Interviu Dr. Ionut Crivatu – accidentele de trotineta sau bicicleta

Romania are din ce in ce mai multi adepti ai trotinetelor si bicicletelor. Fie ca gasesc acest mijloc de transport drept o buna metoda pentru a scapa de aglomeratia din trafic sau o forma de protectie a mediului, de multe ori pierd din vedere riscurile la care se supun in cazul in care nu sunt atenti sau nu poarta echipament special de protectie. 

Rolul medicinei de recuperare in tratarea accidentelor de bicicleta / trotineta

Dr. Ionut Crivatumedic specialist Ortopedie si Traumatologie in cadrul clinicii KINOMED, spune ca cele mai frecvente leziuni intalnite in cabinet, la pacientii care se prezinta dupa ce au suferit accidentari cu bicicleta sau trotineta, sunt cele la nivelul membrelor superioare. In functie de gravitatea accidentului acestia se confrunta cu simple escoriatii, contuzii, pană la entorse, luxatii sau fracturi

 „Exista tratamentul conservator sau ortopedic care presupune imobilizarea cu ajutorul aparatelor gipsate sau ortezelor si, desigur, tratamentul chirurgical care presupune reducerea deschisa sau sangeranda a focarului de fractura, urmata de fixarea acesteia cu diverse tipuri de implant, in asa fel incat pacientul sa poata fi mobilizat cat mai rapid si sa inceapă recuperarea medicala. De regula, necesita internare cazurile cu leziuni importante, spre exemplu, fractura cu deplasare care are indicatie chirurgicala“, explica medicul.

 Dupa orice tip de imobilizare, mai ales atunci cand este vorba de o interventie chirurgicala, pacientul are nevoie de o perioada de recuperare medicala care presupune reabilitarea si restabilirea capacitatilor functionale, precum si calitatea vietii, astfel încat acesta sa revina la activitatile anterioare cat mai rapid. Se pot efectua diverse proceduri cu ajutorul fizioterapiei si kinetoterapiei. Recomandarea este ca acestea sa se faca în centre specializate, care dispun de specialisti in recuperare medicala

Te poti programa la Dr. Ionut Crivatu, medic specialist Ortopedie si Traumatologie in cadrul KINOMED – clinica medicala de recuperare medicala in Bucuresti. Scrie-ne la programari@kinomed.ro , conctacteaza-ne la 031 405 5222 sau programateaza-te online!

Care sunt de fapt riscurile acestor mijloafe eco de transport? Exemplu: trotinetele electrice

În contextul dinamic al mobilității urbane, o analiză recentă indică o preocupantă tendință ascendentă în incidentele rutiere care implică operatorii de trotinete electrice. Conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române, în anul precedent s-au înregistrat un total de peste 1.250 de incidente de această natură, date evidențiate și de reprezentanții UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România într-un studiu publicat pe 7 august 2023.

Într-o desfășurare detaliată a situației, aproximativ 90% dintre aceste incidente se datorează neglijenței conducătorilor de trotinete. Dintre factorii predominanți se disting: nerespectarea normelor de circulație, adaptarea inadecvată a vitezei la contextul rutier, omiterea acordării de prioritate, neasigurarea în momentul schimbării direcției de deplasare și circulația în contrasens.

În 2022, statisticile indică o sumbruă evoluție, cu un număr de 155 de incidente grave implicând trotinete electrice, cifră ce reprezintă o dublare comparativ cu 2021, care a înregistrat 75 de astfel de incidente. Din aceste evenimente tragice, s-au consemnat 8 decese, leziuni severe pentru 131 de indivizi și traumatisme minore pentru 5 persoane suplimentare.

În ceea ce privește incidentele minore, proporția cauzată de operatorii de trotinete persistă. Dintr-un total de 1.097 de astfel de incidente, 893 au fost atribuite direct neglijenței conducătorilor, rezultând în rănirea ușoară a 919 indivizi.

Într-o intervenție recentă, domnul Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR, a subliniat: “Utilizarea trotinetelor electrice, deși contribuie la fluidizarea traficului, nu este exonerată de riscuri. Având în vedere tendința crescută a incidentelor, este imperativ să manifestăm o vigilență sporită în trafic și să considerăm opțiuni de protecție, precum asigurările adecvate.”

INFORMAȚII SUPLIMENTARE ARTICOL

Domeniu principal articol: Ortopedie. Departamentul de ortopedie-traumatologie este format din medici și terapeuți cu experiență vastă, recunoscuți la nivel internațional. Aceștia diagnostichează și tratează, prin metode minim invazive, peste 200 de afecțiuni ale aparatului musculo-scheletal.

Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata diferite afecțiuni fizice, precum și probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantară, dureri de spate și boli degenerative ale aparatului locomotor.

Poți fi la curent cu noutățile KINOMED urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.

Dr. Ionut Crivatu, medic specialist ortoped
Ultimele postari ale lui Dr. Ionut Crivatu, medic specialist ortoped (vezi toate)