Articol scris de SORANA POPESCU, Medic Specialist Neurologie
Durerea lombara este durerea localizata in partea inferioara a spatelui si poate fi cauzata de diferite tipuri de leziuni, precum traumatice, inflamatorii, degenerative, metabolice sau neoplazice, originare in tesuturile moi care inconjoara coloana vertebrala. Desi nu este o boala in sine, durerea lombara se inscrie intre cele mai frecvente cauze care determina pacientul sa se programeze la un consult neurologic. Astfel, daca ai dureri care nu-ti dau pace, programeaza-te la KINO MED, clinica de kinetoterapie si fizioterapie in Bucuresti. Profesionistii nostri au expertiza necesara si opereaza cu cele mai noi tehnologii pentru imbunatatirea starii de sanatate si, implicit, a calitatii vietii tale.
Citeste articolul nostru pana la final, pentru a afla mai multe despre durerea lombara, de cate tipuri este, ce cauzeaza durerea lombara si cum o poti preveni!
Cum poate fi clasificata durerea lombara?
In functie de evolutia simptomelor, durerea lombara poate fi:
Acuta – atunci cand simptomele dureaza mai putin de 4 saptamani;
Subacuta – atunci cand simptomele dureaza intre 4-12 saptamani;
Cronica – atunci cand simptomele sunt prezente mai mult de 12 saptamani;
In functie de caracteristicile durerii, durerea lombara poate fi:
Mecanica – atunci cand durerea se agraveaza odata cu miscarea, se calmeaza in repaus si nu exista dureri nocturne;
De tip inflamator – cand durerea este progresiva cu aspect nocturn si nu cedeaza prin odihna.
In functie de localizarea durerii, distingem:
Durere lombara musculo-scheletala/non-neurologica – in acest caz, durerea este localizata paravertebral si nu exista simptome neurologice. In cazul acestui tip de durere, pot exista modificari degenerative ale coloanei, leziuni locale ale structurilor coloanei (vertebre, ligamente, musculatura, tesuturi moi). Miscarile repetitive sau un efort muscular neobisnuit si brusc al musculaturii paravertebrale poate determina spasm si durere musculara prin hiperactivitate metabolica si productie de acid lactic.
Durere lombara neurologica – in acest caz, durerea este insotita de simptome radiculare, exista un deficit motor crural, durerea iradiaza, este afectata sensibilitatea in dermatomul corespunzator radacinii afectate. Aceasta durere este, de obicei, rezultatul compresiei radacinii nervoase prin hernierea discului. La pacientii mai varstnici de 65 de ani, radacina nervoasa este deseori afectata de modificari degenerative ale coloanei legate de varsta (hipertrofie ligamentara, formare de osteofite, artropatia fatetelor articulare, ingustare foraminala).