Fizioterapie cu ultrasunete

Fizioterapie cu ultrasunete

KINOMED – clinica de fizioterapie în București cu abordare modernă și
eficientă

Termenul de “ultrasunet” este frecvent întâlnit în domeniul medicinei, fiind o metodă de referință în ceea privește investigațiile imagistice (“ultrasound” –  ecografia), având în acest caz scopul de a preveni, diagnostica și evalua anumite afecțiuni sau de a monitoriza o sarcină, reprezentând totodată un factor terapeutic important, utilizat în specialități precum Recuperare Medicală, Medicină Sportivă, Nefrologie, Urologie, etc.

Ce este fizioterapia cu ultrasunete

Fizioterapia, componentă a Recuperării Medicale, tratează diverse afecțiuni (musculo-scheletale, neurologice, dermatologice, etc.), utilizând curentul electric (electroterapie), ultravioletele, infraroșii, terapia LASER (fototerapie), termoterapia, câmpul magnetic (magnetoterapie), undele oscilatorii electromagnetice și/sau masajul.

Terapia cu Ultrasunete are la bază undele oscilatorii electromagnetice și reprezintă una dintre procedurile de elecție ale fizioterapiei, datorită beneficiilor multiple și a efectelor adverse reduse, dovedindu-și eficiența de mai bine de jumătate de secol, contribuind la diminuarea durerii, îmbunătățirea mobilității, reducerea timpului de vindecare a traumatismelor, relaxarea musculaturii și perfecționarea estetică a țesuturilor cicatrizate.

Cum funcționează fizioterapia cu ultrasunete

Urechea umană poate percepe sunete cu valori ale frecvențelor cuprinse între 20-20 000 Hz, ultrasunetele fiind vibrațiile mecanice care depășesc aceste frecvențe.

Terapia cu Ultrasunete se bazează pe efectul piezoelectric inversat, mai exact cristalul de cuarț din cadrul traductorului (sondei) transformă curentul electric de înaltă frecvență în vibrații (oscilații mecanice), care se propagă la nivelul țesutului vizat cu frecvențe de 800 000 – 1 000 000 Hz.

Precum majoritatea metodelor întâlnite în domeniul Fizioterapiei, terapia cu Ultrasunet implică un echipament (aparat) medical, de care este atașată o sondă prin intermediul căreia se direcționează o undă ultrasonoră în zona dorită. Pentru a putea fi eficientă, această terapie necesită folosirea unei soluții conductoare simple, hipoalergenice, sau a unei substanțe medicamentoase (de exemplu, gel antiinflamator).

În funcție de efectele dorite, se stabilește modul de emitere al undei ultrasonore astfel:

  • Emisie continuă – care produce încălzirea în profunzime a țesuturilor, obținându-se reducerea durerii generată de „masajul micro-tisular” declanșat;
  • Emisie cu impulsuri – care presupune o abordare mai delicată la nivelul țesuturilor afectate, nedeterminând efectul caloric profund.

Această terapie este cunoscută prin numeroasele sale efecte, dintre care menționăm:

  • Reducerea durerii și a inflamației;
  • Relaxarea musculaturii (inclusiv a contracturilor/ nucleilor de miogeloză);
  • Ameliorarea edemelor (umflăturilor);
  • Restructurarea țesuturilor afectate;
  • Efect termic profund la nivelul țesutului vizat, cu îmbunătățirea circulației;
  • Pătrunderea la nivelul celulei a substanțelor antiinflamatorii utilizate local.

Fizioterapia cu ultrasunete – Beneficii

Fizioterapia cu Ultrasunete este o procedură non-invazivă, nedureroasă, ce implică un timp redus de execuție și rezultate rapide, determinând multiple beneficii, atunci când este efectuată de un personal profesionist:

  • Reducerea durerii
  • Accelerarea vindecării, în special în cazul traumatismelor (fracturi) și a leziunilor tegumentare (cicatrici)
  • Îmbunătățirea mobilității articulațiilor
  • Reducerea inflamației
  • Îmbunătățirea circulației
  • Ameliorarea tulburărilor de sensibilitate

Cum știi că ai nevoie de fizioterapie cu ultrasunete – Simptome asociate

Pentru a beneficia rapid de un plan de tratament și de rezultatele dorite, este important să cunoaștem când este indicată prezentarea la o clinică de Recuperare Medicală și inițierea tratamentului cu ultrasunete. Printre semnele și simptomele ce pot fi ameliorate în urma ședințelor de fizioterapiei cu Ultrasunet, se numără:

  • Durere articulară sau musculară;
  • Mobilitate redusă la nivelul articulațiilor;
  • Contracturi musculare;
  • Spasme musculare;
  • Umflături (Tumefieri) în cadrul inflamațiilor articulațiilor și a țesuturilor moi (mușchi, ligamente, tendoane);
  • Tulburările de sensibilitate de tip: amorțeală, furnicături, scăderea sensibilității.

Servicii Kinetoterapie

Afecțiuni ce pot fi tratate prin fizioterapia cu ultrasunete

Fizioterapia cu ultrasunete vizează o gamă variată de patologii, de la stadiu acut la cel cronic, traumatice sau degenerative, articulare sau neurologice, fiind una dintre procedurile preferate de medicii de Recuperare Medicală.

  • Afecțiuni degenerative (artroze): spondilodiscartroză, gonartroză, coxartroză etc;
  • Afecțiuni reumatologice cronice și reumatice: spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, periartrită scapulo-humerală (PSH) – umăr înghețat, bursite, tendinite, fibromialgia, fasciită plantară, sindrom miofascial etc;
  • Afecțiuni post-traumatice, ortopedice: entorse, luxații, fracturi, întinderi și rupturi musculare, algoneurodistrofia posttraumatică etc;
  • Afecțiuni dermatologice: cicatrici cheloide, plăgi atone etc;
  • Afecțiuni neurologice: nevralgii, nevrite, sechele nevralgice (post Herpes Zoster), nevroamele post amputații, spasticitate etc;

PROGRAMARI FIZIOTERAPIE CU ULTRASUNETE

In conditiile in care sunteti in cautarea unei clinici de fizioterapie,  puteti consulta aici lista completa de preturi. Va reamintim ca recuperarea presupune un mix de terapii, personalizat in functie de o anamneza detaliata, efecuata de catre un medic de specialitate. In concluzie, pentru un plan complet, personalizat si sigur de tratament de recuparare, ca incurajam sa faceti aici o programare pentru o consultatie.

Riscuri și contraindicații pentru fizioterapia cu ultrasunete

Terapia cu Ultrasunet utilizată în Reabilitare se dovedește a fi utilă în numeroase afecțiuni, fiind un mijloc terapeutic formidabil, ce nu implică disconfort.

Totuși, există anumite contraindicații ce pot genera efecte neplăcute sau rezultate nedorite în asociere cu această procedură de fizioterapie. Astfel, aceasta nu se aplică la nivelul anumitor organe precum creier, ochi, cord, plămân, organe sexuale sau pe zone care conțin metale sau unde există leziuni ale pielii, dar nici în cazul pacienților care prezintă febră sau sunt purtători de pacemaker cardiac.

De asemenea, există o serie de alte condiții și afecțiuni care necesită precauții în ceea ce privește utilizarea acestei terapii, motiv pentru care este esențial să consultați un medic de Medicină Fizică și de Reabilitare/ Recuperare Medicală pentru a stabili ce procedură de fizioterapie este indicată pentru condiția dumneavoastră, ce alte proceduri mai pot fi asociate pentru rezultate rapide si care sunt parametrii corespunzători aferenți acestora.

Reacții adverse pentru fizioterapia cu ultrasunete

Asemănător celorlalte proceduri de fizioterapie, un procent redus de pacienți pot experimenta sindromul de „răscolire” în urma primelor ședințe de terapie cu ultrasunet. Astfel pacientul poate resimți un disconfort sau o durere minima care poate persita un timp scurt.

În cazul copiilor și adolescenților, trebuie acordată o deosebită atenție la locul de aplicare al acestei proceduri, deoarece poate influența procesul de creștere osoasă.

Review-uri online despre KinoMed

Cateva dintre opiniile lasate pe Google de catre cei care ne-au trecut pragul:

Oana MateiOana Matei
10:26 21 Nov 24
Recomand cu incredere!
Antonia AntonAntonia Anton
12:41 20 Nov 24
Am avut o experiență extraordinară - echipa este extrem de prietenoasă și profesionistă, m-au motivat, încurajat și am avut parte de sprijin constant.Ședințele de fizioterapie și kinetoterapie sunt foarte bine structurate, am primit răspunsuri la toate întrebările pe care le-am avut. Mulțumesc mult (couldn't have done it without you) Mirela și Sorin, Andreea și Gabriela 🙂
Rares 2011Rares 2011
19:58 13 Nov 24
O clinică foarte bună, cu oameni minunați și profesioniști. Deși am avut o problemă medicală, care s-a rezolvat datorită profesionalismului echipei medicale, mi-au dat și o stare de bună dispoziție și plecam cu zâmbetul pe buze (Mirela și Sorin debordează de energie și voie bună). Recomand cu căldură această clinică și am de gând să revin și pentru masaj. Andreea B.🤗
PhlipswitchPhlipswitch
14:05 13 Nov 24
Minunat! Kinomed a fost cea mai buna alegere!
Serafim RusuSerafim Rusu
15:50 06 Nov 24
AnonymousAnonymous
06:43 22 Oct 24
Recomand pe baza experientei avute in aceasta clinica de recuperare medicala.Procedurile se fac corespunzator, personalul e amabil, calificat si se implica.Preturile sunt ok pentru timpii alocati, calitatea serviciului si facilitati.Aparatele sunt destul de avansate si noi.Medicul care m a consultat a fost foarte amabil si profesional.Asta e cea mai buna clinica in cei 15-20 ani de cand fac recuperari.
Iliana CaragioiuIliana Caragioiu
06:56 03 Oct 24
O atmosfera excelenta in cadrul clinicii! Personalul este empatic, atent la nevoile pacientului si foarte bine pregatit in domeniu. In cadrul sedintelor de kinetoterapie am avut placerea sa lucrez cu Victor si Gabi care mi-au explicat pas cu pas procesul de recuperare si intretinere a problemei in zona lombara pentru care m-am prezentat la clinica.Recomand cu cea mai mare încredere!!
Madalina StroiaMadalina Stroia
19:25 09 Sep 24
Recomand clinica Kinomed cu toata increderea. Experienta mea in cadrul clinicii a fost si este de la foarte placuta in sus. De la receptie si pana in sala de recuperare, oamenii sunt minunati si dau dovada de profesionalism. Am ajuns aici deoarece sufeream de diverse dureri musculare de spate si piept si probleme de postura si mobilitate, de la statul la birou zilnic si sedentarism. Dupa 6 luni de lucru constant (kinetofitness, masaj si terapie manuala), ma simt foarte bine, iar cu ajutorul terapeutilor mi-am invatat corpul si modul in care functionez (limitari, sensibilitati). Am invatat exercitii care ma ajuta si imi fac bine, iar pe unele le efectuez si acasa. Multumesc foarte mult pentru rabdare si suport!
Ionut VariaIonut Varia
07:21 20 Jul 22
Am ajuns la Kinomed la recomandarea domnului Dr. Mihai Rata in urma unei operatii de reconstructie de ligament incrucisat anterior. Aici am intalnit o echipa de adevarati profesionisti care m-au ajutat in procesul de recuperare. Recuperarea mea a durat 5 luni, timp in care am fost primit de fiecare data cu energie pozitiva si amabilitate. Tot personalul este prietenos si atent, atmosfera este foarte relaxanta.Vreau sa ii multumesc lui Sebastian pentru efortul depus, pentru seriozitate si pentru recomandarile pe care mi le-a facut dupa ce am terminat programul de recuperare, dar si celolarlati membrii ai echipei cu care am interactionat (Carolina, Andreea, Cristina si Razvan). In cele 5 luni am invatat multe lucruri noi! Multumesc pentru tot! M-am simtit extraordinar la voi! Sunteti o echipa de nota 10.
RawanneRawanne
11:36 13 Jul 22
O clinica in care gasesti atat o energie minunata, cat si servicii de cea mai buna calitate. Experienta mea a fost de nota 10. Daca doresti ca recuperarea medicala sa se imbine cu timpul petrecut intr-un mod placut si relaxant, KINOMED este cea mai buna optiune.
Cristi JuveCristi Juve
12:11 20 Jun 22
Nu ai ce sa zici rău despre această clinică! Dar să o luăm cu începutul:La recepție totdeauna ești întâmpinat cu zâmbetul pe Buzești cu o vorbă frumoasă și caldă! Aici primești toate indicațiile și ai răspunsuri imediate și la obiect despre ceea ce urmează sa se întâmple cu tine în cadrul acestei clinici! Personalul de o politețe și un profesionalism perfect. Toate procedurile îți sunt explicate și mai ales îți sunt comunicate și la ce servesc. În cele din urma dar în nici un caz pe ultimul loc, chiar o pot situa pe locul 1,sa vorbim și despre Doamna(Domnișoara) Andra Pintilie, îmi cer scuze dar nu cunosc starea civilă a dânsei, este de departe un profesionist deosebit. Vorbe calde, ascultă cu atenție suferințele pacienților, iar la sfârșit în mod sigur te vei alege cu schema de tratament de care ai nevoie!! Felicitări întregii echipe pentru ceea ce reușiți sa realizați!! Cam așa ar trebui sa arate toate clinicile sau spitalele din țară, dar din păcate nu prea se pot compara!!
Silvia DumitriuSilvia Dumitriu
12:19 08 Jun 22
Suferind de cativa ani de probleme de natura ortopedica, am fost nevoita sa apelez la mai multe cabinete de kinetoterapie din Bucuresti iar la recomandarea unor prieteni am aflat si de clinica dvs, KINOMED. Aici, am ramas surprinsa de amabilitatea cu care sunt tratati pacientii, explicatii si sfaturi de urmat primite din partea personalului medical, time management peste asteptari privind programarile. Sunt sigura ca urmatoarele sedinte vor fi programate tot in aceasta clinica.
Claudiu LazaricaClaudiu Lazarica
16:26 02 May 22
Numele meu este Claudiu Lazarica, sunt atlet de performanta si campion national al Romaniei la saritura in inaltime(atletism). In vara anului trecut am trecut pragul clinicii KinoMed pentru prima data si am inceput o colaborare frumoasa care continua si e imperios necesara carierei mele sportive. Pe langa multe alte probleme medicale care au ramas in clinica, in iarna, inaintea sezonului competitional am patit o ruptura musculara, care in mod normal ar fi trebuit sa ma tina mult timp pe bara, insa cu ajutorul Alexandrei, in 2 saptamani am fost apt sa revin la antrenament ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, sezonul s-a incheiat cu medalia de aur din poza!Multumesc KinoMed! 🙂
js_loader

Cât costă o ședință de fizioterapie cu ultrasunete

Raportul preț-calitate devine unul avantajos la KINOMED, datorită multiplelor beneficii ale acestei terapii, personalului profesionist și empatic și echipamentelor de ultimă generație.

O ședință de fizioterapie cu ultrasunet poate dura între 2-5 minute si 15 minute, în funcție de zona/zonele aplicate, poate fi efectuată zilnic sau la un interval de 2 zile, fiind necesare în medie 10-12 ședințe pentru rezultate maxime.

Acest program este stabilit și elaborat de către medicul de Medicină Fizică și de Reabilitare/ Recuperare Medicală, în urma unui consult care să determine cea mai eficientă metodă terapeutică pentru condiția dumneavoastră de sănătate.

Fizioterapie cu ultrasunete – Preț

Fie că este necesar un număr redus de ședințe de fizioterapie cu ultrasunet sau un pachet complet, KINOMED are soluția. Verificați acum tabelul de prețuri ale serviciilor noastre și alegeți opțiunea cea mai avantajoasă pentru dumneavoastră.

PROCEDURA PREȚ O ȘEDINȚĂ ABONAMENT 10 ȘEDINȚE
Terapie cu ultrasunete UUS 45 RON 400 RON

Sunteți în căutarea unei clinici de Recuperare Medicală pentru a beneficia de proceduri de fizioterapie moderne și personal profesionist care să vă evalueze și să vă îndrume pe parcursul programului recuperator? Vă invităm să consultați aici lista completă de prețuri ale serviciilor KINOMED.

Categorii Servicii Medicale

Etapele procedurii de fizioterapie cu ultrasunete

Aveți un disconfort, care persistă, la mobilizarea membrelor, durerea împiedică efectuarea activităților zilnice cu ușurință sau mișcările simple, uzuale devin din ce în ce mai greu de realizat și doriți o recuperare rapidă, fără durere? Fizioterapia cu ultrasunete poate fi soluția. Care sunt etapele de la un disconfort permanent, ce reduce calitatea vieții la activitate normală, fără durere?

Consultația inițială

Primul pas îl reprezintă consultația la medicul de Medicină Fizică și de Reabilitare/ Recuperare Medicală, care în urma unei anamneze ce constă în întrebări legate de motivul prezentării la medic, altor afecțiuni existente și a eventualelor tratamente urmate și a unei examinări clinice, ce se axează pe segmentul afectat, se va stabili un diagnostic și se va elabora un plan de tratament, ce poate implica, pe lângă procedura de fizioterapie cu ultrasunet, alte proceduri, un program de kinetoterapie, tratament medicamentos etc. Acesta va decide valoarea parametrilor utilizați, locul de aplicare, durata procedurii, ritmul de aplicare și numărul de ședințe recomandate.

Pregătirea pentru procedură

Se recomandă utilizarea de haine confortabile, ce pot fi îndepărtate cu ușurință de la nivelul segmentului/ segmentelor la care se va aplica procedura. Fizioterapeutul va inspecta pielea de la nivelul zonei vizate, iar în cazul în care nu există leziuni la acest nivel, vă va explica etapele procedurii și va iniția tratamentul cu ultrasunet.

Aplicarea tratamentului

Pe parcursul ședințelor de fizioterapie, inclusiv celor cu ultrasunet, fizioterapeutul reprezintă personalul medical ce va efectua și supraveghea aceste proceduri. Acesta va seta parametrii aparatului, în funcție de indicațiile medicului. La nivelul zonei efectuate se va aplica un gel hipoalergenic sau antiinflamator, cu scopul de a facilita propagarea undelor ultrasonore către țesuturi și ulterior, care va intra în contact cu sonda aparatului. Pe durata terapiei, care poate varia între 2-5 minute și 15 minute în funcție de segmentul/segmentele vizate, sonda poate fi mobilizată de către fizioterapeut, generând un masaj blând sau poate fi aplicată într-un loc fix.

Monitorizarea ședinței

Tratamentul cu ultrasunet este o intervenție terapeutică sigură, nedureroasă, însă, ca în cazul oricărei proceduri de fizioterapie, este important să menționați fizioterapeutului orice tip de disconfort.

Încheierea procedurii

La finalizarea procedurii, veți fi anunțat de către fizioterapeut și se va îndepărta surplusul de substanță utilizată.

Recomandări post-procedură

Procedurile de fizioterapie au avantajul de a nu implica restricții, totuși este recomandată evitarea expunerii la frig pentru a nu suprasolicita capacitatea de apărare a organismului.

Este esențială continuarea efectuării ședințelor de fizioterapie conform recomandărilor, atât din punct de vedere al ritmului de aplicație, cât și al respectării numărului de ședințe prescrise.

Întrebări frecvente privind fizioterapia cu ultrasunete

Ce nu am voie să fac după fizioterapia cu ultrasunete?

Unul dintre numeroasele avantaje ale procedurilor de fizioterapie îl reprezintă lipsa restricțiilor, totuși este recomandată evitarea expunerii la frig pentru a nu suprasolicita capacitatea de apărare a organismului.

Este fizioterapia cu ultrasunete dureroasă?

Nu, procedura de fizioterapie cu ultrasunete nu este dureroasă.

La ce să mă aștept după fizioterapia cu ultrasunete?

De cele mai multe ori, rezultatele în urma terapiei cu ultrasunet apar într-un timp scurt, disconfortul și durerea sunt mult ameliorate și amplitudinea mișcărilor este îmbunătățită, însă durata apariției efectelor benefice poate varia, în funcție de tipul de patologie și de gravitatea acesteia, dar și de alte afecțiuni asociate.

Ce fac dacă mă simt rău după fizioterapia cu ultrasunete?

Indiferent de tipul de disconfort resimțit, primul pas este să anunțați fizioterapeutul dumneavoastră sau medicul care v-a consultat. Acesta vă va explica dacă disconfortul resimțit de dumneavoastră este cauza sau nu a ședințelor de fizioterapie efectuate și va decide necesitatea modificării schemei terapeutice sau întreruperea acesteia, în funcție de caz. Este foarte important să nu opriți vizitele la clinică și să nu omiteți informații din istoricul dumneavoastră medical ce ar putea influența acest tip de terapie.

Există contraindicații pentru fizioterapia cu ultrasunete?

Deși o variată gamă de patologii beneficiază de această terapie, sunt situații în care fizioterapia cu ultrasunete nu este indicată. Aceasta nu se aplică la nivelul zonelor dureroase care conțin metale sau unde există leziuni ale pielii, dar nici în cazul pacienților care prezintă febră sau sunt purtători de stimulator cardiac.
Există o serie de alte condiții și afecțiuni, precum perioada menstruală, sarcina, hipertensiunea, tumorile etc. care necesită precauțiuni în ceea ce privește utilizarea acestei terapii, motiv pentru care este esențial să consultați un medic de Medicină Fizică și de Reabilitare/ Recuperare Medicală pentru a stabili ce procedură de fizioterapie este indicată pentru condiția dumneavoastră, ce alte proceduri mai pot fi asociate pentru rezultate rapide si care sunt parametrii corespunzători aferenți acestora.

Cum aleg un doctor bun pentru fizioterapia cu ultrasunete?

Dacă fizioterapia cu ultrasunete pare a fi soluția disconfortului dumneavoastră, atunci medicul de Medicină Fizică și de Reabilitare/ Recuperare Medicală este cel care vă poate crea un plan de recuperare ce implică fizioterapie. Înainte de efectuarea programării unui consult în cadrul clinicii, este încurajată informarea în legătură cu echipa de medici de Medicină Fizică și de Reabilitare/ Recuperare Medicală a clinicii respective si consultarea informațiilor cu privire la experiența profesională a acestora, dar și a recenziilor și recomandărilor aferente. Este indicată alegerea unui medic ce profesează într-un centru medical ce dispune de echipamente moderne și personal experimentat, pentru a avea parte de cea mai bună calitatea a serviciilor medicale.

De ce să apelez la KINOMED pentru fizioterapia cu ultrasunete?

KINOMED este o clinică de recuperare medicală de top din București, cunoscută pentru echipa sa de medici specialiști și fizioterapeuți experimentați, ce a redobândit mobilitatea și a redat o viată fără durere celor peste 15.000 de pacienți care i-au trecut pragul.
Echipamentele moderne, personalul experimentat și empatic și calitatea superioară a serviciilor în raport cu prețurile avantajoase pot transforma parcursul dumneavoastră recuperator într-o experiență plăcută, cu rezultate favorabile zilnice.

Publicat pe: 31/01/2025 | Actualizat pe: 12/02/2025