Ce trebuie sa stii despre hiperlordoza si rectitudinea de coloana lombara?

Articol scris de SORANA POPESCU, Medic Specialist Neurologie
Coloana vertebrala este una dintre cele importante structuri ale omului. Ea este responsabila, intre altele, cu sustinerea corpului, protectia maduvei spinarii si atenuarea socurilor la nivel cranian in timpul mersului. Mai mult, ea prezinta curburi fiziologice adaptate posturii bipede, pentru a putea indeplini functiile biomecanice si de protectie ale corpului.
In plan sagital, coloana vertebrala prezinta patru curburi fiziologice (normale):
 • Lordoza cervicala,
 • Lordoza lombara,
 • Cifoza toracala,
 • Cifoza sacro-coccigiana.
La nivelul acestor curburi, pot aparea deformari, precum: rectitudinea (in loc sa fie curbata, are forma rectilinie), hiperlordoza, hipercifoza (care reprezinta accentuarea curburilor fiziologice). In cazuri grave, curburile fiziologice se pot inversa ducand la modificari importante de statica, modificari ale respiratiei, scaderea protectiei organelor, influentarea circulatiei sangvine cerebrale.
In acest articol, ne vom concentra asupra a doua deformari ale coloanei vertebrale, respectiv asupra hiperlordozei si rectitudinii coloanei lombare.
Citeste articolul nostru pana la final, pentru a afla:
 • Care sunt caracteristicile hiperlordozei/rectitudinii coloanei?
 • Care sunt cauzele aparitiei hiperlordozei si a rectitudinii coloanei lombare?
 • Ce simptome prezinta pacientii cu hiperlordoza/ rectitudine a coloanei lombare?
 • Cum tratezi hiperlordoza si rectitudinea coloanei?
Caracteristicile posturii cu hiperlordoza lombara sau rectitudine:
Despre alterarea posturii se vorbeste din vremuri stravechi. Hipocrate a fost primul care a vorbit despre acest subiect. Insusi termenul care descrie curbura fiziologica „lordoza„ a fost inventat de medicul grec si inseamna „curbat’’, „indoit inainte’’. Iar pentru a indica faptul ca aceasta curbura este modificata (respectiv exista o pronuntare a acesteia, depasind lordoza fiziologica), a fost adaugat prefixul „hiper’’.
Asadar, hiperlordoza lombara este o deformare a pozitiei vertebrelor lombare, ceea ce duce la cresterea curburii fiziologice a coloanei, deci a lordozei lombare. Modificarea acestor vertebre afecteaza inclusiv pozitia bazinului, astfel incat, pe langa curbura lordotica crescuta, se evidentiaza si o anteversie a bazinului.
Pentru a compensa schimbarea pozitiei centrului de greutate si anteversia bazinului, coloana toracica se misca inapoi, iar umerii se retracteaza, pentru a permite efectuarea miscarilor cu mai putine dificultati. Pot aparea, totusi, dureri la anumite actiuni ori senzatii de amorteala.
In anumite circumstante, hiperlordoza nu este un fenomen patologic. Ea poate aparea la femeile gravide, spre exemplu. In cazul lor greutatea bebelusului impinge usor inainte partea frontala, iar coloana se adapteaza acestei pozitii pentru a echilibra greutatea trunchiului.
In ce priveste rectitudinea coloanei lombare, curbura fiziologica este aplatizata, iar unghiul format de cele cinci vertebre lombare este mai mic de 35o. Aceasta modificare a pozitiei vertebrelor modifica pozitia zonei pelvine si provoaca dezechilibre musculare. Pe termen lung, aceasta aplatizare duce la uzura si degenerarea componentelor anatomice lombare, ducand la aparitia durerii si a altor disconforturi.
De aceea, este recomandat sa iti faci o evaluare kinetica, pentru a vedea daca prezinti o deformare la nivelul coloanei vertebrale. La KINO MED avem tehnologia si specialistii pentru identificarea unei afectiuni la nivelul coloanei, dar si programe medicale pentru tratamentul hiperlordozei si al rectitudinii lombare. Programeaza-te online , telefonic la 0747.992.255 sau trimite-ne un mail la programari@kinomed.ro!
Care sunt cauzele aparitiei hiperlordozei si a rectitudinii coloanei lombare?
Hiperlordoza poate avea origine congenitala sau poate fi dobandita.
Intre cauzele genetice ale hiperlordozei se numara:
 • Existenta unor malformatii congenitale;
 • Tulburari de crestere (acondroplastie).
De asemenea, rectitudinea poate avea cauze genetice, dar acestea sunt mai rare.
Atunci cand hiperlordoza sau rectitudinea coloanei lombare sunt dobandite, cauzele sunt mult mai numeroase, astfel:
 • Postura incorecta mentinuta perioade lungi de timp;
 • Musculatura cu tonus muscular scazut;
 • Curbura exagerata la nivel toracal care forteaza zona lombara sa adopte o postura antialgica pe care pacientul nu o constientizeaza;
 • Obezitatea, in special cea cu dispozitie predominant abdominala;
 • Patologii ale membrelor inferioare cu rasunet asupra coloanei vertebrale;
 • Lipsa activitatilor fizice;
 • Stadiu cronic de osteoporoza;
 • Spondilolistezis (deplasarea corpului vertebral);
 • Dupa perioada de sarcina – modificare fiziologica in perioada sarcinii – hiperlordoza, dar care se poate mentine ca si un agent patologic.
Rectitudinea coloanei poate fi cauzata, in acelasi timp, si de boala degenerativa a discului, spondilita anchilozanta ori fracturi de compresie lombara.
Nu lasa aceste afectiuni sa-ti afecteze stilul de viata! Programeaza-te pentru o evaluare kinetica si un plan de tratament personalizat pe programari@kinomed.ro , la numarul de telefon 0747.992.255 sau online
Ce simptome prezinta pacientii cu hiperlordoza si rectitudine lombara?
In general, simptomele sunt reprezentate de durere la nivel lombar cu diferite grade de intensitate. Pe langa acestea, exista o serie de alte simptome care ar trebui sa te determine sa mergi la o consultatie. Iata care sunt acestea:
 • Contracturi musculare ce limiteaza miscarea din zona lombara;
 • Tensiune si rigiditate la nivelul spatelui inferior;
 • Restrictionarea sau limitarea miscarii, deosebit de vizibila in timpul mersului sau cand trunchiul este indoit;
 • Furnicaturi sau amorteala la nivelul picioarelor;
 • Dificultate in ridicarea obiectelor de la podea;
 • Dureri lombare care iradiaza catre regiunea fesiera si picioare;
 • Dificultate la pastrarea pozitiilor in mod indelungat – mers, sezut, stat in picioare, pozitie culcata.
Cum tratezi hiperlordoza si rectitudinea coloanei lombare?
Profesionistii KINO MED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti, sugereaza ca cele mai bune rezultate se obtin prin combinarea terapiilor de recuperare medicala, recomandate in urma unui consult medical de specialitate. Te asteptam la KINO MED pentru evaluare si un program personalizat de recuperare medicala.
Uite si o lista cu metode de tratament pentru hiperlordoza si rectitudine a coloanei lombare:
 • Kinetoterapie – gimnastica medicala special conceputa si individualizata fiecarui pacient in functie de tipul de curbura si patologiile asociate;
 • Kinetoterapie moderna – la KINO MED detinem HUBER 360, un aparat de ultima generatie care ajuta la recuperarea si reeducare motrica;
 • WALKER VIEW – este o banda de alergat care evalueaza si atreneaza toate grupele musculare. Aceasta are avantajul de a corecta, in timp real, patologiile de la nivelul membrelor inferioare cu rasunet asupra coloanei vertebrale;
 • Fizioterapie – efectuata cu scopul de ameliorare a durerii sau schiar in scop de electrostimulare pentru tonifiere si augmentare a programului de kinetoterapie – ES, CDD, Trabert, TENS, CIF, US, galvanizare simpla, ionogalvanizare, LASER, CareTherapy, ESWT, elongatii;
 • Tehnica manuala (tehnica fasciala) – este un tip de terapie care actioneaza prin manipulari la nivelul musculaturii, al fasciei si ligamentelor, in scop de ameliorare a durerii, crestere a constientizarii pozitiei, ameliorare a dezechilibrelor musculare;
 • Kinesiotaping – presupune aplicarea de benzi, pentru a influenta mobilitatea fasciei, flexibilitatea tesuturilor, limitarea miscarilor inadecvate si corectarea miscarilor;
 • Masaj terapeutic in vederea relaxarii musculaturii contractate.
Speram ca toate aceste informatii te ajuta sa-ti cunosti mai bine corpul, iar daca vrei sa afli si mai multe despre toate aceste metode, acceseaza formularul online si programeaza-te pentru o evaluare kinetica!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.