Maladia Osgood-Schlatter – ce este, de ce apare, ce tratament exista?

Maladia Osgood-Schlatter sau apofizita tibiala de crestere este o afectiune cauzata de microtraumatisme repetate la nivelul apofizei tibiale anterioare, produse in perioada in care are loc osificarea acesteia.  Aceasta afectiune apare preponderent in randul adolescentilor care practica regulat activitate fizica.

Cum apare apofizita tibiala la copii si adolescenti?

In cazul lor, exista zone speciale in care osul creste, numite placi de crestere de tip cartilaj, situate in apropierea capetelor oaselor. Unele dintre aceste placi servesc drept puncte de fixare pentru tendoane, acele tesuturi care leaga muschii de oase. O umflatura osoasa, numita tubercul tibial acopera placa de crestere la capatul tibiei. De acest tubercul se ataseaza cvadricepsul, muschiul de pe fata anterioara acoapsei. Atunci cand un copil este activ, cvadricepsii trag de tendonul rotulian, care, la randul sau, trage de tuberculul tibial. Tractiunea repetata a tuberculului duce la inflamatia placii de crestere, iar proeminenta sau denivelarea tuberculului tibial poate deveni foarte pronuntata.

Chiar si in cazul celor mai putini activi poate aparea maladia Osgood-Schlatter, daca se implica brusc intr-o activitate fizica intensa a trenului inferior, fara o pregatire corespunzatoare a musculaturii implicate (incalzire, stretching).

Cauzele apofizitei tibiale de crestere

Asa cum reiese din debutul articolului, maladia Osgood-Schlatter afecteaza direct tuberculul tibial anterior, in care se insereaza cvadricepsii. Stresul repetitiv exercitat de o grupa musculara mare, asa cum este grupa muschilor cvadriceps, scade structura de rezistenta a tuberculului, iar rolul de ancora al placii de crestere este compromis. In cazuri grave, aceasta deterioare a tesuturilor osoase locale poate duce la fracturi ale placilor de crestere.

Factori de risc pentru aparitia apofizitei tibiale de crestere

  • Varsta – afectiunea apare in perioada pubertatii. In cazul baietilor, maladia Osgood-Schlatter apare in jurul varstei de 10-15 ani, iar in cazul fetelor, apare in jurul varstei de 8-14 ani;
  • Sexulapofizita tibiala de crestere este mai frecventa la baieti. Totusi, aceasta diferenta este in scadere din cauza implicarii fetelor in toate ramurile sportive, amatoare sau profesioniste;
  • Cresterea rapida a oaselor lungi – lungirea rapida a femurului si a tibiei nu sunt urmate de alungirea concomitenta a musculaturii regionale, fapt care determina aparitia unor tensiuni suplimentare la nivelul insertiilor acestor grupe musculare;
  • Sportul – activitatile fizice care presupun alergare, sarituri si aterizari, schimbari de directie si lovire a mingii cu piciorul, in sporturi precum fotbal, baschet, volei, rugby, alergare;
  • Flexibilitatea – rigidizarea si tonicitatea crescuta a musculaturii trenului inferior determina o actiune de tensionare suplimentara a tendonului subpatelar, dar si dezechilibre biomecanice in realizarea eficienta a miscarilor;
  • Pregatirea fizica necorespunzatoare sau, de cele mai multe ori, lipsa acesteia in pregatirea sportivului poate duce la aparitia acestei afectiuni;
  • Boala Sever in antecedente – exista studii care demonstreaza ca manifestarea unei alte apofizite de tractiune in dezvoltarea osoasa a scheletului, cum este boala Sever, poate reprezenta un factor de risc in aparitia maladiei Osgood Schlatter.

Simptomele maladiei Osgood-Schlatter

Durerea este principalul simptom care poate indica prezenta apofizitei tibiale. Aceasta apare la palparea directa a apofizei, inainte, in timpul si dupa efectuarea exercitiilor fizice care implica contractii bruste si repetitive ale cvadricepsului.

De asemenea, durerea poate fi provocata de miscarile de extensie ale genunchiului cu rezistenta crescuta la nivelul tibiei. In unele cazuri, simptomele pot fi mai puternice in repaus si diminuate in timpul efortului, datorita incalzirii musculaturii.

Mai mult, durerea localizata la nivelul apofizei tibiale anterioare poate iradia usor, iar tesutul subcutanat, situat deasupra apofizei tibiale, se poate inrosi. Durerea poate fi resimtita si la nivelul tendonului subpatelar.

Un alt simptom este reprezentat de inflamatia (a nu se confunda edemul cu inflamatia!) si cresterea in volum a apofizei tibiale anterioare. Aceasta din urma poate deveni foarte sensibila la atingere sau miscare.

Diagnosticul maladiei Osgood-Schlatter

Diagnosticul in cazul apofizitei tibiale se pune in urma unei anamneze si a unui examen clinic, efectuate de medicul ortoped sau medicul de medicina sportiva.

Exista situatii in care examenul imagistic completeaza diagnosticul. Astfel, cu ajutorul unei radiografii la nivelul genunchiului incidenta-profil se evalueaza structural apofiza tibiala.

Daca tu sau cineva drag tie prezinta simptomele mai sus enuntate, fa o programare la 031 405 5222, sau la programari@kinomed.ro sau acceseaza formularul online, pentru o evaluare completa. Colegii din departamentul de ortopedie aKINOMED – clinica de recuperare medicala, detin expertiza si tehnologia necesare pentru un dignostic corect si pentru a-ti recomanda tratamentul adecvat.

Ce tratament exista pentru apofizita tibiala de crestere?

Tratamentul in cazul apofizitei tibiale de crestere este recomandat de catre medicul ortoped, de aceea iti recomandam sa te programezi la KINOMED, pentru o evaluare corecta. Totusi, pe a fi cat mai informat, iti detaliem mai jos metodele de tratament care exista pentru aceasta afectiune:

  • Comprese cu gheata, aplicate de mai multe ori pe zi, pentru reducerea inflamatiei. De asemenea, sunt bune si compresele calde inainte de inceperea programului de recuperare medicala, a administrarii antiinflamatoare (AINS).
  • Repaus sau modificarea exercitiilor din programul de antrenament – au rolul de a diminua tensiunea in tendonul cvadricipital.
  • Program de fizio-kinetoterapie – kinetoterapuetii KINOMED – clinica de recuperare medicala, evalueaza mobilitatea, miscarea, forta musculara, in vederea corectarii dezechilibrelor care au favorizat aparitia maladiei Osgood-Schlatter. Scrie-ne pe programari@kinomed.ro, suna la 031 405 5222  sau acceseaza formularul online pentru o programare la un kinetoterapeut in Bucuresti.
  • Terapia ESWT – este o optiune de tratament non-invaziv, care implica transmiterea de unde soc catre tesuturile moi ranite, pentru a reduce durerea si a facilita vindecarea. Aceasta terapie este promitatoare in tratarea formelor recidivante ale bolii lui Osgood-Schlatter.
  • Bandaj subpatelar sub forma unei benzi transversale, care preia din tensiunea tendonului. Acest suport poate fi realizat si prin tehnici de kinesiotapping.
  • Crioterapia – terapia cu agenti frigorifici (sub diferite forme) poate fi folosita cu succes in ameliorarea simptomatologiei maladiei, respectiv scaderea inflamatiei. De asemenea, procedura de crioterapie poate fi asociata cu mobilizari pasive si active ale articulatiei genunchiului, pentru a favoriza cresterea/mentinerea mobilitatii si cresterea elasticitatii musculare.
  • Walker View– reprezinta o banda de mers/alergare, destinata analizei mersului, reabilitarii, recuperarii si reeducarii posturale. Ea este disponibila in cadrul clinicii medicale KINOMED, asa ca te asteptam pentru o evaluare completa si un tratament adecvat conditiei tale fizice.
  • Huber 360 – este o platforma senzoriala multiaxiala performanta, folosita pentru afectiuni motorii si cognitive, analiza si imbunatatirea performantei fizice. Cu ajutorul ei, reusim la KINOMED sa cream programe de recuperare specifice zonei de tratat, inclusiv in cazul maladiei Osgood-Schlatter.
  • Interventia chirurgicala – adoptata in cazurile severe ale apofizitei tibiale, atunci cand metodele neinvazive nu au fost suficiente pentru vindecarea afectiunii.

Programeaza-te la KINOMED pentru o evaluare kinetica si, daca este cazul, un tratament potrivit afectiunii de care suferi! Profesionistii nostri au expertiza necesara si folosesc cele mai noi tehnologii, pentru a-ti imbunatati starea de sanatate.

MAI MULTE DETALII DESPRE ACEST ARTICOL

Domeniu principal articol: Ortopedie. Departamentul de ortopedie-traumatologie este format din medici și terapeuți cu experiență vastă, recunoscuți la nivel internațional. Aceștia diagnostichează și tratează, prin metode minim invazive, peste 200 de afecțiuni ale aparatului musculo-scheletal.

Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Kinetoterapie – tehnici de recuperare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata diferite afecțiuni fizice, precum și probleme musculare, cum ar fi tendinita, fasciita plantară, dureri de spate și boli degenerative ale aparatului locomotor.

Poți fi la curent cu noutățile KINOMED urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.

Publicat pe: 09/11/2020 | Actualizat pe: 25/08/2022