Epicondilita laterala sau cotul tenismenului

Epicondilita laterala, cunoscuta si sub denumirea de “cotul tenismenului” este o afectiune dureroasa a cotului cauzata de suprasolicitare. Practicarea tenisului sau a altor sporturi cu racheta poate contribui la aparitia acestei afectiuni, dar exista si activitati profesionale incriminate.

Epicondilita laterala reprezinta o inflamatie a tendoanelor ce deservesc musculatura extensoare a mainii si care se afla in partea posterioara a antebratului. Este o leziune de suprasolicitare (efectuarea in mod repetat a acelorasi miscari) si se manifesta prin durere si inflamarea exteriorului cotului.

Cauzele epicondilitei laterale

Suprasolicitare – utilizarea prelungita a musculaturii care efectueaza miscarile de extensie a pumnului si degetelor poate determina aparitia de rupturi microscopice la nivelul tendonului comun al muschilor implicati in miscare; in principal, muschiul scurt extensor al carpului este cel mai afectat;

Activitatile efectuate – activitatea profesionala si recreativa joaca un rol in aparitia epicondilitei laterale; mai frecvent sunt afectati cei care desfasoara activitati de tamplarie, zugravit, gatit, pictura, vopsitori, reparatii auto ca urmare a miscarilor repetitive efectuate;

Varsta – epicondilita laterala apare predominant intre 30 si 50 de ani si este legata de activitatea fizica; exista persoane care pot dezvolta aceasta afectiune si in afara acestui interval de varsta in functie de activitatile profesionale si recreationale;

Practicarea sportului – in special a tenisului de camp, care a si dus la numirea patologiei in termeni nonmedicali drept „cotul tenismenului”; alte sporturi in care apare epicondilita laterala sunt reprezentate de inot, alpinism;

Cauze necunoscute – epicondilita laterala poate aparea si in absenta unei solicitari repetitive cunoscute.

Simptomatologie

  • Durere cu evolutie progresiva;
  • Debutul durerii in timpul sau dupa o activitate fizica intensa;
  • Iradierea durerii pe fata posterioara a antebratului si pe brat;
  • Imposibilitate de a strange pumnul;
  • Agravarea simptomatologiei in cadrul activitatilor in care este necesara efectuarea unor miscari de extensie si supinatie (precum tastarea la laptop, miscari de insurubare, tinerea unei rachete de tenis, strangerea mainilor);
  • Durerea dispare in repaus si reapare la reluarea activitatii.

Este necesar consult medical de specialitate pentru a putea face diagnosticul diferential cu durerea referita, radiculopatia cervicala, neuropatia radiala, ruptura partiala a mecanismului extensor al pumnului, tumori, osteocondrita disecanta a capitulului humeral.

Tipuri de tratament

Tratament medicamentos:

  • Antiinflamatoare si antialgice pentru combaterea durerii;
  • Decontracturante pentru ameliorarea contracturilor musculare;
  • Infiltratii locale cu corticosteroizi (mai rar folosite din cauza riscurilor crescute de ruptura a tendonului si degenerare secundara);
  • Infiltratii locale cu PRP – plasma imbogatita cu trombocite – utilizata in vederea unei vindecari adecvate a zonei afectate, evitand reactiile adverse ale corticoterapiei injectabile.

Tratament de recuperare

Fizioterapie:

  • Sockwave Zimmer enPuls – terapie de ultima generatie care creaza „o microtrauma” ce faciliteaza procesul natural de vindecare al organismului prin cresterea locala a factorilor regeneratori, biotrofici, cresterea circulatiei sangvine locale, relaxeaza musculara.
  • Electroterapia – Zimmer Physis – pentru controlul durerii si ameliorarea inflamatiei.
  • Ultrasunet – Zimmer Physis – cu ajutorul undelor fonice se creeaza un micromasaj la nivel celular, ce ajuta la stimularea circulatiei si implicit la ameliorarea durerii, avand si efect termic.
  • Crioterapie – Zimmer Cryo 6 – pentru  calmarea durerii, scaderea inflamatiei si imbunatatirea mobilitatii.

Medical taping – pentru a oferi sustinere musculaturii si a suplini si augmenta miscarile de extensie a pumnului si degetelor astfel incat sa nu se exercite presiune pe tendonul de insertie al muschilor implicati in contractie.

Terapia ERGON – tip de terapie manuala efectuata cu un instrument special pentru mobilizarea tesuturilor moi – IASTM, util in limitarea restrictiilor tisulare, ameliorarea contracturilor aberante, imbunatatirea rezistentei musculare si remodelarea structurii tesuturilor in vederea vindecarii.

Ortezare – aplicarea unei orteze speciale, de contra-forta, aplicata la 2 cm sub nivelul cotului pentru a pune in repaus musculatura extensoare a pumnului si degetelor si pentru a scadea forta pe care muschii o transmit tendoanelor proprii. Pe masura ce durerile scad in intensitate, scade si durata de purtare a ortezei, pana la renuntarea definitiva la ea.

Kinetoterapie:

  • Exerciti complexe individualizate in functie de stadiul de evolutie, activitatea profesionala, nivelul anterior de activitate fizica a pacientului;
  • Streching;
  • Cresterea tonusului muscular cu ajutorul ganterelor si a benzilor elastice;
  • Huber 360 este folosit pentru efectuarea unei game largi de exercitii.

DETALII SUPLIMENTARE ARTICOL

Domeniu principal articol: Fizioterapie. Utilizăm cele mai noi protocoale de recuperare medicală și sportivă și beneficiem de sprijinul consultanților ZIMMER MEDIZIN (Germania).

Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Biomecanică – tehnici medicale de ajustare a formei, tehnicii și de distribuția greutății, destinate îmbunătățirii performanței și minimizării riscului de accidentare.

Pentru a fi la curent cu noutățile KINOMED, urmărește conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.