Cum previi postura gresita in cazul copiilor?

Prin postura intelegem pozitia corpului in raport cu spatiul. Atunci cand, in raport cu spatiul, postura este gresita, vorbim despre o deficienta posturala, despre o „atitudine’. Vom pastra de-a lungul articolului nostru alaturarea „deficienta posturala’’, deoarece credem ca este mai expresiva si poate fi usor inteleasa.
Printr-o educatie asupra posturii corecte, de la cele mai fragede varste, viitorii adulti se vor confrunta cu mai putine dureri de spate si afectiuni ale coloanei vertebrale. Nu este totusi garantia ca deficientele posturale nu-si vor face simtita prezenta de-a lungul vietii, mai ales in contextul actual in care ne petrecem mult timp in sezut pe scaun, intr-o pozitie nenaturala.
Deficientele posturale pot aparea, asadar, la orice varsta. Dar recomandarile pe care le facem in acest articol pentru prevenirea unei posturi gresite in cazul copiilor pot fi cu usurinta aplicate de oricine.
Ce poate influenta postura corecta a copiilor?
Exista numeroase cauze care determina deficiente posturale la copii, iar intre acestea se numara:
 • postura incorecta mentinuta timp indelungat in sezut sau in ortostatism/stand in picioare;
 • purtarea incorecta a ghiozdanului;
 • purtarea incaltamintei nepotrivite si mersul incorect;
 • cresterea brusca in inaltime sau greutate;
 • deficitul de vitamin D;
 • existenta unor probleme de natura oftalmologica sau deficiente de auz;
 • lipsa activitatii fizice cu rol in intarirea musculaturii abdominale si a spatelui.
De multe ori, nu observam cu ochiul liber o deficienta posturala la copil. Dar, netratata la timp, orice mica nealiniere a coloanei poate conduce la afectiuni mai complicate. Iar acestea nu sunt de dorit.
Recomandam tuturor parintilor sa tina sub observatie postura copilului printr-o consultatie de specialitate in cadrul KINO MED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti. In cadrul clinicii, profesionisti cu experienta folosesc cele mai inalte tehnologii pentru a reda postura corecta fiecarui pacient care ne trece pragul. Pentru ca o postura corecta ne da incredere in noi, ne creste stima de sine si ne ajuta sa prevenim alte afectiuni.
Ce afectiuni pot aparea cand copilul nu are o postura corecta?
Deficientele posturale netratate la timp conduc la afectiuni ale coloanei vertebrale, precum:
Cifoza – este cea mai frecventa afectiune la nivelul coloanei vertebrale – aceasta se manifesta prin accentuarea curburii fiziologice a coloanei toracale sau chiar a intregii coloane si poate fi sau nu dureroasa in stadiile incipiente. Cifoza poate fi de 2 tipuri, stucturala (determinata de cauze multiple) si nestructurala (determinata de un viciu de postura).
Scolioza – este o afectiune des intalnita in randul copiilor si presupune deformarea coloanei vertebrale in plan frontal si sagital – aceasta poate fi de mai multe tipuri, in “C”, in “S” sau cifoscolioza,
Hiperlordozaaceasta apare de cele mai multe ori ca si afectiune compensatorie a cifozei, dar poate exista si de sine statatoare – este o accentuare a curburii fiziologice coloanei lombare.
Descoperite in faze incipiente, aceste trei afectiuni pot fi corectate mult mai rapid. Vino cu copilul tau la o consultatie de specialitate pentru o anamneza posturala! Programeaza-te la 0747.992.255 sau prin intermediul formularului online.
Mai mult, chiar si existenta altor afectiuni poate influenta postura unui copil. Astfel, daca prescolarul sau scolarul are o afectiune la nivelul membrelor inferioare (de exemplu: genuvarum – genunchi in “O”-, genuvalgum, talus valgus, varus equin, picior plat, picior scobit), aceasta poate influenta si postura, daca nu este corectata din timp.
Un consult la medicul ortoped din cadrul KINO MED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti, poate pune un diagnostic daca exista una dintre aceste afectiuni si poate recomanda tratamentul adecvat, ce poate include, intre altele, un program eficient de kinetoterapie.
Trebuie sa stii ca, la KINO MED, evaluarea kinetica este individualizata in functie de nevoile si varsta fiecarui pacient. Aceasta poate fi efectuata de la cele mai fragede varste si orice atitudine vicioasa sau deficienta poate fi corectata precoce, pentru a evita trecerea acestora catre afectiuni care necesita tratamente chirurgicale. De exemplu, aparatul Walker View ne da posibilitatea sa evaluam mersul si alergarea copilului. Prin intermediul acesteia putem decide care sunt asimetriile care necesita corectare prin tratamente kinetice individualizate.
 Cum previi postura gresita in cazul copiilor?
Ca parinte, exista o serie de sugestii pe care le puteti implementa impreuna, astfel incat sa favorizati o postura corecta in orice moment al zilei. Iata care sunt acestea:
 • Atunci cand sta in picioare, copilul trebuie sa pastreze umerii la aceeasi inaltime si picioarele departate la nivelul bazinului, pentru echilibru si pozitie confortabila.
 • Atunci cand sta asezat, intre gamba si coapsa dar si intre trunchi si coapsa, trebuie sa se formeze un unghi de 90o, spatele trebuie rezemat de spatarul scaunului, iar talpa sa fie in totalitate pe sol.
 • Atunci cand se afla in fata calculatorului, copilul trebuie pozitionat la o distanta de aproximativ 40 cm fata de ecranul luminos. Tastatura trebuie pozitionata astfel incat umerii sa fie relaxati, iar intre brat si antebrat sa aiba un unghi de 90o.
 • In ce priveste rucsacurile scolare, acestea nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea corporala a copilului.
 • Alternarea pozitiilor de lucru in timpul activitatilor. Mai precis, la fiecare 30-40 de minute, copilul trebuie sa isi schimbe pozitia si poate alege din: asezat, asezat incrucisat, asezat pe diagonala, asezat in genunchi, in picioare, culcat pe burta, culcat pe spate etc.
 • In timpul mesei, copilul trebuie sa stea pe scaun cu spatele drept, atunci cand coloreaza sta cu spatele drept si coatele pe masa sau poate sta in genunchi, cu spatele drept si coatele pe masa.
 • In timpul jocurilor care necesita deplasare, copilul poate fi antrenat, de exemplu, printr-o noua regula de mers: mers pe varfuri, mers cu genunchii sus, mers fandat etc.
 • Dupa 40-50 de minute de stat in banca, cele 10 minute de pauza sunt binevenite pentru a schimba pozitia. Copilul trebuie incurajat sa se ridice din banca, sa mearga si sa isi miste toate segmentele corpului.
In afara de acestea, trebuie sa amintim ca practicarea unei activitati fizice, mentinerea greutatii corporale optime, practicarea tehnicilor de respiratie pentru relaxarea muschilor sunt si ele metode complementare pentru mentinerea unei posturi corecte.
Daca ai observat o deficienta de postura la copilul tau sau vrei sa stii daca exista una, programeaza-te la 0747.992.255 pentru o evaluare kinetica. O postura corecta determina calitatea vietii copilului si viitorului adult, asa ca ofera-i ingrijirea adecvata de cand este mic! 😊
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.