somn. Durerile de acest tip pot fi acompaniate si de alte simptome, cum ar fi tremurul degetelor sau slabiciunea musculaturii mainii, lipsa de coordonare in miscari, ba chiar si atrofia musculara a flexorilor si extensorilor degetelor.

In cazurile avansate, evolutia sindromului de tunel carpian poate duce pana la instalarea ischemiei nervului median cu necroza acestuia, conducand la pierderea sensibilitatii si functiilor normale ale degetelor de la mana afectata.

De aceea, recomandarea noastra ramane mereu sustinuta: nu intarziati vizita la medic. Va puteti spune „eh, sindrom de canal carpian are toata lumea si viata merge inainte”, dar nu este asa.

Programează-te la o consultație pe programari@kinomed.ro și hai să urmezi tratamentul potrivit restabilirii sănătății tale!

Tarifele pentru serviciile Kinomed sunt disponibile aici.

Fa o programare acum!