Ce este recuperarea dupa operatie si cum functioneaza?
Recuperarea postoperatorie facilitează echilibrarea între perioada de repaus necesară oricărei intervenții de diverse proporții și readaptarea la efort, prin antrenarea toleranței la efort, promovarea mobilității articulare, a tonuslui și a forței musculare, a tulburărilor de echilibru, coordonare și mers.
Este ideal ca acest proces sa se desfasoare sub supravegherea unei echipe formate din medic de recuperare si kinetoterapeuti specializati, in cadrul unei clinici de recuperare medicala.
Pacientul care urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala trebuie sa stie ca reusita unei operatii depinde atat de competentele chirurgului cat si de procesul de recuperare pre si post operator.
Ce afecțiuni pot fi tratate prin kinetoterapie post operatorie?
Kinetoterapia este folosita cu succes, sustinand actul chirurgical, intr-o vasta arie de post intervenții chirurgicale cardio-toracice, abominale, neurochirurgicale, ortopedice.
Recuperarea postoperatorie facilitează echilibrarea între perioada de repaus necesară oricărei intervenții de diverse proporții și readaptarea la efort, prin antrenarea toleranței la efort, promovarea mobilității articulare, a tonuslui și a forței musculare, a tulburărilor de echilibru, coordonare și mers.
In ce consta recuperarea dupa operatie?
Recuperarea dupa operatie constă în serii de exerciții fizice din cadrul kinetoterapiei, ce se efectuează:
- pasiv (prin intermediul direct al kinetoterapeutului);
- pasiv-activ (mișcarea este desfășurată atât de pacient, cât și de kinetoterapeut, sau prin intermediul unui dispozitiv medical);
- activ (pacientul desfășoară independent mișcarea, fără ajutor).
Cum actioneaza recuperarea post operatorie?
Sunteti un pacient care urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala si nu stiti cum ar trebui sa procedati post operator? Iata o lista de sugestii:
- Inaintea operatiei este recomandata vizita in cabinetul medicului de recuperare pentru o evaluare si o discutie care sa pregateasca pacientul pentru ce va urma imediat dupa operatie din punct de vedere al recuperarii;
- Imediat postoperator se realizeaza o noua vizita la medicul de recuperare medicala care va stabili un program de recuperare adecvat.
- Ulterior vizitei la medicul de recuperare, se trece in etapa de recuperare efectiva. Prin intermediul și sub supravegherea kinetoterapeutului, în urma evaluării de către medicul de Recuperare medicală, se desfășoară o serie de exerciții fizice, ce sunt adaptate la statusul pacientului și la perioada la care se află după intervenția chirurgicală. Se utilizează sisteme și dispositive medicale digitale și/sau computerizate, care facilitează și antrenează pacientul în desfășurarea exercițiilor, în vederea obținerii obiectivelor stabilite.
Asadar, daca esti in cautarea unei clinici de recuperare medicala in Bucuresti, cu specialisti experimentati, nu ezita sa ne contactezi.
Iti stam la dispozitie cu un program personalizat si informatii cu privire la cat costa o sedinta de terapie specializata.
Care sunt avantajele recuperarii post operatorii?
Realizarea unui program de recuperare dupa operatie este un proces necesar in dobândirea timpurie a autonomiei și independenței.
Kinetoterapia post-operatie este utila in:
- menținerea sau îmbunătățirea tonuslui și forței musculare,
- cresterea mobilității articulare,
- ameliorarea și promovarea echilibrului, coordonării și a mersului,
- facilitarea vindecării și prevenirea situațiilor care conduc la imobilizarea prelungită la pat, cu toate efectele sale secundare (imobilitate, tonus scăzut, articulații blocate, durere, depresie etc).
Frecventa recomandata a sedintelor de kinetoterapie post operatorie
Frecventa sedintelor de kinetoterapie si fizioterapie post operator este particulara fiecarui pacient si este recomandata de catre medicul de recuperare in urma evaluarii. În funcție de nivelul de antrenament al pacientului, de amploarea intervenției chirurgicale, de intervalul de timp ce a trecut de la intervenția chirurgicală, de comorbiditățile asociate, programul de recuperare se poate desfășura cu frecvență zilnică sau de cel puțin 2-3 ori/săptămână.
Contraindicatiile kinetoterapiei in recuperarea dupa operatie
Desi importanta, recuperarea dupa operatie prin kinetoterapie nu se poate realiza in caz de:
- Pacienți instabili cardio-circulator și/sau respirator;
- Semne de infecție locală;
Consult si analize premergatoare necesare inceperii recuperarii post operatorie
Inaintea inceperii recuperarii postoperatorii este necesara evaluarea în cabinetul medicului de recuperare medicală, iar în urma anamnezei, a studierii dosarului medical al fiecărui pacient și al consultului medical, se stabilește un plan de recuperarea adecvat.
PROGRAMARI CONSULTATIE SI PRETURI RECUPERARE PORT-OPERATORIE
Sunteti un pacient care urmeaza sa aiba o interventie chirurgicala si nu stiti ce trebuie facut dupa operatie? Va reamintim ca recuperarea presupune un mix de terapii, personalizat in functie de o anamneza, efecuata de catre un medic de specialitate. In concluzie, pentru un plan complet, personalizat si sigur de tratament de recuparare, ca incurajam sa faceti aici o programare pentru o consultatie.
Alte servicii KINOMED
Review-uri online despre KinoMed
Cateva dintre opiniile lasate pe Google de catre cei care ne-au trecut pragul: