Entorsa de glezna

Entorsa reprezinta o leziune a ligamentelor care consolideaza o articulatie, cauzata de intinderea peste limita lor normala din punct de vedere anatomic. Practic, fortele mecanice care depasesc limitele capsulei articulare si ale ligamentelor de sustinere determina entorsele. Entorsa se clasifica astfel:
Gradul I – prezinta un grad scazut de tumefiere, iar intinderea mecanica ce a afectat structurile ligamentare permite sustinerea greutatii corpului;
Gradul II – prezinta un grad moderat de tumefiere si rupere incompleta a ligamentelor, poate fi prezenta instabilitatea usoara, iar durerea este prezenta la sustinerea greutatii;
Gradul III – apare tumefiere severa si sunt definite de ruptura completa a cel putin unui ligament, se observa instabilitatea, iar deplasarea este imposibila.
In cazul sportivilor de performanta, entorsa de glezna este una dintre cele mai intalnite accidentari dar si una din cele mai delicate in procesul de recuperare.
Cauze
Principala cauza este reprezentata de o actiune mecanica asupra articulatiei gleznei, in principiu prin mecanismul de inversie. Acesta atrage dupa sine lezarea ligamentelor, a capsulei articulare dar si posibilitatea de fractura la nivelul fibulei.
Simptome
Aceasta patologie are ca si simptomatologie, durerea locala, urmata de inflamare locala, schimbarea coloritului tegumentului si in cazurile mai grave instabilitate articulara.
In prima faza se recomanda evitarea “incarcarii” gleznei afectate si compresie locala. In faza acuta se recomanda protocolul R.I.C.E.
Riscuri
Un risc foarte mare este in cazul entorselor de gradul 3, care in cele mai multe scenarii atrage dupa sine fractura la nivelul fibulei. Daca aceasta fractura nu este identificata rapid exista riscul de agravare a acestui fenomen. Un alt risc existent, mai ales in cazul sportivilor, este nerespectarea procesului de recuperare. Acest scenariu aduce dupa sine instabilitate articulara permanenta, chisturi sinoviale la nivelul articulatiei gleznei etc.
Tratament
In faza acuta se recomanda aplicarea protocolului R.I.C.E urmat de un consult de specialitate si o investigatie imagistica. In urma stabilirii diagnosticului de entorsa de glezna, se incepe o serie de proceduri de fizioterapie, pentru reducerea edemului cum ar electroterapie, ultrasunet, crioterapie, LASER. Cand inflamatia locala a fost pusa sub control incepe programul kinetic axat pe redobandirea mobilitatii articulare, reeducarea proprioceptiei si a echilibrului si cresterea fortei musculare statice si dinamice.
In cadrul clinicii KINO MED, pacientii cu astfel de diagnostic beneficiaza de un numar de medici cu specialitate in ortopedie si traumatologie, dar si in recuperare medicala, cu experienta in abordarea entorselor de glezna, atat pentru persoanele sedentare, cat si pentru sportivii de performanta.
De asemenea, cu ajutorul Walker View, clinica KINO MED recomanda pacientilor o evaluare dinamica a mersului, astfel incat pacientul sa constientizeze deficientele aparute in urma traumatismului. La sfarsitul tratamentului recuperator, pacientul este indemnat sa efectueze o reevaluare a mersului, pentru a putea observa rezultatele. Walker View cuprinde si capacitate de antrenament pentru momentul in care pacientul poate incarca total articulatia gleznei, astfel ca redoarea articulara sa fie tratata in mod eficient si rapid.
O alta abordare terapeutica utilizeaza Huber 360, care ne permite sa efectuam un plan de tratament care sa contina toate obiectivele necesare planului kinetic de recuperare. Atat in cazul persoanelor sedentare, cat si in cazul sportivilor, acest aparat este o unealta multifunctionala, ce ne permite sa lucram in mod activ mobilitatea articulara, forta musculara, proprioceptia, coordonarea si echilibrul, toate intr-o singura sedinta.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.