Ruptura de triceps sural

Ce este ruptura de triceps sural? Muschiul triceps sural este format din gastrocnemieni si muschiul solear. Fiecare muschi din cei trei mentionati au originea (locul de plecare) la nivelul genunchiului si se insera printr-un tendon comun – celebrul tendon al lui Ahile – la nivelul fetei posterioare a tuberozitatii calcaneene. Rolul principal al acestui muschi este in locomotie si alte activitati ce implica motricitatea, deoarece acesta impinge regiunea plantara in sol si realizeaza propulsia plantei de pe sol.
Ruptura tricepsului sural poate imbraca mai multe forme – de la forme microscopice, la alte forme mai grave, sau mai multe rupturi, dar ruptura tricepsului este caracterizata in principal de ruptura mai multor fibre musculare de la nivelul unui singur muschi din cei trei.
Cauzele principale ce duc la ruptura tricepsului sural sunt:
 • Traumatisme (fiind cele mai importante) – miscari bruste, lovituri, intinderi etc;
 • Efectuarea activitatilor sportive fara incalzirea in prealabil – cel mai frecvent la tenis;
 • Oboseala musculara – presiunea / tensiunea continua pe care musculatura o suporta pentru a sustine un efort prelungit.
Tabloul clinic al unei rupturi musculare este caracterizat de urmatoarele:
 • Durere cu caracter mecanic localizata la nivelul rupturii;
 • Durere care se poate extinde pe tot traseul muschiului;
 • Inflamatie cu toate semnele acesteia – durere, caldura, roseata etc;
 • Edem si hematom la niveul rupturii;
 • Deficit motor semnificativ;
 • Ortostatism si locomotie imposibile.
Tratament ruptura de triceps sural:
Tratamentul de recuperare fizical-kinetic în cazul rupturii de triceps sural se caracterizeaza prin urmatoarele proceduri:
Faza acuta – in această faza nu se executa nicio procedura care implica incarcarea membrului afectat:
 • Crioterapie (CRYO);
 • Electroterapie – proceduri ce au ca efect principal ameliorarea durerii – curenti interferentiali (CIF), stimularea fibrelor nervoase (TENS);
 • Ultrasonoforeza;
 • Medical taping.
Dupa ce inflamatia ajunge in stadiul minim– se poate incepe programul propriu-zis de recuperare:
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.