Ce este intarzierea in dezvoltarea motorie a copilului si de ce apare?

Reperele de dezvoltare sunt comportamente sau abilitati fizice observate la sugari si copii pe masura ce cresc si se dezvolta. Zambetul social al copiilor, statul in sezut, taratul, plimbatul, prinderea obiectelor cu degetul mare si aratator, rasul cu voce tare sunt considerate evenimente cheie in dezvoltarea celor mici.
Ritmul dezvoltarii este unic la fiecare copil, caci fiecare dintre ei are propria poveste de viata. De exemplu, zambetul apare intre saptamanile patru si sase de viata ale copilului, dar este considerat normal sa apara pana cel tarziu in saptamana opt de viata. Primele cuvinte de referinta pot fi exprimate, in medie, la varsta de 1 an, dar marginea normalitatii o reprezinta 18 luni. Lipsa manifestarii unor comportamente specifice varstei cronologice poate indica o intarziere in dezvoltare, iar consultatia la un medic pediatru, neurolog ori ortoped pentru depistarea intarzierii motorii este recomandata a fi facuta cat mai devreme.
La KINO MED, clinica medicala de kinetoterapie pediatrica in Bucuresti, in cadrul evaluarii si pe tot parcursul programelor kinetice, specialistii nostri se bazeaza pe stadiile de dezvoltare motorie a copilului, dar si pe ritmul pe care l-au observat de-a lungul timpului in evolutia copilului.
Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea motorie la copil?
Afectarea, chiar si minora, in timpul dezvoltarii intrauterine poate avea efecte asupra dezvoltarii copilului dupa nasterea acestuia. Cativa dintre factorii (interni/externi) cu potential daunator in dezvoltarea fatului sunt:
 • Stilul de viata al mamei in timpul sarcinii (consumul de tutun, alcool, substante interzise, chiar si medicamente);
 • Prezenta a diverse afectiuni la mama (epilepsie, trombofilie etc), inclusiv infectii dobandite in timpul sarcinii;
 • Stresul din timpul sarcinii;
 • Nasterea inainte de termenul de 40 de saptamani;
 • Lipsa stimularii adecvate varstei;
 • Conditii precare de viata;
 • Abuz asupra mamei/nou-nascutului;
 • Neglijare;
 • Lipsa alimentatiei corecte, a hidratarii sau a vitaminelor necesare dezvoltarii.
De asemenea, anumite deficiente senzoriale specifice (de vedere, auz, tactile, proprioceptive) pot conduce la un deficit in procesarea si integrarea informatiilor primite prin intermediul organelor de simt si, respectiv, la alterarea starii motorii a copilului.
Mai mult decat atat, anumite afectiuni medicale (prenale sau postnatale), precum:
 • afectiuni ereditare;
 • boli cronice;
 • boli degenerative;
 • sindroame genetice;
 • cauze neurologice (organice/functionale);
dar si prematuritatea (greutate foarte mica la nastere, diverse traumatisme suferite inainte/ in timpul/ dupa nastere) pot fi cauze ale intarzierii in dezvoltarea motorie a copilului.
Evolutia mai lenta din punct de vedere motor a copilului nu este, totusi, asociata mereu si cu o intarziere cognitiva ori alte afectiuni de aceasta natura. Uneori, insa, aceasta intarziere in dezvoltarea motorie poate fi insotita de tulburari emotionale (anxietate) sau tulburari comportamentale (deficit de atentie, hiperactivitate), iar mai tarziu de tulburari specifice de invatare. De aceea, stimularea motorie a celor mici este esentiala in primii ani de viata, mai ales in cazul copiilor cu „pusee de evolutie„.
Cand este timpul sa contactezi un specialist pentru depistarea intarzierii motorii la copil?
Asa cum ai observat din debutul articolului, semnele unei intarzieri pot fi vizibile din primele luni de viata, in functie de tipul deficientei copilului. In calitate de parinte, pentru a depista din timp o intarziere motorie la copil, trebuie sa fii informat in legatura cu stadiile de dezvoltare motorie a copiilor. Imediat ce ai observat o discrepanta intre realitate si reperele de dezvoltare stabilite de profesionisti, este recomandat sa te adresezi unui specialist.
Medicii pediatri, neurologi, ortopezi pot pune diagnostic de intarziere motorie la copil si vor da o trimitere catre kinetoterapeut. Acesta din urma poate, de asemenea, face o evaluare motorie pe baza careia va crea si aplica un plan kinetic individualizat.
Chiar daca este greu de acceptat ca cel mic prezinta o interziere motorie, o problema depistata precoce poate fi indreptata, iar evolutia dezvoltarii motorii va fi apropiata varstei cronologice. Recomandarea KINO MED, clinica medicala de kinetoterapie pediatrica in Bucuresti, este ca, la cea mai mica suspiciune de intarziere in dezvoltare, sa te adresezi unui specialist pentru a primi un plan de tratament adecvat. Scrie-ne pe adresa programari@kinomed.ro si programeaza-te pentru o consultatie. Specialistii nostri te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru sanatatea copilului tau!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.