Ce este Electroterapia?
Electroterapia este parte a fizioterapiei, ce folosește forme de curent electric în scop medical, ca metodă de tratament, în doze și cu intensități atent stabilite. Procedura in sine nu creaza disconfort, aceasta resimtindu-se ca o usoara vibratie placuta la nivelul zonei aplicate.
Electroterapia este recomandată în stadiile subacute, cronice și cronice-acutizate, în vederea restabilirii integrității tesutului, pentru ameliorarare simptomatologiei algice, scăderea inflamației, întreținerea sau îmbunătățirea tonusului muscular.
In cazul electroterapiei, lumea medicala de recuperare vorbeste despre mai multe tipuri de electroterapie dintre care am ales doua tipuri cunoscute si utilizate intr-un spectru larg de afectiuni:
- terapie TENS sau stimularea electrica nervoasa transcutanata;
- terapie CIF, cunoscuta si sub denumirea de terapia interferentiala.
Terapia TENS
Electrostimularea transcutanata nervoasa sau terapie TENS reprezinta o procedura de electroterapie de joasa frecventa, menita sa stimuleze fibrele nervoase aferente si sa le desensibilizeze, scazand astfel durerea.
Terapia CIF
Electroterapia CIF – terapia prin curenți interferențiali – se utilizează în principal pentru controlul durerii în afecțiunile acute, sau la persoanele mai sensibile la alte forme de curent, atât pentru că senzația produsă este resimțită ca plăcută, confortabilă, dar și pentru efectele sale:
- Antialgice, de calmare a durerii – prin reducerea sensibilității dureroase și prin facilitarea vasodilatației (relaxare);
- Stimulatoare a musculaturii striate normal inervate – prin provocarea contracțiilor musculare puternice, bine suportate;
- Vasotrofice, hiperemiante – prin creșterea circulației sangvine locale;
- Excitomotorii asupra musculaturii netede hipotone;
- Miorelaxante și decontracturante – prin masajul produs de interferarea celor doi curenți.
La KINOMED, pacientii folosesc cu succes electroterapia ca si procedura integrata in procesul lor de recuperare, beneficiind de sprijinul si monitorizarea unui medic de recuperare.
Ce afectiuni abordeaza procedurile de electroterapie?
Electroterapia are o vasta intrebuintare in recuperarea medicala si este folosita, sub indrumarea atenta a unui medic de recuperare, in:
- atonii/atrofii musculare, în special post-operatorii;
- traumatisme ortopedice;
- leziuni neurologice periferice;
- afecțiuni degenerative (discopatii, spondiloze, artroze etc.)
- afecțiuni reumatologice (nu în puseu inflamator obiectivat clinic și in urma unor analize de laborator specifice).
Intrebuintarea electroterapiei nu se limiteaza insa la cele descrise mai sus, aceasta avand un spectru larg de utilizare in recuperarea medicala.
Asadar, daca esti in cautarea unei clinici de recuperare medicala in Bucuresti, cu specialisti experimentati, nu ezita sa ne contactezi.
Iti stam la dispozitie cu un program personalizat si informatii cu privire la cat costa o sedinta de terapie specializata.
Care sunt beneficiile terapeutice ale electroterapiei?
Pacientii carora le-a fost recomandata de catre medic si au efectuat electroterapie intr-un program personalizat de recuperare medicala au raportat o serie de beneficii evidente:
- amelioreaza durerea in mod neinvaziv, fiind o solutie in cazul excesului medicamentos cu antiinflamatorii;
- scade inflamația;
- are efect miorelaxant;
- cresterea tonusului muscular;
- are efect decontracturant;
- elibereaza endorfine, responsabile cu o stare de bine, blocheaza receptorii durerii si o reduce ;
Este important de mentionat faptul ca electroterapia este o solutie economica, recomandata de medici ca si alternativa non invaziva de tratament al durerii, care nu creaza dependenta.
Tipul de echipament utilizat in electroterapie
Electroterapia este realizata cu ajutorul unui dispozitiv medical ce emite curenți de diverse frecvențe și intensități, în conformitate cu tipul de curent ce se dorește a fi obținut și aplicat (curenți de joasă, medie și înaltă frecvență). In ultimul deceniu, echipamentele de fizioterapie au evoluat, acest lucru reflectandu-se si in calitatea terapiei si efecte superioare. La KINOMED, electroterapia se realizează cu echipamente inovatoare de ultimă generație marca Zimmer, recunoscute la nivel mondial pentru calitatea terapiei efectuate.
In ce consta electroterapia
Electroterapia consta in aplicarea prin intermediul unor electrozi, ce se amplasează la nivelul tegumentelor, a diferitelor tipuri de curenți de joasă, medie și înaltă frecvență, emiși de către dispozitivul medical, conform prescripției medicale întocmite de către medicul de medicină fizică și de reabilitare, fie prin selecție manual, fie conform protocoalelor prestabilite de catre aparatul de electroterapie.
In ce zone ale corpului se poate folosi electroterapia?
Aplicațiile de curenți pot fi dispuse la nivelul oricărei regiuni sau segment, cu respectarea indicațiilor și a contraindicațiilor de bază și în funcție de efectul urmărit.
Ce se recomanda pentru un efect maxim al electroterapiei?
In vederea obtinerii unui efect terapeutic maxim in urma efectuarii sedintelor de electroterapie, este indicat sa :
- combinati electroterapia cu masajul si kinetoterapia, sau cu alte proceduri de fizioterapie recomandate de catre medicul de recuperare;
- incercati o alimentatie echilibrata;
- sa va dedicati timp in a respecta sedintele conform cu frecventa indicata de medic in cadrul planului de recuperare;
- sa nu intrerurpeti tratamentul decat in situatia exceptionala in care discutati cu medicul dvs. si agreati suspendarea sedintelor;
Cand este contrainicata procedura prin electroterapie?
Electroterapia este o procedura de fizioterapie care poate fi efectuata in conditii de perfecta siguranta intr-o clinica de specialitate, cu protocoale de recuperare si sub atenta supraveghere a unui medic de recuperare medicala. Cu toate acestea, daca ar trebui sa amintim cateva dintre situatiile in care electroterapia nu este indicata, acestea ar fi:
- Nu se aplică pe leziuni tegumentare: escoriații, plăgi, alergii manifeste, alergii decelate anamnestic la substanțele aplicate;
- Nu se aplică în hemoragii, tromboze venoase superficiale și profunde;
- Nu se aplică în sarcină și la menstră;
- Nu se aplică pe zonele cu edem localizat, cu cicatrice si aderențe musculare, zone cu temperatură locală scazută, pe zonele cu sensibilitate termică scăzută sau absenta;
- Nu se aplică în cazul leziunilor dermatologice, infectii localizate.

PROGRAMARI CONSULTATIE RECUPERARE SI PRETURI ELECTROTERAPIE
In conditiile in care sunteti in cautarea unui cabinet de electroterapie, puteti consulta aici lista completa de preturi. Va reamintim ca recuperarea presupune un mix de terapii, personalizat in functie de o anamneza detaliata, efecuata de catre un medic de specialitate. In concluzie, pentru un plan complet, personalizat si sigur de tratament de recuparare, va incurajam sa faceti aici o programare pentru o consultatie.
Alte servicii KINOMED
Review-uri online despre KinoMed
Cateva dintre opiniile lasate pe Google de catre cei care ne-au trecut pragul: