Cu toții ne-am confruntat cu dureri de cap la un moment dat în viață, indiferent de vârstă sau sex. Indiferent de intensitatea lor, migrenele îți pot afecta calitatea vieții și pot influenta desfășurarea activităților zilnice.
În continuare, vei afla care sunt cauzele durerilor de cap, metodele de preventie, dar și tipurile de tratamente pe care le poti aplica.
Definiția durerilor de cap
Durerea de cap, numită și cefalee, reprezintă o senzație de disconfort sau durere localizată în zona capului (temporomandibular, prefrontal) sau a gâtului.
Cefaleea poate fi prezentă în diferite intensități, de la o durere ușoară sau neplăcută, până la o durere insuportabilă, debilitantă. Aceasta poate fi descrisă ca o senzație de strângere, arsură, pulsare sau înțepătură și fi însoțită și de alte simptome, precum amețeală, greață, sensibilitate la lumină sau zgomot.
Tipuri de dureri de cap
Există mai multe tipuri de dureri de cap, clasificându-se în funcție de caracteristicile specifice și factorii declanșatori. Printre cele mai cunoscute tipuri de durerii de cap se numără:
- Cefaleea tensională – este cea mai comună formă de durere de cap și poate fi descrisă ca o presiune sau o strângere. Cauzele includ stresul, oboseala, poziția necorespunzătoare a gâtului și a umerilor și anxietatea.
- Migrena – acest tip de durere de cap este caracterizat prin dureri puternice și pulsatoare într-o parte a capului, însoțite de sensibilitate la lumină, zgomote și mirosuri puternice. Migrenele sunt adesea declanșate de alimente sau băuturi, modificări ale nivelului de stres sau schimbări hormonale și pot dura de la câteva ore până la câteva zile
- Cefaleea cluster – este un tip de durere de cap rară și extrem de dureroasă și se caracterizează prin dureri puternice și de lungă durată în zona unui ochi sau a unei tâmple, însoțite de congestie nazală, lacrimare sau umflarea ochilor. Cefaleea cluster poate dura între 15 minute și 3 ore și poate apărea în mod repetat timp de câteva săptămâni sau luni înainte de a dispărea.
Importanța înțelegerii durerilor de cap
În general, cauzele durerilor de cap nu indică o afecțiune gravă. Cu toate acestea, în situații precum durerile de cap zilnice, ele pot semnala afecțiuni grave precum migrenă cronică sau boala Parkinson.
Astfel, este important să vă informați corespunzător și să consultați un medic specialist Kinomed în cazul unor dureri de cap constante sau acute.
Cauzele durerii de cap
Orice durere de cap indică un dezechilibru la nivelul organismului, însă factorii declanșatori pot uneori fi greu de prezis. Astfel, harta durerilor de cap și localizarea precisă a zonei dureroase îți poate indica afecțiunea cu care te confrunți.
De exemplu, durerea in zona feței sau a frunții poate indica o sinuzită, în timp ce localizată în zona frunții, obrajilor sau ochilor poate stabili o afecțiune de tip cefalee de tensiune sau migrenă, atunci când există și o asociere între durerile de cap și stări de greață.
Factori declanșatori comuni ai durerilor de cap
Când nu este asociată cu o afecțiune medicală, cefaleea apare în principal din cauze precum stres, tensiune musculară, postură incorectă, deshidratare, lipsa somnului, o alimentație săracă în nutrienți, fumatul, consumul de cafea, sau schimbări de temperatură.
Atunci când vorbim despre o migrenă, cauze comune pentru amplificarea durerii pot fi lumina, zgomotul sau chiar mirosuri puternice.
Afecțiuni medicale asociate cu durerile de cap
Cefaleea este asociată cu multiple afecțiuni medicale, printre cele mai comune fiind:
Alergia – Durerile de cap reprezintă un simptom comun pentru alergii, și sunt însoțite adesea de curgerea nasului și lăcrimarea ochilor.
Sinuzita – Inflamația sinusurilor este adesea identificată printr-o migrenă specifică însoțită de presiune, localizată în zona frunții si a feței.
Cauze hormonale – Fluctuațiile hormonale pot provoca femeilor dureri de cap severe, în special în perioada pre-menstruală.
Atacul de panică și anxietatea – Durerea de cap este des întâlnită în cazul anxietății și a atacurilor de panică, împreună cu transpirații, bătăi de inimă și probleme digestive. Acestea pot lua chiar forma unor migrene cu aură (cefalee însoțită de fenomene vizuale, precum lumină și chiar îngustarea câmpului vizual).
Hipertensiune arterială – Migrena provocată de hipertensiune se manifestă în principal în prima parte a zilei și poate afecta persoane de orice vârstă. De asemenea, creșterea bruscă a tensiunii poate provoca dureri de cap.
Probleme de vedere – Printre simptomele unor probleme de vedere precum miopia sau astigmatismul se numără și durerile de cap, mai ales atunci când acestea nu sunt diagnosticate și tratate corespunzător. De asemenea, migrenele pot apărarea ca reacție adversă la începutul perioadei de purtare a ochelarilor.
Anevrism – În cazuri severe, cefaleea poate indica afecțiuni grave de sănătate precum anevrismul (o malformație vasculară ce implica dilatarea vasele arteriale și care poate avea consecințe severe).
Simptomele Durerilor de cap
Simptome comune ale durerilor de cap
Durerea de cap poate fi precedată de o serie de semne și simptome, cum ar fi schimbări ale dispoziției, poftă de mâncare nejustificată, constipație, căscat, greață și vărsături.
Persoanele care suferă de migrene pot experimenta chiar și tulburări de vedere (numite și migrene cu aură) precum scotoame sau modele geometrice și lumini intermitente și colorate. În cazuri grave, poate apărea pierderea vederii la un ochi.
Cum să recunoaștem gravitatea unei dureri de cap
În general, durerile de cap nu reprezintă un motiv de îngrijorare și pot fi tratate cu analgezice fără prescripție medicală. Totuși, există situații când cefaleea necesită un consult de specialitate.
Dacă durerea de cap este cauzată de un traumatism cranio-cerebral (lovituri la cap), sau atunci când migrena este însoțită de febră, gât înțepenit, dificultăți de concentrare si confuzie sau probleme de memorie, cât și alte simptome neurologice (tulburări vizuale, vorbire neclară, amorțeală, convulsii) este important să consultați un medic specialist pentru a fi diagnosticat corespunzător.
Prezinți simptomele descrise? Solicită o programare la 031 405 5222!
Tratamentul și prevenirea durerile de cap
În continuare vom prezenta metodele prin care putem trata durerea de cap, dar si preventia printr-un stil de viata sanatos. Inainte de orice tratament medicamentos este recomandat sa folosim tehnicile alternative de terapie si relaxare.
Medicamente fără prescripție medicală pentru durerile de cap
În cele mai multe cazuri, cefaleea poate fi tratată cu succes cu ajutorul medicamentelor fără prescripție medicală, în general cu analgezice, care au ca ingrediente active acetaminofen, ibuprofen sau aspirină, fiecare având un mod diferit de acțiune.
Înainte de a utiliza medicamente fără prescripție medicală pentru durerile de cap, este important să citești cu atenție eticheta și instrucțiunile de utilizare și să consulți un medic dacă ai anumite condiții medicale sau iei alte medicamente.
Medicamente pe bază de prescripție medicală pentru durerile de cap
În cazul durerilor de cap severe, este important să administrați un tratament corespunzător, adresându-vă unui medic specialist. Acesta va putea stabili un tratament adecvat în urma unor investigații amănunțite.
În unele cazuri, diferite tipuri de teste imagistice precum imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), angiografia prin rezonanță magnetică (MRA) și tomografia computerizată (CT) vor putea ajuta medicul în identificarea diagnosticului corect.
Tratamente nemedicamentoase pentru durerile de cap
Pe lângă tratamentul migrenei pe cale medicamentoasă, printre remediile pentru durerea de cap se numără și:
Terapia prin relaxare
Relaxarea este prima si poate cea mai importanta in tratarea durerilor de cap, poate ajuta la reducerea stresului și tensiunii musculare, si diminuarea factorilor declanșatori ai durerilor de cap. Aceasta poate include tehnici precum respirația profundă, somnul sau terapia prin masaj .
Exerciții fizice regulate sau exercitii de kinetoterapie
Exercițiile fizice regulate ajuta la reducerea tensiunilor musculare și a stresului oxidativ, precum și la creșterea fluxului sangvin și de oxigen în creier. Kinetoterapia ajuta la prevenirea durerilor de cap și poate reduce severitatea acestora atunci când apar. Exercițiile fizice recomandate includ mersul pe jos, înotul, stretchingul, exercitii controlate de detensionare articulara si musculara supravegheate de un kinetoterapeut.
Insa dintre toate, kinetoterapia poate oferi cel mai eficient raspuns in tratarea durerilor de cap.
Schimbarea dietei
Anumite alimente pot fi factori declanșatori ai durerilor de cap. Printre acestea se numără alcoolul, cafeaua, ciocolata, brânza veche, anumite tipuri de carne, alimentele procesate și îndulcitorii artificiali. Schimbarea dietei este o decizie favorabila in reducerea migrenelor. Evitarea alimentelor care pot declansa durerea de cap si procese inflamatorii sunt actiuni benefice starii de sanatate.
Masajul capilar
Masajul capilar poate fi o soluție rapidă și relaxantă pentru tratarea cefaleei. Acesta ajută la relaxarea mușchilor cat si la eliberarea tensiunii din zona capului și gâtului, crește nivelul de endorfine care poartă rol de calmant natural în organism.
Terapia manuală
Terapia manuala este o ramura a recuperarii medicale, dezvoltata ca si tehnica pentru gestionarea afecțiunilor de tip neuro-musculo-scheletal. Exercitarea terapiei manuale de catre un terapeut specializat in situatia unei cefalee poate imbunatati vizibil si ameliora starea de sanatate a pacientului.
Modificări ale stilului de viață pentru a preveni durerile de cap
Pentru a preveni cefaleea este important să adoptăm un stil de viață sănătos, aceasta fiind cea mai eficientă și sustenabilă abordare.
- Odihnă – Un somn calitativ ajută la reducerea tensiunii și stresului și menține organismul în echilibru. Asigură-te că dormi minim 7-8 ore pe noapte și că ai un program de somn adecvat.
- Alimentatie echilibrata – O alimentația sănătoasă hrănește organismul cu nutrienții necesari pentru activitatea zilnică și previne fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge, ce pot declanșa dureri de cap. Consumul alimentelor sănătoase, cât și reducerea consumului de cafea pot fi pași importanți în prevenția migrenelor.
- Mișcare – Exercițiile fizice regulare ajută la menținerea sănătății mentale și fizice și reduce tensiunea musculară, motivul frecvent al durerilor de cap. Astfel, 30 de minute de activitate zilnică pot avea un impact pozitiv asupra sănătății tale.
Concluzii: de ce durerea de cap nu trebuie tratată ca ceva „normal să se întâmple”
În concluzie, durerea de cap este o afecțiune comună care poate fi cauzată de o varietate de factori, precum tensiunea musculară, stresul, problemele de sănătate subiacente sau un stil de viață nesănătos.
Simptomele pot varia de la durere ușoară până la severă și pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi greață, sensibilitate la lumină sau zgomot și amețeli, iar tratamentul depinde de cauza specifică a durerii de cap și poate include medicamente, dar și schimbări în stilul de viață.
Pentru a preveni durerile de cap, este important menținerea unui stil de viață sănătos și ameliorarea stresului. În cazul durerilor de cap severe sau recurente, este recomandat să solicitați asistență medicală pentru a determina cauza specifică și pentru a primi un tratament adecvat.
Programează-te la o consultație medic neurolog pe programari@kinomed.ro și hai să urmezi tratamentul potrivit restabilirii sănătății tale!
Tarifele pentru serviciile de neurologie sunt disponibile aici.
Surse – bibliografie articol Durerea de cap:
International Headache Society. „Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS) The International Classification of Headache Disorders”, 3rd edition.” Cephalalgia, vol. 38, no. 1, 2018, pp. 1-211, https://doi.org/10.1177/0333102417738202.
World Health Organization. „Headache Disorders.” World Health Organization, disponibil la: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders.
National Institute of Neurological Disorders and Stroke. „Headache Information Page.” National Institute of Neurological Disorders and Stroke, 2017, https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Headache-Information-Page.
- Durerea de oase: Cauze, afecțiuni asociate și tratament - iulie 29, 2024
- Dureri de cot: Cauze, simptome, diagnostic și tratament - iulie 28, 2024
- Infiltrațiile: Tipuri, beneficii și recuperare - iulie 27, 2024