Cum sa ai o postura corecta pe scaun?

Articol scris de CAROLINA MARGALINA, fiziokinetoterapeut in cadrul clinicii KINO MED
Ne petrecem din ce în ce mai mult timp în fata calculatorului, stand pe scaun. Cel mai adesea, adoptam o postura gresita in aceasta pozitie, ceea ce poate conduce la probleme de sanatate sau disconfort. Pentru o persoana care petrece opt ore la birou, durerile articulare care apar in timp pot fi extrem de neplacute.
Pentru a evita cele de mai sus, profesioniștii KINO MED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti, iti ofera cateva sugestii pentru o postura corecta in timpul zilei de lucru, fie ca stai pe scaun, in picioare sau vorbesti la telefon. Toate acestea ti le propunem pentru a evita disconfortul, durerea si chiar ranirea anumitor parti ale corpului.
 Cum se sta corect pe scaun?
Pentru a evita durerile musculare, dar si oboseala, trebuie sa acorzi o atentie deosebita fiecarei parti a corpului, astfel:
 • Gat: tine intotdeauna privirea drept inainte, evitand sa-ti indoi gatul. Daca stai in fata calculatorului, partea superioara a ecranului trebuie sa fie la inaltimea liniei vizuale orizontale.
 • Umeri: ar trebui sa-i tii intotdeauna relaxati.
 • Coate: lasa-le sprijinite si aproape de corp, mentinand un unghi intre 90° si 100°.
 • Antebrate: sprijina-le pe birou. Scaunul pe care il folosesti trebuie sa aiba si cotiere, pentru a-ti aseza antebratele.
 • Incheieturile: trebuie sa fie relaxate, aliniate cu antebratul, evitand abaterile sau pozitiile nefiresti.
 • Spate: mentine curbura naturala si sprijina-l complet de spatarul scaunului.
 • Solduri: mentine un unghi intre 90 ° si 100 °, cu coapsele paralele cu podeaua.
 • Genunchi: ar trebui sa formeze un unghi ceva mai mare de 90°, evita flexarea picioarelor.
 • Picioare: pune toata talpa pe podea sau pe un suport triunghiular, cu unghiul mic catre picioare.
 • Vedere: din cand in cand, efectueaza exercitiul de a privi intr-un punct indepartat – de exemplu, privind spre o fereastra, timp de cateva secunde, astfel incat sa relaxezi muschii ochilor.
Stai pe scaun si vorbesti la telefon? Uite care este postura corecta!
Cand utilizezi telefonul la birou, mentine postura conform recomandarilor anterioare, astfel incat capul sa nu fie indoit lateral sau inainte. Nu tine telefonul cu ajutorul umarului, ci cu mana. De asemenea, tine coloana vertebrala cervicala dreapta, fara a o inclina/ roti.
Stai pe scaun si lucrezi la calculator?
Atunci cand stai pe scaun si derulezi o activitate la calculator, trebuie sa ai in vedere pozitia ta fata de ecran, dar si efortul depus in timpul activitatii. Astfel, pe langa recomandarile initiale referitoare la postura corecta pe scaun, urmeaza-le si pe acestea:
 • Asaza-te la birou pe un scaun cat mai confortabil, cu spatar reglabil pentru intretinerea curburii lombare.
 • Pozitia biroului ori a mesei de lucru ar trebui sa fie configurata astfel incat monitorul sa fie la nivelul ochilor.
 • Coatele, soldurile si genunchii trebuie sa fie flexate la 90o– 100o.
 • Ajustarile inaltimii se vor face pentru monitor, tastatura, scaun, birou si / sau a suportului pentru picioare pentru a realiza alinierea corecta.
Cum se sta corect in picioare?
Ai spune ca este un lucru atat de normal sa stai in picioare! Cu toate acestea, daca ne uitam in jurul nostru, vedem persoane cu o postura nenaturala ori o postura care ne da senzatia ca este corecta, dar este atat de gresita si poate duce la dureri mari si deficiente greu de corectat.
Pozitia uzuala se prezinta, de obicei, cu capul inainte, umerii inainte si un spate rotunjit. Uneori, aceasta este greu sesizabila, dar cu putina atentie o vei observa si atunci trebuie sa ai in vedere ca nu este o postura corecta.
Stand in picioare, o postura corecta trebuie sa aduca urechile in linie cu umerii, soldurile si gleznele.
In clinica KINO MED pacientii pot beneficia de evaluari pe echipamente de ultima generatie in evaluarea posturala – Walker View si Hubber 360 – care ofera informatii pretioase privind postura ta, informatii ce vor ajuta la depistarea eventualelor vicii de postura. Cu ajutorul celor doua echipamente vom afla informatii referitoare la postura din timpul mersului/ortostatismului, echilibru, coordonare, forta si vom identifica deficientele care afecteaza locomotia.
Urmeaza sugestiile profesionistilor KINO MED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti, si programeaza-te pentru o evaluare posturala ca sa-ti redobandesti postura corecta!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.