Platfusul poate părea o problemă minoră – o talpă plată, inflamată, care doare. Însă, sub această aparență simplă se ascund riscuri majore. Ignorarea platfusului poate duce la complicații serioase precum artroza, tendinita, fasceita plantară și multe altele. Aceste afecțiuni nu doar că îți vor afecta calitatea vieții, dar pot deveni și extrem de dureroase și greu de tratat pe termen lung.
Nu lăsa aceste probleme să se agraveze! Dacă ai simptome de platfus, nu aștepta să se transforme în ceva și mai grav. Durerile cronice pot limita activitățile zilnice, iar complicațiile pot duce la dizabilități pe termen lung.
Ce poți face? Nu amâna! Consultă un specialist! La KINOMED, echipa noastră îți oferă soluții personalizate pentru a trata platfusul și a preveni complicațiile. Indiferent de stadiul afecțiunii tale, noi te putem ajuta să recâștigi confortul și mobilitatea.
Obține un diagnostic clar și rapid pentru a putea lua măsurile necesare din timp. Nu aștepta ca situația să se complice!
Nu mai aștepta, sună acum la 031 405 5222 pentru un consult medic recuperare!
În continuare, vei găsi toate informațiile esențiale pentru a înțelege mai bine această afecțiune:
Cand si cum iti dai seama ca este cazul sa mergi la medic
In principiu, este bine sa mergem la medic ori de cate ori intampinam dureri sau disconfort pe perioade mai lungi de timp.
„Semne” ca ai o problema, iar ca aceasta problema poate fi platfusul
Cele mai des intalnite motive pentru care ar trebui sa mergi la un consult ortopedic sunt:
- Durere in talpa (in special in scobitura din talpa piciorului) sau in zona calcaiului;
- Dificultati in a sta pe varfurile picioarelor;
- Inflamatie in zona interioara a gleznei;
- Aspect vizibil plat la una sau la ambele talpi;
- Instabilitate in picioare;
- Senzatia de inaltime inegala a pantofilor.
Nu aștepta să se agraveze – ia măsuri acum! Programează de urgență un cconsult medic ortoped și obține tratamentul necesar.
Sună acum la 031 405 5222!
Complicatiile la care te poti astepta daca intarzii momentul
Profesionistii in kinetoterapie si medicii specialisti ainostri din cadrul KinoMed au competentele necesare si folosesc cele mai noi tehnologii pentru identificarea afectiunilor piciorului si tratarea ori ameliorarea acestora.
Este important sa faci acest lucru, deoarece, daca ai platfus si nu faci ceva pentru remediere sau macar ameliorare, pot aparea complicatii, precum:
- Artroza articulatiei metatarsofalangiene a halucelui (cunoscuta popular drept „mont”) ;
- Degetul „in ciocan” ;
- Tendinita ahileana;
- Artroza articulatiei gleznei sau la nivelul oaselor piciorului;
- Tendinita tibiala posterioara ;
- Sindromul de stres tibial ;
- Fasceita plantara;
- Probleme ale coloanei vertebrale.
Simptome platfus – cum recunoastem un „picior plat”?
Durerea este principalul simptom care apare in mijlocul talpii, se accentueaza la efort si poate fi insotita de umflarea partii interioare a gleznei. Pot aparea, de asemenea, durerea de sold, de genunchi, de calcaie si cea lombara. Acestea sunt cauzate de presiunea exercitata pe articulatii si de postura incorecta.
Pacientii cu platfus pot resimti, de asemenea, durere la nivelul degetelor de la picioare sau pot avea o senzatie de picioare intepenite.
Mersul sau alergatul incorect sunt si ele simptome ale piciorului plat.
Sursa video: Canalul Youtube Kinomed
Tu cand ti-ai evaluat ultima oara piciorul si mersul? Programeaza-te pentru o evaluare kinetica la numarul de telefon 031 405 5222 sau online la programari@kinomed.ro!
Cauze platfus – cand si de ce apare?
Ai putea crede ca persoanele cu platfus se nasc cu aceasta afectiune. Cauzele sunt, insa, mult mai numeroase si, impreuna cu specialistii nostri din KinoMed am intocmit o lista care te va ajuta sa intelegi sursa piciorului plat:
Cand poate aparea conditia de „picior plat”?
Cum am descris deja, piciorul plat apare deoarece tesuturile care tin articulatiile piciorului impreuna (tendoanele) sunt slabite. Pe masura ce copiii cresc, tesuturile se strang si formeaza arcul normal (bolta plantara, scobitura piciorului). Acest proces se finalizeaza de obicei pana cand copilul va implini 2 sau 3 ani (MedlinePlus.gov). Astfel, majoritatea oamenilor au arcade normale pana ating varsta adulta. Cu toate acestea, arcul nu se poate forma niciodata la unii oameni, pastrand forma de “talpa plata”.
De asemenea, imbatranirea, ranile sau bolile pot afecta tendoanele. Nu este rara dezvoltarea la o persoană care formase deja arcadele – definind astfel aparitia de platfus la adulti. Acest tip de picior plat poate aparea localizat, avand un singur picior cu platfus.
Care sunt cauzele aparitiei platfusului si factorii de risc
Pe de o parte, o forma de factor de risc in aparitia platfusului o constituie ereditatea. Copiii cu parinti care au platfus nedobandit avand o probabilitate apreciabila sa dezvolte la randul lor aceasta conditie medicala.
Pe parcursul vietii insa exista anumite elemente care pot conduce la dezvoltarea de platfus – factori de risc (Flat feet risk factors):
- Imbatranirea;
- Alegerea pantofilor – incaltamintea nepotrivita, prea stramta, prea mica, cu tocuri inalte, talpa prea moale etc, pot provoca aparitia platfusului;
- Traumatisme – ranile survenite la nivelul gleznei sau piciorului, ruptura tendonului muschiului tibial posterior pot cauza modificari ale labei piciorului si pot favoriza aparitia platfusului;
- Cauze neurologice – paralizia cerebrala, distrofia musculara, spina bifida pot fi cauze ale aparitiei acestei afectiuni;
- Cauze endocrino-metabolice – obezitate, diabet;
- Cauze reumatologice – poliartrita reumatoida, laxitate ligamentara, sindrom Ehlers-Danlos. Slabiciunea tesutului conjunctiv, in special in randul femeilor care au predispozitie genetica, este un alt motiv pentru aparitia piciorului plat.
Durerea și disconfortul nu vor dispărea de la sine. Programează acum un consult cu consult medic recuperare și oprește problemele înainte să se agraveze!
Sună acum la numărul 031 405 522!
Cum influențează încălțămintea dezvoltarea piciorului?
Un studiu – chiar daca vine din anul 1992, realizat de catre PubMed.gov (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1624509/), releva aspecte pe care le consideram valabile si in acest moment. Astfel, incidenta platfusului la copiii studiati (esantion de 2300 copii cu varste intre 4 si 13 ani) care poarta permanent incaltaminte este semnificativ mai mare decat intre cei care poarta incaltaminte doar ocazional sau deloc.
Diferente semnificative intre predominanta platfusului au fost observate la toate grupele de varsta. Mai mult, piciorul plat se manifesta cel mai frecvent la copiii care purtau pantofi cu varfuri inchise (closed-toe shoes), mai putin frecvent la cei care purtau sandale sau papuci, si cel mai putin la cei care nu foloseau deloc incaltaminte.
Aceste descoperiri sugereaza ca purtarea pantofilor in copilaria timpurie este daunatoare dezvoltarii unui arc longitudinal normal.
De cate tipuri este platfusul?
Medicii specialisti indica trei tipuri de picior plat, fiecare cu anumite caracteristici, astfel:
Picior plat flexibil
Piciorul plat flexibil este cea mai comuna forma de platfus. Atunci cand nu exista presiune asupra piciorului, scobitura naturala exista. In schimb, atunci cand exista o presiune (cand stam in picioare, de exemplu), scobitura se prabuseste.
Acest tip de picior plat poate fi remediat prin programe personalizate de kinetoterapie.
Picior plat semi-flexibil
Piciorul plat semi-flexibil se poate manifesta cu sau fara presiune pe picior, scobitura aproape ca nu exista, iar talpa devine cu atat mai plata in timpul statului in picioare.
Acest tip de platfus nu poate fi readus complet in pozitia sa „normala”, dar o serie de programe pot ameliora afectiunea.
Picior plat rigid
Piciorul plat rigid nu prezinta scobitura, indiferent daca se calca pe sol sau nu. Acesta nu poate fi readus in pozitia sa normala.
Metodele de diagnostic pentru platfus
Cu totii ne amintim vremurile de demult, cand era o practica uzuala sa fim descaltati, sa ni se ude picioarele si sa ni se analizeze urma lasata pe o podea lucioasa:
Cu siguranta insa, un diagnostic corect si care sa conduca spre cea mai buna recomandare de tratament a platfusului trebuie sa aiba la baza modalitati mult mai avansate – le enuneram in continuare pe cele mai importante:
Consult medic ortoped
In general, medicul ortoped poate diagnostica arcadele cazute prin examinarea picioarelor si observarea individului in picioare si in mers. Specialistul va inspecta picioarele din fata si din spate, in pozitie normala si in stat pe varfurile degetelor de la picioare pentru a permite examinarea formei si functionalitatii fiecarui picior.
Medicul va lua in considerare, de asemenea, istoricul medical al persoanei, si poate recomanda, dupa caz, efectuarea unor analize specifice
Ai platfus și nu știi ce să faci? Nu mai sta pe gânduri! Un ortoped te va ajuta să scapi de dureri și să-ți recâștigi confortul.
Programează o consultație acu la numărul 031 405 5222!
Studii imagistice si analize neurologice
Medicul specialist, in diagnosticarea platfusului si mai ales, in demersul de determinare a cauzelor si a riscurilor asociate, poate solicita efectuarea unor proceduri specifice:
- Radiografii;
- Scanare CT;
- RMN;
- Electromiografie.
Ce metode de tratament pentru platfus exista?
Daca un pacient cu platfus asimptomatic nu are neaparat nevoie de tratament, atunci cand apare durerea sau un dezechilibru functional ale lantului biomecanic, este necesar tratament pentru calmarea durerii, purtarea de talonete personalizate in incaltaminte, efectuarea de gimnastica medicala prin programe de kinetoterapie complexe si, in anumite cazuri, interventie chirurgicala.
Tratarea platfusului prin kinetoterapie, kinesio-taping si masaj terapeutic
Asa cum spuneam mai sus, este important sa identifici din timp existenta platfusului si sa actionezi in consecinta, pentru a evita o agravare a starii de sanatate. Profesionistii KINOMED – clinica de recuperare medicala au la indemana metode eficiente de tratare sau ameliorare a platfusului, iar trei dintre acestea sunt reprezentate de programele kinetoterapeutice, kinesio-taping si masajul terapeutic.
Kinetoterapia consta in tehnici de recuperare bazate pe miscarea corpului pentru a trata diferite afectiuni fizice, iar in cazul platfusului aceasta are numeroase beneficii, astfel:
- Tonifiaza musculatura piciorului,
- Creste stabilitatea articulara;
- Reduce durerile prin relaxare la nivel local;
- Reda mobilitatea si mobilitatea controlata;
- Corecteaza posturile gresite;
- Reeduca mersul.
Pentru a obtine toate aceste beneficii si a intocmi un program personalizat de kinetoterapie, profesionistii KINOMED evalueaza mersul si alergarea pacientului pe platforma Walker View. Cu ajutorul acesteia sunt identificate deficitele lantului biomecanic cauzate de piciorul plat.
Kinesio-taping este o alta procedura aplicata pentru ameliorarea piciorului plat. Aceasta contribuie la diminuarea suprasolicitarilor si asigura suport proprioceptiv. Ea completeaza programul de kinetoterapie.
Masajul terapeutic, cea de-a treia metoda de tratament mentionata, are efect antalgic si este miorelaxant. Masajul terapeutic este un procedeu indispensabil oricarei reeducari, deoarece amelioreaza circulatia locala, iar in cazul platfusului, acesta favorizeaza drenajul sanguin si limfatic al piciorului si reda tonusul muscular.
Platfusul poate fi tratat eficient prin Kinetoterapie. Nu amâna – programează acum o ședință și începe să te simți mai bine!
Apelează la numărul 031 405 5222 pentru a programa o ședință în clinica KINOMED!
Alte metode de tratament
In functie de gravitatea cazului si de modul in care se manifesta simptomele, dar si tinand seama de riscurile de dezvoltare a unor altor probleme medicale, se poate apela si la:
- Tratamentul chirurgical
- Tratament medicamentos – in general antiinflamatorii
De asemenea, foarte utile sunt si dispozitivele ortopedice:
- sosete medicale,
- incaltaminte ortopedica,
- talonete platfus (taloneta platfus se poarta in incaltaminte, si are scopul de a sustine bolta plantara). In materie de talonete ortopedice, va recomandam sa apelati la specialistii nostri pentru realizarea de talonete personalizate pentru platfus – pentru ca apeland la solutii generice exista chiar riscul de a agrava conditia.
Este necesara tratarea platfusului la copii? Aspecte de ortopedie pediatrica
Am abordat mai sus studiile legate de cazurile identificate de “platfus copii”, subiectul necesita insa o abordare mai ampla. Cum spuneam, in mod normal dupa varsta de 2-3 ani, pana la care platfusul la copii este situatia normala, arcada ar trebui sa inceapa sa se formeze.
Daca insa acest proces nu da semnele necesare, la timp, va recomandam sa vizitati un medic ortoped pediatru. Acesta este singurul cu adevarat in masura sa analizeze daca o forma de platfus la copii este normala in procesul de crestere, sau se intrevede deja o conditie medicala ce necesita tratament (sau macar atentie).
Platfusul poate afecta copilul în mod serios. Programează-l Kinetoterapie pediatrică și ajută-l să recupereze rapid și eficient.
Nu mai aștepta, sună acum la 031 405 5222 pentru a programa o ședință!
Ce este platfusul?
Platfus sau picior plat: reprezinta o afectiune medicala in care arcada sau scobitura talpii se diminueaza (aplatizeaza). Aceasta abatere, mai mult sau mai putin pronuntata de la forma normala a piciorului, afecteaza statica corpului.
Apar astfel probleme la genunchi, disconfort sau dureri la nivelul membrelor inferioare. Se estimeaza ca 20-30% din populatie prezinta platfus in diferite stadii.
Totusi, in majoritatea cazurilor, aceasta instabilitate subiacenta a piciorului poate fi imbunatatita prin antrenamente personalizate de forta, coordonare, mobilitate.
INFORMȚII SUPLIMENTARE DESPRE ARTICOL
Domeniu principal articol: Ortopedie. Departamentul de ortopedie-traumatologie este format din medici și terapeuți cu experiență vastă, recunoscuți la nivel internațional. Aceștia diagnostichează și tratează, prin metode minim invazive, peste 200 de afecțiuni ale aparatului musculo-scheletal.
Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe miscarea corpului pentru a trata diferite afectiuni fizice, precum si probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantara, dureri de spate si boli degenerative ale aparatului locomotor.
Autor: Sorin Radulescu, medic specialist ortoped pediatrie KINOMED
Pentru un plan de tratament potrivit, programați o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 52 22!
- Tot ce trebuie sa stii despre torticolisul muscular congenital - august 19, 2020
- Platfus: cauze, simptome, diagnostic, tratament - august 19, 2020
- Scolioza la copii: cum procedam? - august 18, 2020