Recuperarea dupa nastere – ingrijirea postpartum

Sarcina si nasterea reprezinta evenimente importante in viata unei femei. Pe langa bucuria asociata acestei etape, vin la pachet o multitudine de schimbari fizice, psihice si emotionale. Atat pe parcursul sarcinii, cat si in perioada postnatala au loc modificari in corp, iar o parte dintre acestea pot fi cauza unor simptome neplacute.

In continuare, vei afla ce se intampla cu organismul tau dupa nastere si cum poti fi ajutata sa-ti recapeti functionalitatea de dinaintea sarcinii.

Statusul fizic si recuperarea dupa nasterea naturala

In functie de modul in care a decurs nasterea, corpul tau va resimti o serie de simptome. Daca in timpul nasterii naturale ai suferit o ruptura perineala sau a fost necesara efectuarea unei epiziotomii (taierea zonei perineale), rana și respectiv incizia au fost inchise prin coasere. Acest lucru iti va crea un disconfort (in special, in timpul urinarii) pana la vindecarea ranii si este important sa practici o igiena riguroasa a zonei respective.

De asemenea, in prima saptamana dupa nastere, pot aparea sangerari vaginale si poti resimti crampe pe masura ce uterul revine la dimensiunea de dinaintea sarcinii. Pentru ameliorarea acestora este important ca musculatura pelvisului tau sa aiba un tonus bun, iar kinetoterapia te poate ajuta in acest sens.

Statusul fizic si recuperarea dupa nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana poate implica o recuperare mai greoaie comparativ cu nasterea naturala. Interventia chirurgicala propriu-zisa si anestezia supun organismul unui stres suplimentar care se va reflecta in rapiditatea recuperarii. Dupa cezariana, mobilitatea iti va fi mult limitata, in special, pana la trecerea efectelor anesteziei, astfel ca in primele ore nu te vei putea ridica din pat. Pe masura ce senzatia de amortire va trece, poti incepe sa faci miscari usoare.

In general, durata spitalizarii dupa nasterea prin cezariana este mai lunga decat in cazul nasterii naturale; in acest timp, vei primi ingrijiri medicale corespunzatoare si de administrarea de medicamente pentru combaterea durerii si a altor afecte adverse. La nivelul zonei de incizie, vei resimti durere si disconfort care se vor ameliora treptat. Pe masura ce incizia se va vindeca, poti simti o senzatie de mancarime.

In primele 6 saptamani de la nastere nu vei avea voie sa ridici greutati sau sa faci activitati fizice intense pentru a permite vindecarea zonei de incizie. Pe masura ce momentul nasterii se indeparteaza, vei putea incepe sa iti reiei activitatea fizica.

Accelerarea recuperarii prin kinetoterapie

De-a lungul sarcinii si dupa nastere, musculatura a suferit modificari in ceea ce priveste atat tonusul, cat si forta si rezistenta. Muschii, in special cei de la nivel abdominal si pelvin, se intind pentru a permite cresterea uterului. De asemenea, elasticitatea ligamentelor este afectata in timpul sarcinii.

Pentru a-ti recapata cat mai rapid tonusul muscular si functionalitatea de dinainte de sarcina, poti apela la procedurile de kinetoterapie o data ce medicul tau ti-a dat acceptul pentru a efectua acest tip de activitate fizica. Unele spitale ofera chiar sedinte postnatale in cadrul carora vei fi invatata sa executi diferite exercitii ce au ca scop intarirea musculaturii.

Terapia prin miscare presupune o combinatie de exercitii fizice tintite pe anumite grupe musculare.

Nu intram aici in detaliile generale – avem deja pe larg descrierea: beneficiile kinetoterapiei, si ne oprim asupra castigurilor specifice in ingrijirea postpartum:

  • imbunatatirea starii de spirit;
  • imbunatatirea functiei cardiovasculare si respiratorii;
  • cresterea mobilitatii articulare;
  • imbunatatirea posturii si a echilibrului;
  • favorizarea scaderii in greutate;
  • scaderea riscului de a dezvolta anxietate sau depresie postnatala;
  • cresterea starii de bine;
  • imbunatatirea sanatatii sexuale;
  • cresterea calitatii vietii.

Tipuri de exercitii in recuperarea dupa nastere

Respiratia diafragmatica

Respiratia diafragmatica reprezinta un exercitiu care te ajuta sa devii mai constienta in legatura cu fiecare respiratie si sa iti controlezi postura. Practicand acest exercitiu te vei bucura de o stare de relaxare si in acelasi timp iti vei imbunatati musculatura abdominala.

Postura

Greutatea sarcinii pune o presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale si acest lucru poate conduce la adoptarea unei posturi vicioase. Este important sa ai grija de sanatatea spatelui tau pentru a preveni aparitia unor afectiuni ale coloanei vertebrale. Terapia prin miscare te poate ajuta sa iti corectezi postura si sa iti intaresti muschii spatelui care au rolul de a sustine coloana vertebrala. In general, proaspetele mamici sunt mai predispuse la a experimenta afectiuni ale coloanei, fiind nevoite sa ridice greutati si sa se aplece mai des decat o faceu inainte de sarcina.

Exercitiile fizice

In cadrul sedintelor de kineto, specialistul te va asista la executarea unor exercitii care tintesc in special musculatura abdomenului si a pelvisului. Exercitiile de intarire si stabilizare a muschilor abdominali sunt importante inclusiv pentru pacientele care au suferit sau sufera de diastatis recti. Afectiunea presupune separarea muschilor drepti abdominali si poate surveni in timpul sarcinii sau in perioada postnatala.

Exercitiile care tintesc muschii pelvisului cresc fluxul de sange la nivel pelvin, contribuind la ameliorarea durerii pelvine, a incontinentei urinare sau fecale si a disfunctiilor sexuale.

In concluzie, perioada postnatala este insotita de o serie de modificari la nivel fizic si psihic, modificari ce iti influenteaza semnificativ calitatea vietii. Prodecurile descrise in acest articol iti pun la dispozitie o metoda eficienta de refacere a functionalitatii aparatului locomotor si de a reveni treptat la forma anterioara sarcinii.

Daca te afli in perioada postnatala si ai primit acceptul medicului de a-ti relua activitatea fizica, nu ezita sa apelezi chiar acum la serviciile noastre pentru a te putea bucura si tu de toate castigurile asociate acestor proceduri.

MAI MULTE DETALII DESPRE ACEST ARTICOL

Surse informative – bibliografie

“Postnatal Period.” Physiopedia, https://www.physio-pedia.com/Postnatal_Period.

“Your Body after Birth.” NHS, 7 Feb. 2020, https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/after-the-birth/your-body/.

“Physiotherapy Advice after Pregnancy.” Pregnancy Birth and Baby, Dec. 2019, https://www.pregnancybirthbaby.org.au/physiotherapy-advice-after-pregnancy.

Retine: Perioada postnatala iti poate aduce multe provocari fizice si psihice, insa kinetoterapia te poate ajuta sa grabesti procesul de refacere dupa nastere.

Domeniu principal articol: Kinetoterapie. Reunim azi o echipă de profesioniști cu experiență în evaluarea, diagnosticarea și recuperarea tuturor tipurilor de leziuni și afecțiuni musculoscheletice.

Fii la curent cu noutățile KINOMED urmărind conturile de Instagram și Facebook ale clinicii.

Echipa Medicala KINOMED

Publicat pe: 28/04/2022 | Actualizat pe: 17/03/2023