Luxatia de rotula – ce este, cand apare, ce metode de tratament exista?

Rotula, numita si patela, este un os scurt, sesamoid (care seamana cu o samanta de susan) si turtit. Patela reprezinta o componenta a genunchiului si, impreuna cu tibia si femurul, formeaza articulatia genunchiul.
Rotula este situata in partea din fata a articulatiei genunchiului, in profunzimea muschiului cvadriceps,oferand genunchiului rezistenta si permitandu-i sa se indoaie in siguranta. Cand iti indoi sau iti intinzigenunchiul, partea de dedesubt a patelei aluneca peste canalul situat intre oasele care alcatuiesc articulatia.
Atunci cand rotula aluneca partial in afara (exteriorul) acestui canal, se numeste subluxatie. Cand rotula aluneca sau se deplaseaza complet in exteriorul acestui canal, se numeste dislocare (deplasare).
Cum se produce luxatia de rotula?
De cele mai multe ori, alunecarea rotulei in exteriorul canalului se produce in urma unor lovituri puternice, din cauza unor traumatisme ori a unei schimbari rapide de directie. De exemplu, atunci cand o persoana are piciorul fixat pe podea cu genunchiul intins si danseaza sau practica un sport care implica o schimbare brusca de directie, iar genunchiul nu este indoit in acel moment, rotula se poate deplasa, iesind din pozitia normala (din santul femural, numit si trohlee). Daca aceasta situatie se produce, tesuturile care sustin rotula se pot intinde excesiv ori se pot rupe. Astfel apar dureri puternice la nivelul genunchiului.
Luxatia de rotula poate aparea atat la adulti, cat si la copii. In cazul acestora din urma, rotula se deplaseaza cu o forta foarte mica, din cauza unei anomalii ale genunchiului.
Cauzele luxatiei de rotula:
Din modul in care se poate produce luxatia, am observat si cauzele luxatiei de rotula, pe care le amintim mai jos:
 • Traumatisme – dupa o lovitura directa si puternica asupra genunchiului;
 • Instabilitatea de rotula – atunci cand rotula este luxata spontan la miscarea genunchiului sau dupa un traumatism minor;
 • Canal femural putin adanc – in acest caz, exista riscul deplasarii rotulei din pozitia normala;
 • Ligamente slabe si articulatii flexibile – acestea pot fi prezente mai ales la copii, fiind astfel mai predispusi la luxatii de rotula.
Cauzele sunt, insa, mult mai numeroase si le amintim mai jos cele mai frecvente dintre acestea:
 • Displazia trohleara – santul rotulei nu are adancimea necesara, iar aceasta poate sari usor in exterior;
 • Genu valgum – presupune dezvoltarea deviata a gambelor (picioare in x);
 • Insertia laterala a tendonului rotulian, care determina malpozitia rotulei;
 • Dezechilibrul musculaturii coapsei – atunci cand sincronizarea dintre vastul medial oblic (muschi aflat pe interiorul coapsei) si vastul lateral (muschi aflat in exteriorul coapsei), care mentine pozitia rotulei in santul femural, nu mai exista, rotula se poate disloca;
 • Pozitionarea inalta a rotulei (patela alta) – aceasta fi congenitala sau poate fi provocata accidental;
 • Pozitionarea in lateral a tuberozitatii tibiale;
 • Slabirea ligamentului patelofemural intern, cel care stabilizeaza rotula pe partea mediala.
Simptomele luxatiei de rotula:
O persoana cu luxatie de rotula poate experimenta numeroase simptome, intre care:
 • Durere acuta de genunchi;
 • Senzatie de disconfort – in acest caz, apar si cracmentele articulare (senzatia de pocnitura a genunchiului);
 • Incapacitatea de a intinde genunchiul si de a se deplasa;
 • Umflarea genunchiului;
 • Din punct de vedere vizual, rotula este iesita de pe santul ei si este situata in exteriorul genunchiului;
 • Senzatia de arsura resimtita in zona genunchiului – semn al inflamatiei, articulatia este calda, se inroseste.
Atunci cand identifici una dintre simptomele de mai sus, nu ezita sa te programezi la un medic ortoped din cadrul KINO MED – clinica de recuperare medicala in Bucuresti, pentru o evaluare corecta si un tratament adecvat. Suna la 0747.992.255, scrie-ne pe programari@kinomed.ro sau acceseaza formularul online.
Diagnosticul in cazul luxatiei de rotula:
Diagnosticul luxatiei de rotula este stabilit pe baza examenului clinic. In timpul acestuia, medicul ortoped constata pozitia rotulei. De asemenea, dignosticul poate fi stabilit prin examen radiologic. Acest tip de diagnosticare determina localizarea exacta a rotulei.
Atunci cand traumatismul care a produs luxatia nu a fost unul puternic sau cand pacientul a mai avut luxatii de rotula (luxatie recidivanta), investigatiile imagistice joaca un rol important in stabilirea cauzelor care au dus la luxatie.
Dupa o luxatie, rotula revine, de obicei, singura in pozitie normala. Totusi, problema nu este rezolvata, caci orice dislocare a rotulei produce daune si la nivelul ligamentelor, tendoanelor, al oaselor si cartilajelor. Daca luxatia nu este tratata corect, alte asemenea episoade pot aparea cu usurinta. De aceea, este necesar sa consulti un medic specialist la fiecare accidentare, indiferent ca rotula revine sau nu in pozitie normala. Profesionistii KINO MED – clinica de recuperare medicala au expertiza necesara pentru a-ti da cele mai bune sfaturi in cazul luxatiei de rotula. Programeaza-te pentru o evaluare!
Cum se trateaza luxatia de rotula?
De obicei, luxatiile rotulei sunt laterale si pot fi tratate fara interventie chirugicala. Exista mai multe metode, pe care ti le prezentam in randurile de mai jos:
Tratamentul conservator presupune:
 • Medicamente antiiflamatorii sau analgezice – acestea reduc durerile severe si inflamatia;
 • Tratamentul RICE – presupune odihna prin repausul articular (Rest), aplicarea compreselor cu gheata (Ice), fasa elastica pentru usoara compresie (Compression) si ridicarea piciorului (Elevation);
 • Presiune pe marginea laterala a genunchiului – uneori, rotula poate fi readusa in pozitia anatomica prin aceasta metoda, in timpul flexarii genunchiului;
 • Imobilizarea genunchiului cu ghips sau cu orteze – acest tip de tratament este destinat sa mentina rotula in pozitie corecta si sa permita vindecarea ligamentului patelofemural intern;
 • Folosirea carjelor – reduce presiunea la nivelul genunchiului pana la vindecarea completa.
Tratamentul chirurgical este recomandat in cazul luxatiilor recidivante de rotula sau in cazul instabilitatii de rotula, ori in cazuri grave de luxatie.
In functie de factorii raspunzatori pentru instabilitatea sau luxatia recidivanta a rotulei, tratamentul chirurgical poate consta in:
 • Adancirea trohleei femurale (santului rotulei) prin trohleoplastie;
 • Reconstructia ligamentului patelofemural intern;
 • Distalizarea si/sau medializarea tuberozitatii tibiale (locul unde se prinde tendonul rotulian pe tibie).
Atunci cand interventia chirurgicala nu este efectuata la timp, pot aparea leziuni de cartilaj pe rotula. In aceasta situatie, in timpul aceleiasi interventii chirurgicale se practica si reconstructia cartilajului de la acest nivel.
Recuperarea medicala in cazul luxatiei de rotula:
In ambele variante de tratament, conservator sau chirurgical, pacientul va necesita recuperare medicala. Iar metodele eficiente includ:
Fizioterapie
 • Stimulare electrica nervoasa trancutanata (TENS) – este o metoda de ameliorare a durerii si implica utilizarea unui curect electric usor. La KINO MED – clinica de recuperare medicala in Bucuresti, poti beneficia de aceasta tehnologie pentru ameliorarea starii tale de sanatate;
 • Crioterapie – CRYO 6 – acesta este un dispozitiv cu aer rece, conceput pentru a reduce durerea si leziunile. Este utilizat cu succes si in programele de recuperare medicala dupa o luxatie de rotula;
 • Kinesiotaping – aceasta tehnica este utilizata pentru stabilizarea articulatiei genunchiului, drenarea zonei inflamate post-traumatic sau pentru reducerea edemului postoperator.
Kinetoterapie pasiva:
Artromot-K1 – reprezinta un dispozitiv medical destinat mobilizarilor pasive ale genunchiului pentru timp nelimitat (timpul este ales in functie de stadiul si de nevoile pacientului). Mobilizarile pasive sunt facute lent, sunt nedureroase si au beneficii cheie in cazul unei luxatii de rotula, cum ar fi:
 • Stimuleaza scaderea inflamatiei de la nivelul genunchiului prin drenarea activa a articulatiei;
 • Scade durerea locala si produce efect miorelaxant;
 • Creste amplitudinea articulara.
Artromot-K1 are avantajul ca se poate utiliza impreuna cu alte proceduri mentionate in sectiunea de fizioterapie, astfel, efectele terapiei vor fi cumulate.
Kinetoterapie
Programele de recuperare medicala prin kinetoterapie sunt destinate consolidarii articulatiilor si muschilor. In urma lor, genunchiul isi recapata mobilitatea, iar musculatura dobandeste forta necesara pentru a reda stabilitate articulatiei. La KINO MED, kinetoterapeuti cu vasta experienta sustin recuperarea pacientilor prin programe personalizate de exercitii si metode eficiente de ameliorare a durerii.
De mentionat este si faptul ca recuperarea dureaza cateva luni pana cand pacientul este apt pentru activitatile sportive. Astfel, este necesar sa ai rabdare cu corpul tau si sa te lasi cu incredere pe mana expertilor KINO MED – clinica de recuperare medicala in Bucuresti. Programeaza-te pentru o evaluare kinetica la 0747.992.255, la programari@kinomed.ro sau accesand formularul online!
 • Walker View – este o banda de mers/alergare care ajuta in reeducarea mersului si a posturii in timpul locomotiei.
 • Huber 360 – aceasta platforma senzoriala multiaxiala permite implementarea unor programe de recuperare personalizate pentru articulatia genunchiului.
Ambele tehnologii sunt disponibile la KINO MED si sunt utilizate cu maxima eficienta in programele de recuperare medicala.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.