Luxatia recidivanta de umar

Ce este luxatia recidivanta de umar? Articulatia umarului sau articulatia scapulo-humerala/gleno-humerala este o articulatie sfenoida (enartroza) cu trei grade de libertate. Articulatia gleno-humerala este formată din trei componente – capul humeral, scapula / omoplatul si clavicula. Articulatia scapulo-humerala reprezinta jonctiunea membrelor superioare cu truchiul, iar prin gradele sale de libertate demonstreaza o flexibilitate superioara fata de celelalte articulatii mari ale corpului. Articulatia gleno-humerala intra in biomecanica majoritatilor miscarilor, chiar si în toate activitatile cotidiene.
Mobilitatea si stabilitatea acestei articulatii fiind foarte importanta, deoarece, datorita mobilitatii mari, stabilitatea este scazută. Instabilitatea umarului se datorează slabirii ligamentelor, tendoanelor și scaderii fortei muschilor ce acopera articulatia.
Prin luxatie ne referim la pierderea contactului fiziologic dintre suprafetele articulare, capul humeral iesind din cavitatea glenoida. Pot aparea si subluxatii, situatia in care capul humeral nu iese in totalitate din cavitate, ci partial.
Cauzele principale ce duc la aparițtia luxatiei recidivante de umar sunt:
 • Traumatisme – luxatia initiala a umarului – duce la luxatii repetate si la instabilitatea umarului, iar structurile se lezeaza (muschi, ligament etc) – in cele mai multe cazuri duce la leziunea Bankart;
 • Activitatile sportive care suprasolicita in mod repetat umarul – tenis, volei, handball, inot – slabesc structurile capsulo-ligamentare ale articulatiei;
 • Laxitatea ligamentara – slabirea ligamentelor;
 • Idiopatice – instabilitatea umarului este datorata unei cauze necunoscute – instabilitate multidirectionala.
Tabloul clinic se caracterizeaza prin urmatoarea simptomatologie:
 • Durere cu caracter mecanic localizata la nivelul umarului;
 • Inflamatie la nivelul structurilor capsulo-ligamentare (daca au fost lezate);
 • Limitarea mobilitatii la nivelul umarului;
 • Instabilitatea semnificativa a articulatiei umarului.
Tratament:
Tratamentul principal in cazul luxatiei recidivante este tratamentul chirurgical, urmat de o perioada de imobilizare de aproximativ 3 saptamani. In acest interval, se vor efectua urmatoarele proceduri:
 • Electroterapie – proceduri ce au ca efect principal antiinflamator si antialgic – stimularea fibrelor nervoase (TENS);
 • Kinetoterapie pasiva (ARTOMOT) – pana la recastigarea mobilitatii articulare;
 • Crioterapie (CRYO);
Tratamentul de recuperare fizical-kinetic pentru luxatia recidivanta de umar:
 • Crioterapie (CRYO);
 • Electroterapie – proceduri ce au ca efect principal tonifierea musculaturii umarului – stimularea fibrelor nervoase (TENS), electrostimulare neuro-musculara (ESNM);
 • Terapie manuala;
 • Kinetoterapie;
 • Huber 360, evaluare si recuperare personalizata.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.