Reperele de dezvoltare sunt comportamente sau abilitati fizice observate la sugari si copii pe masura ce cresc si se dezvolta. Zambetul social al copiilor, statul in sezut, taratul, plimbatul, prinderea obiectelor cu degetul mare si aratator, rasul cu voce tare sunt considerate evenimente cheie in dezvoltarea celor mici.
Ritmul dezvoltarii este unic la fiecare copil, caci fiecare dintre ei are propria poveste de viata. De exemplu, zambetul apare intre saptamanile patru si sase de viata ale copilului, dar este considerat normal sa apara pana cel tarziu in saptamana opt de viata. Primele cuvinte de referinta pot fi exprimate, in medie, la varsta de 1 an, dar marginea normalitatii o reprezinta 18 luni. Lipsa manifestarii unor comportamente specifice varstei cronologice poate indica o intarziere in dezvoltare, iar consultatia la un medic pediatru, neurolog ori ortoped pentru depistarea intarzierii motorii este recomandata a fi facuta cat mai devreme.
La KINO MED, clinica medicala de kinetoterapie pediatrica in Bucuresti, in cadrul evaluarii si pe tot parcursul programelor kinetice, specialistii nostri se bazeaza pe stadiile de dezvoltare motorie a copilului, dar si pe ritmul pe care l-au observat de-a lungul timpului in evolutia copilului.
Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea motorie la copil?
Afectarea, chiar si minora, in timpul dezvoltarii intrauterine poate avea efecte asupra dezvoltarii copilului dupa nasterea acestuia. Cativa dintre factorii (interni/externi) cu potential daunator in dezvoltarea fatului sunt:
Stilul de viata al mamei in timpul sarcinii (consumul de tutun, alcool, substante interzise, chiar si medicamente);
Prezenta a diverse afectiuni la mama (epilepsie, trombofilie etc), inclusiv infectii dobandite in timpul sarcinii;
Stresul din timpul sarcinii;
Nasterea inainte de termenul de 40 de saptamani;
Lipsa stimularii adecvate varstei;
Conditii precare de viata;
Abuz asupra mamei/nou-nascutului;
Neglijare;
Lipsa alimentatiei corecte, a hidratarii sau a vitaminelor necesare dezvoltarii.
De asemenea, anumite deficiente senzoriale specifice (de vedere, auz, tactile, proprioceptive) pot conduce la un deficit in procesarea si integrarea informatiilor primite prin intermediul organelor de simt si, respectiv, la alterarea starii motorii a copilului.
Mai mult decat atat, anumite afectiuni medicale (prenale sau postnatale), precum:
afectiuni ereditare;
boli cronice;
boli degenerative;
sindroame genetice;
cauze neurologice (organice/functionale);