Capsulita adeziva sau umarul inghetat

Capsulita retractila adeziva (umarul inghetat – frozen shoulder) sau sindromul algoneurodistrofic al umarului reprezinta retractarea si ingrosarea capsulei articulatiei gleno-humerale si determina aparitia unei dureri care se instaleaza progresiv, dar si o pierdere a amplitudinii articulare de evolutie graduala. Afecteaza 2% din populatia lumii, de obicei pacienti intre 40 si 60 de ani, fara predispozitie clara bazata pe dominanta unui brat sau ocupatie.

In fiziopatologia acestei afectiuni intalnim diminuarea cavitatii articulare, inflamatia capsulei articulare a bursei subacromiale si a ligamentelor, perturbari la nivelul bursei subacromiale, a bursei sub scapulare si a tecii capului lung al bicepsului brachial.

Articulatia umarului este reprezentata de o suprafata sferica (capul humeral) pozitionata intr-o cavitate (cavitatea glenoida). In jurul articulatiei umarului exista o capsula formata din tesut conjunctiv care imbraca articulatia. In mod normal, articulatia umarului permite un grad de miscare mai mare decat orice alta articulatie din corp. Cand un pacient dezvolta o capsulita adeziva (sau umar inghetat), capsula se contracta.

Etiologie

Din literatura de specialitate aflam ca, in 25% dintre cazuri, capsulita retractila este idiopatica. Cel mai adesea insa, exista un factor favorizant: in 50% din cazuri este secundara si apar postfracturi, post leziuni traumatice de parti moi, tendinopatie insuficient tratata, in urma unei interventii chirurgicale, mai ales daca a fost realizata o imobilizare rapida fara sa fie in legatura cu severitatea leziunii.

Factorii de risc in dezvoltarea capsulitei adezive includ si etiologii rare

  • Varsta si sex: capsulita adeziva apare cel mai frecvent la pacientii cu varsta intre 40 si 60 de ani si este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati;
  • Afectiuni endocrine: pacientii cu diabet au risc crescut pentru a dezvolta capsulita adeziva. Alte anomalii endocrine, precum problemele tiroidiene, pot de asemenea duce la aparitia capsulitei adezive;
  • Traumatismele umarului sau interventii chirurgicale: pacientii care sufera un traumatism de umar (traumatisme osoase sau articulare tip entorsa, luxatii ), bursite, tendinite sau o interventie chirurgicala pot dezvolta capsulita adeziva. Cand interventia chirurgicala este urmata de imobilizarea prelungita, riscul devine maxim;
  • Afectiuni cardiace sau respiratorii: tumori (in special mamare), chirurgie toracica, pleurezie, infarct de miocard);
  • Afectiuni neurologice: traumatisme craniene, hemiplegii, maladia Parkinson, nevralgii cervico-brahiale, leziuni de plex brahial);
  • Etiologie medicamentoasa: barbiturice, izoniazide, iod radioactiv la doze terapeutice, antiproteze.

Simptomele capsulitei adezive:

  • Faza de debut, care nu prezinta durere de intensitate mare, dar este acuta, surda si persistenta; se poate agrava odata cu miscarea; localizata de obicei la nivelul regiunii umarului si cateodata la nivelul bratului superior;
  • Limitarea articulara progresiva a umarului;
  • Dificultatea efectuarii unor miscari precum pieptanatul, imbracarea unui tricou;
  • Durere care apare in incercarea de a dormi pe umarul afectat.

Stadializarea umarului inghetat:

Faza dureroasa: faza acuta sau faza calda este caracterizata prin dureri intense si este cea mai dureroasa faza. Miscarea este limitata, dar nu ca in stadiul inghetat. Durerile sunt de tip inflamator si nu cedeaza la repaus. Impotenta functionala la nivelul umarului este majora. Dureaza de obicei 6-12 saptamani.

Faza de redoare articulara: faza distrofica sau faza rece in acest moment avem de-a face cu „umarul inghetat” propriu-zis. Umarul inghetat reprezinta o redoare articulara gleno-humerala maximala. Amplitudinile articulare in articulatia gleno-humerala sunt foarte mici, insa durerea de tip inflamator de obicei scade in intensitate, dar limitarea miscarii se accentueaza unde redoarea articulara este mai importanta decat durerea. Poate dura 4-6 luni.

Faza sechelara sau atrofica: este o faza de recuperare care evolueaza spre vindecare (consta in crestrea treptata a gradului de miscare), in principiu totala si fara sechele, pana la 24 luni.

Diagnosticul pozitiv:

Se face prin anamneza, semne clinice si examene complementare. Cele mai importante semne clinice  in faza 1 sunt modificarea ritmului scapulo-humeral si anume: o bascula precoce a scapulei la inceputul miscarii de antepulsie activa sau pasiva, cu amplitudine normala sau subnormala. Aceasta este reprezentativa pentru o capsulita la debut. Alte semne clinice: tulburari vaso-motorii si sudomotorii, tulburari trofice.

Semn patognomonic al capsulitei in faza 2  este existenta schemei capsulare Cyriax. Schema capsulara Cyriax semnifica: limitarea flexiei (F), abductiei (ABD) si rotatiei externe (RE), cu particularitatea ca limitarea rotatiei externe este mult mai importanta decat limitarea abductiei, care la randul ei este mult mai importanta decat limitarea flexiei (antepulsiei).

Caracteristic pentru faza a 3-a, sechelara, este limitarea rotatiei interne (RI), pozitie mana-spate dificila. Aceasta limitare este urmarea aderentelor in culisa bicipitala a capului lung al bicepsului brahial.

Examenele imagistice

Radiografia standard este normala, dar poate aparea o demineralizare locala/regionala, in ultimele doua faze. Artrografia este mai utila daca se realizeaza in combinatie cu computer tomografia umarului sau cu rezonanta magnetica nucleara, RMN.  Aceste examinari dau detalii despre capsula articulara si despre labrum.

Tratament conservator capsulita adeziva

Capsulita adeziva se amelioreaza in general fara interventie chirurgicala, insa acest lucru dureaza uneori pana la 2 – 3 ani. Tratamentul este axat pe controlul durerii si recastigarea amplitudinii  de miscare.

Tratamentul conservator pentru capsulita adeziva / umarul inghetat consta in:

Fizioterapie

Terapie manuala – masaj de stimulare circulatorie pe intreg membrul superior lezat, masaj reflex de tesut conjunctiv, masaj-mobilizare a coloanei cervicale, a centurii scapulare, brat si mana.

Kinetoterapie pasiva – ARTROMOT

  • Creste mobilitatea articulara;
  • Creste rata de regenerare a cartilajului articular, a tendoanelor, ligamentelor si a tesuturilor moi periarticulare;
  • Determina resorbtia mai rapida a hematoamelor;
  • Imbunatateste circulatia sanguina si a limfei.

Kinetoterapie – are ca scop cresterea gradului de miscare in articulatia umarului si diminuarea atrofiei musculare.

In faza dureroasa, kinetoterapia va veni in ajutorul intretinerii articulare si musculare, mobilizari pasive indolore ale altor articulatii ale umarului lezat, mobilizari pendulare, blande ale gleno-humeralei, tractiuni manuale la nivelul aceleiasi articulatii.

In faza de redoare articulara se fac mobilizari articulare specifice: glisaj, rulare, tractiune in amplitudine maxima posibila, in abductie si rotatie externa, asociate cu posturi manuale. Miscarile de kinetoterapie pe articulatia umarului au ca principal obiectiv, in aceasta faza, castigul de amplitudine articulara.

Huber 360 – ne permite sa efectuam un plan de tratament care sa contina toate obiectivele necesare planului kinetic de recuperare. Acest aparat multifunctional ne permite sa lucram activ mobilitatea articulara, forta musculara, proprioceptia,  coordonarea si echilibrul.

Medicamente anti-inflamatoare – Nu s-au dovedit a fi eficiente in modificarea semnificativa a capsulitei adezive, dar pot fi folositoare in diminuarea durerii.

Injectiile cu cortizon – sunt de asemenea frecvent folosite pentru diminuarea inflamatiei la nivelul umarului inghetat. Cuantificarea beneficiului injectiilor cu cortizon este neclara, dar acestea pot ajuta la diminuarea durerii si in consecinta la intensificarea programului de exercitii. Cortizonul este eficient atunci cand este folosit in asociere cu fizioterapia pentru managementul umarului inghetat.

Tratament chirurgical capsulita adeziva:

Interventia chirurgicala este luata in considerare atunci cand nu exista ameliorare a durerii sau a mobilitatii dupa o perioada adecvata de fizioterapie si medicatie anti-inflamatorie. Cand sunt luate in considerare masuri mai invazive, pacientul trebuie sa stie ca dupa un anumit timp, in majoritatea cazurilor, suferinta se amelioreaza iar mobilitatea se imbunatateste. Chirurgia implica intotdeauna riscuri.

Interventia chirurgicala are ca scop intinderea capsulei articulare contractate. Cele mai comune metode sunt manipularea sub anestezie si artroscopia de umar:

  • Manipularea sub anestezie implica adormirea pacientului si fortarea umarului. Acest proces poate produce intinderea sau lezarea capsulei articulare.
  • In timpul artroscopiei, medicul chirurg ortoped face cateva incizii in jurul umarului. O camera si instrumente mici sunt introduse prin aceste incizii. Aceste instrumente sunt folosite pentru a taia portiunile stramte ale capsulei articulare.

Deseori, manipularea sub anestezie si artroscopia sunt folosite impreuna pentru a obtine rezultate maxime. Dupa interventie, fizioterapia este importanta pentru a mentine mobilitatea care a fost obtinuta prin chirurgie. Timpul de recuperare variaza, de la 6 saptamani la 3 luni.

INFORMATII SUPLIMENTARE ARTICOL

Domeniu principal articol: Ortopedie. Departamentul de ortopedie-traumatologie este format din medici și terapeuți cu experiență vastă, recunoscuți la nivel internațional. Aceștia diagnostichează și tratează, prin metode minim invazive, peste 200 de afecțiuni ale aparatului musculo-scheletal.

Acest articol face trimitere de asemenea la serviciile de Fizioterapie – o paletă largă de servicii menite să trateze afecțiuni ale aparatului osos, muscular, articular și ale ligamentelor.

Poți fi la curent cu noutățile KINOMED, urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.

Publicat pe: 03/11/2020 | Actualizat pe: 24/08/2022