Copiii si scolioza: cum procedam?

Scolioza este o conditie medicala care se manifesta prin deformarea coloanei vertebrale in plan frontal, de cele mai multe ori sub forma unei curbe asemanatoare literei S sau C. Scolioza apare cel mai frecvent in perioada de crestere sau chiar inainte de pubertate si in cca 80 % situatii nu este cunoscuta cauza.
Cele mai multe cazuri de scolioza sunt usoare, insa la copii aceste deformari se pot agrava pe masura ce cresc.
Semne si simptome:
Semnul precoce al scoliozei la copii si adolescenti este o tulburare de postura si asimetria corpului:
 • Amplasarea inegala a celor doi omoplati;
 • Un umar de obicei este pozitionat mai sus, comparativ cu celalalt;
 • Plica abdominala asimetrica;
 • Un sold este mai inalt, comparativ cu celalalt;
 • Capul nu este in pozitie centrala;
 • Coordonare si echilibrul deficitar.
De multe ori scolioza este insotita de o oboseala, dureri de cap si de spate. Cel mic nu se poate concentra asupra activitatilor zilnice, simte disconfort fizic si psihic.
Cauze:
Scolioza poate fi de doua tipuri:
Scolioza nestructurala/functionala este reversibila, dispare dupa corectarea cauzei care a dus la aparitia acesteia; cauzata de inegalitatea membrelor inferioare sau contracturi musculare, in tulburarile de auz si vedere, antalgica in discopatiile lombare;
Scolioza structurala/osoasa – ireversibila in 75% din cazuri este idiopatica (cauza necunoscuta), dar apare si in timpul dezvoltarii fiind conditionata de anomalii congenitale, traumatisme sau infectii.
Complicatii:
 • Scaderea stimei de sine, in special la adolescenti, la care latura estetica este extrem de importanta;
 • Dureri determinate de retracturile si dezechilibrele musculare loco-regionale;
 • Complicatii respiratorii prin afectarea cutiei toracice si scaderea amplitudinii respiratorii;
 • Complicatii digestive prin presiunile anormale abdominale care trebuie sa compenseze miscarea cutiei toracice si a diafragmului in cursul respiratiei;
 • Tulburari de somn, neatentie, capacitate scazuta de concentrare.
Tratament:
Tratamentul scoliozei variaza in functie de tipul scoliozei, stadiul bolii, varsta si caracteristicele individuale ale pacientului.
Tratamentul este recomandat in functie de gradul curburilor astfel:
 • Pentru curburile intre 0 si 30 de grade se recomanda kinetoterapia si alte metode specifice recuperarii medicale;
 • Pentru curburile intre 30 si 50 de grade – se recomanda kinetoterapia , alte metode specifice recuperarii medicale si tratament ortotic (corset);
 • Pentru curburile peste 50 de grade – se recomanda interventia chirurgicala si ulterior kinetoterapie pentru intretinerea musculaturii.
Metodele de corectie recomandate de specialistii clinicii KINO MED sunt:
Masajul, fizioterapia, kinetoterapia clasica si cea speciala, medical taping,  care ajuta la intarirea muschilor spatelui, abdomenului, cei ai membrelor superioare si inferioare. Clinica KINO MED va pune la dispozitie o sala de kinetoterapie pediatrica dotata cu echipamente si instrumente necesare corectarii posturii vicioase la copii.
Kinetoterapie specialaTERAPIA VOJTA – este executata de catre terapeut in colaborare cu pacientul, terapeut care genereaza presiuni la nivelul unor puncte de stimulare cu scopul de a initia raspunsuri la nivelul creierului care va trimite ulterior semnale catre intregul organism prin feedback. Acest tip de terapie permite antrenarea proprioceptiei (simtul posturii), in vederea corectarii musculaturii spatelui, cat si musculaturii proprii coloanei vertebrale determinand prin feedback informatii corecte asupra posturii si aliniamentului coloanei vertebrale in ax, derotarea coloanei vertebrale (extrem de importanta in tratarea unei scolioze), corectarea altor curburi patologice, ameliorarea tulburarilor respiratorii. Terapia Vojta are o durata variabila, intre 5 si 60 de minute in functie de gradul scoliozei, existenta altor curburi patologie asociate (hipercifoza, hiperlodoza), varsta copilului si gradul de colaborare al acestuia.
Medical taping – utilizat in vederea restrictionarii miscarilor patologice prin componenta adeziva, mecanica si prin stimularea receptorilor periferici cu crearea unui feedback catre creier pentru a permite constientizarea pozitiei si posturii.
Masajul terapeutic – tehnicile de masaj pot fi sedative in cazul existentei unor dureri cauzate de scolioza, dar si tonizant in vederea stimularii musculaturii si consolidatii efectelor kinetoterapiei.
Fizioterapia – in functie de varsta copilului se pot recomanda inclusiv o serie de proceduri fizicale:
 • Curenti cu scop de ameliorare a durerilor: CDD, TENS, Trabert, CIF;
 • Curenti cu scop de electrostimulare pentru a augmenta programul de kinetoterapie;
 • LASER – cu scop antialgic, antiinflamator, regenerativ.
Toate metodele terapeutice descrise mai sus pot fi combinate in functie de tipul de scolioza, gradul acesteia, varsta copilului, afectiunile asociate, astfel incat sa refaca armonia structurala a corpului, aliniamentul coloanei vertebrale, dar si sa imbunatateasca latura estetica a copilului, in special a adolescentului.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.