Entorsele sunt leziuni comune, dar dureroase, ce pot aparea la orice varsta, fie ca esti un atlet sau o persoana sedentara, de multe ori din neatentie sau din graba.
Nu este o leziune ce ar trebui neglijata, iar in continuare iti vom spune care sunt cauzele si simptomele acestui tip de leziuni, ce optiuni de tratament exista, dar si ce probleme pot aparea daca nu este tratata corect si la timp.
Ce este entorsa?
Entorsa reprezinta o leziune a ligamentelor care consolideaza o articulatie, cauzata de intinderea peste limita lor normala din punct de vedere anatomic. Practic, fortele mecanice care depasesc limitele capsulei articulare si ale ligamentelor de sustinere determina entorsele.
Este confundata adesea cu luxatia, insa este important sa se faca diferenta intre cele doua tipuri de leziuni. Daca entorsa este intinderea ligamentelor peste limita lor normala, luxatia inseamna in primul rand ruperea ligamentelor ce inconjoara articulatia si deplasarea unui os din articulatie, se produce in urma unor traumatisme.
Mecanismele de producere a entorselor
Din punct de vedere al mecanismului de producere, se poate vorbi de doua tipuri de entorsa, luand ca exemplu entorsele de glezna:
Entorsa prin inversie
Entorsa prin inversie este cel mai comun tip de entorsa si se produce atunci cand talpa piciorului se roteste spre interior si sunt afectate ligamentele din partea exterioara a gleznei (ligamentul talofibular anterior, ligamentul calcaneofibular și ligamentul talofibular posterior);
Entorsa prin eversie
Entorsa prin eversie se produce atunci cand talpa piciorului se roteste spre exterior si sunt afectate ligamentele din partea interna a gleznei.
Clasificarea entorselor
In functie de severitatea sa, entorsa se clasifica astfel:
Entorsa Gradul I
Gradul I prezinta un grad scazut de tumefiere, iar intinderea mecanica ce a afectat structurile ligamentare permite sustinerea greutatii corpului;
Entorsa Gradul II
Gradul II prezinta un grad moderat de tumefiere si rupere incompleta a ligamentelor, poate fi prezenta instabilitatea usoara, iar durerea este prezenta la sustinerea greutatii;
Entorsa Gradul III
Gradul III prezinta tumefiere severa si sunt definite de ruptura completa a cel putin unui ligament, se observa instabilitatea, iar deplasarea este imposibila.
In cazul sportivilor de performanta, entorsa este una dintre cele mai intalnite accidentari, dar si una din cele mai delicate in procesul de recuperare.
Entorsele membrelor inferioare (entorsa picior)
Entorsa genunchi
Entorsa genunchiului este un traumatism produs prin supraintinderea sau ruperea ligamentelor la nivelul genunchiului. Atunci cand apare o entorsa a genunchiului inseamna ca unul din cele patru ligamente a fost afectat. Recuperarea in cazul entorsei de genunchi dureaza intre 2 si 4 saptamani, in cazul celor de gradul I si II. In cazul entorselor de genunchi ce necesita operatie, recuperarea dureaza intre 4 si 6 luni. O entorsa de genunchi este considerata vindecata atunci cand genunchiul nu mai este umflat si nu mai prezinta durere, putand fi miscat cu usurinta. (https://www.healthline.com/health/sprained-knee#outlook)
Entorsa glezna
Entorsa de glezna apare atunci cand ligamentele care fac legatura intre oasele piciorului si cele ale gambei sunt intinse sau rupte, ca urmare a unui pas facut greşit. Durata de recuperare in cazul entorsei de glezna difera in functie de gradul de severitate a acesteia. In cazul entorsei de gradul I, recuperarea dureaza intre 1 si 3 saptamani. In cazul entorsei de gradul II, recuperarea dureaza intre 3 si 6 saptamani. Recuperarea entorsei de gradul III dureaza pana la cateva luni (https://www.health.harvard.edu/pain/recovering-from-an-ankle-sprain).
Entorsele membrelor superioare (entorsa mana)
Entorsa deget mana
Entorsa la degetul mainii se produce când o falangă se deplasează în afara articulației, in urma aparitiei unei lovituri la nivelul osului sau in urma unei cazaturi. Recuperarea in cazul acestei entose difera in functie de gradul de severitate. Pentru gradul I, durata de recuperare este de 48 de ore. Pentru gradul II, recuperarea dureaza intre 3 si 6 saptamani. In cazul gradului III, recuperarea dreaza de 2 sau de 3 ori mai mult decat in cazul gradului II (https://www.medicalnewstoday.com/articles/320450#when-to-see-a-doctor)
Entorsa umar
Entorsa de umar se produce prin ruperea sau intinderea ligamentelor de la nivelul umarului. Durata de vindecare pentru entosa de umar de gradul I este de 1-2 saptamani. Recuperarea in cazul entorsei de gradul II dureaza 4 saptamani, iar cea in cazul entorsei de gradul III dureaza intre 6 si 8 saptamani.
Diagnosticul de entorsa
Pentru a stabili despre ce tip de leziune este vorba, o entorsa sau o luxatie, medicul tau va efectua mai intai un examen clinic. Va verifica daca este prezenta inflamatia articulatieri sau daca aceasta este invinetita, daca locul respectiv este sensibil la atingere, dar si cat de mult o poti misca.
Pentru a exclude o fractura ori alte tipuri de leziuni, se mai pot realiza si teste imagistice: o radiografie sau RMN.
Cauzele entorselor
Principala cauza a entorsei este reprezentata de o actiune mecanica asupra articulatiei, in principiu prin mecanismul de inversie. Acesta atrage dupa sine lezarea ligamentelor, a capsulei articulare, dar si posibilitatea de fractura la nivel osos.
O astfel de leziune se poate produce, de exemplu, in timp ce mergi pe o suprafata denivelata, cazi sau te impiedici, practici un sport (este una dintre cele mai intalnite accidentari in sport) sau atunci cand porti incaltaminte nepotrivita.
Entorsele pot fi prevenite, de exemplu, prin alegerea incaltamintei potrivite si o mai mare atentie cand vine vorba de suprafata pe care mergi sau alergi. De asemenea, incalzirea corespunzatoare inainte de a efectua exercitii fizice ori orice alta activitate ce presupune efort fizic poate contribui la prevenirea entorselor, precum si a unor afectiuni precum tendinita ahileana sau ruptura de triceps sural.
Simptomele entorselor
Aceasta patologie are ca si simptomatologie durerea locala, urmata de inflamare locala, schimbarea coloritului tegumentului si, in cazurile mai grave, instabilitate articulara.
Prezinți simptomele descrise? Crezi că ai putea suferi de aceasta afectiune? Solicită o programare la 031 405 5222!
Tratamentul pentru entorse
In prima faza se recomanda evitarea “incarcarii” articulatiei afectate si compresie locala. In faza acuta se recomanda protocolul R.I.C.E. Acesta presupune:
Odihna (Rest)
Imediat ce simti durere, ia o pauza de la orice activitate ce solicita articulatia afectata;
Gheata (Ice)
Gheata se aplica pe zona afectata, insa niciodata direct pe piele; se recomanda aplicarea de comprese cu gheata de 3 – 4 ori pe zi, timp de 20 – 30 de minute;
Compresie (Compression)
Compersia poate limita inflamatia; atentie insa ca bandajele sa nu fie prea stranse;
Ridicarea (Elevation)
Ridicarea trebuie sa fie executata mai sus de nivelul inimii cat mai mult posibil, in primele 48 de ore de la producerea leziunii; si acest lucru contribuie la gestionarea inflamatiei.
Proceduri de fizio-kinetoterapie in tratarea entorselor si recuperare
Tratamentul entorsei se stabileste in functie de severitatea leziunii. In faza acuta se recomanda aplicarea protocolului R.I.C.E., urmat de un consult de specialitate si o investigatie imagistica. In urma stabilirii diagnosticului de entorsa, se incepe cu o serie de proceduri de fizioterapie pentru reducerea edemului, cum ar electroterapie, ultrasunet, crioterapie, LASER.
Cand inflamatia locala a fost pusa sub control, incepe programul kinetic axat pe redobandirea mobilitatii articulare, reeducarea proprioceptiei si a echilibrului si cresterea fortei musculare statice si dinamice.
In cadrul clinicii KINOMED, pacientii cu astfel de diagnostic beneficiaza de un numar de medici cu specialitate in ortopedie si traumatologie, dar si in recuperare medicala, cu experienta in abordarea entorselor, atat pentru persoanele sedentare, cat si pentru sportivii de performanta.
De asemenea, cu ajutorul Walker View clinica KINOMED recomanda pacientilor o evaluare dinamica a mersului, astfel incat pacientul sa constientizeze deficientele aparute in urma traumatismului. La sfarsitul tratamentului recuperator, pacientul este indemnat sa efectueze o reevaluare a mersului, pentru a putea observa rezultatele. Walker View cuprinde si capacitate de antrenament pentru momentul in care pacientul poate incarca total articulatia, astfel ca redoarea articulara sa fie tratata in mod eficient si rapid.
O alta abordare terapeutica utilizeaza Huber 360, care ne permite sa efectuam un plan de tratament care sa contina toate obiectivele necesare planului kinetic de recuperare. Atat in cazul persoanelor sedentare, cat si in cazul sportivilor, acest aparat este o unealta multifunctionala, ce ne permite sa lucram in mod activ mobilitatea articulara, forta musculara, proprioceptia, coordonarea si echilibrul, toate intr-o singura sedinta.
Riscuri si complicatii
Atunci cand nu este tratata corect, pot aparea complicatii ale entorsei. Un risc foarte mare este in cazul entorselor de gradul 3, care, in cele mai multe scenarii, atrag dupa sine fractura la nivel osos. Daca aceasta fractura nu este identificata rapid, exista riscul de agravare a acestui fenomen.
Un alt risc existent, mai ales in cazul sportivilor, este nerespectarea procesului de recuperare. Acest scenariu aduce dupa sine instabilitate articulara permanenta, chisturi sinoviale la nivelul articulatiei etc.
In cat timp se vindeca o entorsa?
In majoritatea cazurilor, entorsa nu este o leziune grava. In cat timp se vindeca o entorsa depinde de severitatea acesteia si, bineinteles, daca este sau nu tratata corect. De cele mai multe ori, refacerea ligamentelor va dura cel putin cateva saptamani. In cazurile severe, vindecarea poate dura chiar si cateva luni. Asa ca daca ai simptome care te ingrijoreaza, consulta un specialist. Cu cat mai repede se stabileste cu diagnostic si un plan de tratament, cu atat mai bun este prognosticul.
Va stam la dispozitie, online sau la telefon 031 405 5222 , pentru a beneficia de un consult de specialitate si a afla ce tipuri de servicii si produse te pot ajuta sa te refaci in totalitate: Programeaza-te acum !
Ce se intampla daca nu tratam o entorsa?
Cu toate ca o entorsa minora se poate trata acasa, entorsele cu un grad mai mare de severitate necesita atentia unui medic, fiindca pot aparea consecinte grave in cazul netratarii acestora. Temperatura si frisoanele sunt semne ale unei infectii. In cazul in care durerea devine de nesuportat si zona afectata se umfla, trebuie consultat de urgenta un medic. De asemenea, o entorsa cu un grad mare de severitate, care schimba forma zonei afectate si culoarea, prin aparitia de discoloratii, poate insemna ruptura unui os, semne care necesita consultul unui medic.
Programează-te la o consultație pe programari@kinomed.ro și hai să urmezi tratamentul potrivit restabilirii sănătății tale!
Tarifele pentru serviciile Kinomed sunt disponibile aici.
- Tipuri de acid hialuronic pentru infiltrații la genunchi - aprilie 28, 2022
- Interviu Dr. Mihai Rata – rolul mișcării în combaterea stressului - iulie 19, 2021
- Condropatia genunchiului: ce este, cum apare si cum se trateaza - decembrie 3, 2020