Totul despre osteoporoza

Osteoporoza afecteaza sistemul osos: oasele devin atat de fragile, incat o simpla cazatura sau chiar actiuni obisnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractura. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la sold, incheietura mainii sau la coloana vertebrala.
Factori de risc:
 • Sexul – femeile au mai mari sanse de a dezvolta osteoporoza decat barbatii;
 • Varsta – riscul de osteoporoza creste odata cu varsta;
 • Rasa – femeile caucaziene sau de origine asiatica au cel mai mare risc de osteoporoza;
 • Istoricul familial – persoanele care au cazuri de osteoporoza in familie, in special daca rudele au suferit o fractura de sold, au un risc mai mare de osteoporoza;
 • Constitutia fizica – femeile si barbatii de statura mica tind sa aiba un risc mai mare de osteoporoza;
 • Nivelul hormonal – osteoporoza este mai frecventa la persoanele care au fie un nivel prea mare sau prea mic de anumiti hormoni, cum ar fi hormoni sexuali, hormoni tiroidieni, dar si hormoni secretati de glandele suprarenale.
Simptome:
De obicei, persoanele aflate in stadii incipiente ale pierderii osoase nu au niciun simptom.  In unele cazuri, pacientele constata ca sunt mai scunde decat erau in tinerete sau ca au facut cocoasa.
Odata ce oasele au fost slabite de osteoporoza, este posibil sa apara:
 • Dureri de spate, cauzate de o vertebra fracturata sau prabusita sau de dezechilibre musculare regionale;
 • Pierderea in inaltime a aproximativ 1,5 cm pe parcursul unui an;
 • Postura incovoiata prin accentuarea cifozei toracale.
Tratament:
Kinetoterapie
Kinetoterapia in prevenirea si gestionarea osteoporozei se concentreaza pe modul de crestere a fortei musculare si mentinerea metabolismului osos. Exercitiile de rezistenta sunt benefice pentru forta musculara si osoasa, iar exercitiile cu greutati ajuta la mentinerea fitnessului si a masei osoase.
La subiectii cu risc mai mare de fracturi osteoporotice, trebuie acordata o atentie deosebita imbunatatirii echilibrului – elementul cel mai important in prevenirea caderilor.
Avand in vedere interactiunea stransa dintre osteoporoza si caderi, prevenirea fracturilor ar trebui sa se bazeze pe factori legati de rezistenta osoasa si factorii de risc pentru caderi. Fracturile sunt cele mai grave complicatii ale osteoporozei si pot fi prevenite. Platformele de vibratie precum Huber 360 sunt utilizate in reabilitarea osteoporozei, pe baza conceptului de stimulare mecanica neinvaziva. Specialistii KINO MED pot recomanda un program de exercitii pentru coordonare si echilibrul pe platforma mobila a aparatului Huber 360.
Mersul este cea mai buna optiune pentru prevenirea osteoporozei. KINO MED dispune de aparatul Walker View, care, spre deosebire de benzile de mers\alergare obisnuite, calculeaza in timp real amplitudinea miscarilor din timpul mersului, articulatia soldului, genunchiului si gleznei, astfel putand corecta eventualele probleme de la nivelul articulatiilor.
De asemenea, programele KINO MED de tratament al osteoporozei includ:
Electroterapie
Electroterapia este foarte utila la un pacient cu osteoporoza pentru ca, in general, acesta are asociat alte patologii locale care determina durere. Efectele electroterapiei sunt:
 • Analgezic;
 • Decontracturare musculara (miorelaxare);
 • Vasodilatator;
 • Stimulare neuromotorie.
Laserterapie
Laserterapia poate fi folosita in cazul osteoporozei cu scop antialgic sau reflex.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.