Dorsalgia – sau durerile de spate – nu e o afecțiune pe care să o ignori! Netratată, această problemă va evolua în complicații extrem de grave! Vorbim despre riscuri serioase, precum incontinenta, în cazul femeilor și retentia urinară, în cazul bărbaților. Asta nu e tot – trauma, formatiunile tumorale și infecțiile pot apărea dacă nu interveniți la timp.
Nu mai așteptați nici măcar o secundă! Este absolut esențial să căutați ajutor medical imediat pentru a preveni aceste complicații. Ignorarea simptomelor nu face decât să agraveze situația și să vă expună riscurilor mai mari, inclusiv necesitatea unei intervenții chirurgicale.
Vestea bună? Există tratamente eficiente pentru dorsalgie! Fizioterapia și kinetoterapia sunt opțiuni excelente care pot aduce ameliorări considerabile. Veniți la un consult cât mai repede și lăsați-ne să vă ajutăm să vă recăpătați confortul și mobilitatea
Un simplu telefon vă poate scuti de probleme grave!
Sunați la 031 405 5222 pentru un consult și începeți tratamentul!
În continuare, puteți citi articolul nostru, pentru a afla mai multe informații despre această afecțiune:
Simptome pentru dorsalgie
Simptomele dorsalgiei sunt importante pentru ca il ajuta pe medic sa identifice afectiunea si sa prescrie tratamentul adecvat, in functie de manifestari, varsta pacientului si starea generala de sanatate a acestuia. Iata-le pe cele mai importante:
- Dureri la nivelul spatelui: durerea se simte ca o arsura, furnicatura sau ca o durere care este localizata intr-o anumita zona. In multe cazuri, durerea iradiaza spre membrele superioare sau membrele inferioare;
- Dificultate la schimbarea posturii;
- Dificultate la ridicarea din pozitia asezata;
- Dificultati la miscarile de flexie/extensie si in cazul inflexiunilor;
- Amorteala, furnicaturi: aceste simptome apar mai ales in cazul in care dorsalgia este provocata de o proeminenta a unui disc al coloanei vertebrale.
In multe dintre cazurile de dorsalgie, pacientii au dureri suficient de mari, astfel incat prezinta dificultati in a efectua activitatile normale de zi cu zi, indiferent daca este vorba despre activitatile profesionale, sau cele personale.
Exista si alte simptome, secundare, care insotesc manifestarile deja mentionate:
- Durere toracica;
- Febra;
- Frisoane;
- Stare generala de rau;
- Retinere de urina.
Simptomele dorsalgiei nu se ameliorează de la sine!
Sunați acum la 031 405 5222 pentru un consult medic recuperare!
Complicatiile dorsalgiei – de ce este foarte important sa urmezi un tratament
Este bine de retinut ca incontinenta (mai ales in cazul femeilor) si retentia urinara (mai frecventa la barbati) reprezinta urgente medicale care trebuie sa fie investigate in detaliu. Astfel de manifestari reprezinta urgente pentru ca intarzierea decompresiei nervilor vezicii urinare si intestinului pot avea consecinte foarte grave asupra starii de sanatate a pacientului.
Aceasta este o lista scurta cu cele mai frecvent intalnite complicatii, dar exista si altele situatii de urgente in cazul dorsalgiei: traumatisme, formatiuni tumorale si infectii.
Metode de diagnostic pentru dorsalgie
Sursa foto: Shutterstock
Este destul de dificil de stabilit diagnosticul in cazul dorsalgiei. Medicul poate tine seama de starea de sanatate a pacientului, de varsta acestuia si de gravitatea cazului. Chiar si asa, sunt situatii in care medicul specialist are nevoie de investigatii suplimentare cum ar fi:
- Radiografie: mai ales in cazul in care exista si alte manifestari, precum simptome neurologice care nu dispar, sau dureri persistente;
- Tomografie computerizata (CT): se recomanda mai ales in cazul in care pacientul este suspect de cancer;
- Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): este metoda prin care se pot identifica afectiunile de coloana;
- Test de elongatie femurala: ajuta la diagnosticarea cazurilor de hernie de disc;
- Discografie lombara stimulata: poate fi identificat discul vertebral care provoaca disconfort.
Nu lăsați durerile de spate să vă pună în pericol!
Contactați-ne acum la 031 405 5222 pentru un consult medic recuperare!
Tratamentul dorsalgiilor – durerilor de spate
Tratamentul pentru dorsalgie poate fi de mai multe feluri:
- Conservator;
- Chirurgical;
- Recuperare medicala.
Pacientul trebuie sa stie ca recuperarea coloanei vertebrale se face in timp, cu ajutorul specialistilor in ortopedie, neurologie si recuperare.
Tratament medicamentos
Tratamentul pentru dorsalgie poate fi de mai multe feluri. Cazurile usoare ale bolii pot fi tratate cu terapie fizica si medicamente pentru ameliorarea durerii.
Kinetoterapie
Obiectivele kinetoterapiei in recuperarea dorsalgiilor sunt:
- Ameliorarea durerii;
- Relaxarea musculaturii contractate;
- Imbunatatirea stabilizarii coloanei dorsale prin antrenarea musculaturii paravertebrale si a spatelui, la care, obligatoriu, trebuie adaugata tonifierea musculaturii abdominale pentru refacerea „corsetului” muscular natural al corpului;
- Imbunatatirea echilibrului;
- Corectarea pozitiilor vicioase;
- Obtinerea relaxarii musculare.
Masaj terapeutic
Sursa foto: Shutterstock
Masajul terapeutic actioneaza imediat asupra durerii, prin efectul relaxant asupra musculaturii, cresterea elasticitatii tesuturilor si a amplitudinii de miscare la nivel articular, favorizand efectuarea programului de kinetoterapie prin cresterea nivelului volitional.
Tratamentul la timp face diferența!
Sunați acum la 031 405 5222 pentru a programa o ședință de masaj terapeutic!
Fizioterapie
Fizioterapia este importanta in tratamentul pentru dorsalgii. Agentii fizici (indiferent de natura acestora) actioneaza in profunzime, cu numeroase efecte:
- Efect de reducere a durerii si inflamatiei;
- Vasculotrofic;
- Hiperemiant;
- Efect biotrofic – de grabire a procesului natural de refacere;
- Miorelaxare;
- Imbunatatirea nutritiei zonei afectate prin cresterea vascularizatiei;
- Cresterea mobilitatii articulare prin scaderea inflamatiei.
Ca si proceduri fizioterapeutice amintim urmatoarele:
- Care Therapy: tehnologie TECAR de inalta performanta;
- Terapia ESWT: terapia prin energie mecanica – socuri;
- Combina Physys: gama larga de electroterapie (CIF, TENS, Trabert, Galvanizare, ESNM, curenti rusesti, CDD) si sonoterapie (US);
- Terapia HILT: laser de intensitate inalta;
- Masoterapia, cupping therapy, IASTM;
- Terapia prin tractiune TRAComputer (cervical/lombar) combinata cu microunde HF;
- Medical taping: kinesiotaping.
Fizioterapia este cheia pentru a scăpa de dureri!
Contactați-ne astăzi la 031 405 5222 și faceți primul pas spre recuperare!
Proceduri chirurgicale
In caz de dorsalgie, medicul specialist poate recomanda interventii chirurgicale precum:
- Inlocuirea discului artificial: este benefica atunci cand un disc este deteriorat si cauzeaza dorsalgia. Discul deteriorat este inlocuit cu un material artificial, care poate indeplini aceeasi functie;
- Microdiscectomia: este recomandata in cazul dorsalgiei cauzata de hernia de disc. Este indepartat discul care provoaca boala.
- Vertebroplastia: este indicata in cazul pacientilor care au dorsalgie cauzata de osteoporoza.
Important de retinut
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicii de ortopedie-traumatologie recomanda urmatoarele etape:
- Consultatia: presupune inclusiv managementul durerii (ameliorarea inflamatiei). Medicul poate recomanda tratament antiinflamator, dar si comprese si odihna;
- Investigatia: cu ajutorul acesteia se poate stabili diagnosticul. Se realizeaza la sugestia medicului specialist;
- Controlul: este recomandat dupa parcurgerea perioadei de recuperare, dupa interventia chirurgicala, dupa terminarea procedurilor de kinetoterapie si fizioterapie.
Ce este dorsalgia?
Sub denumirea de „dorsalgie” se grupeaza durerile care se manifesta la nivelul coloanei vertebrale, mai exact zona dorsala (toracala): muschi, articulatii, ligamente, fascii, alte structuri.
Denumirea „dorsalgie” provine din termenul latinesc „dorsum” („spate”) și termenul grecesc „algie” („durere”). Asadar, prin dorsalgii se intelege un grup de afectiuni care provoaca dureri moderate la nivelul segmentului toracal al coloanei vertebrale.
De cele mai multe ori, durerea se resimte ca o arsura. Este vorba despre o durere care poate fi intermitenta sau continua, la care de multe ori pacientii le spun „arsuri in spate si pe coloana”. Durerea poate fi localizata intr-o anumita zona a coloanei, sau poate iradia in mai multe zone.
Daca durerea este suficient de puternica, poate iradia si in alte zone ale corpului, de exemplu la nivelul membrelor superioare sau inferioare, sau pot aparea tulburari de sensibilitate manifestate fie prin furnicaturi, fie prin amorteli ale segmentelor inervate de nervul iritat.
Stilul de viata modern este o cauza importanta a dorsalgiei, atat in randul adultilor cat si a copiilor. Exista insa si situatii in care dorsalgia este o urmare a unei afectiuni care necesita investigatii rapide si instituirea unui tratament adecvat.
Tipuri de dorsalgii
- Acuta: este afectiunea care se produce brusc si care nu dureaza mai mult de 6 saptamani. Poate fi cauzata de ridicari bruste din pozitia sezut, sau ridicare de greutati, ori de rasuciri bruste.
- Cronica: afectiunea care dureaza mai mult de 3 luni. Este mai putin frecventa decat durerea acuta, dar mult mai grava.
Nu lăsați durerile să evolueze!
Contactați-ne de urgență la 031 405 5222 pentru ajutor specializat!
Cauze pentru dorsalgii – durerile de spate
Dorsalgia poate avea drept cauze urmatoarele:
- Artrita si cancer: pot duce la dureri de spate;
- Afectiuni degenerative: sunt frecvente la persoanele de peste 50 de ani, atunci cand se degenereaza discurile vertebrale, ca urmare a uzurii sau a procesului normal de imbatranire;
- Suprasolicitare: este vorba despre activitati fizice intense, facute pe perioade lungi de timp;
- Stres: este un factor important in dezvoltarea dorsalgiei;
- Dezechilibre musculare locale si loco-regionale;
- Cauze idiopatice: dureri care au aparut fara sa avem o cauza cunoscuta;
- Incordarea spatelui: se poate ajunge la spasme musculare dureroase;
- Artrita: la nivelul coloanei vertebrale, poate ingusta spatiul din jurul maduvei spinarii (stenoza spinala);
- Probleme la nivelul scheletului: scolioza de exemplu poate provoca dureri de spate;
- Sciatica: cel mai adesea, provoaca dureri la nivelul membrelor inferioare.
- Posturi gresite la locul de munca: pozitii vicioase mentinute timp indelungat la birou.
- Osteoporoza: vertebrele coloanei pot dezvolta fracturi de compresie;
Factori de risc pentru dorsalgie
Durerile de spate pot fi dezvoltate foarte usor, nu numai la adulti, dar si la copii si adolescenti. Se intampla acest lucru pentru ca exista cativa factori de risc importanti, precum:
- Varsta: dorsalgia se manifesta pe masura ce inaintam in varsta, mai ales dupa 30-40 de ani;
- Sedentarism: daca muschii spatelui si abdomenul nu sunt antrenati se poate ajunge la dureri in zona spatelui;
- Surplus de greutate: este bine de retinut ca greutatea corporala poate pune un stres important asupra spatelui;
- Postura incorecta si mal aliniamentul in lantul biomecanic;
- Fumat.
In concluzie
Dorsalgia se resimte ca o durere. Disconfortul este localizat intre coastele inferioare si fese. In multe cazuri, durerea poate iradia in membrele superioare/inferioare. Dorsalgia poate dura de la cateva zile la cateva saptamani (dorsalgia acuta), sau luni (dorsalgia cronica).
Pentru un plan de tratament potrivit, programați o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 52 22!
- Glezna: probleme medicale – cauze, tratament și prevenție - mai 25, 2023
- Tendinopatia și jocul de tenis - noiembrie 23, 2022
- Interviu Dr. Andra Pintilie – Munca de acasa și sedentarismul - februarie 22, 2022