Durerea lombara – ce este, care sunt cauzele, cand trebuie sa consulti un medic?

Articol scris de SORANA POPESCU, Medic Specialist Neurologie
Durerea lombara este durerea localizata in partea inferioara a spatelui si poate fi cauzata de diferite tipuri de leziuni, precum traumatice, inflamatorii, degenerative, metabolice sau neoplazice, originare in tesuturile moi care inconjoara coloana vertebrala. Desi nu este o boala in sine, durerea lombara se inscrie intre cele mai frecvente cauze care determina pacientul sa se programeze la un consult neurologic. Astfel, daca ai dureri care nu-ti dau pace, programeaza-te la KINO MED, clinica de kinetoterapie si fizioterapie in Bucuresti. Profesionistii nostri au expertiza necesara si opereaza cu cele mai noi tehnologii pentru imbunatatirea starii de sanatate si, implicit, a calitatii vietii tale.
Citeste articolul nostru pana la final, pentru a afla mai multe despre durerea lombara, de cate tipuri este, ce cauzeaza durerea lombara si cum o poti preveni!
Cum poate fi clasificata durerea lombara?
In functie de evolutia simptomelor, durerea lombara poate fi:
  • Acuta – atunci cand simptomele dureaza mai putin de 4 saptamani;
  • Subacuta – atunci cand simptomele dureaza intre 4-12 saptamani;
  • Cronica – atunci cand simptomele sunt prezente mai mult de 12 saptamani;
In functie de caracteristicile durerii, durerea lombara poate fi:
  • Mecanica – atunci cand durerea se agraveaza odata cu miscarea, se calmeaza in repaus si nu exista dureri nocturne;
  • De tip inflamator – cand durerea este progresiva cu aspect nocturn si nu cedeaza prin odihna.
In functie de localizarea durerii, distingem:
  • Durere lombara musculo-scheletala/non-neurologica – in acest caz, durerea este localizata paravertebral si nu exista simptome neurologice. In cazul acestui tip de durere, pot exista modificari degenerative ale coloanei, leziuni locale ale structurilor coloanei (vertebre, ligamente, musculatura, tesuturi moi). Miscarile repetitive sau un efort muscular neobisnuit si brusc al musculaturii paravertebrale poate determina spasm si durere musculara prin hiperactivitate metabolica si productie de acid lactic.
  • Durere lombara neurologica – in acest caz, durerea este insotita de simptome radiculare, exista un deficit motor crural, durerea iradiaza, este afectata sensibilitatea in dermatomul corespunzator radacinii afectate. Aceasta durere este, de obicei, rezultatul compresiei radacinii nervoase prin hernierea discului. La pacientii mai varstnici de 65 de ani, radacina nervoasa este deseori afectata de modificari degenerative ale coloanei legate de varsta (hipertrofie ligamentara, formare de osteofite, artropatia fatetelor articulare, ingustare foraminala).
Care sunt cauzele aparitiei durerilor lombare?
Intre factori de risc care pot duce la aparitia durerii lombare se inscriu obezitatea, o activitatea fizica intensa (de exemplu: ridicare de greutati), fumatul, depresia, stresul, purtarea pantofilor cu toc inalt, postura incorecta, o saltea nepotrivita, malocluzia dentara, etc.. Mici leziuni, contracturi, entorse sau sciatica sunt si ele posibile cauze ale durerii lombare.
Femeile pot prezenta, de asemenea, dureri de spate cauzate de sindromul premenstrual sau ciclul menstrual, endometrioza, chisturi ovariene sau fibroame uterine, sarcina (mai ales in ultimul trimestru).
Durerea lombara poate fi, de asemenea, un simptom al unei boli mai grave care afecteaza spatele, cum ar fi diferite forme de artrita, hernie de disc, scolioza, spondilita anchilozanta, apendicita, calculi renali, etc.
Pentru a identifica originea durerii lombare si a beneficia de tratamentul potrivit pentru ameliorarea starii, este necesar sa consulti un medic specialist. Programeaza-te la KINO MED, clinica de kinetoterapie si fizioterapie in Bucuresti, medicii nostri neurologi sunt alaturi de tine!
Ce simptome nu trebuie sa ignori in cazul durerii lombare?
Durerea lombara de origine musculo-scheletala este, de obicei, descrisa ca o durere surda si difuza, in timp ce durerea lombara neurologica are un caracter de junghi sau arsura care iradiaza. Multi pacienti, insa, declara o agravare a acestor simptome atunci cand stau mult pe scaun.
Mai mult, in cazul durerii lombare de origine musculo-scheletala a carei cauza o reprezinta patologia fatetelor articulare, artroza sau ruptura musculara, durerea se accentueaza in ortostatism (stand in picioare) si se amelioareaza in sezut.
Un semn pe care nu trebuie sa il ignori si ar trebui sa te programezi la un medic specialist din cadrul KINO MED este continuitatea durerii. Cand durerea nu se amelioreaza in nicio pozitie este posibil sa suferi de neoplazie ori infectie, iar un consult de specialitate va indica rezultatul corect.
De asemenea, este recomandat sa consulti un medic neurolog atunci cand constati incontinenta vezicala, picior cazut, imposibilitatea flexiei coapsei, scadere in greutate inexplicabila, durere in orice pozitie ori cand durerea dureaza de mai mult de o luna de zile. De asemenea, daca exista un istoric de neoplazie si daca ai o varsta mai mare de 50 de ani, ar fi indicat sa te programezi la un consult.
O igiena posturala buna, sedintele de kinetoterapie sub indrumarea unui kinetoterapeut bun, dar si o dieta adecvata pot controla simptomele durerii lombare. Daca durerea lombara are ca sursa o patologie mai severa, medicul specialist KINO MED iti va prescrie un tratament eficient. Programeaza-te la un consult neurologic pe programari@kinomed.ro si recapata-ti mobilitatea, flexibilitatea si vitalitatea!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.