Cifoza: ce este, ce simptome are, ce metode de tratament exista?

Ce este cifoza?
Cifoza este o afectiune a coloanei vertebrale, respectiv este o curbare exagerata antero-posterioara a zonei toracale. Aceasta postura afecteaza regiunea dintre omoplati, rotunjind spatele si proiectand gatul in fata. In mod normal, coloana se curbeaza in zona gatului, a partii superioare a spatelui, pentru a absorbi din efectul sustinerii greutatii corporale.
Cifoza este mai frecventa la femei decat la barbati si se accentueaza pe masura ce anii trec. Asta nu inseamna ca ea nu poate aparea si in cazul copiilor, iar cauza principala o reprezinta malformatiile coloanei vertebrale sau cauzele congenitale.
Cate tipuri de cifoza exista?
Se evidentiaza patru tipuri de cifoza, astfel:
Cifoza congenitala – este cifoza genetica, care apare inainte de nastere, dar prezinta simptome abia in adolescenta.
Cifoza posturala – apare din cauza posturilor incorecte pe care le adoptam zilnic, posturi care incurajeaza oasele si muschii sa se obisnuiasca cu aceasta noua postura gresita.
Cifoza lui Scheuermann – in acest caz, vertebrele capata o forma de pana, provocand curbura coloanei vertebrale. In afectiunea Scheuermann, cunoscuta si ca hipercifoza juvenila, vertebrele au un aspect triunghiular cu hernii de disc intraspongioase. Aceasta se dezvolta in timpul copilariei, predominant la varsta adolescentei.
Cifoza secundara – aceasta apare in urma unor afectiuni: tumori maligne, boli endocrine, afectiuni ale tesutului conjunctiv, infectii.
O alta clasificare distinge doua tipuri de cifoza:
Nestructurala (atitudine cifotica/ cifoza posturala) – determinata de un viciu de postura si de mentinerea perioade lungi de timp a unei pozitii inadecvate.
Structurala – determinata de cauze multiple, precum:
 • Traumatisme vertebrale vindecate incorect;
 • Osteoporoza – pierderea densitatii minerale osoase cu fracturi secundare;
 • Degenerescenta discurilor intervertebrale;
 • Patologii reumatologice: spondilita anchilozanta;
 • Carenta de vitamina D;
 • Lipsa activitatii fizice pe perioade prelungite de timp, in cursul cresterii;
 • Cresterea rapida in inaltime, cand aparatul ligamentar al coloanei vertebrale nu se dezvolta in acelasi ritm cu structura osoasa;
 • Tulburari musculare: distrofii, poliomielita;
 • Infectii osoase – TBC osos (morb Pott);
 • Iatrogene – corticoterapie prelungita;
 • Idiopatice (necunoscute).
Ce simptome si semne are cifoza?
Cifoza apare atunci cand oasele coloanei vertebrale sunt deformate si, prin urmare, curbura naturala se accentueaza. Aceasta uzura si degenerarea vertebrelor pot aparea din multiple cauze, asa cum ai observat in paragraful anterior.
In ceea ce priveste simptomatologia, atunci cand cifoza este in stadii incipiente sau este una usoara, simptomele pot fi greu de observat. In cazurile mai grave, insa, simptomele cifozei sunt vizibile si includ:
 • Aspectul unei posturi necorespunzatoare – umeri adusi anterior, omoplati departati, gatul antedus, barbia coborata spre piept;
 • Aparitia cocoasei sau aspectul rotunjit al spatelui;
 • Dureri cervicale si de spate;
 • Senzatie de limitare a mobilitatii la nivel cervical si toracal. Asadar, rigiditate crescuta la nivelul coloanei accentuata in zona superioara;
 • Tulburari respiratorii.
Daca ai oricare din aceste simptome, programeaza-te pentru un consult de specialitate la KINO MED, clinica de recuperare medicala, cu profesionisti in domeniul tratarii cifozei. Scrie-ne pe programari@kinomed.ro , apeleaza 0747.992.255 sau acceseaza formularul de programare online, pentru a primi ingrijirea adecvata si a preveni inrautatirea starii de sanatate!
Ce riscam daca nu tratam la timp cifoza?
O deficienta a coloanei vertebrale netratata la timp atrage dupa sine dureri la nivel cervical si toracal ori cronicizarea si instalarea unei posturi cifotice permanente. Aceasta din urma va necesita corset sau chiar interventii chirurgicale.
Un alt risc de luat in calcul este aparitia unei discopatii cervicale, care va atrage dupa sine dureri cronice, cefalee, amorteli la nivelul membrelor superioare si, in cazurile grave, chiar lezari ale nervilor.
Ce tratament pentru cifoza exista?
Tratamentul cifozei este reprezentat de exercitii fizice si posturale pentru a elimina pozitia vicioasa a coloanei. Fizioterapia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament al cifozei, cu efecte dovedite in ameliorarea durerilor si a contracturilor musculare.
In cadrul KINO MED, clinica medicala de kineto-fizioterapie, pacientii diagnosticati cu cifoza beneficiaza de tratament kinetic bazat pe reeducarea pozitiei corecte si pe intarirea musculaturii. Terapeutii nostri, cu vasta experienta in recuperare medicala, incurajeaza fiecare pacient sa adopte o pozitie optima a coloanei vertebrale, prin intermediul unui program personalizat.
De exemplu, in cadrul KINO MED utilizam aparatul de analiza a mersului Waker View, pentru a elimina toate deficientele de miscare ale pacientilor care sufera de cifoza. O alta abordare este reprezentata de Huber 360, un aparat prin care pacientul bifeaza toate casutele necesare recuperarii eficiente si rapide.
Terapia manuala, o alta metoda de tratament al cifozei, este indispensabila in recuperarea medicala a unor modificari ale staticii vertebrale, ameliorand restrictiile de miscare si durerea.
Masajul terapeutic este utilizat in corectarea cifozei atat pentru efectele sale sedative, decontracturante, cat si pentru efecte tonizante, de intarire a organismului. Masajul completeaza, astfel, programul de kinetoterapie propus de medicul specialist.
Taping-ul este utilizat la randu-i pentru a restrictiona posturile deficitare si a stimula receptorii periferici care transmit feedback catre creier. Astfel, se permite constientizarea pozitiei si posturii eronate in vederea corectarii acesteia.
Din cauza faptului ca o atitudine cifotica atrage dupa sine o serie de contracturi musculare, aparatele de fizioterapie marca Zimmer sunt utilizate si ele intr-un mod eficient si profesionist pentru inlaturarea durerilor instalate la nivelul spatelui si al zonei cervicale.
Fizioterapie cu aparatura performanta de ultima generatie
Pe langa metodele de tratament mai sus mentionate, fizioterapia se poate realiza si prin intermediul unor tehnologii moderne, cu efecte dovedite in ameliorarea a numeroase afectiuni. Cifoza poate fi corectata sau amelioarata si prin intermediul urmatoarelor metode:
 • Curenti electrici (galvanic, CDD, Trabert, TENS, CIF) – au scop antialgic, miorelaxant, electrostimulator;
 • LASER-terapia de inalta intensitate cu ajutorului laserului de clasa IV OptonPro – imbina efectele fototerapeutice cu cele termice in vederea obtinerii relaxarii musculare;
 • Ultrasunete – au efect mecanic si termic de profunzime pentru relaxare musculara si imbunatatirea microcirculatiei in vederea unei bune oxigenari la nivelul structurilor contractate;
 • Terapie cu unde de soc – Shockwave – in cazuri cu contracturi musculare, aceasta metoda completeaza tratamentul clasic.
Este important, desigur, sa acordam atentie obiceiurilor posturale zilnice, intrucat astfel putem preveni probleme, precum cifoza posturala. Odata cu trecerea timpului, aceasta din urma poate conduce la afectiuni mai complicate care afecteaza in mod negativ calitatea vietii.
Programeaza-te la un consult de specialitate in cadrul KINO MED, clinica de recuperare medicala, apeland 0747.992.255, prin intermediul formularului de programare online sau la programari@kinomed.ro! Specialistii nostri au competentele necesare sa identifice cifoza si sa iti prescrie un tratament pentru cifoza, personalizat si eficient.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.