Condropatia genunchiului: ce este, cum apare si cum se trateaza

Dacă ai intenția să ignori condropatia genunchiului, trebuie să știi că nu este o decizie înțeleaptă! De ce? Ei bine, simptomele precum roșeața, căldura și inflamația genunchiului sunt semne clare că ceva nu este în regulă. Nu te lăsa păcălit de aparenta ușurință a acestor simptome – este crucial să iei în serios această problemă!

Fără tratament, condropatia genunchiului poate duce la complicații grave, cum ar fi deteriorarea severă a cartilajului, instabilitatea genunchiului și, în cele din urmă, artrită. Aceste probleme nu sunt de ignorat și pot afecta semnificativ calitatea vieții tale.

Cel mai bine este să mergi la medic! Poate că ai sau nu această afecțiune – dar nu este mai bine să știi sigur? Hai la un consult la clinica KINOMED! Aici, stabilim un diagnostic corect și începem imediat tratamentul necesar.

E mai bine să știi exact ce ai și să începi tratamentul decât să aștepți și să te confrunți cu probleme serioase!

Programează acum un consult medic recuperare la 031 405 5222!

În continuare, poți citi articolul nostru:

Ce este condropatia genunchiului 

Condropatia genunchiului este o afectiune care se manifesta la nivelul genunchiului si care afecteaza cartilajul capetelor osoase din articulatia acestuia (dar poate fi vorba si despre articulatia de la nivelul femurului, rotulei, tibiei, fibulei). Cartilajul, indiferent de locul unde se afla, are in componenta colagen, este o structura hialina, lucioasa, vasco-elastica ce acopera capetele osoase de la nivel articular. Cartilajul nu are vascularizatie (are putin sange) si nici inervatie, cu alte cuvinte nu are capacitatea de a se regenera, el joaca doar rolul de a amortiza presiunea care poate aparea in timpul miscarilor genunchiului.

In mod normal, cartilajul este bine lubrifiat. Leziunile care apar la nivelul lui sunt din cauza faptului ca rotula, tibia si femurul nu se imbina perfect. 

Cartilajul este un tesut si este esential pentru functionarea organismului. Il gasim in diferite zone ale corpului, tocmai de aceea are grade de duritate diferite. Cartilajul dur protejeaza imbinarile osoase de la nivelul articulatiilor. Cartilajele mai putin dure intra in componenta urechilor, nasului, sau in aparatul respirator (tuburi bronsice). Este nevoie de timp pentru ca un cartilaj sa se deterioreze, tocmai pentru ca este spongios si nu este vascularizat.

Literatura de specialitate recunoaste mai multe tipuri de cartilaje:

  • cartilajul hialin: este cel care intra in componenta articulatiilor. Este rezistent la uzura, dar se regenereaza greu. Tot un fel de cartilaj hialin este si cartilajul articular care se afla la capetele oaselor in zona articulara. Structura acestui cartilaj este diferita, in functie de rolul pe care il indeplineste.
  • cartilajul elastic: are o flexibilitate mai mare  si intra in componenta urechii, laringelui, epiglotei.
  • fibrocartilajul: este un tip de cartilaj dur, care nu este elastic. Este de tipul celui care se gaseste la nivelul genunchiului si intre vertebre.
  • zona calcificata: aceasta se afla direct pe os.

Cartilajele se pot deteriora frecvent, rezultand leziuni frecvente care pot aparea la genunchi, sold, coate. Nu exista o articulatie care sa fie scutita de riscul producerii unei asemenea leziuni, dar este adevarat ca unele articulatii prezinta un risc mai mare decat altele. 

Desi cartilajul beneficiaza de lubrifiere exceptionala, din cauza nepotrivirii intre suprafete (respectiv intre rotula, tibie si femur) poate aparea leziunea la nivelul acestuia. Acest proces se numeste condropatia genunchiului. 

Leziunea cartilajului este frecventa, iar cauzele sunt numeroase. Condropatia genunchiului este o afectiune care se instaleaza la nivelul genunchiului si care consta in lezarea cartilajului capetelor osoase care alcatuiesc articulatia genunchiului.  Condropatia poate sa apara brusc (in urma unei activitati sportive de exemplu, sau a unui traumatism), sau poate fi efectul uzurii, iar in acest caz este vorba despre o afectiune cronică. Literatura medicala recunoaste mai multe tipuri de condropatie:

  • cartilaj normal sau cu mici modificari;
  • fisuri superficiale;
  • fisuri profunde: nu expun osul, dar afecteaza aproape in totalitate cartilajul;
  • fisura profunda cu expunerea osului. 

Dacă simți că ceva nu e în regulă cu genunchiul tău, nu amâna!

Vino la KINOMED pentru un consult și află ce soluții există. Sună la 031 405 5222!

De ce apare condropatia genunchiului 

Tratarea cartilajului rotulian si a condropatiei genunchiului necesita mai intai identificarea cauzelor care au dus la formarea leziunii.   

Cauze traumatice

Este vorba despre miscari bruste, loviri, intinderi, traumatisme sportive, ruperea ligamentului, lipsa incalzirii inainte de sesiunea de antrenament. Toate acestea pot duce la o inflamatie a cartilajului. 

Cauze biomecanice

Cauzele biomecanice care pot declansa condropatia genunchiului sunt: 

  • deficientele musculare;
  • deplasarea rotulei;
  • deficitul nutritional la nivelul rotulei.

Este posibila o analiza biomecanica pentru sportivi, in clinicile de specialitate.

Cauze infectioase

Condropatia genunchiului poate fi declansata si de cauze infectioase. Poate fi vorba despre infectii articulare, tulburari metabolice, diabet, inflamatii hepatice, inflamatii renale.

Cauze degenerative

Condropatia genunchiului poate fi cauzata si de factori degenerativi. Este cazul condropatiei fara vreo cauza identificata. In asemenea situatii, afectiunea se instaleaza lent, progresiv. Condropatia poate avea legatura cu viata sedentara, cu dieta  nesanatoasa, cu o presiune suplimentara pusa pe rotula. 

Factorii de risc ai condropatiei genunchiului 

Exista cativa factori care cresc riscul de a leza cartilajul genunchiului:

  • varsta: adolescentii si cei mai tineri sunt mai expusi din acest punct de vedere, din cauza dezvoltarii sistemului musculo-scheletal;
  • sexul: femeile sunt mai predispuse decat barbatii de a dezvolta aceasta afectiune;
  • prezenta platfusului: pune o presiune prea mare asupra articulatiei genunchiului; 
  • activitate sportiva intensa: mai ales in cazul sporturilor care pun o presiune mai mare asupra genunchiului (ciclism, canotaj, tenis, fotbal);
  • diagnosticul de osteoartrita a genunchiului;
  • diagnosticul de gonartroza: pentru ca poate favoriza instalarea condropatiei.

Te doare genunchiul și nu știi de ce?

Vino la KINOMED pentru un consult medic ortoped și găsește răspunsurile și soluțiile de care ai nevoie. Sună la 031 405 5222!

Cum se manifesta condropatia genunchiului 

Condropatia se manifesta sub forma de durere in zona anterioara a genunchiului. Se resimte la ghemuire, la urcarea sau coborarea scarilor. Disconfortul se amelioreaza, cel mai adesea, dupa inceperea efortului. Durerea se manifesta in partea anterioara a genunchiului, sub rotula. Miscarea este cea care amplifica durerea, dar si perioadele lungi de mentinere a genunchiului in aceeasi pozitie.  

Durerea poate fi insotita si de alte simptome:

  • roseata;
  • caldura; 
  • inflamatia genunchiului;
  • limitarea mobilitatii articulare; 
  • acumulare de lichid;
  • zgomote la nivelul articulatiei;
  • instabilitatea rotulei;
  • intepenirea genunchiului.

Cum se trateaza  condropatia genunchiului 

Tratamentul condropatiei presupune mai multe faze. Pentru inceput, trebuie identificata cauza si corectata. In cele mai multe cazuri, medicul ortoped poate prescrie interventie chirurgicala, dar si tratament medicamentos (analgezice, antiinflamatoare).

Cum se stabileste diagnosticul de condropatie a genunchiului

Diagnosticul se stabileste de catre medicul specialist, in urma: 

  • anamnezei: medicul pune intrebari despre simptome, cand au aparut acestea si in ce context, cand sunt mai accentuate durerile. Este bine ca pacientul sa descrie durerea si s-o localizeze.
  • examinarii articulatiei genunchiului: inspectie, palpare, mobilitate. 
  • alte teste.

Daca medicul considera necesar, poate recomanda si alte investigatii, precum:

  • radiografie: este mai putin sensibila la schimbarile care  apar la nivelul cartilajului genunchiului.
  • imagistica prin rezonanta magnetica: poate identifica condropatia genunchiului chiar din stadiile incipiente.

Condropatia genunchiului se trateaza prin operatie, crioterapie, drenaj limfatic, electroterapie, kinetoterapie pasiva.

Operatie

Interventia chirurgicala depinde de cauza condropatiei respective. Ceea ce trebuie retinut este ca unele leziuni pot fi realizate minim invaziv, prin artroscopie de exemplu. Numai in cazul in care afectiunea se agraveaza poate fi recomandata o interventie de tip clasic. 

Crioterapie

Crioterapia este o procedura de fizioterapie. Aceasta presupune aplicarea unui flux de aer rece pe zona care trebuie tratata. Procedura are un efect antiinflamator.

Crioterapia este soluția ideală pentru reducerea inflamației și a disconfortului.

Programează acum o ședință la 031 405 5222!

Drenaj limfatic

Drenajul limfatic este o procedura care amelioreaza edemul post-operator, pentru a creste astfel amplitudinea miscarii genunchiului.

Electroterapie

Electroterapia presupune proceduri fizioterapeutice care au efect de a ameliora durerea si stimuleaza in acelasi timp fibrele nervoase.

Kinetoterapie pasiva

Kinetoterapia pasiva presupune asezarea pacientului intr-o pozitie confortabila, dupa care kinetoterapeutul initiaza o serie de miscari pentru a pune corpul in miscare, in functie de diagnosticul stabilit de medic.

Cum se realizeaza recuperarea medicala

Recuperarea medicala, in cazul condropatiei genunchiului, presupune fizioterapie si kinetoterapie.

Fizioterapie

 

Fizioterapia este o metoda de tratament care foloseste agenti fizici (caldura, lumina, electricitate, unde magnetice sau unde mecanice), cu scopul de a ameliora disconfortul, de a preveni sau trata afectiunile ortopedice, reumatologice. Beneficiile acestei metode de tratament includ:

  • sporirea mobilitatii articulatiilor;
  • stimularea circulatiei sangvine;
  • ameliorarea inflamatiilor rezultate in urma traumatismelor;
  • relaxarea genunchiului;
  • favorizarea drenajului limfatic;
  • tonifierea pielii.

Noi te putem ajuta! Fă-ți timp pentru o ședință de fizioterapie la KINOMED și începe recuperarea cât mai repede posibil.

Sună acum la 031 405 5222!

Kinetoterapie

 

Kinetoterapia presupune terapia prin miscare. Se mai numeste si gimnastica medicala, sau de recuperare. Kinetoterapia presupune exercitii fizice, care au grade diferite de complexitate. Scopul kinetoterapiei este acela de a mentine sau imbunatati starea de sanatate a pacientului, de a ajuta la recuperarea functiilor organismului, in conditiile in care acestea au fost pierdute in urma dezvoltarii anumitor boli.

Exercitiile kinetoterapeutice se adapteaza in functie de necesitatile pacientului, de varsta, afectiune, stil de viata, activitatile desfasurate. Kinetoterapia are numeroase beneficii:

  • sustine un stil de viata sanatos;
  • mentine starea de sanatate;
  • imbunatateste mobilitatea corpului;
  • intretine sanatatea articulatiilor;
  • scade riscul de accidentare;
  • creste toleranta la efort;
  • amelioreaza tonusul muscular;
  • contribuie la mentinerea echilibrului si a coordonarii;
  • ajuta la recuperarea in urma tratamentului pentru diverse afectiuni: artrita, osteoporoza, poliartrita reumatoida, condropatie, coxartroza, gonartoza.

Kinetoterapia poate presupune:

  • exercitii fizice pentru intarirea musculaturii;
  • exercitii de stretching;
  • masaj.

Revenirea la activitatea fizica obisnuita se face gradual

In concluzie, condropatia genunchiului este o leziune a cartilajului articular, care apare ca urmare a suprasolicitarii articulatiilor de zi cu zi, sau odata cu varsta. Este important ca pacientii sa nu astepte instalarea durerii pentru a merge la medic. Este necesar un consult medical ori de cate ori este vorba despre un pacient care se incadreaza in categoria de risc a condropatiei genunchiului. 

Daca te confrunti cu unul dintre aceste simptome, nu intarzia sa te programezi la 031 405 5222 , pe programari@kinomed.ro, sau prin intermediul formularului online, pentru o evaluare completa si un plan de tratament personalizat. Profesionistii KINOMED, clinica de recuperare medicala, au expertiza necesara pentru a-ti sugera cele mai eficiente programe de tratament al condropatiei genunchiului.

Important de retinut!

Informatiile mentionate in acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Recomandarile facute au scop informativ. Simptomele si afectiunile difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si tratament ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse suplimentare de informare:

NHS, „Overview. Cartilage Damage”: https://www.nhs.uk/conditions/cartilage-damage/

 Cleveland Clinic, „Knee Pain”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15607-knee-pain-chondromalacia-patella

Pentru un plan de tratament potrivit, programați o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 52 22!


 

DETALII SUPLIMENTARE ARTICOL

Domeniu principal articol: Ortopedie. Departamentul de ortopedie-traumatologie este format din medici și terapeuți cu experiență vastă, recunoscuți la nivel internațional. Aceștia diagnostichează și tratează, prin metode minim invazive, peste 200 de afecțiuni ale aparatului musculo-scheletal.

Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata diferite afecțiuni fizice, precum și probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantară, dureri de spate și boli degenerative ale aparatului locomotor.

Pentru a fi la curent cu noutățile KINOMED, urmărește conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.


Autor: Cosmin Baciu, medic primar ortoped KINOMED

Publicat pe: 03/12/2020 | Actualizat pe: 18/11/2024