Fraud Blocker Afecțiunile coloanei vertebrale: cauze, simptome, tratament

Afecțiunile coloanei vertebrale: cauze, tratament și prevenție

coloana vertebrala

Coloana vertebrală este o structură esențială a corpului, susținând majoritatea activităților noastre zilnice și asigurând mobilitatea și flexibilitatea necesară activităților zilnice.

Cu toate acestea, ea este deseori supusă unor presiuni și tensiuni considerabile, ce pot duce la apariția diverselor afecțiuni. De la o simplă durere de spate până la afecțiuni severe, cum ar fi hernia de disc sau spondiloza cervicală, multe persoane se confruntă cu probleme ale coloanei vertebrale.

În acest articol vom explora care sunt cauzele afecțiunilor ce privesc coloana vertebrală, dar și cum pot fi acestea tratate sau prevenite. Ne dorim să transformăm cunoștințele medicale complexe în informații accesibile, astfel încât fiecare persoană să fie capabilă să-și gestioneze sănătatea coloanei vertebrale cu încredere și eficacitate.

Simptome ale afecțiunilor coloanei vertebrale

Atunci când vorbim despre boli ale coloanei vertebrale, simptomele diferă de la o persoană la alta, dar și de la o patologie la alta. Totuși există un anumite simptome comune care pot indica o problemă la nivelul coloanei vertebrale, precum:

Durere de spate

Aceasta este unul dintre cele mai comune simptome și poate varia de la o durere surdă, continuă, până la una ascuțită, bruscă sau înțepătoare. Durerea poate fi localizată într-o anumită zonă sau se poate răspândi spre alte părți ale corpului.

Dificultăți de mișcare sau de mers

Persoanele cu probleme la nivelul coloanei vertebrale pot observa o rigiditate sau o limitare a mișcărilor, care poate afecta mersul sau capacitatea de a efectua anumite activități fizice. În general, aceste limitări ale mișcării sunt însoțite de dureri fie ascuțite și înțepătoare, fie dureri surde care se acutizează atunci când pacientul încearcă să facă o anumită mișcare. În unele cazuri, afecțiunile coloanei vertebrale pot afecta și alte zone ale corpului. De exemplu, pot apărea dificultăți în realizarea mișcărilor de pronație și supinație ale mâinii și antebrațului.

Durere sau presiune în zona toracică a coloanei vertebrale

Acest simptom poate semnala o problemă în partea de mijloc a coloanei vertebrale. Durerea poate fi constantă sau poate apărea doar în anumite poziții sau în timpul anumitor activități.

Amorțeală sau furnicături în brațe sau picioare

Coloana vertebrală și nervii din această zonă prezintă o legătură strânsă, iar atunci când aceștia din urmă sunt afectați pot genera amorțeală la nivelul brațelor sau picioarelor. În general, acest simptom este declanșat de o presiune asupra nervilor spinali, care pot fi afectați la rândul lor de anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale.

De asemenea, unele persoane pot suferi de radiculopatie sau radiculopatii, situații în care un nerv spinal este comprimat, ducând la simptome precum durere, amorțeală sau slăbiciune în zona corpului inervată de acel nerv.

Este important să ne amintim că aceste simptome pot fi cauzate de o serie de condiții, nu doar de afecțiuni ale coloanei vertebrale, astfel că este esențial să căutați ajutor medical dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc. La Kinomed, echipa noastră medicală are o vastă experiență în identificarea și gestionarea acestor simptome. Medicii noștri sunt aici pentru a vă ajuta să navigați prin aceste simptome și pentru a vă găsi un plan de tratament care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră.

În cazul în care suferi de astfel de probleme, solicită o programare la 031 405 5222!

Cauzele afecțiunilor coloanei vertebrale

Sedentarism și poziție incorectă

Un stil de viață sedentar poate duce la atrofierea musculaturii care susține coloana vertebrală, ceea ce poate cauza probleme pe termen lung. Poziția incorectă în timpul șederii, în special în fața calculatorului, poate pune presiune adițională pe coloana vertebrală și poate contribui la dezvoltarea problemelor de coloană.

Accidentări și traumatisme

Un impact puternic sau o cădere pot cauza leziuni directe ale coloanei vertebrale, cum ar fi fracturile vertebrale, stenoza sau herniile de disc. Sporturile de contact, precum fotbalul sau rugby-ul, sau activitățile care implică ridicarea greutăților, pot duce de asemenea la traumatisme ale coloanei vertebrale.

Factori genetici

Anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, pot avea o componentă genetică. Dacă un membru al familiei a avut o astfel de afecțiune, riscul de moștenire genetică poate fi mai mare.

Este important să rețineți că acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor coloanei vertebrale. Există multe alte posibile cauze și factori de risc. Dacă experimentați simptome de durere la nivelul coloanei vertebrale, vă recomandăm să solicitați un consult la un medic pentru a identifica cauza exactă și a stabili cel mai eficient plan de tratament.

Diagnosticul afecțiunilor coloanei vertebrale

La Kinomed, abordarea noastră de diagnosticare a afecțiunilor coloanei vertebrale începe cu o discuție detaliată despre istoricul medical al pacientului și despre simptomele acestuia. După acest pas inițial, noi folosim o combinație de examene fizice, teste medicale și de laborator și tehnici de imagistică pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a problemei.

Examene medicale și de laborator

Examenele medicale și de laborator pot fi utilizate pentru a exclude alte condiții care ar putea cauza simptomele. Acestea pot include analize de sânge, teste de urină sau alte teste de laborator.

Teste imagistice

Testele imagistice sunt o componentă importantă a diagnosticării afecțiunilor coloanei vertebrale. Printre ele se numără și radiografii, scanări CT, scanări RMN și alte tehnologii avansate de imagistică care ne permit să vedem structura și funcționarea coloanei vertebrale în detaliu. De exemplu, o scanare RMN poate releva detalii despre discurile vertebrale și despre eventualele probleme care ar putea presa pe nervii spinali.

Din experiența noastră la Kinomed, înțelegem că procesul de diagnostic poate fi stresant pentru pacienți. Prin urmare, ne străduim să facem ca acest proces să fie cât mai confortabil pentru fiecare persoană care ne trece pragul. Echipa noastră de medici este dedicată furnizării unui nivel ridicat de îngrijire și suport pe tot parcursul procesului de vindecare, explicând fiecare pas și răspunzând la toate întrebările pacienților.

Orice întârziere în diagnosticarea problemelor descrise aici conduce la agravarea simptomelor și la apariția complicațiilor.

Nu mai aștepta, sună acum la Programări KINOMED (0747.992.255)!

Tratamente si remedii pentru afecțiunile coloanei vertebrale

Tratamentul de are în vedere tratarea coloanei vertebrale diferă în funcție de patologia fiecărui pacient, dar și de la gravitatea afecțiunii. Dacă pacientul se prezintă la medic atunci când afecțiunea se află într-o fază incipientă, de cele mai mult ori tratamentul reprezintă un mix de masaj, terapie fizică și tratament medicamentos. Însă, dacă pacientul se prezintă la consult în stadii avansate, există șanse ca singura soluție rămasă să fie tratamentul chirurgical.

Masaj și terapie fizică

Masajul și terapia fizică sunt adesea elemente-cheie în tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale. Aceste terapii pot ajuta la reducerea durerii, îmbunătățirea mobilității și fortificarea mușchilor care susțin coloana vertebrală. Fizioterapeuții noștri calificați lucrează îndeaproape cu pacienții, dar și cu medicii clinicii, pentru a elabora programe personalizate de exerciții fizice și de stretching.

Pentru detalii suplimentare despre beneficiile unui tratament cu ventuze și a unui masaj terapeutic pentru afecțiunile coloanei vertebrale, vă invităm să vizitați paginile noastre de servicii specializate.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos poate include analgezice, medicamente antiinflamatoare pentru coloana vertebrală, relaxante musculare și, în unele cazuri, medicamente pentru a controla durerea cronică sau durerea neuropatică. Medicii noștri se asigură că fiecare pacient înțelege în totalitate regimul de medicamente prescris și este monitorizat îndeaproape pentru orice efecte secundare posibile.

Chirurgie

În cazurile severe sau atunci când alte tratamente nu au avut succes, chirurgia poate fi luată în considerare. Aceasta poate include proceduri minim invazive pentru a elimina presiunea de pe nervii spinali, proceduri de stabilizare sau, în cazuri extreme, chirurgie pentru a corecta anomalii structurale ale coloanei vertebrale.

Terapii alternative

În cadrul clinicii noastre, tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale este personalizat pentru a se potrivi nevoilor specifice ale fiecărui pacient. Abordarea noastră cuprinde o combinație de terapii fizice, medicamente și tratamente alternative, dar și recomandări ale unor intervenții chirurgicale la nevoie, toate fiind menite să îmbunătățească calitatea vieții pacienților noștri.

Prevenirea afecțiunilor coloanei vertebrale

Prevenția afecțiunilor coloanei vertebrale reprezintă cea mai la îndemână soluție pentru orice persoană. Conștientizarea și aplicarea corectă a unor strategii de prevenire ajută la menținerea unei sănătăți optime a coloanei vertebrale. Mai mult decât atât, aceste acțiuni de prevenție pot fi integrate cu ușurință într-un stil de viață sănătos, ce va ajuta la menținerea sănătății întregului organism.

Exerciții pentru coloana vertebrală

Exercițiile pentru coloana vertebrală sunt esențiale în prevenirea problemelor acesteia. Exercițiile de stretching și fortificare a mușchilor care susțin coloana vertebrală pot reduce semnificativ riscul de dureri de spate și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale. Exercițiile regulate de aerobic, precum înotul sau mersul pe jos, sunt, de asemenea, excelente pentru sănătatea generală a coloanei vertebrale.

Alimentație sănătoasă și hidratare adecvată

Alimentația sănătoasă și hidratarea adecvată joacă un rol important în menținerea sănătății coloanei vertebrale. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, poate ajuta la menținerea sănătății oaselor, mușchilor și a discurilor intervertebrale. Hidratarea adecvată este, de asemenea, importantă, deoarece discurile intervertebrale au nevoie de apă pentru a menține flexibilitatea și funcția.

Poziție corectă și ergonomie la locul de muncă

Poziția corectă și ergonomia la locul de muncă sunt aspecte esențiale pentru prevenirea problemelor de coloană vertebrală. O postură adecvată în timpul mersului, in pozitia asezata, ridicării obiectelor și somnului poate reduce tensiunea asupra coloanei vertebrale.

Sursa video: Canalul Youtube KINOMED

Anatomia coloanei vertebrale

Anatomia coloanei vertebrale este un subiect fascinant și complex. Credem că înțelegerea acestor structuri esențiale poate ajuta pacienții să își gestioneze mai bine afecțiunile coloanei vertebrale.

Structura coloanei vertebrale

Structura coloanei vertebrale este formată dintr-o serie de oase sau vertebre, care sunt înșirate una peste alta de-a lungul șirei spinării. Există în total 33 de vertebre, care sunt împărțite în patru secțiuni: 7 în regiunea cervicală (gât), 12 în regiunea toracică (denumite și vertebre toracale), 5 în regiunea lombară (zona inferioară a spatelui) și 9 în regiunea sacrococcigiană (baza coloanei vertebrale), dintre care ultimele sunt fuzionate.

Funcțiile coloanei vertebrale

Există multiple funcțiile coloanei vertebrale, de multe ori vitale pentru organism. Principala sa funcție este de a susține greutatea corpului și de a proteja măduva spinării, care este canalul principal de comunicare între creier și restul corpului. De asemenea, coloana vertebrală asigură stabilitate și mobilitate, permițându-ne să ne mișcăm liber în diferite direcții.

Diviziunile coloanei vertebrale

Diviziunile coloanei vertebrale prezintă diferite caracteristici și funcții. Regiunea cervicală permite mișcarea gâtului. Regiunea toracică susține coastele și ajută la protejarea organelor interne ale pieptului. Regiunea lombară este responsabilă de susținerea majorității greutății corpului și de permiterea mișcărilor corpului, cum ar fi îndoirea și răsucirea. În cele din urmă, regiunea sacrococcigiană are rolul de a ne permite să stăm în picioare și să ne așezăm.

Tipuri de afecțiuni ale coloanei vertebrale

Diversitatea structurii coloanei vertebrale conduce, de asemenea, la o varietate de afecțiuni care o pot afecta. Totuși, experiența noastră în lucrul cu pacienții ne-a demonstrat faptul că există o serie de afecțiuni des întâlnite, în special din cauza stilului de viață cotidian. Iată cele mai comune tipuri pe care le-am întâmpinat:

Hernia de disc

Hernia de disc este o afecțiune în care discul intervertebral, care acționează ca un tampon între vertebre, migreaza din poziția sa normală și poate comprima nervii, provocând durere, amorțeală sau slăbiciune în zona afectată.

Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală, cunoscută și sub numele de osteoartrită cervicală, este o degenerare a articulațiilor și discurilor din coloana cervicală, adesea provocata de vârstă și uzură.

Sciatica

Sciatica este o afecțiune dureroasă care se manifestă de obicei pe o singură parte a corpului. Este provocată de compresiunea sau iritarea nervului sciatic, cel mai lung nerv din corp, care începe de la coloana lombară și se întinde până la nivelul talpii.

Stenoza spinală

Stenoza spinală este o îngustare a canalului spinal care poate comprima nervii și măduva spinării, provocând durere, amorțeală sau slăbiciune în brațe sau picioare.

Scolioza

Scolioza este o deformare tridimensionala a coloanei vertebrale care apare de obicei în copilărie sau adolescență. Marea majoritate a pacienților suferă de scolioza idiopatica (fără o cauză cunoscută) .Coloana vertebrală deviază din cauza rotației  vertebrelor una fata de cealaltă. Practic coloana devine deformata, iar această afecțiune este de cele mai multe ori provocată de postura vicioasa a pacientului, pentru o perioadă îndelungată de timp.

O altă afecțiune comună pe care noi, la Kinomed, o întâlnim frecvent este dezvoltarea ciocurilor pe coloana, care sunt creșteri osoase anormale ce pot provoca durere și limitare de mobilate articulara. Printre alte afecțiuni ale coloanei vertebrale pe care le întâlnim în Kinomed se numără și protruziile precum protruziile discale, situații în care discul intervertebral este împins în afara locului sau anatomic, provocând durere și disconfort.

Când să ceri ajutorul unui medic în afecțiunile coloanei

Sănătatea coloanei vertebrale este esențială pentru o viață activă și fără dureri. La Kinomed, încurajăm pe oricine să caute asistență medicală dacă resimte disconfort sau durere persistentă în zona coloanei vertebrale.

Simptome de urgență care necesită asistență medicală imediată

Există totuși și situații care necesită o atenție medicală imediată. Dacă apar următoarele simptome, ar trebui să ceri asistență medicală de urgență:

 • Durere severă sau subită în coloana vertebrală
 • Probleme cu controlul sfincterelor (incontinență urinară sau fecală)
 • Slăbiciune sau amorțeală bruscă într-unul sau în ambele picioare
 • Dificultăți în coordonarea mișcărilor sau echilibru
 • Durere persistentă ce nu se ameliorează după repaus și administrarea de analgezice

Simptome care indică o posibilă complicație

Există, de asemenea, simptome care, deși nu indică o urgență, pot indica o posibilă complicație și ar trebui evaluate de un medic. Acestea includ:

 • Durere la nivelul coloanei vertebrale ce persistă mai mult de câteva săptămâni
 • Durere care se intensifică noaptea sau în poziția de repaus
 • Pierderea în greutate neexplicată însoțită de dureri de spate
 • Febra însoțită de durere de spate

Ce se întâmplă dacă nu apelezi la un medic pentru afecțiunile coloanei

De multe ori, pacienții noștri ne mărturisesc că și-au ignorat simptomele, sperând că acestea vor dispărea de la sine. În experiența noastră la Kinomed, am observat că neglijarea acestor semnale ale corpului poate duce la complicații serioase.

Complicații ale afecțiunilor coloanei vertebrale netratate

În cazul în care afecțiunile coloanei vertebrale nu sunt tratate corespunzător, pot apărea complicații precum:

 • Progresia afecțiunii, cum ar fi hernia de disc sau stenoza spinală, care pot duce la deteriorarea funcției nervilor și a măduvei spinării
 • Invaliditate permanentă sau pierdere a funcției motorii
 • Reducerea drastică a calității vieții, cu limitări semnificative în activitățile zilnice

Risc crescut de invaliditate sau pierdere a funcției motorii

Dacă afecțiunile coloanei vertebrale nu sunt tratate adecvat, există un risc crescut de invaliditate sau pierdere a funcției motorii.

Afecțiunile nediagnosticate și netratate, precum hernia de disc sau stenoza spinală, pot întrerupe semnalele nervoase transmise de-a lungul măduvei spinării, ducând la probleme cu mișcarea și controlul părților corpului.

În cazuri severe, acest lucru poate duce la necesitatea utilizării unui dispozitiv de asistență, precum un baston sau un scaun cu rotile, pentru deplasare.

În concluzie, îngrijirea sănătății coloanei vertebrale este crucială pentru menținerea unei vieți active și fără durere. Fiind conștienți de simptomele afecțiunilor coloanei vertebrale, cunoașterea modalităților de prevenire și tratament și consultarea la timp a unui specialist pot contribui semnificativ la gestionarea eficientă a acestor afecțiuni.

Nu uitați că ignorarea simptomelor sau amânarea tratamentului pot duce la complicații severe, inclusiv pierderea funcției motorii sau invaliditate.

Programează-te la o consultație pe programari@kinomed.ro pentru un plan de tratament potrivit restabilirii sănătății tale!

Tarifele pentru serviciile KINOMED sunt disponibile aici.

Fa o programare acum!