Biomecanica

Biomecanica

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Biomecanica

Biomecanica, aflata in stransa legatura cu medicina sportiva, este definita ca relatia dintre actiunile muschilor, articulatiilor si aparatului osos in timpul executarii unei miscari, a unei sarcini sau a unei deprinderi. Aditional acestor forte interne, biomecanica ia in considerare si fortele externe care actioneaza asupra corpului uman. Acest lucru are un impact deosebit asupra performantei in sport, a deprinderii de abilitati specifice, a dezvoltarii de aptitudini competitive, dar si asupra preventiei si recuperarii in cazul accidentarilor. KINO MED implementeaza analiza biomecanica pentru a ajuta sportivii sa identifice slabiciunile si deficientele propriului proces biomecanic. Cu ajutorul acestui feedback, sportivii isi pot ajusta forma, tehnica sau distributia greutatii pentru a-si imbunatati performanta si a minimaliza riscul de accidentare.

Primul lucru care trebuie inteles despre biomecanica este ca, atat corpul uman, cat si sistemul musculo-scheletal sunt reprezentate de o serie de mecanisme formate din scripeti si parghii. Aceste mecanisme simple lucreaza impreuna pentru a crea un avantaj mecanic. Cunoasterea punctelor forte si a punctelor slabe ale corpului inseamna posibilitatea imbunatatirii performantelor sportive. De exemplu, o persoana cu un centru de greutate mai coborat va avea un avantaj in fata unei persoane cu un centru de greutate mai ridicat. Pe acest lucru se bazeaza principiul „apara si ataca” din fotbalul american, sport in care jucatorii trebuie ’’sa fie mai josˮ decat oponentii lor.

MECANISMELE MISCARII

 • Fiecare accidentare este diferita – ca urmare, fiecare proces de recuperare este unic. O buna intelegere a procesului de biomecanica influenteaza procesul de recuperare si poate face diferenta dintre o recuperare totala sau deprinderea cu miscari disfunctionale.
  • KINO MED implementeaza pentru fiecare pacient un plan de tratament individual. Nu tratam, niciodata, doar un genunchi; de exemplu, tratam pacientul al carui genunchi este afectat. In baza acestui principiu, medicii din echipa KINO MED stabilesc programul de recuperare utilizand vasta lor experienta anterioara si tinand cont de caracteristicile fizice, biomecanice si psihologice ale pacientului, precum și de raspunsul la fiecare sesiune de recuperare. Reunim medici, kinetoterapeuti si specialisti in recuperare sportiva pentru a recupera performantele fizice apriorice accidentarii. Sau, de ce nu, performante fizice imbunatatite. E nevoie de efort si determinare, dar împreuna putem reusi.
   • Tratamentul personalizat de recuperare in cadrul clinicii KINO MED este impartit in cinci etape: controlul durerii, recuperarea mobilitatii articulatiilor, recuperarea fortei musculare, recuperarea coordonarii, recuperarea miscarilor caracteristice sportului practicat. In final, ne concentram asupra preventiei reaccidentarii. Cu ajutorul celor mai moderne tehnologii si a exercitiilor neuro-motorii, corectam miscari care ar putea cauza reaccidentari.
    • Pe parcursul intregului proces de recuperare, masuram si monitorizam prin teste obiective progresul pacientului. Rezultatele testelor sunt esentiale in procesul de recuperare, deoarece stabilesc directia recuperarii pacientului, fiind parte integranta din rutina de tratament.
     • La KINO MED, efectuam Testul de analiza a miscarii (M.A.T.). Testul de analiza a miscarii (M.A.T.) consta in evaluarea 3D frontala si laterala a sase tipare specifice sportului, evaluare realizata cu echipamente ultra moderne si un software dedicat pentru analiza miscarii. Testul a fost dezvoltat pentru evaluarea tiparelor de miscare la pacientii cu leziuni ale membrelor inferioare, in special cele care implica genunchiul. De asemenea, este recomandat pentru evaluarea modelelor motorii la pacientii cu probleme de sold, glezna, spate, cot, umar si musculare. In plus, este indicat pentru evaluarea sportivilor sanatosi, pentru a ajuta la stabilirea unui program corect de preventie. In timpul testului, pacientul poate observa in timp real propriile miscari si le poate identifica, cu ajutorul terapeutului, pe cele corecte. Pe baza rezultatelor obtinute in urma testului de analiza a miscarii (M.A.T.), medicul este capabil sa prescrie sesiuni personalizate bazate pe antrenament neuromotor si neuromuscular, menite sa corecteze disfunctia miscarii, sa accelereze reabilitarea si sa reduca riscul de reaccidentare.