Cifoza: simptome, cauze, metode de tratament

Ce este cifoza? Cifoza este o problema a coloanei, respectiv este o curbare exagerata portiunii antero-posterioara. Aceasta postura se manifesta in special in regiunea dintre omoplati, rotunjind spatele si proiectand gatul in fata. In mod normal, coloana se curbeaza in zona gatului, a partii superioare a spatelui, pentru a absorbi din efectul sustinerii greutatii corporale.

Cifoza este mai frecventa la femei decat la barbati si se accentueaza pe masura ce anii trec. Asta nu inseamna ca ea nu poate aparea si in cazul copiilor, iar cauza principala o reprezinta malformatiile sau cauzele congenitale.

Care sunt cauzele cifozei? 

In functie de marile categorii ale cauzelor aparitiei, se evidentiaza patru mari tipuri de cifoza, astfel:

  1. Cifoza congenitala – este cifoza genetica, care apare inainte de nastere, dar prezinta simptome abia in adolescenta.
  2. Cifoza posturala – apare din cauza posturilor incorecte pe care le adoptam zilnic, posturi care incurajeaza oasele si muschii sa se obisnuiasca cu aceasta noua postura gresita.
  3. Cifoza lui Scheuermann – in acest caz, vertebrele capata o forma de pana, provocand curbura spatelui. In afectiunea Scheuermann, cunoscuta si ca hipercifoza juvenila, vertebrele au un aspect triunghiular cu hernii de disc intraspongioase. Aceasta se dezvolta in timpul copilariei, predominant la varsta adolescentei.
  4. Cifoza secundara – aceasta apare in urma unor afectiuni: tumori maligne, boli endocrine, afectiuni ale tesutului conjunctiv, infectii.

O alta clasificare distinge doua tipuri de cifoza:

  1. Nestructurala (atitudine cifotica/ cifoza posturala) 
  2. Structurala. 

Dupa cum am vazut mai sus, cifoza este adesea determinata de un viciu de postura si de mentinerea pentru perioade lungi de timp a unei pozitii inadecvate (cifoza nestructurala). 

In ceea ce priveste cifoza structurala, aceasta poate fi determinata de cauze multiple, dintre care amintim cateva.

Cauzele comune ale cifozelor

  • Traumatisme vertebrale vindecate incorect; 
  • Osteoporoza – pierderea densitatii minerale osoase cu fracturi secundare;
  • Degenerescenta discurilor intervertebrale – acestea actioneaza ca perne intre vertebre; pe masura ce inaintam in varsta, ele incep sa se usuce si se micsoreaza, ceea ce poate agrava cifoza; 
  • Patologii reumatologice (ex: spondilita anchilozanta, spondiloza);
  • Carenta de vitamina D;
  • Lipsa activitatii fizice pe perioade prelungite de timp, in cursul cresterii;
  • Cresterea rapida in inaltime, cand aparatul ligamentar vertebral nu se dezvolta in acelasi ritm cu structura osoasa;
  • Tulburari musculare: (ex: distrofii, poliomielita);
  • Infectii osoase – TBC osos (morb Pott);
  • Iatrogene – corticoterapie prelungita;
  • Idiopatice (necunoscute).

Mai rar, cifoza poate aparea si din cauza unor afectiuni precum: 

  • Defecte congenitale (ex: spina bifida); 
  • Tumori (fie ca se dezvolta la nivelul vertebrelor, fie ca se extind la aceasta din alte zone ale corpului); 
  • Boli ale tesuturilor conjunctive (ex: Ehlers-Danlos, Marfan); 
  • Boala Paget (o afecțiune in care dezvoltarea de noi celule osoase este intrerupta, ceea ce duce la slabirea oaselor); 
  • Anumite boli endocrine.[1][4]

Marile tipuri de cifoza

Tehnic vorbind, orice exagerare a curburii înaintate a coloanei superioare este numită hipercifoză (însemnând prea multă cifoză), însă termenul „cifoză” este frecvent utilizat pentru a se referi la condiția clinică a excesului de curbură în partea superioară a spatelui (mai mare de 50 de grade), care duce la o postură înclinată înainte.

Demumirea acestei afectiuni provine din termenul grecesc „kyphos”, care înseamnă cocoașă.

Cifoză cervicală

Cifoză cervicală (cifoză a coloanei cervicale) cauzează dureri de gât, mielopatie, radiculopatie, probleme cu privirea orizontală, înghițirea și respirația.

Tratarea cifozei cervicale prezintă provocări, deoarece structuri vitale precum artera vertebrală, traheea și esofagul se află în apropiere.

Coloana cervicală are, de asemenea, diverse funcții, inclusiv susținerea greutății capului, protejarea structurilor neurovasculare, menținerea privirii orizontale și permisiunea unei game largi de mișcare.

În funcție de cauza subiacentă a afecțiunii, simptomele tipice ale cifozei cervicale includ una sau mai multe dintre următoarele:

  • postură înclinată înainte, de obicei cel mai pronunțată când pacientul se apleacă înainte
  • Dureri ușoare până la severe de spate
  • Pierderea în înălțime
  • Dificultatea de a sta drept, care se înrăutățește pe parcursul unei zile
  • Oboseală

Cifoză toracică (dorsală)

Cifoză toracică se referă la curbură excesivă înainte a coloanei în partea superioară a spatelui. Atunci când curbură depășește 50 de grade, rezultatul este o postură înclinată înainte.

Simptomele pot varia de la ușoare, care nu necesită tratament, la simptome severe care sunt cel mai bine tratate prin intervenție chirurgicală.

Cifoză lombară

Cifoză lombară este o curbură anormală înapoi a coloanei lombare, care este porțiunea inferioară a coloanei situate în partea inferioară a spatelui.

În mod normal, coloana lombară are o ușoară curbură înăuntrul cunoscută sub numele de lordoză, dar în cazul cifozei lombare, această curbură devine inversată sau îndreptată, rezultând o aparență aplatizată sau rotunjită a spatelui inferior.

Ce simptome si semne are cifoza?

Cifoza apare atunci cand oasele vertebrale sunt deformate si, prin urmare, curbura naturala se accentueaza. Aceasta uzura si degenerarea vertebrelor pot aparea din multiple cauze, asa cum ai observat in paragraful anterior.

In ceea ce priveste simptomatologia, atunci cand cifoza este in stadii incipiente sau este una usoara, simptomele pot fi greu de observat. In cazurile mai grave, insa, simptomele cifozei sunt vizibile si includ:

  • Aspectul unei posturi necorespunzatoare – umeri adusi anterior, omoplati departati, gatul antedus, barbia coborata spre piept;
  • Aparitia cocoasei la ceafa sau aspectul rotunjit al spatelui;
  • Dureri cervicale si de spate;
  • Senzatie de limitare a mobilitatii la nivel cervical si toracal. Asadar, rigiditate crescuta la nivelul sirei spinarii, accentuata in zona superioara;
  • Tulburari respiratorii.

În cazul în care suferi de astfel de probleme, solicită o programare la 031 405 5222!

Ce tratament pentru cifoza exista?

Tratamentul cifozei este reprezentat de exercitii fizice si posturale pentru a elimina pozitia vicioasa a spatelui. Fizioterapia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament al cifozei, cu efecte dovedite in ameliorarea durerilor si a contracturilor musculare. Este o metoda de tratament aplicabila si in cazul durerii lombare

In cadrul KINOMED, pacientii diagnosticati cu cifoza beneficiaza de tratament kinetic bazat pe reeducarea pozitiei corecte si pe intarirea musculaturii. Terapeutii nostri, cu vasta experienta in recuperare medicala, incurajeaza fiecare pacient sa adopte o pozitie optima, prin intermediul unui program personalizat.

De exemplu, in cadrul KINOMED utilizam aparatul de analiza a mersului Waker View, pentru a elimina toate deficientele de miscare ale pacientilor care sufera de cifoza. O alta abordare este reprezentata de Huber 360, un aparat prin care pacientul bifeaza toate casutele necesare recuperarii eficiente si rapide.

Din cauza faptului ca o atitudine cifotica atrage dupa sine o serie de contracturi musculare, aparatele de fizioterapie marca Zimmer sunt utilizate si ele intr-un mod eficient si profesionist pentru inlaturarea durerilor instalate la nivelul spatelui si al zonei cervicale.

Fizioterapie cu aparatura performanta de ultima generatie

Pe langa metodele de tratament mai sus mentionate, fizioterapia se poate realiza si prin intermediul unor tehnologii moderne, cu efecte dovedite in ameliorarea a numeroase afectiuni. Cifoza poate fi corectata sau ameliorata si prin intermediul urmatoarelor metode:

  • Curenti electrici (galvanic, CDD, Trabert, TENS, CIF) – au scop antialgic, miorelaxant, electrostimulator;
  • LASER – terapia de inalta intensitate cu ajutorului laserului de clasa IV OptonPro – imbina efectele fototerapeutice cu cele termice in vederea obtinerii relaxarii musculare;
  • Ultrasunete – au efect mecanic si termic de profunzime pentru relaxare musculara si imbunatatirea microcirculatiei in vederea unei bune oxigenari la nivelul structurilor contractate;
  • Terapie cu unde de soc – Shockwave – in cazuri cu contracturi musculare, aceasta metoda completeaza tratamentul clasic.

Orice întârziere în diagnosticarea problemelor descrise aici conduce la agravarea simptomelor și la apariția complicațiilor.

Nu mai aștepta, sună acum la Programări KINOMED (031 405 5222)/a>!

Alte metode de tratament a cifozei

Terapia manuala, o alta metoda de tratament al cifozei, este indispensabila in recuperarea medicala a unor modificari ale staticii vertebrale, ameliorand restrictiile de miscare si durerea.

Masajul terapeutic este utilizat in corectarea cifozei atat pentru efectele sale sedative, decontracturante, cat si pentru efecte tonizante, de intarire a organismului. Masajul completeaza, astfel, programul de kinetoterapie propus de medicul specialist.

Taping-ul este utilizat la randu-i pentru a restrictiona posturile deficitare si a stimula receptorii periferici care transmit feedback catre creier. Astfel, se permite constientizarea pozitiei si posturii eronate in vederea corectarii acesteia.

Prevenirea cifozei 

Este important, desigur, sa acordam atentie obiceiurilor posturale zilnice, intrucat astfel putem preveni probleme precum cifoza posturala. Odata cu trecerea timpului, aceasta din urma poate conduce la afectiuni mai complicate care afecteaza in mod negativ calitatea vietii. Iata cateva recomandari de care ar trebui sa tii cont: 

  • Fa sport in mod regulat pentru a intari muschii spatelui si pe cei ai abdomenului; 
  • Evita sa stai cocosat;  
  • Foloseste un scaun ergonomic, mai ales daca iti petreci multe ore la birou; acesta te va ajuta sa mentii o pozitie corecta atunci cand stai jos.  
  • Consuma alimente bogate in calciu si vitamina D pentru a-ti mentine sanatatea oaselor; 
  • Renunta la fumat si evita consumul de alcool;
  • Daca ai copii, sfatuieste-i sa evite sa care ghiozdane grele, iar daca folosesti un rucsac, asigura-te ca alegi unul care distribuie uniform greutatea pe spate. [5][3]

Cateva dintre activitatile sportive pe care le poti incerca sunt inotul, alergatul sau yoga. De asemenea, mai poti incerca si cateva exercitii[3][2] pentru cifoza simple: 

  • Intinde-te pe podea, cu genunchii indoiti si talpile plate; arcuieste-ti incet spatele, fara a ridica partea superioara a acestuia sau fesele de pe podea; pastreaza pozitia cateva secunde; reia pozitia initiala si repeta exercitiul de cel putin 5 ori. 
  • Din aceeasi pozitie initiala descrisa mai sus, adu usor unul dintre genunchi catre piept; prinde-l cu mainile si adu-l usor cat mai aproape de piept; mentine pozitia cateva secunde; repeta exercitiul de cel putin 5 ori pentru fiecare picior.
  • Stai in picioare, langa un perete; apleaca usor barbia si da-ti capul pe spate; trage-ti umerii inapoi si in jos; mentine pozitia intre 30 de secunde si 1 minut; ia o pauza daca incepi sa simti durere; repeta de cateva ori pe saptamana. 
  • Intinde-te pe burta, cu mainile in fata; ridica simultan mainile si picioarele; mentine pozitia cateva secunde si repeta de 10 ori.  

Cifoza nu poate fi prevenita intotdeauna, iar simptomele sale nu sunt intotdeauna evidente atunci cand afectiunea se afla intr-un stadiu incipient. Daca observi simptome care te ingrijoreaza, consulta cat mai repede un specialist. Un diagnostic pus la timp, urmat de tratamentul potrivit, te pot ajuta sa scapi de pozitia vicioasa a spatelui si de simptomele asociate cu aceasta afectiune. De asemenea, te va ajuta sa eviti aparitia unor complicatii serioase, pentru tratarea carora ar putea fi necesara o interventie chirurgicala. 

Ce riscam daca nu tratam la timp cifoza?

O deficienta netratata la timp atrage dupa sine dureri la nivel cervical si toracal ori cronicizarea si instalarea unei posturi cifotice permanente. Aceasta din urma va necesita corset sau chiar interventii chirurgicale.

Un alt risc de luat in calcul este aparitia unei discopatii cervicale, care va atrage dupa sine dureri cronice, cefalee, amorteli la nivelul membrelor superioare si, in cazurile grave, chiar lezari ale nervilor.

Bibliografie: 

  1. Amber Erickson Gabbey. “What Is Kyphosis?” Healthline, Healthline Media, 4 Sept. 2019, www.healthline.com/health/kyphosis.
  2. Freutel, Natasha. “Kyphosis Exercises to Treat a Rounded Upper Back.” Healthline, Healthline Media, 7 Mar. 2022, www.healthline.com/health/exercise-fitness/kyphosis-exercises.
  3. Kandola, Aaron. “What Is Kyphosis?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 4 Jan. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/324071.
  4. “Kyphosis: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2018, medlineplus.gov/ency/article/001240.htm.
  5. NHS Choices. Overview – Kyphosis. 2022, www.nhs.uk/conditions/kyphosis/.

Pentru a fi la curent cu noutățile KINOMED, urmărește conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.

 


Autor: Clara Ursescu, medic primar recuperare mediala KINOMED

 

 

Programează-te la o consultație pe programari@kinomed.ro pentru un plan de tratament potrivit restabilirii sănătății tale!

Tarifele pentru serviciile KINOMED sunt disponibile aici.

Fa o programare acum!

Dr. Ionut Crivatu, medic specialist ortoped
Ultimele postari ale lui Dr. Ionut Crivatu, medic specialist ortoped (vezi toate)

Publicat pe: 19/08/2020 | Actualizat pe: 18/11/2024