Cum să tratezi durerile de spate – Ghid complet

caretherapy pentru durerile de spate

Durerile de spate sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni ale secolului XXI. Și totuși, mulți dintre noi le tratăm cu superficialitate, considerându-le doar o durere trecătoare.  Deseori, o simplă inflamație musculară poate fi cauza, dar durerea de spate poate fi și un semnal de alarmă pentru afecțiuni mai serioase, precum artrita, osteoporoza sau herniile de disc.

Vino la un consult și beneficiază de o evaluare amănunțită! Noi îți vom confirma sau infirma afecțiunea pe care o ai și vom elabora un plan de tratament personalizat, pentru ca tu să te poți bucura din nou de o viață activă și fără durere.

Reține: recuperarea presupune un mix de terapii personalizate în funcție de un consult efecuat doar de către un medic de specialitate. Uneori durerile mici ascund probleme mari, și mereu durerile mari denotă probleme mari.

Pentru pentru putea a lua din timp măsurile necesare, este absolut necesar să ai rapid un diagnostic clar!

Nu mai aștepta, vino acum la un consult medic recuperare!

Sperăm ca informațiile pe care ți le vom pune mai jos la dispoziție te vor ajuta să iei o decizie și să consulți neaparat un medic specialist! Așadar, iată și ce conține articolul nostru:

Diagnosticul problemelor medicale care cauzează dureri de spate

Consult ortopedic și/sau neurologic

Afecțiunile ce cauzează dureri de coloană fac parte din sfera ortopedică sau neurologică, astfel că pentru diagnosticarea corectă trebuie stabilită de un medic specialist în aceste arii medicale, printr-o anamneză completă. Medicul va analiza situația completă a pacientului luând în calcul istoricul medical al pacientului, inclusiv bolile cu care acesta se confruntă.

Pentru stabilirea mai ușoară a unui diagnostic corect este important ca pacientul să ofere detalii precum simptomele sale, când apare durerea, unde apare durerea în funcție de harta durerilor de spate, durata simptomelor, dar și dacă a avut loc un traumatism și cum s-a desfășurat acesta. Ulterior, medicul va realiza o examinare fizică prin diferite tehnici cum ar fi palparea, testarea anumitor mișcări și examenul neurologic.

În cazuri complexe, pentru stabilirea diagnosticului, sunt necesare teste de imagistică precum RMN, CT, sau Raze X.

Clinica KINOMED pune la dispoziție o echipa de medici specialiști în ortopedie și neurologie, pentru ca diagnosticarea durerilor de spate să fie corectă și completă.

Orice întârziere în diagnosticarea problemelor descrise aici conduce la agravarea simptomelor și la apariția complicațiilor.

Nu mai aștepta, sună acum la Programări KINOMED (031 405 5222)!

Modalități de ameliorare a durerilor de spate

Modalități medicale de tratament nemedicamentos

Printre cele mai eficiente modalități de ameliorare și tratare a durerilor de coloană se numără kinetoterapia și fizioterapia.

Kinetoterapie pentru durerile de spate

Kinetoterapia poate fi foarte utilă în tratarea durerilor de spate, deoarece ajută la îmbunătățirea flexibilității și a forței musculare, la reducerea inflamației și a durerii și la îmbunătățirea posturii și a echilibrului.

Kinetoterapeutul poate crea un program personalizat de kinetoterapie pentru pacienții cu dureri de spate, care poate include exerciții pentru tonifierea mușchilor din jurul coloanei vertebrale și a abdomenului, exerciții de stretching pentru mușchii tensionați sau încordați și exerciții de mobilitate pentru a îmbunătăți flexibilitatea. De asemenea, programul personalizat poate include și terapia manuală, care constă în manipularea coloanei vertebrale pentru a reduce tensiunea și durerea și pentru a îmbunătăți mobilitatea.

În plus, kinetoterapeutul poate lucra cu pacientul pentru a identifica și corecta obiceiurile și postura greșită care pot contribui la apariția durerii de spate, precum și pentru a crea un program de exerciții care să poată fi continuat acasă, pentru a menține îmbunătățirile obținute în timpul terapiei fizice.

Fizioterapie pentru durerile de spate

Fizioterapia poate fi utilizată ca tratament principal sau ca parte a unui plan de tratament mai cuprinzător, împreună cu alte terapii sau tratamente medicale. În funcție de cauza și severitatea durerilor de spate, medicul de recuperare dezvoltă un plan de tratament care poate include electroterapie, terapie cu ultrasunete sau terapie cu laser.

Acest tip de terapie prezintă un spectru larg de beneficii printre care și reducerea durerii, creșterea mobilității spatelui și a forței musculare, dar și ameliorarea inflamațiilor.

Sursa video: Canalul Youtube Kinomed

Oferă-ți șansa de a scăpa definitiv de durerea de spate!

Sună acum la 031 405 5222 sau accesează pagina noastră de servicii de Fizioterapie pentru a programa o ședință în clinica KINOMED.

Exerciții de întindere pentru ameliorarea durerilor de spate

Exercițiile de întindere (stretching) pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate. Înainte de a începe orice exercițiu de întindere, este important să îți faci un program de încălzire adecvat. Astfel, îți recomandăm să incluzi în rutina ta câteva exerciții de încălzire, cum ar fi rotirea umerilor și îndoirea genunchilor, pentru a pregăti mușchii pentru activitatea fizică.

Dacă durerile tale de spate sunt concentrate în partea inferioară a spatelui, poți încerca să te întinzi într-o poziție culcat pe spate, cu genunchii îndoiți și să tragi genunchii spre piept.

În cazul în care durerile tale de spate sunt localizate în partea superioară a spatelui, un exercițiu eficient este întinderea brațelor deasupra capului și apoi îndoirea ușoară în lateral.

Exerciții de întărire pentru prevenirea durerilor de spate

Pentru întărirea spatelui, înotul este printre cele mai recomandate practici. De asemenea, un exercițiu eficient este ridicarea trunchiului, dintr-o poziție întins pe burtă și menținerea poziției timp de câteva secunde, apoi revenirea la poziția inițială.

Exercițiile de întărire a nucleului pot ajuta la îmbunătățirea stabilității și a forței mușchilor abdominali și ai spatelui inferior. În acest sens, un exercițiu simplu și eficient este ridicarea picioarelor în aer, astfel încât corpul să formeze un unghi de 90 de grade. Mențineți poziția timp de 30 de secunde, apoi reveniți la poziția inițială. O alternativă eficientă sunt exercițiile de tip plank. Mai multe detalii veți găsi în pagina serviciului nostru de Kinoterapie de prevenție.

Spate fără dureri prin postură corectă și ergonomie

Postura corectă poartă un rol foarte important în menținerea sănătății coloanei vertebrale, reducând riscul cifozei, scoliozei, herniei de disc și a altor probleme asociate cu o postură incorectă. Astfel, asigurați-vă că stați drept ținând capul în linie cu coloana vertebrală, indiferent dacă vă aflați în picioare sau în șezut. În plus, mișcați-vă regulat și folosiți perne pentru sprijin suplimentar atunci când vă așezați.

De asemenea, în timpul orelor de muncă folosiți scaune ergonomice și reglați-l la înălțimea corespunzătoare dumneavoastră. Folosiți un suport pentru laptop astfel încât să vă asigurați că ecranul se află la nivelul ochilor.

Nu aștepta să apară problema! Kinetoterapia preventivă te ajută să-ți menții corpul sănătos și funcțional.

Sună acum și programează-ți ședința la numărul 031 405 5222!

Tehnici de management al durerii

Atunci când suferiți de un episod dureros al spatelui, pentru a ameliorarea durerii puteți încerca următoarele tehnici:

  • Metode de relaxare – Stresul poate duce la tensionarea mușchilor, ceea ce generează dureri de spate. Meditația, Yoga sau alte tehnici potrivite ție, te pot ajuta nu doar să te relaxezi, dar și să diminuezi durerile de coloană.
  • Terapie cu gheață și căldură – Atunci când te confrunți cu dureri de coloană, compresele reci și calde te pot ajuta. Ordinea este importantă, astfel, asigură-te că începi cu comprese reci, și apoi calde – sau poți apela la Crioterapie, o metodă de terapie pe care o utilizăm și noi la Clinica KINOMED. Pentru detalii, poți accesa pagina dedicată de Crioterapie.
  • Medicamente pentru durere fără prescripție medicală – Medicația de tip antiinflamator, fie sub formă de comprimate, cremă pentru durere de spate sau chiar injecții, poate ajuta la scăderea intensității durerii.
  • Terapie prin masaj – Masajul terapeutic este una dintre cele mai plăcute tehnici pentru ameliorarea durerii de coloană. Este o forma de tratament paramedicală, care relaxează mușchii răniți și suprasolicitați și ajută la reducerea spasmelor și crește flexibilitatea articulațiilor.

Scapă de durerile de spate cu masajul Transversal Profund Cyria – o metodă revoluționară pe care o folosim la KINOMED.

Sună acum la numărul 031 405 5222 sau accesează pagina de Masaj terapeutic pentru a programa o ședință!

Modificări ale stilului de viață pentru prevenția și ameliorarea durerilor de spate

Pentru a preveni durerile de coloană și a vă asigura o sănătate a spatelui optimă este important să mențineți un stil de viață sănătos. Acesta include gestionarea greutății, renunțarea la fumat și relaxarea constantă prin tehnici de management al stresului. De asemenea, sportul regulat pentru întărirea mușchilor abdomenului și spatelui, ajută la îmbunătățirea posturii și reduce riscul de suprasolicitare a coloanei vertebrale.

Tipuri de dureri de spate

Durerile de spate se pot manifesta în orice zonă a spatelui. Astfel, în funcție de harta durerilor de spate putem discuta despre:

  • Durere de spate cervicală sau durerea de spate superioară: se identifică în zona cefei, și a gâtului și sunt descrise drept o arsură sau ca un junghi.
  • Durere de spate toracală: apare între baza gâtului și partea superioară a zonei lombare. Fac parte din categoria durerilor toracale și durerile de spate dreapta sus sau durerea in piept si in spate.
  • Durerile de mijloc: este localizată în zona inferioară a spatelui, între coaste şi pelvis (vezi mai multe în articolul Durerea lombară).
  • Durere de spate sacrală sau durerile de spate in zona bazinului: sunt poziționate în partea de jos a spatelui, în zona coccisului. Atunci când o persoană spune “mă doare spatele jos deasupra fundului” este vorba de fapt despre o durere sacrală.

Un alt factor relevant pentru clasificarea durerilor este originea durerii, astfel distingem următoarele categorii

  1. Durerea de spate de origine musculară
  2. Durerile de spate de origine nervoasă
  3. Durerea articulară
  4. Durerea de spate de origine osoasă

De asemenea, în funcție de intensitatea durerii de spate putem identifica următoarele tipuri de dureri:

  1. Durere acută – apare brusc și se durează până la 6 săptămâni. Cauzele frecvente ale durerilor acute de spate includ întinderi musculare, răsuciri sau întinderi ale ligamentelor, hernia de disc sau probleme cu nervii spinali.
  2. Durerea subacută – este o durere ce apare în urma durerii acute și durează între 6 și 12 săptămâni.
  3. Durere cronică – dacă durerea nu încetează până în 12 săptămâni putem vorbi despre o durere de spate cronică.

Nu te autodiagnostica! Pentru durerile de spate, începe cu un consult medic recuperare. Află exact ce ai nevoie și cum să te vindeci.

Sună acum la numărul 031 405 5222 și programează-te!

Importanța gestionării durerilor de spate

Durerea acută este considerată o reacție normală la un stimul nociceptiv și poate fi tratată cu analgezice sau alte metode de gestionare a durerii, cum ar fi terapia fizică sau exercițiile de întindere. Totuși, durerea subacută și cea cronică pot semnala probleme mai grave de sănătate, precum o afecțiune cronică a coloanei vertebrale sau o leziune care necesită tratament intens.

De aceea este important să consultați un medic specialist în cazul durerilor de spate, mai ales atunci când acestea persistă sau cresc în intensitate.

Definiția și cauzele durerilor de spate

Format dintr-o structură complexă de mușchi, oase, ligamente, tendoane și articulații, spatele permite corpului să își mențină poziția verticală, asigură mobilitatea trunchiului și reprezintă una dintre cele mai puternice părți ale organismului. Totuși  fiecare dintre noi ne-am confruntat cu dureri de spate la un moment dat în viață. În acest articol vom explora care sunt cauzele și tipurile de dureri de spate, dar și cum gestionăm și ameliorăm durerile.

În concluzie, durerea de spate poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni și poate fi clasificată în funcție de locație, origine și intensitate. Este important să nu ignorăm acest simptom și să căutăm ajutor medical în cazul în care durerea persistă sau crește în intensitate, pentru a identifica și trata afecțiunea de bază. O abordare promptă și corectă a durerii de spate poate preveni complicații și poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții.

Pentru un plan de tratament potrivit, programați o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 52 22!

Publicat pe: 24/03/2023 | Actualizat pe: 13/08/2024