Articol scris de SORANA POPESCU, Medic Specialist Neurologie
Durerea lombara este durerea localizata in partea inferioara a spatelui si poate fi cauzata de diferite tipuri de leziuni, precum traumatice, inflamatorii, degenerative, metabolice sau neoplazice, originare in tesuturile moi care inconjoara coloana vertebrala.
Desi nu este o boala in sine, durerea de spate se inscrie intre cele mai frecvente cauze care determina pacientul sa se programeze la un consult neurologic.
Astfel, daca ai dureri care nu-ti dau pace, programeaza-te la KINOMED – avem cei mai buni medici neurologi din Bucuresti. Profesionistii nostri au expertiza necesara si opereaza cu cele mai noi tehnologii pentru imbunatatirea starii de sanatate si, implicit, a calitatii vietii tale.
Citeste articolul nostru pana la final, pentru a afla mai multe despre durerea lombara, de cate tipuri este, ce cauzeaza durerea lombara si cum o poti preveni!
Cum poate fi clasificata durerea lombara?
In functie de evolutia simptomelor, durerea lombara poate fi:
- Acuta – atunci cand simptomele dureaza mai putin de 4 saptamani;
- Subacuta – atunci cand simptomele dureaza intre 4-12 saptamani;
- Cronica – atunci cand simptomele sunt prezente mai mult de 12 saptamani;
In functie de caracteristicile durerii, durerea lombara poate fi:
- Mecanica – atunci cand durerile de spate se agraveaza odata cu miscarea, se calmeaza in repaus si nu exista dureri nocturne;
- De tip inflamator – atunci cand o durere de spate este progresiva cu aspect nocturn si nu cedeaza prin odihna.
In functie de localizarea durerii, distingem:
- Durerea lombara musculo-scheletala / non-neurologica – in acest caz, durerea este localizata paravertebral si nu exista simptome neurologice. In cazul acestui tip de durere, pot exista modificari degenerative ale coloanei, leziuni locale ale structurilor coloanei (vertebre, ligamente, musculatura, tesuturi moi). Miscarile repetitive sau un efort muscular neobisnuit si brusc al musculaturii paravertebrale poate determina spasm si durere musculara prin hiperactivitate metabolica si productie de acid lactic.
- Durerea lombara neurologica – in acest caz, durerea este insotita de simptome radiculare, exista un deficit motor crural, durerea iradiaza, este afectata sensibilitatea in dermatomul corespunzator radacinii afectate. Aceasta durere este, de obicei, rezultatul compresiei radacinii nervoase prin hernierea discului. La pacientii mai varstnici de 65 de ani, radacina nervoasa este deseori afectata de modificari degenerative ale coloanei legate de varsta (hipertrofie ligamentara, formare de osteofite, artropatia fatetelor articulare, ingustare foraminala).
Care sunt cauzele aparitiei durerilor lombare? Factori de risc
Intre factori de risc care pot duce la aparitia durerii lombare se inscriu obezitatea, o activitatea fizica intensa (de exemplu: ridicare de greutati), fumatul, depresia, stresul, purtarea pantofilor cu toc inalt, postura incorecta, o saltea nepotrivita, malocluzia dentara, etc.. Mici leziuni, contracturi, entorse sau sciatica sunt si ele posibile cauze ale durerii lombare.
Femeile pot prezenta, de asemenea, dureri de spate cauzate de sindromul premenstrual sau ciclul menstrual, endometrioza, chisturi ovariene sau fibroame uterine, sarcina (mai ales in ultimul trimestru).
Durerea de spate lombara poate fi, de asemenea, un simptom al unei boli mai grave care afecteaza spatele, cum ar fi diferite forme de artrita, hernie de disc, scolioza, spondilita anchilozanta, apendicita, calculi renali, etc.
Pentru a identifica originea unei dureri la nivelul zonei lombare si a beneficia de tratamentul potrivit pentru ameliorarea starii, este necesar sa consulti un medic specialist. Programeaza-te la KINOMED, clinica de kinetoterapie si fizioterapie in Bucuresti, medicii nostri sunt alaturi de tine!
Ce simptome nu trebuie sa ignori in cazul durerii lombare?
Durerea lombara de origine musculo-scheletala este, de obicei, descrisa ca o durere surda si difuza, in timp ce durerea lombara neurologica are un caracter de junghi sau arsura care iradiaza. Multi pacienti, insa, declara o agravare a acestor simptome atunci cand stau mult pe scaun.
Mai mult, in cazul durerii lombare de origine musculo-scheletala a carei cauza o reprezinta patologia fatetelor articulare, artroza sau ruptura musculara, durerea se accentueaza in ortostatism (stand in picioare) si se amelioareaza in sezut.
Un semn pe care nu trebuie sa il ignori si ar trebui sa te programezi la un medic specialist din cadrul KINOMED este continuitatea durerii. Cand o durere in spate nu se amelioreaza in nicio pozitie este posibil sa suferi de neoplazie ori infectie, iar un consult de specialitate va indica rezultatul corect.
De asemenea, este recomandat sa consulti un medic neurolog atunci cand constati incontinenta vezicala, picior cazut, imposibilitatea flexiei coapsei, scadere in greutate inexplicabila, durere in orice pozitie ori cand durerea dureaza de mai mult de o luna de zile. De asemenea, daca exista un istoric de neoplazie si daca ai o varsta mai mare de 50 de ani, ar fi indicat sa te programezi la un consult.
O igiena posturala buna, sedintele de kinetoterapie sub indrumarea unui kinetoterapeut bun, dar si o dieta adecvata pot controla simptomele durerii lombare. Daca durerea lombara are ca sursa o patologie mai severa, medicul specialist KINOMED iti va prescrie un tratament eficient. Programeaza-te la un consult neurologic pe programari@kinomed.ro si recapata-ti mobilitatea, flexibilitatea si vitalitatea!
Prezinți simptomele descrise? Crezi că ai putea suferi de aceasta afectiune? Solicită o programare la 031 405 5222!
Ce investigatii sunt recomandate in cazul durerii din zona lombara?
Zona lombara este partea care sustine cea mai mare greutate a spatelui, o zona care tinde sa se supraincarce la un efort sau o miscare neadecvata. Aceasta supraincarcare poate conduce la modificari ale ligamentelor, muschilor, discurilor vertebrale, ale vertebrelor situate in aceasta zona a spatelui si, in consecinta, la aparitia durerilor lombare.
Durerea lombara este o afectiune destul de frecventa, prezenta mai ales la persoanele cu varste peste 30-40 de ani. Mai mult, o persoana care a suferit la un moment dat de o durere lombara poate recidiva, deci se poate confrunta cu un nou episod. Nu trebuie sa ignori durerea lombara joasa, ci trebuie sa consulti un medic specialist, pentru a afla sursa durerii lombare si a beneficia de un tratament eficient. La KINOMED, clinica medicala – sectia fizioterapie in Bucuresti, utilizam cele mai noi tehnologii pentru a reda starea de bine pacientilor care ne trec pragul. Asadar, daca te confrunti cu durere lombara, programeaza-te la un medic specialist pe programari@kinomed.ro!
In continuare, iti prezentam o serie de investigatii recomandate in cazul durerii lombare, dar si tipuri de tratatament pentru durere lombara. Desigur, fiecare caz are o abordare specifica, iar medicul este cel care iti va propune metoda potrivita.
RMN
Una dintre metodele preferate in cazul durerii lombare este rezonanta magnetica nucleara sau RMN. Este cea mai buna investigatie pentru o vizualizare optima la nivelul maduvei spinarii, a radacinilor nervoase si a discurilor intervertebrale. De asemenea, RMN-ul este util si in depistarea infectiei sau a neoplaziei.
Imagistica medicala
O alta investigatie medicala este imagistica, dar ea este recomandata daca durerea lombara este prezenta de mai mult de 6 saptamani ori daca sunt prezente simptome alarma, precum deficite neurologice, febra, traumatism acut, durere lombara brusc instalata in absenta unui efort sau traumatism, suspiciune de neoplazie.
Tomografia computerizata (CT)
Este o alta metoda de investigatie si are o sensibilitate mai mare in detectarea anomaliilor osoase si a fracturilor vertebrale. CT-ul este recomandat si in cazul pacientilor care au contraindicatie pentru RMN (de exemplu, pacientilor cu implant incompatibil cu RMN).
Electro-neuromiografia (ENMG)
A patra metoda de investigatie este electro-neuromiografia (ENMG). Aceasta este o investigatie extrem de utila la pacientii cu radiculopatie, deoarece determina localizarea cu exactitate si severitatea leziunii radacinii nervoase. De asemenea, poate exclude o polineuropatie sau o mononeuropatie focală. Electro-neuromiografia poate fi efectuata la circa 3 -4 saptamani de la debutul simptomelor.
Programeaza-te la KINOMED pentru o investigatie a durerii lombare! Suna la 031 405 5222 si profesionistii nostri iti vor oferi toate detaliile!
Tratament pentru durerile lombare
Asa cum am mentionat, tratamentul este personalizat si are in vedere starea generala de sanatate a fiecarui pacient, tipul durerii lombare si originea acesteia. Cu toate acestea, ne dorim sa fii informat, astfel ca iti prezentam mai jos cateva tipuri de tratament pentru durere lombara:
Tratamentul conservator in cazul durerilor lombare acute
Acesta presupune administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, relaxante musculare, creme pentru durerile de spate, in combinatie cu scurte perioade de odihna, evitarea ridicarii greutăţilor si suport lombar. Dupa acest tratament, la 4 saptamani, este recomandata reevaluarea. In absenta ameliorarii simptomelor, medicul recomanda continuarea tratamentului anterior, dar si initierea unui program personalizat de kinetoterapie, cu reevaluare in 6-8 saptamani. Abia dupa aceste saptamani, daca simptomele inca nu s-au ameliorat, se recomanda inceperea investigatiilor paraclinice (imagistică, ENMG) pentru a confirma un anumit diagnostic.
Tratament in cazul durerii lombare cronice (care dureaza mai mult de 12 saptamani)
Acesta presupune, pe langa tratamentul conservator mai sus mentionat, si injectii in musculatura paravertebrala cu toxină botulinica. De asemenea, masajul, kinetoterapia si yoga au ameliorat simptomatologia durerii lombare cronice in combinatie cu medicatia. Kinetoterapeutii nostri au o vasta experienta in lucrul cu pacientii si in diferite afectiuni, astfel ca vei beneficia de un program personalizat, adaptat nevoilor tale. Programeaza-te la KINOMED si redobandeste-ti starea de sanatate!
Indicatii neurochirurgicale
Sunt recomandate pentru compresia cozii de cal, radiculopatie rapid progresiva cu deficite neurologice severe si brusc instalate.
Terapia prin miscare – kinetoterapia
Tratarea durerilor lombare cu ajutorul kinetoterapiei este principala metoda de actiune in cazul acestora. Ca metoda de tratament, kinetoterapia are efect antialgic, antiinflamator, imbunatateste tonusul muscular si stabilitatea articularasustine reintegrarea sociala si profesionala a pacientului.
Fizioterapia
Aceasta metoda de tratament este si ea aplicabila in cadrul durerilor lombare si include urmatoarele proceduri:
– Electroterapia (combina Physys) – utilizeaza curentul electric ca agent fizic terapeutic, efectele acestora fiind diferite, in functie de tipul curentului:
- curentul Galvanic / galvanoterapia – este un curent continuu cu efect relaxant sau efect tonifiant,
- curent Diadinamic – este curent de joasa frecventa cu efect antialgic, bun stimulator al fibrelor musculare, are efect de vasodilatare si hiperemie, dar si efecte trofice si resorbtive,
- curentul Trabert – este un curent de joasa frecventa cu efect antialgic puternic si rapid. Acesta este cel mai analgezic tip de curent.
- curentul TENS – este cunoscut si ca stimulare nervoasa electrica transcutanata. Acest curent de frecventa joasa excita nervii senzitivi, stimuland mecanismele portii de control al durerii. Scopul principal este cel antialgic.
- curentii interferentiali – sunt curenti de medie frecventa cu efect excitomotor, decontracturant, analgezic, antiinflamator si vasodilatator.
Microunde HF (TRAComputer)
Microundele HF, si mai precis radiatiile electromagnetice au efecte antialgice, miorelaxante, cresc metabolismul tisular local si sunt un bun stimulator al proceselor reparatorii locale,
Sonoterapia (combina Physys)
Ultrasonoterapia, ultrasonoforeza este o terapie mecanica cu sunet de frecventa mare cu efecte antialgice, miorelaxante, hiperemiante si antiinflamatoare,
Fototerapia (OptonPro) – terapia laser de intensitate inalta
Fototerapia este o metoda de fizioterapie are efecte fiziologice antialgice puternice, miorelaxante, biotrofice si de refacere tisulara, antiinflamatoare,
Campul electromagnetic (CareTherapy)
Campul electromagnetic reprezinta transferul de energie capacitiv-rezistiva a energiei obtinute sub forma de camp electromagnetic generat de un curent electric de inalta frecventa si are efecte fiziologice antiinflamatoare, analgezice, biostimulatoare, biotrofice, de createre a tonusului muscular si de reparare a tesuturilor,
Terapia cu unde soc (enPuls)
Terapia cu unde soc genereaza energie mecanica de impact sub forma de socuri si are efecte fiziologice de crestere a permeabilitatii celulare, stimuleaza microcirculatia si metabolismul tisular local. De asemenea, are efecte biotrofice, hiperemiante, decontracturante si antiinflamatorii,
Terapia prin tractiune (TRAComputer)
Terapia prin tractiune presupune elongatii ale coloanei vertebrale delicate printr-o secventa de tractiune statica, intermitenta si dinamica pulsatila. Acestea au efecte principale antialgice prin marirea spatiului intervertebral si eliberarea presiunii de la nivelul radacinilor nervoase,
Masoterapia sau terapia prin masaj
Masoterapia are efecte antialgice, decontracturante, miorelaxante, psihoactive si hiperemiante,
Bandajarea neuro-musculara – denumita si „medical taping„ sau „kinesiotaping„
Bandajarea neuro-musculara are efecte antialgice, miorelaxante, decontracturante, tonifiante, de corectie si chiar drenaj limfatic.
Pentru a identifica cea mai potrivita metoda de tratament pentru durere lombara in cazul tau, programeaza-te la o consultatie la 031 405 5222 ! In cadrul KINOMED – clinica de kinetoterapie si fizioterapie in Bucuresti, iti punem la dispozitie numeroase tehnici de recuperare cu ajutorul aparaturii de ultima generatie, metode eficiente de kinetoterapie si fizioterapie, puse in practica de fizio-kinetoterapeuti si medici cu vasta experienta.
Ce se intampla daca durerea lombara nu este tratata?
Durerea lombara poate dsparea de la sine in cateva saptamani sau in cateva luni, insa netratarea acestei afectiuni duce la reaparitia durerii si la intensificarea acesteia. Este necesar consultul unui medic specialist pentru diagnosticare si un tratament corespunzator.
Programează-te la o consultație pe programari@kinomed.ro și hai să urmezi tratamentul potrivit restabilirii sănătății tale!
Tarifele pentru serviciile Kinomed sunt disponibile aici.
- Reabilitare funcțională neuromotorie post AVC - noiembrie 1, 2023
- Amețelile: Cauze, simptome și tratament - mai 25, 2023
- Interviu Dr. Sorana Popescu – obiceiuri care duc la dureri de coloana - septembrie 10, 2021