Impingementul femuro-acetabular

Impingementul femuro-acetabular apare la nivelul articulatiei soldului. Impingementul se refera la un fenomen de stres care apare la nivelul structurilor capsulo-ligamentare ale articulatiei soldului.  Este o afectiune cauzata de cresterea coeficientului de frecare intre acetabul si capul femural. Neregularitatile acetabulului si ale capului femural cauzeaza inflamatie si durere intraarticulara prin frecarea acestora. Durerea intraarticulara si scaderea mobilitatii articulare sunt simptome de impingement femuro-acetabular. In cazul impingementului femuro-acetabular, cartilajul si labrumul pot suferi modificari in timp, ajungandu-se la osteoartrita, artroza. Uneori stresul femuro-acetabular poate avea si componente osoase.
Tipuri de impingement femuro-acetabular:
Sindromul de impingement tip „Cam”, atunci cand capul si colul femural nu sunt dezvoltate normal, adica nu sunt rotunde si prezinta un exces osos care duce la un contact anormal intre oase. Consta într-o leziune la nivelul femurului si apare frecvent la atletii de sex masculin: scade raportul cap-col, cap femural asferic, offset femural scazut, retroversia colului femural. Poate aparea secundar unei epifiziolize a capului femural.
Sindromul de impingement tip „Pincer”, atunci cand cavitatea cotiloida este prea adanca sau prea mare. Consta intr-o leziune la nivelul acetabulului si este frecvent la paciente de varsta medie. Include: margine acetabulara anterosuperioara proeminenta, retroversie cotiloidiana, protruzie acetabulara, coxa profunda.
Cel mai frecvent se intalneste o combinatie intre cele 2 forme, astfel neregularitatile duc la aparitia impingementului.
Simptomele impingementului femuro-acetabular:
 • Durere la nivelul soldului, accentuata la efort, fiind provocata de miscari active si pasive, accentuate de flexia soldului;
 • Pivotarea pe piciorul implicat, poate duce la aparitia durerii;
 • Mobilitate scazuta a articulatiei soldului, de multe ori corelata cu miscarea;
 • Durere si impotenta functionala partiala la urcarea unei pante;
 • Durerea poate sa apara anterior si posterior fata de articulatia coxo-femurala;
 • Exista de multe ori un usor schiopatat, si miscare limitata din cauza durerii;
 • Durere coloana lombara;
 • Cracmente percepute de pacient la miscarile articulare.
 Factori care pot duce la aparitia impingmentului femuro-acetabular:
 • Practicarea diferitelor tipuri de sporturi (fotbal, atletism, haltere, hochei, handbal);
 • Afectiuni congenitale (malformatie congenitala de sold, Leg-Calves-Perthens, malformatii ale capului femural, malformatii ale cotilului);
 • Efort fizic prelungit;
 • Artrite inflamatorii;
 • Traume, fracturi la nivelul soldului.
Diagnosticul se pune pe baza istoricului, examenului clinic si examenului imagistic.
Tratamentul conservator:
Tratamentul conservator are rolul  sa reduca durerea si de a creste mobilitatea articulara.
 • Repaus;
 • Evita efortului sustinut produs in urma activitailor sportive;
 • Tratament antialgic antiinflamator, infiltratii intraarticulare.
Fizioterapie
Curenti de joasa frecventa (CDD, TENS, Trabert, curenti rectangulari) cu scop antialgic, dar si in scop de electrostimulare ca metoda adjuvanta programului complex de reeducare neuromusculara.
Curenti interferentiali cu scop antialgic, decontracturant, miorelaxant, electrostimulant, resorbtiv in functie de caz;
Kinetoterapie in cazul sedintelor de recuperare medicala se realizeaza un program complex de exercitii, avand ca scop  intarirea musculaturii, restabilirea controlului neuromuscular normal, cresterea mobilitatii articulare.
 • Walker View – reeducare posturii si a mersului.
 • Huber 360 – programe de recuperare specific pentru articulatia soldului.
Tratamentul chirurgical urmareste corectarea mecanica a defectului care cauzeaza aceasta afectiune, acesta se aplica in cazul unei dureri persistente si atunci cand tratamentul conservator nu isi atinge scopul.
In impingementul femuro-acetabular se practica urmatoarele tipuri de interventii chirurgicale:
 • Artroscopie sold;
 • Osteotomie;
 • Chirurgie deschisa pentru corectarea neregularitatilor.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.