Ce este intarzierea in dezvoltarea motorie a copilului. Stadii

Poate că ai un copil care, deși a ajuns la vârsta la care ar trebui să vorbească, să facă contact vizual și să meargă, încă nu face aceste lucruri. Mulți din jur îți spun să ai răbdare, că va veni timpul lui. Dar este important să știi că există stadii clare de dezvoltare, iar fiecare vârstă are repere specifice pe care copilul ar trebui să le atingă. Dacă cel mic nu se încadrează în aceste etape, este esențial să contactezi de urgență un specialist.

De ce? Pentru că, pe măsură ce timpul trece, devine din ce în ce mai dificil să corectezi întârzierile în dezvoltare, iar la o vârstă mai avansată, s-ar putea să fie imposibil să mai faci ceva. Cu cât observi mai repede semnalele alarmante, cu atât mai bine! Copilul tău va putea fi evaluat de un medic și va primi un tratament adecvat.

Și da, există soluții! Iar noi, la KINOMED, îți suntem alături. Un consult nu doar că poate face minuni pentru micuțul tău, dar îți poate oferi și ție liniștea necesară ca părinte. Nu aștepta – acționează acum pentru binele copilului tău!

Nu ignora semnalele! Viitorul copilului tău depinde de tine!

Programează acum o evaluare kinetică pediatrică la 031 405 5222!

În continuare, poți afla mai multe despre stadiile de dezvoltare motorie ale copiilor:

Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea motorie la copil?

Afectarea, chiar si minora, in timpul dezvoltarii intrauterine poate avea efecte asupra dezvoltarii copilului dupa nasterea acestuia. Cativa dintre factorii (interni/externi) cu potential daunator in dezvoltarea fatului sunt:

  • Stilul de viata al mamei in timpul sarcinii (consumul de tutun, alcool, substante interzise, chiar si medicamente);
  • Prezenta a diverse afectiuni la mama (epilepsie, trombofilie etc), inclusiv infectii dobandite in timpul sarcinii;
  • Stresul din timpul sarcinii;
  • Nasterea inainte de termenul de 40 de saptamani;
  • Lipsa stimularii adecvate varstei;
  • Conditii precare de viata;
  • Abuz asupra mamei/nou-nascutului;
  • Neglijare;
  • Lipsa alimentatiei corecte, a hidratarii sau a vitaminelor necesare dezvoltarii.

De asemenea, anumite deficiente senzoriale specifice (de vedere, auz, tactile, proprioceptive) pot conduce la un deficit in procesarea si integrarea informatiilor primite prin intermediul organelor de simt si, respectiv, la alterarea starii motorii a copilului.

Mai mult decat atat, anumite afectiuni medicale (prenatale sau postnatale), precum:

  • afectiuni ereditare;
  • boli cronice;
  • boli degenerative;
  • sindroame genetice;
  • cauze neurologice (organice/functionale);

dar si prematuritatea (greutate foarte mica la nastere, diverse traumatisme suferite inainte/ in timpul/ dupa nastere) pot fi cauze ale intarzierii in dezvoltarea motorie a copilului.

Evolutia mai lenta din punct de vedere motor a copilului nu este, totusi, asociata mereu si cu o intarziere cognitiva ori alte afectiuni de aceasta natura. Uneori, insa, aceasta intarziere in dezvoltarea motorie poate fi insotita de tulburari emotionale (anxietate) sau tulburari comportamentale (deficit de atentie, hiperactivitate), iar mai tarziu de tulburari specifice de invatare. De aceea, stimularea motorie a celor mici este esentiala in primii ani de viata, mai ales in cazul copiilor cu „pusee de evolutie„.

Îți faci griji pentru dezvoltarea motorie a copilului tău?

Sună acum la 031 405 5222 și programează o evaluare!

Cand este timpul sa contactezi un specialist pentru depistarea intarzierii motorii la copil?

Asa cum ai observat din debutul articolului, semnele unei intarzieri pot fi vizibile din primele luni de viata, in functie de tipul deficientei copilului. In calitate de parinte, pentru a depista din timp o intarziere motorie la copil, trebuie sa fii informat in legatura cu stadiile de dezvoltare motorie a copiilor. Imediat ce ai observat o discrepanta intre realitate si reperele de dezvoltare stabilite de profesionisti, este recomandat sa te adresezi unui specialist.

Medicii pediatri, neurologi, ortopezi pot pune diagnostic de intarziere motorie la copil si vor da o trimitere catre kinetoterapeut. Acesta din urma poate, de asemenea, face o evaluare motorie pe baza careia va crea si aplica un plan kinetic individualizat.

Chiar daca este greu de acceptat ca cel mic prezinta o interziere motorie, o problema depistata precoce poate fi indreptata, iar evolutia dezvoltarii motorii va fi apropiata varstei cronologice. Recomandarea KINOMED este ca, la cea mai mica suspiciune de intarziere in dezvoltare, sa te adresezi unui specialist pentru a primi un plan de tratament adecvat. Specialistii nostri te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru sanatatea copilului tau!

Stadiile de dezvoltare motorie a copiilor cu varste intre 0-6 luni

Dezvoltarea motorie reprezinta dobandirea progresiva de abilitati de miscare si coordonare, necesare cresterii sanatoase bebelusilor si copiilor. In ansamplu, stadiile de dezvoltare motorie a copiilor sunt aceleasi, dar viteza dobandirii abilitatilor depinde de fiecare copil, dar si de factori genetici, de mediul care il inconjoara pe cel mic, de caracterul copilului, de existenta sau nu a unei boli etc.

Pentru a te asigura ca micutul tau se dezvolta sanatos si pentru a identifica eventualele dezechilibre sau intarzieri care ar putea aparea in evolutia sa, este important sa urmaresti etapele dezvoltarii motorii. In acest articol ne vom concentra pe stadiile de dezvoltare motorie a copiilor cu varste intre 0-6 luni.

Asadar, citeste articolul nostru pana la final si, daca micutul tau se incadreaza la aceasta categorie de varsta, programeaza-te pentru o evaluare a abilitatilor motorii ale copilului tau!

Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 0 – 6 saptamani

Primele saptamani de viata sunt extrem de importante pentru bebelusi, dar si pentru tinerii parinti. De ce? In primele 6 saptamani de viata:

  • nou-nascutul fixeaza cu privirea aproximativ 3 secunde, perioada ce va creste pe masura ce copilul inainteaza in varsta;
  • copilul mentine cateva secunde pozitia spadasinului si are pumnii relaxati;
  • respiratia abdominala este proprie acestei varste;
  • bebelusul mentine tripla flexie/tripla extensie la nivelul membrelor inferioare, dar inca nu o poate face simultan (flexie-extensie).

Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 6 – 8 saptamani

De-acum, bebelusul tau va fi si mai activ. In aceasta etapa:

  • apare modelul spadasinului;
  • in decubit ventral apare si sprijinul pe antebrate; prin decubit ventral intelegem pozitionarea bebelului culcat pe abdomen, cu capul intors intr-o parte, bratete de-a lungul corpulul sau flectate, asezate la stanga si la dreapta capului, cu partea palmara pe suprafata patutului;
  • bebelusul incepe sa isi perceapa mainile, dar nu stie ce sa faca cu ele. Apare astfel reflexul mana-mana;
  • membrele inferioare incep sa fie intr-o usoara flexie, cu calcaiele ridicate de pe suprafata (usor antigravitational);
  • atunci cand urmareste cu privirea, tot corpul se misca in acea directie.

Abilitati motorii dobandite de catre copii in luna a treia de viata

La aceasta varsta, copilul are o mobilitate mai buna si poate comunica mai usor prin intermediul acestei abilitati motorii. Mai mult:

  • copilul poate face tripla flexie la nivelul membrelor inferioare (poate ridica genunchii la piept din pozitia asezat pe spate – decubit dorsal);
  • spre finalul acestei luni apare coordonarea mana-gura;
  • bebelusul reuseste sa fixeze cu privirea si sa aiba miscari izolate la nivelul capului; pentru ca cel mic sa reuseasca acest din urma aspect, este necesar ca musculatura abdominala sa se contracte concentric catre ombilic, iar bazinul sa treaca in retroversie;
  • apare respiratia costo-abdominala.

Ai observat că aceste abilități lipsesc la copilul tău?

Programează o evaluare kinetică la 031 405 5222!

Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 3-5 luni

Aceasta este este una dintre cele mai importante etape din viata bebelusului in ce priveste dezvoltarea motorie. Este, de asemenea, cea mai potrivita perioada pentru a initia stimularea prin exercitii kinetice. Intre 3-5 luni:

  • are loc initierea si perfectionarea rostogolirii din decubit dorsal/asezat pe spate in decubit ventral/asezat pe burta si invers;
  • apare sprijinul unilateral in decubit ventral, cu mana opusa poate prinde o jucarie;
  • copilul incepe sa intinda mana dupa obiecte;
  • coloana vertebrala este in ax – indiciu premergator trecerii din decubit/intins in sezut;
  • apare prinderea fantoma, o perioada frustranta pentru bebelusi deoarece acestia doresc sa prindă obiectele cu ambele maini in ax median si nu reusesc.

Abilitati motorii dobandite de catre copii in luna a-6-a de viata

O serie de abilitati vor fi dobandite de copii in aceasta luna de viata. Astfel:

  • rostogolirea este mult mai buna;
  • apare coordonarea mana-gura-picior; bebelusii reusesc acum sa isi ridice picioarele la gura;
  • are loc stimularea si initierea ridicarii in sezut si mentinerea pozitiei sezut; acest aspect al vietii motorii este posibil datorita orientarii spre verticalizare a coloanei vertebrale;
  • apare verticalizarea optica;
  • bebelusul reuseste sa aiba o miscare tridimensionala la nivelul mandibulei, fapt ce ii determina pe medici sa recomande inceperea diversificarii la aceasta varsta.

Iata cate abilitati dobandesc cei mici in numai 6 luni de la nastere! Pentru adulti poate parea plictisitoare viata micutilor in aceasta etapa, dar adevarul este ca bebelusii invata in fiecare zi ceva nou, iar parintele are responsabilitatea de a-i oferi grija si siguranta unei dezvoltari sanatoase.

De aceea, te asteptam la KINOMED pentru o evaluare a abilitatilor motorii ale copilului. Vino cu incredere, avem specialisti in kinetoterapie cu experienta, empatici si dornici sa-ti puna la dispozitie intreaga lor expertiza!

Copilul tău nu a atins stadiile de dezvoltare așteptate?

Programează acum o ședință de kinetoterapie pediatrică la 031 405 5222 pentru a-l ajuta să recupereze!

Stadiile de dezvoltare motorie a copiilor cu varste peste 6 luni (De la rostogolire pana la independenta in ortostatism)

Vorbeam intr-un capitol de mai sus despre stadiile de dezvoltare motorie a copiilor cu varste intre 0 si 6 luni, dar dobandirea a numeroase abilitati de catre copii continua si dupa aceasta varsta.  De aceea, iti propunem sa afli, din randurile urmatoare, informatii pretioase despre evolutia motorie a copiilor cu varste peste 6 luni. Acestea iti sunt oferite de catre colega noastra Ioana Topirceanu, fizio-kinetoterapeuta specializata in recuperarea si reeducarea motorie pediatrica.

Mentionam, asadar, ca, in jurul varstei de 6 luni, rostogolirea devine mult mai buna, iar asta se datoreaza cresterii tonusului muscular. De asemenea, apare coordonarea mana-picior-gura, copilul reuseste sa aiba o miscare tridimensionala la nivelul mandibulei si poate prinde jucarii. Citeste articolul nostru ca sa afli ce alte abilitati dobandesc copiii dupa 6 luni de la nastere!

Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 6 – 7 luni

  • acum, copilul se orienteaza mult mai bine si poate stabiliza pozitia decubit lateral; de asemenea, poate face trecerea din decubit dorsal in sezut;
  • din dorinta de a se deplasa, bebelusul recurge la miscarea antero-posterioara in decubit ventral si in patrupedie – initierea rocking-ului;
  • odata cu descoperirea a noi metode de interactiune cu mediul, nivelul de comunicare creste;
  • apare priza in pensa;
  • apare un tip de tarare inalta cu sprijin pe coate si pe genunchi;
  • apare pozitia de sezand oblic; copilul reuseste sa atinga aceasta pozitie din decubit dorsal.

Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 8 – 10 luni

Si aceasta este o etapa plina de provocari pentru copil, dar si pentru parinti. Acestia din urma trebuie sa fie din ce in ce mai atenti la miscarile bebelusului, pentru a evita posibile accidentari, dar si pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si imbunatateasca tehnicile.

In aceasta etapa:

  • apare tendinta de urmarire a scopului, fara a constientiza nevoia de a se deplasa; acum apar si primele cazaturi;
  • copilul face trecerea din sezand in patrupedie in mod natural – continua rocking-ul si initiaza primii pasi in patrupedie; uneori, patrupedia este inlocuita de mersul lateral la marginea unui obiect; ambele miscari au aceeasi baza si se pot compensa fara a afecta dezvoltarea motorie a copilului;
  • odata cu patrupedia apare si priza “cleste”;
  • apare functia de sprijin in verticalizare la nivelul membrelor superioare pentru a ajuta in trecerea catre ortostatism (pozitie verticala);
  • copilul experimenteaza si invata adancimea in spatiu prin aruncarea jucariilor in diverse planuri; odata ce intelege adancimea in spatiu, el incepe sa initieze ridicarea in pozitie verticala, efectuand ceva asemanator rockig-ului, dar in alt plan.

Trebuie sa stii ca finalizarea invatarii adancimii in spatiu se termina in jurul varstei de 8-9 ani, atunci cand copilul are capacitatea de a merge singur pe bicicleta.

Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 10 – 12 luni

De-acum poti sa te astepti ca cel mic sa se catere si sa mearga liber.

Aceasta este perioada in care:

  • apare mersul incrucisat coordonat si cu sprijin pe mana din directia in care se deplaseaza;
  • apare rasucirea in spatiu dupa varsta de 11 luni;
  • apare catararea pe obiecte;
  • copilul initiaza mersul liber si se opreste cazand.

Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste peste 12 luni

Dupa 2-3 saptamani de la primii pasi liberi, copilul invata sa se opreasca, iar la aproximativ 14 luni invata sa schimbe inclusiv directia de mers.

Abia la 3 ani, copilul reuseste sa mentina statul intr-un picior aproximativ 3 secunde, iar dupa 4 ani poate urca scarile fara sprijin la nivelul mainilor.

Asa cum ai putut observa, viata bebelusilor si a copiilor mici este plina de invataturi. Nu ne ramane decat sa le oferim mediul potrivit pentru a se dezvolta sanatos. La KINOMED, clinica medicala de kinetoterapie pediatrica in Bucuresti, am dezvoltat un departament de fizio-kinetoterapie la cele mai inalte standarde, pentru a sustine un stil de viata sanatos al tuturor celor care ne trec pragul.

Ne-am alaturat profesionisti cu experienta in recuperarea pediatrica, precum Ioana Topirceanu, fizio-kinetoterapeuta, specializata in recuperarea si reeducarea motorie pediatrica, empatica si dornica sa ofere din experienta sa parintilor si copiilor cu care lucreaza zi de zi. Te asteptam pentru o evaluare a abilitatilor motorii ale copilului tau.

Ce sunt stadiile de dezvoltare?

Reperele de dezvoltare sunt comportamente sau abilitati fizice observate la sugari si copii pe masura ce cresc si se dezvolta. Zambetul social al copiilor, statul in sezut, taratul, plimbatul, prinderea obiectelor cu degetul mare si aratator, rasul cu voce tare sunt considerate evenimente cheie in dezvoltarea celor mici.

Ritmul dezvoltarii este unic la fiecare copil, caci fiecare dintre ei are propria poveste de viata. De exemplu, zambetul apare intre saptamanile patru si sase de viata ale copilului, dar este considerat normal sa apara pana cel tarziu in saptamana opt de viata. Primele cuvinte de referinta pot fi exprimate, in medie, la varsta de 1 an, dar marginea normalitatii o reprezinta 18 luni. Lipsa manifestarii unor comportamente specifice varstei cronologice poate indica o intarziere in dezvoltare, iar consultatia la un medic pediatru, neurolog ori ortoped pentru depistarea intarzierii motorii este recomandata a fi facuta cat mai devreme.

MAI MULTE DESPRE ACEST ARTICOL

Domeniu principal articol: Kinetoterapie pediatrică. In cazul celor mici, se referă la un ansamblu de tehnici si metode utilizate pentru recuperarea somato-funcțională și psiho-motorii.

Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe miscarea corpului pentru a trata diferite afectiuni fizice, precum si probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantara, dureri de spate si boli degenerative ale aparatului locomotor.

Pentru un plan de tratament potrivit, programați o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 52 22!

Echipa Medicala KINOMED