Cosmin Baciu, medic ortoped: „Tratamentul antiinflamator este o solutie temporara a durerilor“
Motivul exact al accentuarii durerilor articulare in sezonul rece nu este intocmai foarte cunoscut, dar durerea este o certitudine in cazul pacientilor care se confrunta cu afectiuni ale acestor zone. Desi sunt studii care sustin ca scaderea temperaturii ambientale produce modificări circulatorii locale si cresterea vascozitatii lichidului articular care se manifesta prin senzatia de articulatii rigide, sunt cercetatori care sustin ca nu temperaturile scazute sunt principala cauza a accentuarii simptomatologiei articulare, ci variatiile de presiune atmosferica.
„Se considera ca presiunea atmosferica scazuta ar genera dureri articulare deoarece ar permite tesuturilor sa se inflameze. Exista studii care arata ca durerea se accentuează cu fiecare 10°C mai putin, dar in special cand este asociata cu presiune atmosferica scazuta. O alta cauza ar fi efectul pe care il are frigul asupra muschilor, o sensibilitate care este suparatoare chiar si la persoanele sanatoase“, explica medicul ortoped Cosmin Baciu.
Pacientul cu dureri articulare trebuie sa se prezinte la medicul ortoped pentru consultatie. In functie de intensitatea, caracterul durerii si momentul aparitiei, acesta il va indruma catre investigatii specifice in vederea stabilirii unui diagnostic precis.
Cauzele durerilor articulare sunt multiple. Pot fi cauzate de traumatisme sau boli cronice degenerative/autoimune/infectioase/ inflamatorii care pot afecta elementele din componenta unei articulatii: capsula articulatiei, cartilajul, membrana sinoviala, teaca tendoanelor.
Printre factorii ce contribuie la aparitia problemelor articulare se numara: inaintarea in varsta (cartilajele se subtiaza in timp), accidentarile, chiar si cele aparent usoare, inflamatiile, greutatea in exces si pierderea masei musculare.
Cum ne protejam articulatiile in sezonul rece
Cel mai eficient mod de a preveni intensificarea durerilor articulare este evitarea pe cat posibil a frigului si a umiditatii crescute. Din punctul de vedere al dietei, se recomanda o alimentatie variata, bogata in fibre si saraca in grasimi, care sa asigure scaderea in greutate, avand in vedere faptul ca obezitatea este un factor agravant in artroze.
„In sezonul rece articulatiile trebuie protejate de temperaturile scazute prin garderoba adaptata sezonului, masaj terapeutic, fizio si kinetoterapie intr-un centru de specialitate care trateaza si pregateste articulatiile pentru temperaturile scazute“, recomanda medicul Cosmin Baciu.
Sfaturi utile din partea medicului
Folositi imbracaminte adecvata, de preferat „in straturi”.
Se recomanda plimbarile in aer liber in zilele insorite pentru a absorbi vitamina D al carei deficit se coreleaza cu manifestări clinice severe ale artritei reumatoide si a altor boli reumatice. Nivelul seric scazut al vitaminei D se asociaza de asemenea cu sensibilitate la durere si cu cresterea riscului de osteoporoza.
Kinetoterapia in interior si hidrokinetoterapia sunt recomandate doar dupa un consult la medicul de specialitate. Se va incepe cu exercitii usoare, ulterior se sporeste timpul si intensitatea antrenamentului in functie de modul in care corpul raspunde.
Aplicarea caldurii asupra articulatiilor trebuie facuta cu precautie si sub indrumarea unui medic.
Masajul cu ulei de camfor amelioreaza durerile articulare.
În sezonul rece, din cauza sedentarismului si a regimului alimentar, greutatea corporala are tendinta de a creste. Pe de alta parte, se stie ca obezitatea este un factor de risc pentru aparitia si agravarea gonartrozei, spondilozei lombare si nu numai. Acestea sunt motive in plus pentru mentinerea greutatii corporale optime.
In acest anotimp dieta ar trebui sa cuprinda o alimentatie echilibrata si hranitoare. Urmatoarele alimente ar trebui sa faca parte din regimul alimentar din timpul iernii: laptele si produsele lactate (smantana, unt, miere cu lapte rece), ulei, leguminoase (mai puţin pacientii cu hiperuricemie), cereale (porumb, orez), legume (vinete, conopida, varza, cartofi dulci, morcovi, spanac, ghimbir uscat), fructe uscate, fructe de sezon (mere, portocale).
Tratament
Tratamentul este diferit in functie de diagnostic, putand varia de la cel medicamentos si de recuperare, pana la interventiile chirurgicale de protezare si reconstructie articulara. Specialistul nu recomanda automedicatia, cu precadere excesul de antiinflamatoare.
„Tratamentul antiinflamator este o solutie temporara a durerilor articulare si nu trebuie sa depaseasca 10-14 zile pe luna, acesta avand efecte adverse gastro-intestinale si hepatice“, avertizeaza medicul.
Suplimentele alimentare pot ajuta
„Suplimentele alimentare ajuta, dar nu pot face minuni. Au efecte usor antialgice si antiinflamatoare, dar nu au efecte reparatorii sau regenerative. Colagenul, principala proteina de structura a organismului, este intalnit in toate structurile osteo-articulare. Varianta de colagen din flacoanele care se comercializează in farmacii s-a dovedit a avea un efect favorabil asupra durerilor articulare, dar nu sunt studii care sa arate o regenerare a cartilajului“, explica Cosmin Baciu. Specialistul recomanda terapia de recuperare si întretinerea pacientilor cu afectiuni articulare si celor care vor sa previna aparitia acestui tip de afectiuni.
In cadrul clinicii KINOMED, puteti beneficia de urmatoarele proceduri
- terapie fizica – terapia prin miscare sau conventional spus – kinetoterapia, ce poate consta în urmatoarele:
- kinetoterapia clasica – recuperare prin exercitii fizice menite sa redea tonusul muscular, sa creasca forta musculara si stabilitatea articulara, implicit ameliorarea durerii si cresterea mobilitatii articulare;
- platforma multiaxială Huber 360 – menita sa antreneze musculatura segmentar, forma de recuperare moderna, ce se adreseaza de la articulatia umarului, la coloana vertebrala si la întreg lantul kinetic inferior;
- banda Walker View – la care ne putem referi cand vorbim de afectiuni ale membrelor inferioare, ce pleaca de la diagnostic prin analiza mersului, pana la reeducarea locomotiei, prin antrenamente personalizate moderne.
- terapia cu agenti fizici – fizioterapia, ce include urmatoarele proceduri:
- electroterapie (CDD, Trabert, Galvanoterapie, TENS, ESNM, CIF) – ajuta la ameliorarea durerii si a inflamatiei articulare;
- ultrasunet – ultrasonoforeza – amelioreaza inflamatia, scade durerea, creste amplitudinea articulara;
- terapie cu socuri – efecte antialgice, vasculotrofice, decontracturante, miorelaxante;
- terapia cu laser de intensitate inalta – efect puternic analgezic, miorelaxant, hiperemiant, biotrofic;
- CareTherapy – tehnologie de ultima performanta tecar – amelioreaza durerile articulare, are efecte biotrofice de regenerare, stimuleaza circulatia locala, efecte decontracturante si antiedematoase;
- masoterapia – terapia prin masaj cu efect puternic antialgic, sedativ-decontracturant, dar elibereaza si endorfine, ce îmbunatatesc starea generala de bine;
- cupping therapy – terapia vacuum / cu ventuze – stimuleaza circulatia locala, au efect de eliberare a toxinelor, relaxeaza musculatura si grabesc procesul de regenerare prin cresterea fluxului sanguin local, implicit cresterea nutritiei tesuturilor tratate:
- bandajare neuromusculara – kinesiotaping – banda ce actioneaza la nivel de microcirculatie – in functie de aplicatii avand urmatoarele efecte – scaderea durerii, relaxare/tonifiere musculara, corectarea pozitiilor vicioase, efect antiedematos – bandajare limfatica;
- terapia prin tractiune – intereseaza afectiunile de la nivelul coloanei vertebrale cervicale/lombare – cu efecte antialgice, marirea spatiilor intervertebrale cu scaderea presiunii radiculare, stretching al musculaturii paravertebrale si creste mobilitatea articulara.
Cum mentinem sanatatea articulatiilor
Miscarea
Mersul pe jos zilnic, in ritm alert, nu numai ca iti pastreaza oasele si articulatiile in forma, dar iti poate schimba radical starea fizica si tonusul. Exercitiile fizice usoare sunt recomandate si persoanelor care sufera deja de dureri articulare, pentru ca ajuta la refacerea tonusului muscular si permit o mai buna mobilitate a articulatiilor.
Grija la alimentație
Alimentele de sezon, bogate in vitamine, calciu si magneziu intretin articulatiile. Redu pe cat posibil consumul de zahar si de carbohidrasi rafinati.
Cel puțin 8 ore de somn
In timpul somnului are loc relaxarea articulatiilor. De asemenea, evita sa stai perioade indelungate in aceleasi pozitii, mai ales daca lucrezi la birou.
Masaj sau fizioterapie
Un masaj executat corect relaxeaza muschii si articulatiile, iar sedintele de fizioterapie ajuta la refacerea tonusului muscular si la reducerea inflamatiilor articulare.
„Recomand evitarea accidentelor prin purtarea de echipamente adecvate in praticarea sporturilor si luarea masurilor de protectie in cazul domeniilor de activitate unde există risc de accidentari. Pentru intretinerea articulatiilor cu probleme se pot efectua periodic infiltratii intraarticulare cu acid hialuronic sau ultrafiltrat plasmatic (PRP)“, completeaza medicul Cosmin Baciu.
MAI MULTE DETALII DESPRE ARTICOL
Domeniu principal articol: Ortopedie. Departamentul de ortopedie-traumatologie este format din medici și terapeuți cu experiență vastă, recunoscuți la nivel internațional. Aceștia diagnostichează și tratează, prin metode minim invazive, peste 200 de afecțiuni ale aparatului musculo-scheletal.
Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata diferite afecțiuni fizice, precum și probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantară, dureri de spate și boli degenerative ale aparatului locomotor.
Fii la curent cu noutățile KINOMED urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.
- Sezonul rece si articulatiile – Interviu Dr. Cosmin Baciu - octombrie 18, 2021
- Necroza aseptica de cap femural - decembrie 7, 2020
- Sindromul de impingement subacromial - decembrie 3, 2020
Publicat pe: 18/10/2021 | Actualizat pe: 21/10/2022