Interviu Dr. Sorana Popescu

Sorana Popescu, medic neurolog, explica ce obiceiuri zilnice duc la aparitia durerilor de coloana si cum putem verifica daca avem o postura corecta la birou.
Studiile arata ca omul modern care lucrează la birou isi petrece, in medie, 9,3 ore asezat pe scaun, motiv pentru care durerile de spate sunt mai frecvente la persoanele intre 30 și 50 de ani. Postura incorecta apare ca urmare a deviatiei coloanei vertebrale si, pe langa aspectul inestetic al corpului, duce la diferite probleme de sanatate.
„Efectele pe termen lung ale unui posturi incorecte la birou de obicei se manifestă prin modificari ale anatomiei coloanei vertebrale si dureri de spate (fie la nivel cervical, fie la nivel lombar). Nu este exclus sa apară dureri la nivelul gatului si capului si chiar tulburari de somn“, spune Sorana Popescu – medic neurolog, in cadrul clinicii KINO MED.
Cum putem verifica daca avem o postura corecta:
„Testul peretelui este un test destul de usor si rapid pentru a verifica postura. In primul rand, spatele trebuie să fie lipit de perete, astfel incat capul, umerii si fesele sa atinga peretele, iar calcaiele sa fie la o distanta de circa 5-10 cm de perete. Intindeti o mana prin spatiul dintre regiunea lombara si perete, cu palma intinsa si paralela cu peretele. Daca spatiul este prea mare va trebui contractata musculatura abdominala pentru a reduce curbura spatelui, iar daca spatiul este prea mic trebuie arcuit spatele pentru ca palma sa fie pozitionata comfortabil la nivelul zonei lombare. Cu toate acestea, cel mai corect mod de evaluare a posturii este efectuat de un medic de specialitate“, explica specialistul.
Primele semne ale problemelor coloanei:
Primul simptom care apare si este si cel mai frecvent este reprezentat de durere – fie la nivel cervical, fie la nivel lombar. Ulterior, in functie de severitatea afectarii coloanei pot aparea paresteziile (senzatii de furnicaturi sau intepaturi) sau deficite motorii (slabiciune musculara la nivelul unui membru).
Investigatiile necesare in cazul in care exista suspiciuni de postura incorecta:
„In cazul suspiciunii unei posturi incorecte se poate efectua posturometria sau o radiografie de coloana, insa daca pacientul acuza simptome cum ar fi parestezii, deficite motorii, tulburari sfincteriene se recomanda rezonanta magnetica nucleara sau computer tomograf cu reconstructie osoasa daca pacientul are contraindicatie pentru rezonanta magnetica. Electroneuromiografia este o investigatie suplimentara utilizata pentru evaluarea nervilor periferici sau a activitatii musculare in cazul radiculopatiilor sau a afectiunilor care pot mima o radiculopatie (suferinta radacinilor nervoase la iesirea din coloana vertebrala)“, spune medicul Sorana Popescu.
Ce este posturometria:
Posturometria este o tehnica de depistare a afectiunilor care duc la modificarea posturii (scolioze, cifoze). Masuratorile se efectueaza doar in lenjerie intima sau incaltaminte, stand in picioare: pacientul sta pe o suprafata de masurare, cu talpile la o anumita distanta de repere trasate pe suprafata respectiva si este analizat din fata, spate, stanga, dreapta, precum si din varful capului spre picioare – cu ajutorul oglinzii plasate deasupra capului; toate masuratorile se fac si toate deviatiile se calculeaza fata de un fir cu plumb pozitionat in fata dispozitivului de masurare.
Posturometria analizeaza pozitia capului, alinierea umerilor, conformatia toracelui, pozitia bazinului si a bratelor fata de talie si a genunchilor. Este o metoda neinvaziva si non-iradianta spre deosebire de radiografia coloanei, care permite efectuarea sa ori de cate ori medicul are nevoie de evaluarea pacientului.
Pe langa evaluarea oferita de catre medicul specialist, in cadrul clinicii KINO MED, puteti beneficia de evaluare kinetica ce contine teste de posturometrie, evaluare biomecanica mio-articulara, insotite de asemenea de teste specifice fiecărui segment al coloanei vertebrale (cervical, toracal, lombar). In plus, in afara de masuratorile clasice, KINO MED dispune de laborator de analiza biomecanica ce contine aparatura de ultima generatie – Walker View pentru evaluarea posturii in timpul locomotiei si Huber 360 pentru evaluare biomecanica de inalta performata.
Metode de preventie:
La birou se recomanda ca monitorul calculatorului sa fie la nivelul ochilor in asa fel incat capul sa nu fie in flexie, picioarele sa nu fie incrucisate picior peste picior sau la nivelul gleznelor, sa fie folosite scaune cu suport lombar. In plus, sunt binevenite pauzele la fiecare 30 de minute – va puteti intinde sau plimba timp de minim 5 minute.
In timpul mersului este important sa incercati sa staţi drept, cu umerii trasi in spate, avand grija sa nu tineti capul flexat. Cel mai important este sa consultati si sa urmati sfaturile medicului de specialitate.
Exercitii in pauza de birou:
Stati in picioare sau asezati pe un scaun si tineti o banda elastica rezistenta cu bratele intinse in fata dvs. Strangeti omoplatii impreuna, astfel incat sa indepartati cat de mult se poate bratele în lateral. Reveniti la pozitia initiala si repetati miscarea. Banda trebuie sa se afle sub tensiune intregul timp. Se executa 2-3 seturi a cate 10-15 miscari.
Printre metodele de preventie se pot numara si kinetoprofilaxia sau programe de kinetofiness, menite sa imbunatateasca tonusul muscular general al organismului si sa imbunatateasca starea generala a pacientului. Odată cu activitatea fizica regulata, se pot preveni / ameliora eventualele afectiuni ale coloanei vertebrale.
KINO MED dispune de aparatura de calitate inalta ce iti poate oferi profilaxia ideala in functie de nevoile personale.
Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale coloanei:
Cele mai frecvente afectiuni sunt reprezentate de herniile de disc/ protruziile lombare, spondiloza cervicala, stenozele cervicale/lombare, scolioze/cifoze, spondilodiscartroze, tumorile primare/secundare de la nivelul coloanei vertebrale etc.
Spondilodiscartroza:
„Poate aparea ca rezultat al procesului natural de degenerare (imbatranire) a coloanei, prin suprasolicitarea structurilor vertebrale prin activitati fizice excesive, lucrul prelungit la calculator, adoptarea unor pozitii vicioase, cu modificari ale coloanei vertebrale si ale tonusului muscular paravertebral sau prin coexistenta unor afectiuni generale precum boli autoimune sau endocrine. Diagnosticul este sustinut de examenul clinic si imagistic (rezonanta magnetica nucleara in functie de segmentul afectat). Tratamentul variaza in functie de simptomatologie – de la masuri conservatoare, cum ar fi kinetoterapia si fizioterapia, la care putem asocia tratamentul medicamentos, pana la tratamentul neurochirurgical“, explica specialistul.
Cum ne ajută fizio și kinetoterapia:
„Fizio si kinetoterapia ajuta la ameliorarea durerilor cronice (uneori chiar si în absenta tratamentului medicamentos) si restabilirea capacitatii de miscare, fiind recomandate la orice varsta. Este indicat ca tratamentul de recuperare sa cuprinda proceduri combinate de fizioterapie cu cele de kinetoterapie, in acest mod obtinandu-se un efect cumulat. Kinetoterapia (gimnastica medicala) se bazeaza pe exercitii fizice, cu diferite grade de dificultate pentru a contribui la refacerea tonusului muscular si restabilirea mobilitatii articulare. Pe langa kinetoterapia clasica, KINO MED dispune si de sala de kinetoterapie moderna – programe personalizate de recuperare Huber 360 si Walker View“, mai spune neurologul.
In cazul urgentelor, de tip deficite motorii sau tulburari sfincteriene, kinetoterapia nu este recomandata. Aici intervine obligatoriu tratamentul neurochirugical. De obicei, kinetoterapia se recomanda in cazul unor simptome usoare sau moderate din punct de vedere al severitatii, si post-operator pentru refacerea mobilitatii.
Te poti programa la Dr. Sorana Popescu, medic neurolog in cadrul KINO MED – clinica medicala de recuperare medicala in Bucuresti. Scrie-ne la programari@kinomed.ro , conctacteaza-ne la 0747.992.255 sau programateaza-te online!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.