Ce este platfusul, care sunt cauzele si simptomele sale?

Platfusul sau piciorul plat reprezinta o afectiune medicala in care arcada sau scobitura talpii se diminueaza (aplatizeaza). Aceasta abatere, mai mult sau mai putin pronuntata de la forma normala a piciorului, afecteaza statica corpului. Apar astfel probleme la genunchi, disconfort sau dureri la nivelul membrelor inferioare. Se estimeaza ca 20-30% din populatie prezinta platfus in diferite stadii. Totusi, in majoritatea cazurilor, aceasta instabilitate subiacenta a piciorului poate fi imbunatatita prin antrenamente personalizate de forta, coordonare, mobilitate.
Daca un pacient cu platfus asimptomatic nu are neaparat nevoie de tratament, atunci cand apare durerea sau un dezechilibru functional ale lantului biomecanic, este necesar tratament pentru calmarea durerii, purtarea de talonete personalizate in incaltaminte, efectuarea de gimnastica medicala prin programe de kinetoterapie complexe si, in anumite cazuri, interventie chirurgicala.
De cate tipuri este platfusul?
Medicii specialisti indica trei tipuri de picior plat, fiecare cu anumite caracteristici, astfel:
 • Picior plat flexibil – aceasta este cea mai comuna forma de picior plat. Atunci cand nu exista presiune asupra piciorului, scobitura naturala exista. In schimb, atunci cand exista o presiune (cand stam in picioare, de exemplu), scobitura se prabuseste. Acest tip de picior plat poate fi remediat prin programe personalizate de kinetoterapie.
 • Picior semi-flexibil – cu sau fara presiune pe picior, scobitura aproape ca nu exista, iar talpa devine cu atat mai plata in timpul statului in picioare. Piciorul plat semi-flexibil nu poate fi readus complet in pozitia sa „normala”, dar o serie de programe pot ameliora afectiunea.
 • Picior plat rigid – piciorul plat rigid nu prezinta scobitura, indiferent daca se calca pe sol sau nu. Acesta nu poate fi readus in pozitia sa normala.
Care sunt cauzele aparitiei platfusului?
Ai putea crede ca persoanele cu platfus se nasc cu aceasta afectiune. Cauzele sunt, insa, mult mai numeroase si, impreuna cu profesionistii KINO MED – clinica de recuperare medicala, am intocmit o lista care te va ajuta sa intelegi sursa piciorului plat:
 • Genetica – Parintii care sufera de platfus pot transmite copilului aceasta afectiune;
 • Alegerea pantofilor – incaltamintea nepotrivita, prea stramta, prea mica, cu tocuri inalte, talpa prea moale etc, pot provoca aparitia platfusului;
 • Traumatisme – ranile survenite la nivelul gleznei sau piciorului, ruptura tendonului muschiului tibial posterior pot cauza modificari ale labei piciorului si pot favoriza aparitia platfusului;
 • Cauze neurologice – paralizia cerebrala, distrofia musculara, spina bifida pot fi cauze ale aparitiei acestei afectiuni;
 • Cauze endocrino-metabolice – obezitate, diabet;
 • Cauze reumatologice – poliartrita reumatoida, laxitate ligamentara, sindrom Ehlers-Danlos. Slabiciunea tesutului conjunctiv, in special in randul femeilor care au predispozitie genetica, este un alt motiv pentru aparitia piciorului plat.
Ce simptome prezinta platfusul/piciorul plat?
Durerea este principalul simptom care apare in mijlocul talpii, se accentueaza la efort si poate fi insotita de umflarea partii interioare a gleznei. Pot aparea, de asemenea, durerea de sold, de genunchi, de calcaie si cea lombara. Acestea sunt cauzate de presiunea exercitata pe articulatii si de postura incorecta.
Pacientii cu platfus pot resimti, de asemenea, durere la nivelul degetelor de la picioare sau pot avea o senzatie de picioare intepenite.
Mersul sau alergatul incorect sunt si ele simptome ale piciorului plat.
Tu cand ti-ai evaluat ultima oara piciorul si mersul? Programeaza-te pentru o evaluare kinetica, online, la numarul de telefon 0747.992.255 sau pe programari@kinomed.ro! Profesionistii in kinetoterapie si medicii specialisti ai KINO MED – clinica de recuparare medicala au competentele necesare si folosesc cele mai noi tehnologii pentru identificarea afectiunilor piciorului si tratarea ori ameliorarea acestora.
Este important sa faci acest lucru, deoarece, daca ai platfus, pot aparea complicatii, precum:
 • Artroza articulatiei metatarsofalangiene a halucelui (cunoscuta popular drept „mont”) ;
 • Degetul „in ciocan” ;
 • Tendinita ahileana;
 • Artroza articulatiei gleznei sau la nivelul oaselor piciorului;
 • Tendinita tibiala posterioara ;
 • Sindromul de stres tibial ;
 • Fasceita plantara;
 • Probleme ale coloanei vertebrale.
Ce metode de tratament pentru platfus/picior plat exista?
Asa cum spuneam mai sus, este important sa identifici din timp existenta platfusului si sa actionezi in consecinta, pentru a evita o agravare a starii de sanatate. Profesionistii KINO MED – clinica de recuperare medicala au la indemana metode eficiente de tratare sau ameliorare a platfusului, iar trei dintre acestea sunt reprezentate de programele kinetoterapeutice, kinesio-taping si masajul terapeutic.
Kinetoterapia consta in tehnici de recuperare bazate pe miscarea corpului pentru a trata diferite afectiuni fizice, iar in cazul platfusului aceasta are numeroase beneficii, astfel:
 • Tonifiaza musculatura piciorului,
 • Creste stabilitatea articulara;
 • Reduce durerile prin relaxare la nivel local;
 • Reda mobilitatea si mobilitatea controlata;
 • Corecteaza posturile gresite;
 • Reeduca mersul.
Pentru a obtine toate aceste beneficii si a intocmi un program personalizat de kinetoterapie, profesionistii KINO MED evalueaza mersul si alergarea pacientului pe platforma Walker View. Cu ajutorul acesteia sunt identificate deficitele lantului biomecanic cauzate de piciorul plat.
Kinesio-taping este o alta procedura aplicata pentru ameliorarea piciorului plat. Aceasta contribuie la diminuarea suprasolicitarilor si asigura suport proprioceptiv. Ea completeaza programul de kinetoterapie.
Masajul terapeutic, cea de-a treia metoda de tratament mentionata, are efect antalgic si este miorelaxant. Masajul terapeutic este un procedeu indispensabil oricarei reeducari, deoarece amelioreaza circulatia locala, iar in cazul platfusului, acesta favorizeaza drenajul sanguin si limfatic al piciorului si reda tonusul muscular.
Pentru a beneficia de cel mai bun program de kinetoterapie pentru tratarea piciorului plat, solicita o evaluare kinetica, online, la numarul de telefon 0747.992.255 sau pe programari@kinomed.ro!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.