Ce trebuie sa stii despre periartrita scapulo-humerala?

Periartrita scapulo-humerala este termenul tehnic pentru inflamatia articulatiei umarului.
„Peri” inseamna „in jurul”, „arthros” este „articulatie”, iar „itis”  este „inflamatie”. Periartrita este, asadar, o inflamatie dureroasa a tesuturilor moi, tendoanelor si ligamentelor care inconjoara o articulatie. Atunci cand umarul este cel afectat, in special articulatia dintre humerus si omoplat, afectiunea poarta numele de periartrita scapulo-humerala.
Afectiunea reprezinta aproximativ 20%-30% dintre traumele dureroase ale umarului. De asemenea, este mai prezenta la femei decat la barbati, intr-un raport de 4:1, umarul nedominant fiind, adesea, cel predispus la suferinta. Riscul de a suferi de periartrita scapulo-humerala creste odata cu inaintarea in varsta, fiind astfel mai prezenta la persoanele cu varste peste 40 de ani. Factorii de risc sunt, insa, mult mai numerosi, si te invitam sa citesti continuarea articolului nostru pentru a afla mai multe despre inflamatia articulatiei umarului.
Care sunt cauzele de aparitie a periartritei scapulo-humerale?
Periartrita scapulo-humerala este un termen colectiv, care grupeaza mai multe leziuni in diferite structuri ale umarului, precum tendoane, ligamente, muschi si burse. Asa ca, afectiunea poate avea numeroase cauze, pe care ti le enumeram mai jos:
 • Miscari repetitive care streseaza articulatia. In general, sportivii care practica tenis, golf, baseball se confrunta mai des cu aceasta afectiune, dar si antrenamentul de forta gresit efectuat ori ridicarea frecventa a greutatilor poate cauza aparitia inflamatiei;
 • Procesele degenerative legate de varsta;
 • Istoricul leziunilor traumatice, precum luxatiile, entorsele, fracturile, favorizeaza aparitia durerii si scade functionalitatea umarului;
 • Calcifierile produse la nivelul humerusului si a capsulei articulare;
 • Dezechilibrele musculare;
 • Ruperea unor parti osoase sau cartilaginoase ale articulatiei.
Prezenta afectiunilor oncologice, ale sistemului nervos central (boala Parkinson, accidentul vascular cerebral), cele cardiace, diabetul sau afectiuniule tiroidiene constituie si ele factori de risc in aparitia periartritei scapulo-humerale.
Ce simptome prezinta periartrita scapulo-humerala?
Simptomele sunt variate in cazul inflamatiei articulatiei umarului, de aceea, la orice mica schimbare pe care o simti la nivelul umarului, programeaza-te pentru o consultatie la KINO MED – clinica de recuperare medicala, pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat!
Iata mai jos o serie de simptome pe care le poti lua in considerare:
 • Durerea – aceasta apare in urma efectuarii unor miscari cu bratul, deasupra capului ori miscari de flexie, abductie sau rotatie. Durerea poate aparea brusc sau poate creste treptat in intensitate. In cazul in care inflamatia este avansata, durerea poate aparea si noaptea, ducand la tulburari de somn;
 • Atunci cand durerea se intensifica progresiv, poate duce la umar blocat;
 • Inflamarea grupui muscular de coafa rotatorie;
 • Mobilitatea articulatiei scapulo-humerale este limitata, in special pentru flexie si rotatie interna, putand merge pana la pierderea totala a mobilitatii;
 • Instabilitate articulara;
 • Scaderea fortei musculare determinata de neutilizarea bratului.
Daca ai oricare dintre aceste simptome, suna la 0747.992.255 si programeaza-te pentru o consultatie de specialitate in cadrul clinicii de recuperare medicala KINO MED!
In ce consta tratamentul pentru periartrita scapulo-femurala?
Pentru ameliorarea afectiunii, medicul poate prescrie un tratament medicamentos, ce consta in:
 • Antiinflamatoare si antialgice;
 • Infiltratii cu antiinflamator;
 • Infiltratii cu acid hialuronic;
 • Infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite.
Kinetoterapia vine in completarea tratamentului si are ca obiective:
 • Ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei articulare prin relaxarea generala sau relaxarea segmentului vizat (umar, brat) si prin mobilizarile pasive ale segmentului afectat;
 • Cresterea fortei musculare prin contractii izometrice;
 • Cresterea stabilitatii articulatiei scapulo-humerale prin contractii izometrice si izokinetice.
Toate acestea sunt realizate la KINO MED intr-o sala dotata cu echipamente de inalta tehnologie, care permit:
 • Stabilirea exacta a deficientelor, gratie Walker View, o banda multiaxiala ultraperformanta;
 • Evaluarea si antrenamentul propriu zis de forta-rezistenta-mobilitate, gratie platformei multifunctionale Huber 360;
 • Programe de kinetoterapie pasiva, in cazul unei inflamatii in stadiu avansat, gratie echipamentului Artromot.
Pe langa kinetoterapie, pacientii beneficiaza la KINO MED si de un tratament de fizioterapie, iar acesta consta in:
 • Masoterapie – masajul terapeutic segmentar este benefic pentru efectele sale biotrofice si hiperemiante, decontracturante si relaxante asupra tesutului interesat;
 • Electroterapie (CIF, TENS, Trabert, DD) – aceasta are efecte antialgice si antiinflamatoare;
 • Sonoforeza (US) – terapia cu ultrasunet si substante antiinflamatoare este benefica pentru ameliorarea inflamatiei si, implicit, cresterea mobilitatii la nivelul articulatiei scapulo-humerale;
 • Terapia LASER de inalta intensitate – HILT (OptonPro) – aceasta imbina efectele fototerapiei cu termoterapia si este utilizata pentru efectele sale biotrofice, regeneratoare si antialgice;
 • Crioterapie (CRYO6) – este recunoscuta pentru efectele sale puternic antiinflamatoare. Aceasta poate fi combinata cu kinetoterapia pasiva (Artromot) pentru cresterea mobilitatii articulare, iar efectele cumulate sunt garantate.
 • Terapie shockwave (enPuls) – este o terapie cu unde mecanice-vibratorii, folosita pentru efectele sale antialgice, antiinflamatoare, regenerative. Este utilizata, de asemenea, si pentru resorbtia calcifierilor, daca acestea exista.
Pentru a beneficia de un diagnostic corect si un tratament adecvat eficient, suna la 0747.992.255, scrie-ne pe programari@kinomed.ro sau acceseaza formularul online, in vederea unei programari pentru o consultatie de specialitate in cadrul clinicii de recuperare medicala KINO MED!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.