Condropatia genunchiului – ce este, care sunt cauzele aparitiei, cum o tratezi?

Condropatia genunchiului este o afectiune care se manifesta la nivelul genunchiului si consta in alterarea cartilajului capetelor osoase ce alcatuiesc articulatia genunchiului (femur/rotula/tibie/fibula). Cartilajul are o structura hialina, lucioasa, vasco-elastica, acopera capetele osoase de la nivel articular si este format din fibre de colagen. Lipsit de vascularizatie si inervatie proprie, ceea ce inseamna ca nu are capacitatea de a se regenera, cartilajul are rolul de amortizor la presiune in timpul miscarilor genunchiului.
Desi cartilajul beneficiaza de lubrifiere exceptionala, din cauza nepotrivirii intre suprafete (respectiv intre rotula, tibie si femur) poate aparea leziunea la nivelul acestuia. Acest proces se numeste condropatia genunchiului.
Fiind un tesut spongios, cu inervatie redusa si putina cantitate de sange, ceea ce il face un tesut cu metabolism lent, este nevoie de timp pentru a se deteriora.
Care sunt cauzele care duc la leziunea cartilajului?
Inainte de a trece la metodele de regenerare ale cartilajului rotulian, este important sa identifici cauzele pentru care boala a aparut. In acest sens, programeaza-te pentru o evaluare completa la KINO MED, clinica de recuperare medicala in Bucuresti!
Ca sa fii cat mai informat/a, iti detaliem mai jos si posibilele cauze ale acestei afectiuni. Astfel, ele pot fi:
 • Cauze traumatice – includ, intre altele, miscari bruste, lovituri, intinderi, accidentari sportive, ruperea ligamentului incrucisat anterior, lipsa incalzirii inaintea unui antrenament. Toate acestea pot genera un soc intre rotula si femur, provocand o inflamatie a cartilajului.
 • Cauze biomecanice – deficientele musculare, precum picior valgus, deplasarea rotulei in lateral ori dezalinierea acesteia pot duce la degenerarea cartilajului rotulian. De asemenea, daca rotula are un deficit de incarcare, care impiedica transferul de substante nutritive, poate conduce la o alterare a tesutului. Excesul sau lipsa de laxitate predispun si ele la leziuni rotuliene. Mai mult, orice dezechilibru al lantului functional glezna-genunchi-sold-bazin-coloana vertebrala poate genera sarcini pe rotula, afectand-o.
 • Cauze infectioase, reumatice, metabolice – intre acestea se numara si procesele artritice produse de cristalele de acid uric, infectiile articulare, inflamatiile cauzate de tulburarile metabolice (precum inflamatii hepatice, intestinale, renale), diabet, modificari bruste de greutate.
 • Cauze degenerative – acestea sunt cele mai frecvente cauze ale problemelor de cartilaj care apar fara un motiv aparent. Sunt procese care apar incet, progresiv si, de obicei, persoanele cu astfel de cauze au o viata sedentara, cu obiceiuri alimentare nesanatoase sau cu o activitate care pune presiune pe rotula. Intre cauzele degenerative se numara si gonartroza.
Ce simptome prezinta condropatia genunchiului?
Condropatia se manifesta ca o durere in zona anterioara a genunchiului, in jurul rotulei. Durerea este, de obicei, ascutita si creeaza senzatia ca genunchiul nu reuseste sa finalizeze o miscare. Poate fi usor observata cand te ghemuiesti, cand simti o forta suplimentara asupra coapsei anterioare atunci cand cobori sau urci scarile. Aceasta durere are tendinta sa dispara cand, odata cu miscarea, genunchiul se incalzeste, dar la inceput senzatia este deranjanta. Odata cu durerea, poate aparea si inflamatia, iar semnele sunt caldura si roseata, umflarea genunchiului si scaderea amplitudinii de miscare.
Alte simptome ale condropatiei genunchiului sunt:
 • hidrartroza, respectiv acumularea de lichid seros in sinoviala;
 • scartait, pocnit, trosnit in timpul miscarilor genunchiului;
 • limitarea mobilitatii articulare;
 • blocaj articular.
Daca te confrunti cu unul dintre aceste simptome, nu intarzia sa te programezi la 0747.992.255, pe programari@kinomed.ro sau prin intermediul formularului online, pentru o evaluare completa si un plan de tratament personalizat. Profesionistii KINO MED, clinica de recuperare medicala, au expertiza necesara pentru a-ti sugera cele mai eficiente programe de tratament al condropatiei genunchiului.
Ce tratament pentru condropatia genunchiului exista?
In ce priveste tratamentul condropatiei, acesta are mai multe faze. Mai intai, trebuie corectata cauza. In anumite situatii, medicul ortoped va prescrie si un tratament medicamentos, pe baza de analgezice sau antiinflamatoare.
Tratamentul chirurgical se efectueaza in cazuri complexe, iar in urma acestuia (post-operator) sunt indicate urmatoarele proceduri:
 • Crioterapie (CRYO) – aceasta este o procedura de fizioterapie ce presupune aplicarea de  aer rece pe zona tratata, avand un efect antiinflamator;
 • Drenaj limfatic – procedura fizioterapeutica ce amelioreaza edemul post-operator, si astfel creste amplitudinea de miscare a genunchiului;
 • Electroterapie – proceduri fizioterapeutice cu efect in ameliorarea durerii si stimularea fibrelor nervoase (TENS, CIF, ESNM);
 • Kinetoterapie pasiva (ARTOMOT);
 • Medical taping – bandajare neuromusculara.
Dupa ce s-a ameliorat faza acuta post-chirurgical sau in cazurile de recuperare fara interventie chirurgicala, se poate incepe programul recuperare fizical-kinetic, iar acesta va include:
 • Procedurile de fizioterapie mentionate si in faza acuta;
 • Kinetoterapie;
 • Evaluare proprioceptiva si biomecanica cu HUBER 360 si inceperea unui program personalizat de recuperare cu aceasta platforma senzoriala multiaxiala performanta;
 • Analiza mersului (Gait Analysis) cu WALKER VIEW si inceperea unui program personalizat de recuperare cu banda de alergare Walker View;
 • Terapie manuala.
Programeaza-te la KINO MED pentru o evaluare kinetica! In urma unui consult de specialitate, vei primi din partea profesionistilor nostri un program de recuperare personalizat. Suna la 0747.992.255, scrie-ne pe programari@kinomed.ro sau acceseaza formularul online si pastreaza-ti sanatatea la un nivel optim!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.