Tot ce trebuie sa stii despre torticolisul muscular congenital

Torticolisul muscular congenital reprezinta o afectiune a gatului caracterizata prin inclinarea laterala a capului si a gatului si rotatia barbiei de partea sanatoasa.
Torticolisul muscular congenital este prezent de la nastere, acesta dezvoltandu-se in viata intrauterina (ca urmare a pozitiei in timpul sarcinii), sau in timpul travaliului si nasterii (prin traumatism la nivelul muschiului SCM si utilizarea forcepsului). In plus, acesta poate fi insotit de alte malformatii precum luxatia congenitala de sold, malformatii ale centurii scapulare (omoplat ridicat) sau picior stramb congenital.
De cele mai multe ori este favorizat de urmatoarele:
 • Greutate mare la nastere;
 • Sarcina multipla;
 • Prezentatie pelviana;
 • Travaliu prelungit;
 • Utilizarea forcepsului.
Forme de torticolis muscular congenital:
 • Torticolis postural: sugarul are o postura preferentiala, nefiind prezenta limitarea miscarii gatului si capului, reprezentatnd forma cea mai usoara;
 • Torticolis muscular: miscare pasiva a gatului restrictionata si retractie prezenta in SCM;
 • Torticolis muscular prin formatiune la nivelul muschiului SCM: miscare pasiva restictionata si formatiune nodulara fibroasa prezenta la nivelul muschiului.
Diagnosticul este stabilit, in general, imediat dupa nastere sau in prima luna de viata,  un diagnostic stabilit dupa varsta de 6 luni necesita investigatii suplimentare sugerand un torticolis dobandit.
Tratamentul de recuperare medicala:
Kinetoterapie
 • Trebuie inceputa cat mai precoce, chiar in primele saptamani de viata;
 • Sunt utilizate posturarile corective si/ sau hipercorective;
 • Pozitionarea sugarului cu partea sanatoasa spre intrarea in camera pentru stimularea la factorii din mediul inconjurator;
 • Cuprinde exercitii de stretching pe muschiul SCM afectat si exercitii de relaxare pe SCM contralateral;
 • Poate include exercitii efectuate impotriva gravitatiei pentru intarirea musculaturii slabe.
Masajul terapeutic a aratat efecte benefice la sugarii cu torticolis prin relaxarea musculaturii locale, imbunatatirea amplitudinii de miscare, eliberare miofasciala.
Kinesio-taping la nivelul muschiului sternocleidomastoidian – utilizat alaturi de programul specific de kinetoterapie pentru a scurta timpul de recuperare.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.