Ruptura de menisc – ce este, care sunt cauzele, ce metode de tratament exista?

Ruptura de menisc este o afectiune / afectare a genunchiului care poate aparea la oricine, mai ales la senioriii sau persoanele care practica anumite sporturi (fotbal, volei). Nu este nevoie insa sa fii foarte activ pentru a suferi o ruptura de menisc, este suficient sa faci o miscare prea brusca.

Ce este ruptura de menisc

Articulatia genunchiului este formata din trei oase: tibie, femur si rotula. Meniscul se afla intre tibie si femur. Este alcatuit dintr-un cartilaj fibros si ajuta pe de o parte la stabilizarea articulatiei, pe de alta la protectia oaselor. Exista doua meniscuri la fiecare genunchi, unul medial si altul lateral (mai flexibil). Meniscul medial are un grad mai mic de flexibilitate si din aceasta cauza cele mai multe rupturi de menisc apar la acest nivel. 

Asadar, meniscul este o structura foarte importanta in functionarea optima a articulatiei genunchiului. Totusi, exista numeroase situatii cand meniscul este afectat: apar fisuri, leziuni sau chiar rupturi de menisc. Aceste probleme apar mai ales la barbati, sportivi, varstnici, fiind favorizate de traumatisme repetate, laxitatea articulara, dezaxarea articulară sau anomalii congenitale.

Optiunile de tratament sunt in functie de severitatea accidentarii: poate fi vorba despre remedii care se pot aplica acasa, de exercitii sau, in cele mai grave situatii, de interventii chirurgicale.

Cauzele rupturii de menisc 

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale articulatiei genunchiului si poate avea mai multe cauze: traumatice, degenerative, sau mecanice.

Traumatice

Cauzele traumatice apar in urma unui impact, direct sau indirect, ori a altor leziuni ale genunchiului, asa cum este cazul rupturii de ligament.

Degenerative

Cauzele degenerative presupun deteriorarea progresiva de-a lungul anilor, inaintarea in varsta, prestarea activitatilor sportive sau activitatea profesionala ce implica miscari repetitive la nivelul genunchiului. Ruptura de menisc apare pentru ca se produce degradarea locala, cartilajul genunchiului devine mai slab, fragil. Un menisc mai slab este mai predispus la rupturi.

Mecanice

Cauzele mecanice presupun postura gresita sau orice activitate care implica o rasucire fortata a genunchiului. Ruptura de menisc poate aparea ca urmare a unei activitati care determina miscarea sau rotirea fortata a genunchiului. In acest ultim caz, mai afectati sunt sportivii care practica fotbal, baschet, rugby sau tenis. Meniscul este lezat ca urmare a unei răsuciri forțate, rotații sau sărituri. Genuflexiunile sau ridicarile de greutate pot, de asemenea, sa duca la ruptura de menisc. 

Rupturile de menisc pot sa apara si la copii, in special cand acestia practica sporturi de la varste fragede.

Cele mai multe rupturi de menisc apar in urma practicarii sporturilor sau a unor miscari gresite, dar exista si factori de risc care trebuie avuti in vedere:

  • Lucratul in genunchi (gradinaritul, de exemplu);
  • Urcatul si/sau coboratul scarilor;
  • sexul: barbatii sunt mai predispusi decat femeile;
  • varsta: persoanele de peste 60 de ani au un risc mai mare de a suferi o ruptura de menisc;
  • unele afectiuni: osteoartrita;
  • obezitatea. 

Simptomele rupturii de menisc

Cauzele pentru care se produce ruptura de menisc difera, prin urmare si simptomele pot fi variate. Chiar si atunci cand doua persoane au aceeasi leziune, simptomele pot diferi. De aceea, orice deteriorare simti la nivelul genunchiului, programeaza-te la KINOMED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti, pentru o evaluare completa si un tratament personalizat!

Intre cele mai frecvente simptome ale rupturii de menisc se numara:

  • durere la momentul rupturii, la miscarile fortate, dar si la atingerea unor zone articulare apropiate;
  • durere cu caracter mecanic la nivelul genunchiului care se poate accentua in timpul mersului, ortostatism sau pastrarea unor pozitii pe termen lung. Durerea poate fi puternica in momentul urcarii scarilor sau in incercarea de a sta pe vine;
  • inflamatia genunchiului prin acumularea de lichid;
  • scaderea amplitudinii de miscare si a mobilitatii articulare;
  • dificultate in momentul miscarii sau la indoirea si intinderea genunchiului;
  • senzatia de pocnet in articulatie in momentul efectuarii miscarilor;
  • blocaj articular al genunchiului;
  • senzatia de instabiliatate a articulatiei genunchiului;
  • scaderea fortei musculare, senzatie de slabiciune musculara;
  • scaderea tonusului muschiului cvadriceps in leziunile cronice, ajungandu-se chiar la topirea masei musculare in cazurile avansate;
  • imposibilitatea de deplasare;
  • piciorul se flexeaza si se indreapta cu dificultate.

Metode de diagnostic pentru ruptura de menisc

Diagnosticul in cazul rupturii de menisc este pus de catre medicul ortoped, in urma examenului clinic si a testelor imagistice. Este important sa mergi la o consultatie chiar dupa momentul incidentului sau la cea mai mica durere in zona genunchiului, pentru a evita eventuale complicatii, precum: permanentizarea durerilor, atrofierea muschiul cvadriceps, lezarea progresiva a cartilajului articular, pierderea stabilitatii genunchiului, aparitia precoce a artrozei de genunchi, afectarea structurilor articulare invecinate sau chiar a articulatiilor invecinate.

Medicul ortoped pune diagnosticul de ruptura de menisc in urma unui consult medical, dar si a unor investigatii suplimentare:

Consultatie la ortopedie

In timpul consultului fizic ortopedul stabileste tipul de ruptură de menisc și daca aceasta poate fi corectata chirurgical. De asemenea, medicul ortoped este informat cu privire la simptomele pe care le resimte pacientul si la intensitatea acestora. In plus, medicul examineaza genunchiul si observa cum functioneaza acesta in timpul unor miscari usoare.

Radiografie

Daca se face radiografia genunchiului, aceasta nu va dezvalui prezenta rupturii de menisc, insa poate oferi indicii cu privire la cauza sa, de exemplu, poate detecta osteoartrita.

RMN

Testul de rezonanta magnetica ajuta la obtinerea unor imagini foarte clare ale genunchiului, care vor clarifica daca este vorba despre o problema a ligamentelor sau a cartilajului genunchiului. Exista studii care dovedesc faptul ca rezonanta magnetica are o eficienta de aproape 80% in diagnosticarea rupturii de menisc.

Ecografia 

Ecografia este o metoda de diagnosticare care utilizeaza ultrasunete si care realizeaza fotografii ale interiorului genunchiului. Medicul specialist vede daca exista cartilaje slabite care ar putea afecta stabilitatea genunchiului.

Artroscopia

In cazul in care medicul nu poate stabili problema genunchiului prin aceste investigatii, poate recomanda o artroscopie. Pentru aceasta este nevoie de o incizie care se face in apropierea genunchiului. Artroscopul este un aparat subtire si flexibil, care este prevazut cu o camera video si este introdus in aceasta incizie. In urma acestei investigatii se poate vedea daca este vorba de o ruptura de menisc si ce fel de leziune este. Acest dispozitiv poate ajuta la corectura rupturilor superficiale de menisc.

Complicatii in caz de ruptura de menisc netratata

In cazul in care ruptura de menisc nu este tratata la timp sau adecvat, se poate ajunge la:

  • atrofia muschiului cvadriceps;
  • durerea continua a genunchiului; 
  • instabilitatea genunchiului;
  • lezarea cartilajului articular;
  • degenerarea partiala sau totala a capetelor articulare (gonartroza);
  • osteoartrita.

Tratament pentru ruptura de menisc

Tratamentul pentru ruptura de menisc este prescris de către medicul ortoped. Acesta depinde de tipul de ruptura de menisc, severitatea leziunii, localizarea acesteia, varsta pacientului si activitatea desfasurata. Exista o zona a meniscului care este puternic vascularizata si  se poate vindeca de la sine, dar in unele cazuri este nevoie de o interventie chirurgicala.

Tratamentul pentru ruptura de menisc poate presupune: operatie, tratament medicamentos cu antiinflamatoare, sutura de menisc sau injectii.

Tratament chirurgical

In cazul in care ruptura de menisc este severa, iar simptomele nu se amelioreaza dupa tratamentul conservator, se impune interventia chirurgicala pentru ca leziunea sa se poata vindeca. Operația presupune efectuarea unei incizii de 1 cm si introducerea unei camere miniaturale. Cu ajutorul acesteia, medicul vizualizeaza interiorul genunchiului, in vreme ce, printr-o alta incizie instrumentele artroscopice repara porțiunea de menisc lezată.

Daca leziunea meniscului este majora, iar simptomele nu dispar dupa tratamentul conservator, este necesara interventia chirurgicala. Toate interventiile se realizeaza artroscopic, iar ulterior acestora pacientii beneficiaza de programe de recuperare fizio-kineto-terapeutice. Acestea urmaresc reeducarea mersului, ameliorarea durerii si inflamatiei post-tratament chirurgical, imbunatatirea mobilitatii articulare la nivelul genunchiului si cresterea tonusului musculaturii ce inveleste articulatia genunchiului.

Meniscectomie

Meniscectomia poate fi partiala (presupune indepartarea unei portiuni rupte a meniscului) sau totala (indepartarea intregului menisc). Se poate trata, daca este cazul, si ligamentul.  Daca in cazul operatiei clasice perioada de recuperare este de aproximativ trei luni, in cazul exciziei unei portiuni de menisc recuperarea dureaza aproximativ patru saptamani.

Implantul de menisc artificial si transplantul de menisc

Daca este indepartata o portiune de menisc, aceasta poate fi inlocuita prin implant de menisc artificial. Sau, daca cartilajul se uzeaza in timp, poate fi inlocuit prin transplant de menisc. Pentru un implant de menisc artificial, pacientul trebuie sa indeplineasca unele conditii:

  • sa aiba mai putin de 55 de ani;
  • celelalte tratamente sa nu fi dat randamentul scontat;
  • sa nu existe artroza la nivelul genunchiului
  • genunchiul sa aiba ligamentele stabile.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos in cazul rupturii de menisc recomandat de medic poate include:

  • medicamente antialgice si antiinflamatoare care au rolul de a ameliora durerea;
  • infiltratii cu acid hialuronic pentru lubrifierea articulatiei si refacerea cantitatii de lichid sinovial la valori optime;
  • infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP), pentru accelerarea vindecarii tesuturilor.

Sutura de menisc

Dat fiind faptul ca meniscul este necesar pentru functionalitatea genunchiului, se  incearca salvarea lui ori de cate ori este posibil. Daca ruptura de menisc se afla intr-un stadiu incipient, se poate vindeca mai bine prin sutura. Sutura de menisc este alegerea cea mai buna in cazul rupturii de menisc la copii sau adolescenti. De asemenea, de multe ori se ia in calcul o sutura de menisc cu reconstructia de ligament incrucisat, ceea ce inseamna ca sansa de vindecare a meniscului este mai mare.

Recuperarea dupa ruptura de menisc 

Procesul de recuperare a rupturii de menisc depinde de stadiul leziunii, de tipul de interventie sau de tratamentul recomandat, dar si de starea generala de sanatate a pacientului. 

Kinetoterapie

Programele de kinetoterapie in cazul rupturii de menisc pot include:

  • programe de recuperare: mobilizari pasive, pasiv-active, cresterea tonusului muscular al cvadricepsului, bicepsului femural, ischiogambieri;
  • programe personalizate pe banda interactiva Walker View, pentru evaluarea si corectarea anomaliilor mersului;
  • programe speciale de recuperare Huber 360 pentru antrenarea membrelor inferioare, dar si pentru educarea si tonifierea musculaturii, in vederea reintegrarii profesionale si sportive;
  • programe utilizand Artromot, un dispozitiv de miscare pasiva continua, menit sa reduca rigiditatea articulara si inflamatia si sa redea mobilitatea articulatiilor  genunchiului;
  • Terapia ERGON este utila pacientilor ce prezinta restrictii ale miscarii determinate de fibroze sau contracturi musculare. Terapia are efecte imediate si ajuta suplimentar programul de recuperare.

Fizioterapie

A doua ramura a programului de recuperare este fizioterapia, iar aceasta urmareste ameliorarea durerii si a inflamatiei articulare prin:

  • drenaj limfatic: facilitarea ameliorarii edemului;
  • crioterapie: favorizarea efectului antiinflamator si cresterea amplitudinilor de miscare;
  • electroterapie: pentru controlul durerii (TENS) si scaderea inflamatiei (CIF);
  • sonoterapie (US): pentru imbunatatirea microcirculatiei si stimularea scaderii inflamatiei, de asemenea si pentru efectul antialgic secundar;
  • terapie laser (HILT): pentru efectele biotrofice si de regenerare;
  • terapia prin transfer de energie electromagnetica (CT): efecte de regenerare si grabirea procesului de recuperare;
  • bandajare neuromusculara: fie pentru stimularea drenajului limfatic, ori pentru stabilizarea articulatiei genunchiului.

Masajul terapeutic

Masajul terapeutic este utilizat, de asemenea, pentru ameliorarea edemului si mentinerea troficitatii tesuturilor.

Nu ignora semnele unei rupturi de menisc, programeaza-te din timp pentru o evaluare kinetica pentru a beneficia de ingrijire adecvata! La KINOMED, clinica de fizio-kinetoterapie, profesionisti cu vasta experienta vor avea grija de starea ta de sanatate si iti vor propune tratamentul adecvat pentru ruptura de menisc.

Programeaza-te telefonic la 031 405 5222 , scrie-ne la programari@kinomed.ro sau acceseaza formularul online, pentru a primi ingrijirea adecvata, in functie de afectiunea de care suferi!

Bine de stiut 

Tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentul medicamentos poate fi urmat numai la recomandarea unui medic specialist.

DETALII SUPLIMENTARE DESPRE ARTICOL

Domeniu principal articol: Kinetoterapie. Reunim azi o echipă de profesioniști cu experiență în evaluarea, diagnosticarea și recuperarea tuturor tipurilor de leziuni și afecțiuni musculoscheletice.

Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Fizioterapie – o paletă largă de servicii menite să trateze afecțiuni ale aparatului osos, muscular, articular și ale ligamentelor.

Poți fi la curent cu noutățile KINOMED urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.

Surse suplimentare de informare:

Mayo Clinic, „Torn meniscus”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/torn-meniscus/symptoms-causes/syc-20354818

Bupa, „Meniscus tear”: https://www.bupa.co.uk/health-information/knee-clinic/knee-conditions/meniscal-tear

WebMD, „Meniscus Tear Knee Injury”: https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/meniscus-tear-injury

MedicineNet, „Torn Meniscus”: https://www.medicinenet.com/torn_meniscus/article.htm

Healthline, „Meniscus Tear of the Knee”: https://www.healthline.com/health/meniscus-tears

Johns Hopkins Medicine, „Torn Meniscus”:  https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/torn-meniscus

 


Autor: Cosmin Baciu, medic primar ortoped KINOMED

Publicat pe: 18/08/2020 | Actualizat pe: 18/11/2024