Hernia de disc: Cauze, tipuri, simptome si tratament

Coloana vertebrală te ajută să stai în picioare sau așezat, să te răsucești, să te apleci și să mergi. Asupra acesteia este exercitată o permanentă presiune; în timp, se deteriorează și pot să apară diverse afecțiuni. Printre acestea se numără și hernia de disc.

Aceasta cauzează dureri majore de spate, iar dacă nu este tratată la timp, duce la dezechilibru osteoarticular și muscular. Este afecțiunea care câștigă teren tot mai mult în zilele noastre, din cauza modului de viață și al sedentarismului.

Ce se întâmplă dacă nu este tratată hernia de disc?

Netratarea herniei de disc duce la complicații de tipul durerilor cronice, mobilitate afectată, afectarea funcției senzitive de la nivelul membrelor inferioare sau leziuni permanente ale măduvei spinale. Pacienții sunt sfătuiți se adreseze unui medic în cazul în care observă apariția durerilor cronice persistente, dacă prezintă parestezii sau probleme în ce privește mobilitatea.

Pentru a evita eventualele complicații, te încurajăm să consulți de urgență un medic specialist din clinica KINOMED. Accesează pagina de servicii Consultație medic de recuperare pentru ajutor specializat sau sună la numărul 031 405 52 22.

Metode de tratament pentru hernia de disc. Se poate fără operație?

Clinica KINOMED are în dotarea sa mai multe departamente de recuperare medicală, printre care se numără o sală de kinetoterapie clasică (sala de gimnastică) și o sală de kinetoterapie modernă (aparate de ultimă generație care interacționează în timp real cu pacientul și explică prompt pașii necesari pentru o recuperare eficientă cu programe personalizate – HUBER 360 și Walker View). Pe lângă kinetoterapie după operația de hernie de disc, intervine și fizioterapia (ultima gamă în ceea ce presupune electroterapia cu aparate ZIMMER, disponibilă și în clinica noastră, KINOMED):

  • Elongații cu ajutorul sistemului de elongații/tracțiune orizontală TRAComputer dotat cu sistem de încălzire pentru relaxarea zonei musculare;
  • Terapia manuală (fascială, miotensivă și decoaptarea articulară), alături de masaj, ajută la menținerea unei mobilități la nivelul coloanei și, bineînțeles, o stare de bine pentru pacient. Pentru mai multe detalii și pentru a programa o sedință de terapie manuală în clinica KINOMED, accesează pagina de servicii de Terapie manuală.
  • Bandajarea kinesiologică pentru menținere la nivelul musculaturii slabe. Pentru mai multe detali despre această procedură, te încurajăm să vizitezi pagina noastră de servicii Kinesiotaping.

Pe lângă terapie, există și alte opțiuni de tratament pentru hernia de disc, precum:

Tratament medicamentos

Pentru ameliorarea simptomelor, se pot prescrie calmante pentru hernie de disc, precum antiinflamatoare nesteroidiene, opioide, relaxante musculare sau medicamente anticonvulsivante.

Tratament chirurgical – când se operează hernia de disc?

De obicei, acesta nu este necesar. Hernia de disc se operează atunci când celelalte metode de tratament nu au dat rezultate și ai simptome precum slabiciune musculară, durere persistentă, probleme de mobilitate și probleme cu controlul vezicii urinare sau intestinului. Există mai multe tipuri de operații de hernie de disc ce se pot realiza:

  • Discectomie;
  • Nucleoplastie;
  • Laminectomie;
  • Fuziunea spinală;
  • Artroplastie.

Stabilirea tratamentului herniei

Tratamentul herniei de disc se va stabili în functie de tipul și sursa durerii, precum și de celelalte simptome pe care le prezintă persoana afectată. Atunci când durerea nu este severă, ți s-ar mai putea recomanda:

  • Să aplici comprese reci și calde;
  • Să eviți odihna prelungita în pat; poate provoca rigiditate articulară și slabiciune musculară, ceea ce va îngreuna recuperarea după hernie de disc;
  • Să-ți reiei activitățile obișnuite treptat; încearcă să nu faci mișcări bruște sau să depui prea mult efort; un specialist iți poate spune ce activități și miscari sunt interzise în hernia de disc.

Pentru o recuperare eficientă și pentru a trata hernia de disc fără intervenție chirurgicală, îți recomandăm să consulți specialiștii din clinica KINOMED. Accesează pagina de servicii de Fizioterapie pentru ajutor specializat sau sunați la numărul 031 405 52 22.

Operația și recuperarea hupă hernia de disc

Iată câteva informații esențiale despre operația și recuperarea după hernia de disc:

Cât durează operația de hernie de disc?

Durata unei operații de hernie de disc poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi localizarea și dimensiunea herniei, metoda chirurgicală aleasă și complexitatea intervenției. În general, o operație de hernie de disc poate dura în jur de 1-2 ore, dar pot exista și cazuri mai complexe care pot necesita mai mult timp în sala de operație. Noi te sfătuim să discuți cu un medicul specialist din clinica noastră pentru a obține informații precise în funcție de situația ta medicală specifică.

Cât durează recuperarea după operația de hernie de disc?

Perioada de recuperare după o operație de hernie de disc variază între 6 luni și 1 an. Această perioadă este influențată de nivelul în care a fost afectat nervul înainte de operație.

Cât durează durerile după operația de hernie de disc?

Durerile intense care apar după operația de hernie de disc durează intre 1 săptămână și 4 săptămâni (https://www.doc.ro/durere-lombara/recuperarea-dupa-interventia-chirurgicala-in-zona-lombara).

Restricții după operația de hernie de disc

Există câteva restricții după operația de hernie de disc. Iată care sunt acestea:

Exercitii fizice recomandate după operația de hernie de disc

După operația de hernie de disc, este important să urmezi un program de exerciții fizice adaptate, care să sprijine recuperarea și să întărească mușchii din jurul coloanei vertebrale. Exercițiile includ întinderi și exerciții de stabilizare, sub supravegherea unui specialist în recuperare fizică.

Pentru un plan personalizat și sigur, poți consulta unul dintre kinetoterapeuții de la Clinica KINOMED. Pentru mai multe informații, poți vizita pagina noastră de servicii de Recuperare post operatorie.

Prevenirea herniei de disc

Pentru a-ți proteja coloana vertebrala și a preveni apariția herniei de disc:

  • Învață cum să ridici corect obiecte grele (apropie-te cât de mult posibil de ele, îndoaie genunchii și tine spatele drept în timp ce le ridici);
  • Menține o greutate corporala sănătoasă;
  • Fă exerciții pentru hernie de disc pentru a-ți întări mușchii abdomenului și ai spatelui;
  • Evita să stai așezat pentru perioade lungi de timp.
  • Renunță la fumat.

Ține însă cont de faptul că nu este întotdeauna posibil să previi hernia de disc.

Hernia de disc poate provoca dureri severe, dar, cu tratamentul potrivit, simptomele pot fi ameliorate și se poate evita apariția unor complicații. Programează-te la o consultație pentru a discuta cu specialiștii noștri și a stabili împreună un plan de tratament personalizat. Aici poți consulta lista completă cu serviciile și tarifele noastre.

Pentru a preveni apariția herniei de disc și pentru a-ți proteja sănătatea coloanei vertebrale, adresează-te unuia dintre medicii noștri de la KINOMED. Vizitează pagina de servicii de Kinetoterapie de prevenție sau sună la numărul 031 405 52 22 pentru a stabili un plan personalizat.

Cauze, factori de risc și simptome

Există anumite cauze, factori de risc și simptome asociate cu hernia de disc. Iată care sunt acestea:

Hernie de disc: cauze

Hernia de disc apare, de obicei, pe fondul uzurii și suprasolicitării coloanei vertebrale. Acest lucru se poate întâmplă din mai multe cauze:

  • Sedentarismul;
  • Poziții vicioase la birou/mașină/pat;
  • Efortul fizic exagerat și executat incorect din punct de vedere biomecanic;
  • Îmbătrânirea și deshidratarea discului intervertebral;
  • Traumatisme mecanice directe și indirecte;
  • Excesul de greutate;
  • Moștenirea genetică.

Pe langă cele menționate mai sus, alte afecțiuni, precum stenoza spinală sau tulburări ale țesutului conjunctiv, pot crește riscul de hernie de disc.

Hernie de disc: simptome

Cum se manifestă hernia de disc poate varia de la o persoană la alta și în funcție de locul în care se află discul afectat. Este posibil chiar să suferi de această afecțiune fară să știi. Atunci când apar, simptomele herniei de disc pot include:

  • Durere a cefei, a umerilor, a scapulei și a claviculei;
  • Oboseala brațelor;
  • Dificultatea de a executa mișcările proprii la nivelul capului;
  • Parestezii sub forma de furnicături, înțepături, amorțeli la nivelul membrelor superioare sau inferioare;
  • Furnicături la nivelul membrelor superioare;
  • Durere la nivelul coapselor și a bazinului;
  • Contracturi musculare în musculatura paravertebrală.

Și tipul de durere poate varia de la o persoană la alta. Când este însă însoțită de amorțeală și furnicături și iți este afectată capacitatea de a-ți controla mușchii, mergi la medic.

Pentru o evaluare detaliată a simptomelor tale și pentru a primi îndrumare în gestionarea herniei de disc, te încurajăm să accesezi pagina de servicii Evaluare kinetică pentru adulți sau sună la numărul 031 405 52 22 pentru a stabili un plan personalizat.

Complicațiile herniei de disc

În cazuri rare, hernia de disc poate duce la leziuni permanente ale nervilor. Un disc dislocat poate întrerupe impulsurile nervoase către cauda equina, un mănunchi de rădăcini nervoase care seamănă cu o coadă de cal. Atunci când se întâmplă acest lucru, iți poți pierde controlul asupra vezicii sau a intestinului.

O altă complicație ce poate apărea atunci când discul comprima nervii este pierderea senzației în zona din interiorul coapselor, din spatele picioarelor și din jurul rectului.

Cum diagnosticăm hernia de disc?

De regulă, această boală se poate agrava foarte rapid, de aceea este foarte importantă prezentarea la medicul de specialitate, pe care îl găsiți în echipa KINOMED. Procesul de diagnostic implică:

  • Anamneza;
  • Examinarea fizică;
  • Recomandarea unor teste imagistice (radiografie/RMN/CT);
  • Recomandarea efectuării unei electromiografii în funcție de simptomatologie.

Pentru a confirma sau infirma prezența herniei de disc și pentru a stabili cel mai eficient plan de tratament în cazul în care te confrunți cu această afecțiune, te sfătuim să iei în considerare o ecografie musculo-scheletală. Vizitează pagina de servicii de Ecografie musculoscheletală sau sună la numărul 031 405 52 22 pentru a programa o evaluare detaliată.

Ce este hernia de disc?

Ce inseamnă hernie de disc? Ei bine, coloana vertebrală este formată dintr-o serie de oase numite vertebre. Hernia de disc este o afecțiune neurologică ce apare atunci când discul intervertebral, aflat între vertebre, se deplasează. Rolul acestui disc este esențial, deoarece el asigură stabilitatea coloanei vertebrale, permite mișcarea fină a vertebrelor și, bineînțeles, amortizează/protejează vertebrele de șocuri sau de uzură.

Un disc are două componente – inel fibros și nucleu pulpos. Hernia de disc apare în momentul în care inelul fibros se rupe, iar nucleul pulpos începe să se deplaseze prin acea microfisură, ceea ce duce inevitabil la o compresie pe rădăcinile nervoase, rezultând astfel o durere specifică herniei de disc.

Tipuri de hernie de disc

În funcție de zona coloanei în care apare, se poate vorbi de mai multe tipuri de hernie de disc:

Hernie de disc cervicală

Hernia de disc a coloanei cervicale (discopatie cervicală) presupune dislocarea în zona superioară a coloanei vertebrale;

Hernie de disc toracală

Hernia de disc toracală determină, în principal, nevralgii intercostale, iar în cazuri grave poate determina compresie asupra măduvei cu răsunet pe membrele inferioare;

Hernie de disc lombară

Hernia de disc lombară (discopatie lombară) presupune dislocarea in zona inferioară a coloanei vertebrale, în apropierea bazinului.

 


Autor: Alexandru Draghici, medic primar ortoped KINOMED

 

 

Pentru un plan de tratament potrivit, programează o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 52 22!

Publicat pe: 19/08/2020 | Actualizat pe: 18/11/2024