Interviu Dr. Mihai Rata – rolul mișcării în combaterea stressului

Se stie deja ca oamenii care fac miscare sunt mai fericiti si mai relaxati, endorfinele produse in organism scazand stresul si crescand buna dispozitie. Pentru ca sezonul maratoanelor bate la usa, iar doritorii sunt tot mai multi dupa ce pandemia ne-a tinut in case, Mihai Rata – medic ortoped cu experienta aplicata in traumatologie sportivaexplica ce se intampla in organism in timpul alergarii si cum trebuie sa actionam in cazul intinderilor musculare.

„In timpul alergarii, in prima faza, organismul consuma resursele de glicocen si de glucoza din sange, ceea ce poate duce la o usoara scadere a glicemiei. Dupa consumarea acestora, muschii incep sa produca acid lactic, proces responsabil pentru senzatia de arsura si de febra musculara. Astfel, pentru a contracara efectele neplacute, creierul directioneaza sangele mai degraba catre muschi decat catre celelalte organe. Tot in aceasta faza, tesutul muscular simte nevoia unei oxigenari mai puternice, lucru care duce la intensificarea respiratiei. Dupa ce glucoza si glicocenul au fost consumate, urmeaza faza in care organismul transforma in glucoza grasimile din depozite, ca raspuns la situatia de stres perceputa. Acesta este si momentul slabirii propriu-zise“, explica medicul Mihai Rata.

Specialistul atrage atentia ca ritmul antrenamentului trebuie sa fie adaptat la contextul si conditia fizica, subliniind ca un alergator incepator, care nu a mai facut sport in ultimii ani, nu ar trebui sa-si seteze un obiectiv mai mare de 15-20 minute de miscare, de două ori pe saptamana. Totodata, aminteste ca este important sa lasam oragnismului timp sa se adapteze la efort si sa faca progrese sustenabile.

Te poti programa la Dr. Mihai Rata, medic ortoped in Traumatologie sportiva in cadrul KINOMED – clinica medicala de recuperare medicala in Bucuresti. Scrie-ne la programari@kinomed.ro , conctacteaza-ne la 031 405 5222 sau programateaza-te online!

DETALII SUPLIMENTARE ARTICOL

Domeniu principal articol: Ortopedie. Departamentul de ortopedie-traumatologie este format din medici și terapeuți cu experiență vastă, recunoscuți la nivel internațional. Aceștia diagnostichează și tratează, prin metode minim invazive, peste 200 de afecțiuni ale aparatului musculo-scheletal.

Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata diferite afecțiuni fizice, precum și probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantară, dureri de spate și boli degenerative ale aparatului locomotor.

Fii la curent cu noutățile KINOMED urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.

Publicat pe: 19/07/2021 | Actualizat pe: 17/03/2023