Ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA)

Ruptura ligamentului incrucisat anterior: genunchiul reprezinta una dintre cele mai complexe articulatii din corpul uman necesitand o serie de elemente care sa lucreze concomitent pentru a putea sustine activitatile uzuale zilnice si pentru a permite relationarea cu mediul.

Articulatia este formata din 3 oase – femur, tibie si rotula – o serie de muschi si tendoane care inconjoara sau se insera la nivelul genunchiului si numeroase ligamente asezate astfel incat sa determine stabilitatea pasiva a articulatiei si limitarea miscarilor patologice atat in repaus, cat si in timpul mersului.

Ligamente principale la nivelul genunchiului

Ligamentul incrucisat anterior

Ligamentul incrucisat atenrior controleaza stabilitatea anterioara a genunchiului deci impiedica tibia sa gliseze in fata femurului, oferind si stabilitate rotationala genunchiului;

Ligamentul incrucisat posterior

Ligamentul incrucisat posterior este situat in interiorul articulatiei, se incruciseaza cu cel anterior in forma unui „X” si controleaza stabilitatea posterioara a genunchiului, impiedicand miscarea posterioara a tibiei pe femur in timpul flexiei;

Ligamentul colateral medial

Ligamentul colateral medical este situat in partea laterala interna a genunchiului, cu rol de a stabiliza articulatia in portiunea interna mediala a genunchiului;

Ligamentul colateral lateral

Ligamentul colateral lateral este situat in partea laterala externa a genunchiului, cu rol de a controla deplasarile laterale externe de la nivelul genunchiului.

LIA este format din 2 fascicule – anteromedial si posterolateral – iar ruptura poate interesa unul dintre fascicule, ea fiind partiala; sau ambele fascicule, reprezentand ruptura totala.

Ruptura de ligament incrucisat anterior este, alaturi de intinderea de ligamente, una dintre cele mai frecvente leziuni de la nivelul genunchiului.

Multe rupturi de ligamente incrucisate anterior sunt complete si se asociaza cu leziunile altor structuri de la nivelul genunchiului: menisc, cartilaj articular sau alte ligamente.

Caracteristicile rupturii de ligament incrucisat

Cauze leziunilor ligamentelor incrucisate anterior (LIA)

  • Miscari cu genunchiul in hiperextensie care asociaza si miscari de pivotare brusca in contact sau nu cu solul;
  • Schimbari bruste ale directiei;
  • Aterizarea incorecta din saritura;
  • Opriri si decelerari bruste in timpul alergarii;
  • Contact/impact direct, precum placarea in fotbalul american sau in rugby.

De cele mai multe ori, in aparitia rupturilor de ligament incrucisat anterior, sunt incriminate sporturile precum fotbal, tenis, ski, baschet si sporturile de contact.

Exista studii care au demonstrat o predispozitie mai mare a femeilor de a dezvolta leziuni ligamentare comparativ cu barbatii, fenomen care poate fi explicat prin laxitatea ligamentara mai crescuta ca urmare a efectelor hormonilor sexuali, in special estrogenul, asupra structurilor ligamentare dar si prin diferentele de conformatie a pelvisului si de ax la nivelul membrelor inferioare.

Simptomele rupturii de ligament incrucisat anterior

  • In timpul traumatismului, ruptura este insotia de un zgomot specific, un „pocnet”;
  • Progresiv apar durere intensa si efuziune articulara;
  • Se produce limitarea gradului de miscare pentru miscarile de flexie-extensie;
  • Instabilitate in timpul mersului;
  • Sensibilitate la nivelul intregii articulatii;
  • Durere si efuziune articulara repetata in caz de ruptura partiala;
  • Durere majora si blocarea genunchiului prin leziune mixta, ligamentara si meniscala.

Prezinți simptomele descrise? Crezi că ai putea suferi de aceasta afectiune? Solicită o programare la 031 405 5222!

Complicatii care apar in urma rupturii de ligament incrucisat anterior

  • Instabilitate articulara;
  • Efuziune articulara repetata;
  • Hipotonie musculara prin lipsa miscarii in vederea protectiei regiunii dureroase;
  • Cronicizarea durerii;
  • Afectarea articulatiilor invecinate;
  • Tulburari ale schemei de mers prin hiperutilizarea membrului inferior contralateral si „schiopatarea” la nivelul genunchiului afectat;
  • Gonartroza precoce, pacientii cu rupturi ligamentare netratate au risc de a dezvolta gonartoza la 10 ani.

Ce se intampla daca nu este tratata ruptura de ligament incrucisat anterior?

Netratarea rupturii de ligament incrucisat anterior duce la artroza progresiva. Artroza progresiva este caracterizata de durere, distrugerea cartilajului articular, limitarea miscarii, formarea de osteofite ( pinteni ososi ), deformare si dizabilitate. Pentru a preveni aparitia artrozei progresive este necesar consultul de urgenta al medicului specialist.

Tipuri de tratament pentru ruptura de ligament incrucisat anterior

Tratament medicamentos

  • Administrare de antialgice, antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii si scaderea efuziunii articulare;
  • Infiltratii cu PRP postoperator in caz de leziuni complexe si mixte de menisc.

Tratament artroscopic

Artroscopia este o  interventie utilizata in tratarea afectiunilor genunchiului, dar si in diagnosticarea acestora. Acest tratament presupune folosirea unei camere mici pentru a putea fi vizualizata articulatia afectata.

Tratamentul de recuperare in leziunile ligamentului incrucisat anterior

Fizioterapie

Electroterapia se realizeaza cu ajutorul aparaturii Zimmer Physis – pentru tonifierea musculaturii coapsei, efecte antiinflamatorii, resorbtive si antialgice, utilizand curenti de joasa frecventa (CDD, TENS, Trabert), curenti de medie frecventa (CIF), ultrasonoterapie, galvanizari si ionogalvanizari;

Crioterapia – Zimmer Cryo6

Crioterapia si, mai precis, Zimmer Cryo6 este utilizat in vederea scaderii edemului post operator;

LASER – terapia de inalta intensitate (OptonPro)

Terapia de inalta intensitate prin laser combina efectele fototerapie cu cele ale termoterapiei in vederea stimularii refacerii naturale a tesuturilor;

Kinetoterapie

Purtarea unei orteze – Medicul poate recomanda purtarea unei orteze care sa stabilizeze genunchiul. Intr-o prima faza, pentru protectia genunchiului se poate recomanda sprijinul podal partial pe piciorul afectat, prin folosirea carjelor.

Pe masura ce inflamatia cedeaza, pacientul incepe un program de recuperare care consta in exercitii fizice specifice destinate tonifierii musculaturii.

Kinetoterapie pasiva

Kinetoterapia pasiva presupune utilizarea unui dispozitiv numit Artromot pentru pastrarea mobilitatii articulare.

Kinetoterapie activa

Kinetoterapia activa presupune realizarea de exercitii pentru recastigarea mobilitatii articulare si cresterea tonusului muscular.

Walker View

Walker View presupune analiza mersului si a posturii va fi posibila in momentul in care pacientul incarca complet bilateral urmat de o serie de antrenamente specifice reeducari mersului.

Huber 360

Huber 360 presupune o evaluare functionala si antrenament personalizat in vederea refacerii functionalitii.

Programează-te la o consultație pe programari@kinomed.ro și hai să urmezi tratamentul potrivit restabilirii sănătății tale!

Tarifele pentru serviciile Kinomed sunt disponibile aici.

Fa o programare acum!

Publicat pe: 19/08/2020 | Actualizat pe: 17/03/2023