Ruptura de menisc – ce este, care sunt cauzele, ce metode de tratament exista?

Meniscul este un cartilaj fibros din articulatia genunchiului, situat intre tibie si femur. Exista doua meniscuri la fiecare genunchi, medial si lateral (mai putin flexibil), iar acestea sunt responsabile de imbunatatirea congruentei articulare, respectiv favorizeaza potrivirea dintre femur si tibie prin distribuirea fortelor pe care aceasta articulatie le sustine.
In plus, meniscul are rol de amortizare, ajuta genunchiul sa fie mai stabil, faciliteaza miscarea si participa la stabilitatea articulatiei.
Observi, asadar, ce importanta deosebita are aceasta structura in functionarea optima a articulatiei genunchiului. Totusi, exista numeroase situatii cand apar afectarile acestuia reprezentate de fisuri, leziuni sau rupturile de menisc. Ele sunt mai frecvente la barbati, sportivi, varsnici, fiind favorizate de traumatisme repetate, laxitatea articulara, dezaxarea genunchiului, dar si de anomaliile congenitale.
Din ce cauze apare ruptura de menisc?
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale articulatiei genunchiului si poate avea mai multe cauze:
 • Traumatice: in urma unui impact, direct sau indirect, ori a altor leziuni ale genunchiului, asa cum este cazul rupturii de ligament.
 • Degenerative: deteriorarea progresiva de-a lungul anilor, inaintarea in varsta, prestarea activitatilor sportive, sau activitatea profesionala ce implica miscari repetitive ale genunchiului.
 • Mecanice: postura gresita, orice activitate care presupune o rasucire fortata a genunchiului aflat in incarcare. In acest ultim caz, mai afectati sunt sportivii care practica fotbal, baschet, rugby sau tenis.
Ce simptome apar cand ai ruptura de menisc?
Asa cum ai observat anterior, cauzele pentru care se produce ruptura de menisc difera, prin urmare simptomele pot fi variate. Chiar si atunci cand doua persoane au aceeasi leziune, simptomele pot diferi. De aceea, orice deteriorare simti la nivelul genunchiului, programeaza-te la KINO MED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti, pentru o evaluare completa si un tratament personalizat!
Intre cele mai frecvente simptome ale rupturii de menisc se numara:
 • Durere la momentul rupturii, la miscarile fortate, dar si la atingerea unor zone articulare apropiate;
 • Durere cu caracter mecanic la nivelul genunchiului care se poate accentua la mers, ortostatism sau pastrarea unor pozitii pe termen lung. Durerea poate fi tipatoare in momentul urcarii scarilor sau in incercarea de a sta pe vine;
 • Inflamatia genunchiului prin acumularea de lichid;
 • Scaderea amplitudinii de miscare si a mobilitatii articulare;
 • Dificultate in momentul miscarii sau la indoirea si intinderea genunchiului;
 • Senzatie de pocnet in articulatie in momentul efectuarii miscarilor;
 • Blocaj articular al genunchiului;
 • Senzatia de instabiliatate a articulatiei genunchiului;
 • Scaderea fortei musculare, senzatie de slabiciune musculara;
 • Scaderea tonusului muschiului cvadriceps in leziunile cronice, ajungandu-se chiar la topirea masei musculare in cazurile avansate;
 • Imposibilitatea de deplasare.
Diagnosticul in cazul rupturii de menisc:
Diagnosticul in cazul rupturii de menisc este pus de catre medicul ortoped, in urma examenului clinic si a testelor imagistice. Este important sa mergi la o consultatie chiar dupa momentul incidentului sau la cea mai mica durere in zona genunchiului, pentru a evita eventuale complicatii, precum: permanentizarea durerilor, atrofierea muschiul cvadriceps, lezarea progresiva a cartilajului articular, pierderea stabilitatii genunchiului, aparitia precoce a artrozei de genunchi, afectarea structurilor articulare invecinate sau chiar a articulatiilor invecinate.
Programeaza-te telefonic la 0747.992.255, scrie-ne laprogramari@kinomed.ro, sau acceseaza formularul online, pentru a primi ingrijirea adecvata!
Ce tratament pentru ruptura de menisc exista?
In functie de gravitatea situatiei, tratamentul pentru ruptura de menisc poate fi conservator sau chirurgical.
Daca leziunea este de mici dimensiuni, tratamentul conservator consta in Protocolul RICE (Rest/Ice/Compression/Elevation). Astfel, pacientul trebuie sa ia pauza de la activitatea zilnica, sa aplice comprese cu gheata, sa foloseasca un bandaj elastic pentru prevenirea inflamatiei si sa ridice piciorul, astfel incat genunchiul sa fie deasupra nivelului inimii.
De asemenea, medicul poate recomanda tratament medicamentos, iar acesta poate include:
 • Antialgice si antiinflamatoare pentru reducerea durerii;
 • Infiltratii cu acid hialuronic pentru lubrifierea articulatiei si refacerea cantitatii de lichid sinovial la valorile optime;
 • Infiltratii cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) pentru accelerarea vindecarii tesuturilor.
Daca leziunea meniscului este majora, iar simptomele nu dispar dupa tratamentul conservator, este necesara interventia chirurgicala. Toate interventiile se realizeaza artoscopic, iar ulterior acestora pacientii beneficiaza de programe de recuperare fizio-kineto-terapeutice. Acestea urmaresc reeducarea mersului, ameliorarea durerii si inflamatiei post-tratament chirurgical, imbunatatirea mobilitatii articulare la nivelul genunchiului si cresterea tonusului musculaturii ce inveleste articulatia genunchiului.
In cadrul KINO MED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti,  programele de kinetoterapie in cazul rupturii de menisc pot include:
 • Programe de recuperare – mobilizari pasive, pasiv-active, cresterea tonusului muscular in cvadriceps, biceps femural, ischiogambieri;
 • Programe personalizate pe banda interactiva Walker View, pentru evaluarea si corectarea anomaliilor mersului;
 • Programe speciale de recuperare Huber 360 pentru antrenarea membrelor inferioare, dar si pentru educarea si tonifierea musculaturii in vederea reintegrarii profesionale si sportive;
 • Programe utilizand Artromot, un dispozitiv de miscare pasiva continua, menit sa reduca rigiditatea articulara si inflamatia si sa redea mobilitatea articulatiilor  genunchiului;
 • Terapia ERGON este utila la pacientii ce prezinta restrictii ale miscarii determinate de fibroze sau contracturi musculare. Terapia are efecte imediate si ajuta suplimentar programul de recuperare.
A doua ramura a programului de recuperare este fizioterapia, iar aceasta urmareste ameliorarea durerii si a inflamatiei articulare prin:
 • Drenaj limfatic – facilitarea ameliorarii edemului;
 • Crioterapie – favorizarea efectului antiinflamator si cresterea amplitudinilor de miscare;
 • Electroterapie – pentru controlul durerii (TENS) si scaderea inflamatiei (CIF);
 • Sonoterapie (US) – pentru imbunatatirea microcirculatiei si stimularea scaderii inflamatiei, de asemenea si pentru efectul antialgic secundar;
 • Terapie laser (HILT) – pentru efectele biotrofice si de regenerare;
 • Terapia prin transfer de energie electromagnetica (CT) – efecte de regenerare si grabirea procesului de recuperare;
 • Bandajare neuromusculara – fie pentru stimularea drenajului limfatic, ori pentru stabilizarea articulatiei genunchiului.
Masajul terapeutic este utilizat si el pentru ameliorarea edemului si mentinerea troficitatii tesuturilor.
Nu ignora semnele unei rupturi de menisc, programeaza-te din timp pentru o evaluare kinetica ca sa beneficiezi de ingrijire adecvata! La KINO MED, clinica de fizio-kinetoterapie, profesionisti cu vasta experienta vor avea grija de starea ta de sanatate si iti vor propune tratamentul adecvat pentru ruptura de menisc.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.