Interviu Dr. Mihai Rata

Se stie deja ca oamenii care fac miscare sunt mai fericiti si mai relaxati, endorfinele produse in organism scazand stresul si crescand buna dispozitie. Pentru ca sezonul maratoanelor bate la usa, iar doritorii sunt tot mai multi dupa ce pandemia ne-a tinut in case, Mihai Rata – medic ortoped cu experienta aplicata in traumatologie sportivaexplica ce se intampla in organism in timpul alergarii si cum trebuie sa actionam in cazul intinderilor musculare.
„In timpul alergarii, in prima faza, organismul consuma resursele de glicocen si de glucoza din sange, ceea ce poate duce la o usoara scadere a glicemiei. Dupa consumarea acestora, muschii incep sa produca acid lactic, proces responsabil pentru senzatia de arsura si de febra musculara. Astfel, pentru a contracara efectele neplacute, creierul directioneaza sangele mai degraba catre muschi decat catre celelalte organe. Tot in aceasta faza, tesutul muscular simte nevoia unei oxigenari mai puternice, lucru care duce la intensificarea respiratiei. Dupa ce glucoza si glicocenul au fost consumate, urmeaza faza in care organismul transforma in glucoza grasimile din depozite, ca raspuns la situatia de stres perceputa. Acesta este si momentul slabirii propriu-zise“, explica medicul Mihai Rata.
Specialistul atrage atentia ca ritmul antrenamentului trebuie sa fie adaptat la contextul si conditia fizica, subliniind ca un alergator incepator, care nu a mai facut sport in ultimii ani, nu ar trebui sa-si seteze un obiectiv mai mare de 15-20 minute de miscare, de două ori pe saptamana. Totodata, aminteste ca este important sa lasam oragnismului timp sa se adapteze la efort si sa faca progrese sustenabile.
Te poti programa la Dr. Mihai Rata, medic ortoped in Traumatologie sportiva in cadrul KINO MED – clinica medicala de recuperare medicala in Bucuresti. Scrie-ne la programari@kinomed.ro , conctacteaza-ne la 0747.992.255 sau programateaza-te online!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.