Epicondilita laterala sau cotul tenismenului

Epicondilita laterala, cunoscuta si sub denumirea de “cotul tenismenului” este o afectiune dureroasa a cotului cauzata de suprasolicitare. Practicarea tenisului sau a altor sporturi cu racheta poate contribui la aparitia acestei afectiuni, dar exista si activitati profesionale incriminate.
Epicondilita laterala reprezinta o inflamatie a tendoanelor ce deservesc musculatura extensoare a mainii si care se afla in partea posterioara a antebratului. Este o leziune de suprasolicitare (efectuarea in mod repetat a acelorasi miscari) si se manifesta prin durere si inflamarea exteriorului cotului.
Cauze:
Suprasolicitare – utilizarea prelungita a musculaturii care efectueaza miscarile de extensie a pumnului si degetelor poate determina aparitia de rupturi microscopice la nivelul tendonului comun al muschilor implicati in miscare; in principal, muschiul scurt extensor al carpului este cel mai afectat;
Activitatile efectuate – activitatea profesionala si recreativa joaca un rol in aparitia epicondilitei laterale; mai frecvent sunt afectati cei care desfasoara activitati de tamplarie, zugravit, gatit, pictura, vopsitori, reparatii auto ca urmare a miscarilor repetitive efectuate;
Varsta – epicondilita laterala apare predominant intre 30 si 50 de ani si este legata de activitatea fizica; exista persoane care pot dezvolta aceasta afectiune si in afara acestui interval de varsta in functie de activitatile profesionale si recreationale;
Practicarea sportului – in special a tenisului de camp, care a si dus la numirea patologiei in termeni nonmedicali drept „cotul tenismenului”; alte sporturi in care apare epicondilita laterala sunt reprezentate de inot, alpinism;
Cauze necunoscute – epicondilita laterala poate aparea si in absenta unei solicitari repetitive cunoscute.
Simptomatologie:
 • Durere cu evolutie progresiva;
 • Debutul durerii in timpul sau dupa o activitate fizica intensa;
 • Iradierea durerii pe fata posterioara a antebratului si pe brat;
 • Imposibilitate de a strange pumnul;
 • Agravarea simptomatologiei in cadrul activitatilor in care este necesara efectuarea unor miscari de extensie si supinatie (precum tastarea la laptop, miscari de insurubare, tinerea unei rachete de tenis, strangerea mainilor);
 • Durerea dispare in repaus si reapare la reluarea activitatii.
Este necesar consult medical de specialitate pentru a putea face diagnosticul diferential cu durerea referita, radiculopatia cervicala, neuropatia radiala, ruptura partiala a mecanismului extensor al pumnului, tumori, osteocondrita disecanta a capitulului humeral.
Tratament medicamentos:
 • Antiinflamatoare si antialgice pentru combaterea durerii;
 • Decontracturante pentru ameliorarea contracturilor musculare;
 • Infiltratii locale cu corticosteroizi (mai rar folosite din cauza riscurilor crescute de ruptura a tendonului si degenerare secundara);
 • Infiltratii locale cu PRP – plasma imbogatita cu trombocite – utilizata in vederea unei vindecari adecvate a zonei afectate, evitand reactiile adverse ale corticoterapiei injectabile.
Tratament de reuperare pentru cotul tenismenului:
Fizioterapie:
 • Sockwave Zimmer enPuls – terapie de ultima generatie care creaza „o microtrauma” ce faciliteaza procesul natural de vindecare al organismului prin cresterea locala a factorilor regeneratori, biotrofici, cresterea circulatiei sangvine locale, relaxeaza musculara.
 • Electroterapia – Zimmer Physis – pentru controlul durerii si ameliorarea inflamatiei.
 • Ultrasunet – Zimmer Physis – cu ajutorul undelor fonice se creeaza un micromasaj la nivel celular, ce ajuta la stimularea circulatiei si implicit la ameliorarea durerii, avand si efect termic.
 • Crioterapie – Zimmer Cryo 6 – pentru  calmarea durerii, scaderea inflamatiei si imbunatatirea mobilitatii.
Medical taping – pentru a oferi sustinere musculaturii si a suplini si augmenta miscarile de extensie a pumnului si degetelor astfel incat sa nu se exercite presiune pe tendonul de insertie al muschilor implicati in contractie.
Terapia ERGON – tip de terapie manuala efectuata cu un instrument special pentru mobilizarea tesuturilor moi – IASTM, util in limitarea restrictiilor tisulare, ameliorarea contracturilor aberante, imbunatatirea rezistentei musculare si remodelarea structurii tesuturilor in vederea vindecarii.
Ortezare – aplicarea unei orteze speciale, de contra-forta, aplicata la 2 cm sub nivelul cotului pentru a pune in repaus musculatura extensoare a pumnului si degetelor si pentru a scadea forta pe care muschii o transmit tendoanelor proprii. Pe masura ce durerile scad in intensitate, scade si durata de purtare a ortezei, pana la renuntarea definitiva la ea.
Kinetoterapie:
 • Exerciti complexe individualizate in functie de stadiul de evolutie, activitatea profesionala, nivelul anterior de activitate fizica a pacientului;
 • Streching;
 • Cresterea tonusului muscular cu ajutorul ganterelor si a benzilor elastice;
 • Huber 360 este folosit pentru efectuarea unei game largi de exercitii.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.