Coafa rotatorie reprezinta ansamblul muschiilor – supraspinos, infraspinos, rotund mic si subscapular, care au originea pe scapula si se insera pe humerus, acoperind practic capul humeral si permitand miscarea ampla a bratului.
Cauzele principale ale leziunilor de coafa rotatorie
Leziunile de coafa rotatorie sunt principala cauză a durerilor de umăr. Acestea sunt cele mai frecvente la persoanele care efectuează munci fizice grele sau practică sporturi cu solicitare mare asupra umărului. Leziunile coafei rotatorilor pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv rupturi, tendinite, impingementul umarului, sindromul de compensare a pintenilor osoși sau dislocarea umărului.
- Cauze traumatice – leziuni sub forma de luzatii, fracturi, dislocare;
- Suprasolicitare musculara de-a lungul mai multor ani;
- Miscari repetitive ale umarului, la un unghi de peste 90 grade flexie (deasupra capului);
- Sportul de performanta – tenis, baschet, handbal etc;
- Inaintarea in varsta.
Tabloul clinic al leziunilor de coafa cuprinde
Durerea de umăr este unul dintre cele mai frecvente motive pentru a consulta un medic ortoped. Articulația umărului acoperă o gamă largă de patologii, însă coafa rotatorie este implicata în majoritatea acestora:
- Mialgie si artralgie la flexia bratului;
- Dureri la coborarea bratului dupa o flexie maxima (aprox. 180);
- Slabiciune musculara si articulara;
- Scaderea mobilitatii articulare;
- Scaderea fortei musculaturii afectate;
- In final, se poate ajunge la atrofierea musculaturii umarului.
Tratamentul leziunilor de coafa rotatorie
Dacă ați suferit o leziune la nivekl de coafa rotatorie, sigur vă faceți griji cu privire la opțiunile de tratament disponibile. Va fi de ajutor o intervenție chirurgicală? Ce are de oferit un fizioterapeut? Există tratamente pe care le pot face acasă? Suntem aici pentru a vă răspunde la toate întrebările. Aici, la KINOMED, ne propunem permanent să vă ajutam să vă întoarceți la activitățile pe care le iubiți, folosind cele mai bune planuri de tratament posibile:
Kinetoterapie – recomandarile specialistilor KINOMED:
- Reducerea/ameliorarea durerii – se realizeaza prin exercitii fizice specifice, si prin masaj;
- Reducerea/ameliorarea contracturilor musculare – exercitii decontracturante;
- Tonifierea musculaturii afectate – in principal prin exercitii complexe;
- Mentinerea/redarea functionalitatii articulatiei umarului – posturari, exercitii fizice;
- Reeducarea sensibilitatii;
- Walker View – reeducare posturala in timpul locomotiei;
- Huber 360 – programe de recuperare pentru umar.
Fizioterapie – de asemenea disponibila in clinica KINOMED:
- Electroterapie: curenti electrici in scop antialgic, antiinflamator, decontracturant, electrostimulator – TENS, CDD, Trabert, galvanic, CIF;
- Ultrasunet simplu sau sonoforeza cu diverse substante medicamentoase in vederea ameliorarii inflamatiei la nivel profund;
- LASER – terapie de inalta intensitate (HILT) – care imbina efectele fototerapiei cu cele ale termoterapiei in scop decontracturant, antiinflamator, antialgic, rezorbtiv, biostimulant si regenerativ;
- ESWT – terapia cu unde de soc extracorporale/ ShockWave – are avantajul ca prin „microtrauma” produsa sa favorizeze procesul natural de vindecare a leziunilor;
- Crioterapie – Crio6 – in vederea ameliorarii durerilor; poate fi utilizat atat inaintea unui program de kinetoterapie, cat si finalizarea acestuia;
- Terapie manuala – aplicata cu scopul de a imbunatati miscarile restrictionate, reducerea tensiunii musculare prin ameliorarea contracturilor locale si la distanta.
- Medical taping – benzile kinesiologice utilizate in vederea restrictionarii miscarilor anormale. In plus, ofera suport, stabilitate, reduc presiunea si promoveaza miscarile anatomice si functionale normale.
Masajul terapeutic
Masajul terapeutic, recomandat medical si efectuat de catre specialisti, poate fi foarte util in vederea ameliorarii contracturilor musculare secundare si cresterii starii de bine.
Experienta noastra dovedeste ca masajul este este eficient în managementul pacienților cu afecțiuni la nivel de coafa rotatorie, in special pentru pacienții cu leziuni cronice.
Tratament medicamentos
- Tratament pentru ameliorarea durerilor: antiinflamator, antialgic sau combinatii;
- Infiltratii cu corticosteroizi (in cazuri rare);
- Tratament pentru refacerea tendoanelor afectate – PRP (plasma imbogatita cu trombocite).
INFORMAȚII SUPLIMENTARE DESPRE ARTICOL
Domeniu principal articol: Ortopedie. Departamentul de ortopedie-traumatologie este format din medici și terapeuți cu experiență vastă, recunoscuți la nivel internațional. Aceștia diagnostichează și tratează, prin metode minim invazive, peste 200 de afecțiuni ale aparatului musculo-scheletal.
Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata diferite afecțiuni fizice, precum și probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantară, dureri de spate și boli degenerative ale aparatului locomotor.
Fii la curent cu noutățile KINOMED urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.
- Tendinita: ce este, simptome, cum se tratează - noiembrie 6, 2020
- Luxatia de rotula – ce este, cand apare, ce metode de tratament exista? - noiembrie 6, 2020
- Impingementul femuro-acetabular - noiembrie 6, 2020