Afla din acest articol ce este scolioza la copii, cum se manifesta, cate tipuri exista, de ce apare si cum poate fi tratata sau prevenita.
Ce este scolioza
Scolioza este o conditie medicala care se manifesta prin deformarea coloanei vertebrale in plan frontal, de cele mai multe ori sub forma unei curbe asemanatoare literei S sau C.
Scolioza apare cel mai frecvent in perioada de crestere sau chiar inainte de pubertate si in cca 80 % situatii nu este cunoscuta cauza. Cele mai multe cazuri de scolioza sunt usoare, insa la copii aceste deformari se pot agrava pe masura ce cresc.
Cum se manifesta scolioza la copii
Semnul precoce al scoliozei la copii si adolescenti este o tulburare de postura si asimetria corpului. De obicei, aspectul fizic al scoliozei se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:
- Amplasarea inegala a celor doi omoplati;
- Un umar poate fi pozitionat mai sus, comparativ cu celalalt;
- Plica abdominala asimetrica;
- Un sold este mai inalt, comparativ cu celalalt;
- Capul nu este in pozitie centrala;
- Coordonarea si echilibrul sunt deficitare.
De multe ori, scolioza este insotita de oboseala, dureri de cap si de spate. Cel mic nu se poate concentra asupra activitatilor zilnice, simte disconfort fizic si psihic.
Tipuri de scolioza in functie de localizarea curburii
Scolioza toracica
Curbura este localizata la nivelul partii din mijloc a spatelui, fiind una dintre scoliozele cele mai des intalnite. Tratamentul consta mai ales in sedintele de kinetoterapie, deoarece se incearca incetinirea deformarii si prevenirea accentuarii curburii.
Scolioza lombara
Acest tip de scolioza presupune o deformare in partea inferioara a coloanei vertebrale. La fel ca in cazul precedent, se incearca prevenirea accentuarii curburii.
Scolioza toraco-lombara
In acest caz, curbura apare in zona inferioara a toracelui, dar si intr-o parte a zonei lombare superioare. Tratamentul este adesea mai complex, incluzand, de obicei, interventii chirurgicale si sedinte de recuperare postoperatorii.
Tipuri de scolioza in functie de forma curburii
Scolioza toracala sinistroconvexa, in C
Scolioza in C are curbura in forma acestei litere, fiind o singura deformatie care incepe de la toracele inferior si se intinde pana la vertebrele lombare superioare.
Scolioza dextroconvexa – lombar sinistroconvexa, in S
Scolioza in S se prezinta sub forma a doua curburi: una superioara, care apare la nivelul toracelui si se inclina spre dreapta, si una inferioara care apare la nivelul coloanei lombare si se inclina spre stanga.
De ce apare scolioza la copii
Scolioza nestructurala/functionala
Acest tip de scolioza este cauzat de inegalitatea membrelor inferioare sau contracturi musculare, poate aparea in tulburarile de auz si vedere sau este antalgica in discopatiile lombare. Scolioza nestructurala/functionala este reversibila si dispare dupa corectarea cauzei care a dus la aparitia acesteia.
Scolioza structurala/osoasa
Acest tip de scolioza este ireversibil in 75% din cazuri, fiind idiopatic (cauza necunoscuta). Totodata, scolioza structurala/osoara apare si in timpul dezvoltarii, fiind conditionata de anomalii congenitale, traumatisme sau infectii.
Posibile complicatii
- Scaderea stimei de sine, in special la adolescenti, la care latura estetica este extrem de importanta;
- Dureri determinate de retracturile si dezechilibrele musculare loco-regionale;
- Complicatii respiratorii prin afectarea cutiei toracice si scaderea amplitudinii respiratorii;
- Complicatii digestive prin presiunile anormale abdominale care trebuie sa compenseze miscarea cutiei toracice si a diafragmului in cursul respiratiei;
- Tulburari de somn, neatentie, capacitate scazuta de concentrare.
Cum se pune diagnosticul de scolioza
Diagnosticul de scolioza se pune in primul rand in urma unui consult pediatric, in care medicul specialist observa si examineaza spatele copilului, forma si constitutia acestuia. De obicei, scoliozele incipiente sunt observate in cadrul unui consult de rutina la scoala sau in cazul in care pur si simplu parintele sau un profesor remarca o postura neobisnuita a celui mic.
Un diagnostic corect este esential pentru stabilirea tratamentului corespunzator si a unui program personalizat de recuperare. Medicul il va ruga pe cel mic sa se aplece in fata, intr-un unghi de 90 de grade, cu bratele intinste spre podea si cu genunchii drepti.
In acest fel, medicul va observa toate eventualele asimetrii ale coloanei si trunchiului. Pentru examinari mai amanuntite, pot fi recomandate teste de imagistica, printre care RMN, in cazul necesitatii unui diagnostic diferential.
Cum se trateaza scolioza la copii
Tratamentul scoliozei variaza in functie de tipul scoliozei, stadiul bolii, varsta si caracteristicele individuale ale pacientului. Tratamentul este recomandat in functie de gradul curburilor astfel:
Operatia de scolioza
- Pentru curburile peste 50 de grade – se recomanda interventia chirurgicala si ulterior kinetoterapie pentru intretinerea musculaturii.
Kinetoterapia
- Pentru curburile intre 0 si 30 de grade se recomanda terapia prin miscare si alte metode specifice recuperarii medicale;
- Pentru curburile intre 30 si 50 de grade – se recomanda kinetoterapia, alte metode specifice recuperarii medicale si tratament ortotic (corset).
Fizioterapia
In functie de varsta copilului se pot recomanda inclusiv o serie de proceduri fizicale:
- Curenti cu scop de ameliorare a durerilor: CDD, TENS, Trabert, CIF;
- Curenti cu scop de electrostimulare pentru a augmenta programul de kinetoterapie;
- LASER – cu scop antialgic, antiinflamator, regenerativ.
Metodele de corectie recomandate de specialistii clinicii KINOMED sunt: Masajul, fizioterapia, kinetoterapia clasica si cea speciala, medical taping, care ajuta la intarirea muschilor spatelui, abdomenului, cei ai membrelor superioare si inferioare. Clinica KINOMED va pune la dispozitie o sala de terapie pediatrica dotata cu echipamente si instrumente necesare corectarii posturii vicioase la copii.
Kinetoterapie speciala – TERAPIA VOJTA
Este executata de catre terapeut in colaborare cu pacientul, terapeut care genereaza presiuni la nivelul unor puncte de stimulare cu scopul de a initia raspunsuri la nivelul creierului, care va trimite ulterior semnale catre intregul organism prin feedback.
Acest tip de terapie permite antrenarea proprioceptiei (simtul posturii), in vederea corectarii musculaturii spatelui, cat si musculaturii proprii coloanei vertebrale, determinand prin feedback informatii corecte asupra posturii si aliniamentului coloanei vertebrale in ax, derotarea coloanei vertebrale (extrem de importanta in tratarea unei scolioze), corectarea altor curburi patologice, ameliorarea tulburarilor respiratorii.
Terapia Vojta are o durata variabila, intre 5 si 60 de minute, in functie de gradul scoliozei, existenta altor curburi patologice asociate (hipercifoza, hiperlodoza), varsta copilului si gradul de colaborare al acestuia.
Medical taping
Utilizat in vederea restrictionarii miscarilor patologice prin componenta adeziva, mecanica si prin stimularea receptorilor periferici prin crearea unui feedback catre creier pentru a permite constientizarea pozitiei si posturii.
Masajul terapeutic
Tehnicile de masaj pot fi sedative in cazul existentei unor dureri cauzate de scolioza, dar se poate face si un masaj tonizant, in vederea stimularii musculaturii si consolidarii efectelor kinetoterapiei.
Cum poate fi prevenita scolioza la copii
Prevenirea scoliozei este foarte dificila, insa exista bune obiceiuri care trebuie cultivate din primii ani de viata. Astfel, este important ca cel mic sa fie activ fizic, iar practicarea unui sport ii aduce multe beneficii pentru sanatate, inclusiv o postura corecta si sanatoasa.
De asemenea, copilul trebuie invatat cum sa stea corect in banca sau acasa, la birou, atunci cand studiaza pentru scoala, deoarece va petrece multe ore in acest fel si coloana sa vertebrala are multe de suferit in cazul in care nu stie sa stea drept, cu adoptarea unei posturi corecte.
Totodata, in cazul existentei unor factori de risc (ex: predispozitie genetica sau scolioza congenitala), un consult medical periodic va putea salva situatia din timp, oferind medicului posibilitatea unei diagnosticari precoce si inceperea tratamentului personalizat.
MAI MULTE DETALII DESPRE ARTICOL
Domeniu principal articol: Kinetoterapie pediatrică. In cazul celor mici, kinetoterapia se referă la un ansamblu de tehnici si metode utilizate pentru recuperarea somato-funcțională și psiho-motorii.
Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata diferite afecțiuni fizice, precum și probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantară, dureri de spate și boli degenerative ale aparatului locomotor.
Poți fi la curent cu noutățile KINOMED urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.
- Tot ce trebuie sa stii despre torticolisul muscular congenital - august 19, 2020
- Platfus: cauze, simptome, diagnostic, tratament - august 19, 2020
- Scolioza la copii: cum procedam? - august 18, 2020