Scolioza: Cauze, Simptome și Tratament

terapie schroth

Coloana vertebrală are un potențial incredibil! Ea este responsabilă nu numai pentru susținerea capului, trunchiului și a membrelor superioare, ci și pentru protejarea măduvei spinării și a nervilor spinali. Așadar, atunci când apar probleme, este esențial să fim conștienți și să luăm măsuri corespunzătoare!

Și care este cea mai cunoscută afecțiune a coloanei vertebrale? Scolioza. O afecțiune atât de des întâlnită și, din păcate, foarte frecvent neglijată. Această problemă afectează atât copiii, cât și adulții. Deci, nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a vă informa și a acționa în consecință.

Cum știți că aveți scolioză?

Poate v-ați întrebat vreodată de ce vă doare spatele în mod constant sau de ce vă simțiți incomod atunci când stați într-o poziție pentru un timp îndelungat. Sau poate ați observat postura vicioasă în oglindă și v-ați întrebat dacă acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme mai serioase a coloanei vertebrale.

Haideți să clarificăm lucrurile împreună. Cel mai înțelept pas pe care îl puteți face este să consultați un specialist, care să analizeze toate aceste aspecte și să vă ofere răspunsuri concrete. Așadar, să explorăm mai mult semnele (scolioză simptome) prin care vă puteți da seama că aveți scolioză, pentru a lua decizia de a consulta un medic cât mai repede cu putință.

Diferența în înălțimea umerilor

Să vorbim mai în detaliu despre acest semn: diferența în înălțimea umerilor poate fi una dintre primele observații vizuale pentru cei care se confruntă cu scolioza. Un umăr poate părea mai sus decât celălalt sau poate fi mai coborât. Această asimetrie se datorează devierii coloanei vertebrale, care poate devia și rota umerii în direcții opuse. Cu cât scolioza este mai severă, cu atât asimetria poate fi mai evidentă.

Pentru unii oameni, diferența în înălțimea umerilor poate duce la disconfort sau dureri, mai ales în zona gâtului și a umerilor. Este important să fiți conștienți de acest semn și să consultați un medic dacă observați această asimetrie pentru a stabili un diagnostic și a discuta opțiunile de tratament.

Diferența în înălțimea sau proeminența omoplatului

Un alt semn de scolioză pe care ar trebui să-l aveți în vedere este diferența în înălțimea sau poziția omoplatului. Coloana vertebrală deviată poate influența modul în care omoplații sunt poziționați și modul in care acestia se misca. Un omoplat poate părea mai sus sau mai jos decât celălalt sau poate fi mai înclinat lateral.

Această asimetrie a omoplaților poate duce la disconfort în zona umărului și gâtului. De asemenea, poate afecta mișcarea brațelor și poate face anumite activități, cum ar fi purtarea unui rucsac sau a unei genți, mai dificile. Dacă observați această discrepanță în omoplați sau simțiți disconfort în zona umărului, este important să discutați cu un specialist pentru evaluare și îngrijire adecvată.

Capul nu este centrat

Acest al doilea semn poate fi mai subtil, dar este la fel de semnificativ. Atunci când capul nu este aliniat corect cu restul corpului, poate apărea o senzație de dezechilibru sau disconfort. Acest lucru se întâmplă deoarece coloana vertebrală se deviază lateral și rotează, ceea ce poate afecta modul în care capul este susținut de coloană.

Dacă simțiți că aveți o postură vicioasă sau aveți dificultăți în menținerea capului în poziție dreaptă, acesta poate fi un semn important de scolioză. De obicei, acest simptom este mai evident atunci când vă uitați în oglindă – astfel puteți vedea când capul nu este simetric cu restul corpului. Nu neglijați acest semn și discutați cu medicul vostru pentru o evaluare completă.

scolioza

Diferența în înălțimea sau poziția șoldurilor

Acum, să discutăm despre cum scolioza poate afecta poziția și înălțimea șoldurilor. Observarea unei diferențe semnificative între nivelul șoldurilor poate fi un semn clar că ceva nu este în regulă cu coloana voastră vertebrală. Un șold poate părea mai înalt sau mai coborât decât celălalt, ceea ce poate crea o postură neuniformă.

Această asimetrie a șoldurilor poate avea consecințe asupra mersului și poziției corpului vostru în timpul activităților zilnice. De exemplu, puteți observa că stați înclinat lateral sau vă flectați bazinul mai mult în timpul mersului. Este important să vă dați seama că această diferență în poziția șoldurilor poate să nu fie vizibilă doar dintr-o privire și poate necesita o examinare atentă și evaluare medicală pentru a fi detectată.

Dacă vă confruntați cu aceste simptome, accesați pagina de servicii Consultație medic de recuperare pentru ajutor specializat sau sunați la numărul 031 405 5222!

Când să consultați un medic specialist?

Daca aveți dureri de spate sau picioare, probleme de echilibru, observați o schimbare în simetria umerilor sau constatați o pierdere progresivă în înălțime, atunci, fără îndoială, ar trebui să faceți o vizită la doctor. Scolioza este mai ușor de tratat în stadiile incipiente, înainte de a apărea o curbură dramatică a coloanei vertebrale.

Ce se întâmplă dacă nu consultați un doctor?

Așa cum spunem mereu, sănătatea vine pe primul loc, iar scolioza nu face excepție. Dacă vă gândiți să amânați o vizită la medic, e timpul să vorbim despre ce v-ar putea aștepta.

Deformarea coloanei vertebrale

Una dintre consecințele cele mai evidente este deformarea coloanei vertebrale. Pe măsură ce curbura continuă să se dezvolte, ea poate duce la o asimetrie a umerilor, șoldurilor și cutiei toracice, creând o curbura vizibilă pe o parte a spatelui. Și aceasta poate provoca o serie de probleme fizice, cum ar fi dezechilibre musculare, dureri de spate și o mobilitate redusă.

Probleme respiratorii

Cazurile severe de scolioză pot avea un impact și asupra funcționării plămânilor și pot duce la dificultăți în respirație. Pe măsură ce coloana vertebrală se deviază și se torsionează, ea poate comprima cavitatea toracică, făcând dificilă expansiunea completă a plămânilor.

Acest lucru poate cauza senzația de sufocare, oboseală și alte simptome legate de respirație. Și, desigur, poate crește riscul de infecții respiratorii și complicații în unele cazuri.

Probleme cardiovasculare

Pe măsură ce coloana vertebrală se deviază și presează asupra cutiei toracice, poate exercita presiune asupra inimii și vaselor de sânge majore. În timp, acest lucru poate reduce fluxul sanguin și poate provoca palpitații, dureri în piept și alte simptome legate de sistemul cardiovascular. Și, da, poate crește riscul de insuficiență cardiacă și alte complicații grave în cazurile severe.

Efecte psihologice

Nu doar corpul este afectat de scolioză, ci și mintea și starea de bine a unei persoane. Deformarea vizibilă și limitările fizice pot genera timiditate, scăderea încrederii în sine și izolare socială. Poate provoca anxietate și depresie, mai ales dacă problema nu este tratată și începe să interfereze cu activitățile zilnice și calitatea vieții (Sănătatea mentală este la fel de importantă ca și cea fizică!).

Dacă ați decis că este momentul să tratați această afecțiune și să vă îmbunătățiți calitatea vieții, vă invităm să accesați pagina de servicii de Kinetoterapie si Terapie Schroth sau apelați la numărul 031 405 5222pentru consultanță gratuită

Tratament scolioză

Când vine vorba de tratamentul scoliozei, există mai multe opțiuni disponibile, iar alegerea depinde în mare măsură de severitatea și tipul scoliozei, precum și de vârsta pacientului (Un lucru important de avut în vedere – opțiunile de tratament scolioză trebuie oferite de un medic specialist, așa că nu amâna vizita la acesta).

Utilizarea unui corset Cheneau

Corsetele, o variantă comună când vorbim de scolioză tratament, sunt eficiente doar în cazul pacienților care nu au atins maturitatea scheletică. Așadar, dacă copilul este încă în creștere și curbura sa se află între 20 și 40 de grade, un corset poate fi recomandat pentru a preveni progresia curburii. E important de menționat că au apărut îmbunătățiri în ceea ce privește designul corsetelor, și cele mai noi modele se poartă sub axilă, nu în jurul gâtului.

Există mai multe tipuri diferite de corsete disponibile. E adevărat că există unele dezbateri între experți cu privire la tipul cel mai eficient de corset Cheneau, dar studiile mari arată că, atunci când sunt purtate cum trebuie, corsetele opresc progresia curburii cu succes în aproximativ 80 la sută dintre copiii cu scolioză. Si asta înseamnă că au un potențial mare de a ajuta.

Pentru ca un corset să fie cât mai eficient, trebuie să fie verificat în mod regulat pentru a se asigura că se potrivește corect. Iar uneori poate fi necesar să fie purtat timp de 16 până la 23 de ore pe zi, până când creșterea stagneaza. Știm că este destul de mult, dar țineți minte – sănătatea este întotdeauna prioritară, de aceea, este important să aveți în vedere această opțiune.

Terapia Schroth

Terapia Schroth este un tratament non-invaziv, deci nu implică operații, care utilizează exerciții specifice in functie de timpul curburii spinale a fiecărui pacient. Coloana vertebrală este abordată în toate cele trei planuri anatomice – sagital (când vorbim de cifoscolioza), frontal și transversal.

Scopul acestei metode este să creeze flexibilitate și stabilitate spinală prin îmbunătățirea mecanicii corpului și stabilizarea coloanei vertebrale pentru a preveni progresia ulterioară a curburii. Exercițiile Schroth, deși diferite de la o persoană la alta, includ urmatoarele componente importante:

  • Autoelongație
  • Deflexie
  • Derotare
  • Facilitarea
  • Stabilizarea
  • Respirația 3D angulară

Metoda Schroth constă în exerciții proprioceptive, posturale și de respirație specifice pentru scolioză. Abilitatea pacientului de a reduce diformitatea spinării prin alinierea posturală activă a coloanei vertebrale în trei dimensiuni (cunoscută sub numele de auto-corecție) este un component fundamental al acestei metode.

Această auto-corecție se realizează prin auto-elongare și corecții posturale specifice pentru fiecare model de curbură și, în cele din urmă, va fi integrată în activitățile zilnice. Studiile au arătat rezultate pozitive în ceea ce privește îmbunătățirea funcției  musculaturii a spatelui, funcția respiratorie, încetinirea progresiei curburii, micșorarea unghiurilor Cobb și reducerea frecvenței intervențiilor chirurgicale.

scolioza

Un studiu realizat în 2015 pe o perioadă de șase luni a arătat ameliorări ale durerii, și creșterea rezistenței mușchilor spatelui la pacienții cu scolioză idiopatică adolescentină, în comparație cu tratamentul standard.

Este important de menționat faptul ca terapia Schroth se realizează sub atenta îndrumare a unui terapeut supra-specializat în această tehnică.

Antiinflamatoare pentru scolioză

Ei bine, să discutăm puțin și despre modul în care puteți gestiona durerea asociată cu scolioza. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, sunt de obicei primul tratament recomandat. Acestea sunt disponibile pentru achiziționare în farmacii  fără prescripție medicală.

Cu toate acestea, antiinflamatoarele nesteroidiene nu sunt potrivite pentru toată lumea, așa că verificați prospectul pentru a vedea dacă puteți lua medicamentul. Consultați un farmacist dacă nu sunteți siguri.

Consultați un medic de familie dacă analgezicele eliberate fără prescripție medicală nu funcționează. Aceștia pot prescrie analgezice mai puternice sau vă pot recomanda o clinică specializată în gestionarea durerii.

Chirurgia în tratarea scoliozei

Vrem să vorbim și despre ce se întâmplă când ajungeți la stadiul în care scolioza devine o provocare serioasă și ați putea lua în considerare o intervenție chirurgicală.

În cazul copiilor, chirurgia vine cu două obiective clare: oprirea curburii de la a mai progresa în perioada adultă și corectarea diformității spinale. Medicii de obicei recomandă intervenția chirurgicală doar atunci când curbura spinală depășește 40 de grade și când există semne că aceasta evoluează în continuare.

Trebuie să știți că această intervenție poate fi realizată fie printr-o abordare frontală, fie printr-o abordare dorsală, în funcție de situație.

Apoi, avem adulții care, dacă au fost tratați când erau copii, s-ar putea să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală de corectare, în special dacă tratamentul a avut loc acum 20 sau 30 de ani, înainte de progresele majore în procedurile de chirurgie spinală. La acea vreme, era obișnuit să se fuzioneze o lungă porțiune a coloanei vertebrale.

Ei bine, atunci când multe segmente ale coloanei sunt „legate” împreună, segmentele rămase mobile preiau mai mult din încărcare și stres. Rezultatul? Boala segmentelor adiacente, care presupune modificări degenerative în timp în segmentele mobile deasupra și sub zona fuzionată. Acest lucru poate cauza dureri în articulații, discuri și ligamente.

La adulți, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune atunci când curbura spinării atinge sau depășește 50 de grade și când apar leziuni nervoase la nivelul picioarelor sau simptome legate de intestin sau vezică urinară. Pentru unii dintre ei, aceasta înseamnă o intervenție de decompresie cu fuziune spinală și o abordare chirurgicală frontală si dorsală a coloanei.

Și, desigur, nu putem uita de factorii care cresc riscurile în legătură cu operația, în special la adulții mai în vârstă cu scolioză degenerativă. Acești factori includ vârsta, fumatul, excesul de greutate și prezența altor probleme de sănătate. Așa că, da, intervenția chirurgicală și recuperarea pot dura mai mult pentru această categorie.

Dacă doriți mai multe detalii despre tratamentul pe care îl puteți urma, vizitați pagina de servicii de Terapie Schroth sau apelați la numărul 031 405 5222!

Prevenirea progresiei scoliozei

Din păcate, nu este posibil să prevenim apariția scoliozei. Cele mai multe cazuri de scolioză (aproximativ 80%) sunt idiopatice, ceea ce înseamnă că au cauza necunoscută. Scolioza idiopatică se dezvoltă de obicei în timpul pubertății, deci dacă copilul dvs. adolescent sau preadolescent a fost diagnosticat recent cu scolioză, există o mare probabilitate ca aceasta să fie idiopatică. Deoarece cauza curburii nu este cunoscută în aceste cazuri, nu poate fi anticipată și nu se poate lua nicio măsură preventivă. Scolioza poate apărea și ca simptom al numeroaselor alte afecțiuni, inclusiv:

  • Osteoporoza
  • Malformații Chiari
  • Sindromul Marfan
  • Neurofibromatoza

Unele dintre aceste afecțiuni de bază pot fi uneori prevenite – de exemplu, exercițiile de kinetoterapie de preventie și o dietă bogată în vitamina D și calciu pot ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a osteoporozei – dar altele sunt transmise genetic, ceea ce face dificilă prevenirea acestor afecțiuni și a curburilor spinale pe care le provoacă adesea.

Dacă cercetați subiectul online, s-ar putea să întâlniți unele mituri comune legate de prevenirea scoliozei. Un mit persistent este acela că o postură vicioasă poate cauza scolioză. Deși o postură vicioasă vă poate afecta negativ sănătatea generală în mai multe feluri, ea nu poate duce la o deviere laterală a coloanei vertebrale.

La fel, purtarea unor ghiozdane grele nu a fost niciodată dovedită clinic că ar cauza scolioză, încă este un alt mit adesea citat. Deci, ca să clarificăm: scolioza nu poate fi prevenită prin menținerea unei posturi corecte sau purtarea unor ghiozdane mai ușoare.

Totuși, să vorbim despre felul în care pot fi prevenite afecțiunile asociate cu scolioza:

Exerciții regulate

Iată un sfat important: exercițiile regulate pot face minuni când vine vorba de scolioză! Puteți fi proactivi și să faceți exerciții special concepute pentru a menține spatele și coloana vertebrală stabile. Dar nu uitați: este important să lucrați cu profesioniști, pentru a vă asigura că fiecare exercițiu este eficient si mai ales, corect. Exercițiile pot încetini curbura coloanei vertebrale și pot reduce durerea și disconfortul asociate acestei afecțiuni.

Pe lângă exercițiile regulate de kinetoterapie, yoga și pilates pot aduce un aport valoros. Aceste activități sunt create pentru a îmbunătăți flexibilitatea mușchilor, ligamentelor și tendoanelor coloanei vertebrale. Cu cât deveniți mai flexibili, cu atât spatele poate face față degradarii și solicitărilor zilnice, fără ca vertebrele să se deplaseze și mai mult din poziția anatomică.

Dietă sănătoasă

Un aspect important pe care trebuie să îl aveți în vedere este alimentația voastră. Consumul de alimente sănătoase joacă un rol esențial în prevenirea afecțiunilor asociate cu scolioza.

Supraponderalitatea poate agrava scolioza și să o facă și mai greu de controlat. Așadar, o dietă sănătoasă este benefică! Și să nu uităm de un alt beneficiu al unei diete sănătoase: promovează dezvoltarea mușchilor, ceea ce este esențial pentru a menține coloana vertebrală într-o poziție mai bună.

Dacă doriți să aflați cum puteți preveni apariția afecțiunilor asociate cu scolioza, accesați pagina de servicii Kinetoterapie de prevenție sau contactați-ne la numărul 031 405 5222!

Cauzele scoliozei

În 8 din 10 cazuri, cauzele scoliozei nu sunt cunoscute – acest lucru se întâmplă în cazul scoliozei idiopatice. În cazuri mai puțin comune, există câteva cauze care duc la apariția scoliozei:

  • Afecțiuni neuromusculare: Una dintre cauzele posibile ar putea fi afecțiunile neuromusculare, care afectează nervii și mușchii. Acestea includ boli precum paralizia cerebrală, poliomielita și distrofia musculară.
  • Dezechilibru la lungimea piciorului: Dacă un picior este mai lung decât celălalt, o persoană poate dezvolta scolioză.
  • Scolioza sindromică: Scolioza poate apărea ca parte a unei afecțiuni medicale, inclusiv neurofibromatoza sau sindromul Marfan.
  • Osteoporoza: Osteoporoza poate cauza scolioză secundară din cauza degenerării oaselor.

Un diagnostic corect poate ajuta la stabilirea unui plan de tratament eficient. Dacă aveți întrebări sau bănuiți că suferiți de scolioză, nu ezitați să consultați un medic specialist pentru evaluare și îndrumare adecvată.

Diagnosticul scoliozei

Primul pas este o examinare fizică a coloanei vertebrale, coastelor, șoldurilor și umerilor. Cu ajutorul unui instrument numit inclinometru sau scoliometru, medicul poate măsura gradul de scolioză. Un unghi mai mare de 10 grade indică prezența scoliozei.

Investigațiile imagistice, cum ar fi radiografiile, tomografiile computerizate (CT) și rezonanțele magnetice (RMN), pot ajuta medicul să evalueze tipul, direcția de deviere, localizarea și unghiul curburii.

Dacă este necesar, medicul poate trimite persoana către un specialist ortoped pentru sfaturi suplimentare. Este important să știm că diagnosticul corect și evaluarea adecvată sunt cheia pentru un plan de tratament eficient. Deci, nu ezitați să cereți ajutorul medicului vostru dacă aveți suspiciuni de scolioză.

Nu amânați vizita la medic pentru un diagnostic! Accesați pagina de servicii Evaluare kinetica copii sau contactați-ne la numărul 031 405 5222!

Ce este scolioza?

Scolioza este o curbura anormală a coloanei vertebrale care poate apărea în viață, în special în copilărie și adolescență. De obicei, coloana vertebrală ar trebui să fie uniformă când o privim din spate, dar în cazul scoliozei, apare o curbura în formă de C sau S, uneori însoțită de o rotare a vertebrelor. Fie că vorbim despre scolioza in C sau scolioza in S, această curbura face ca persoana în cauză să pară că se înclină într-o parte.

Curbura spinală în scolioză poate apărea fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă a coloanei vertebrale, sau chiar pe ambele părți în diferite zone ale coloanei vertebrale. Atât partea toracală (din mijloc) cât și cea lombară (din partea inferioară) a coloanei pot fi afectate de scolioză. De fapt, scolioza este un tip de diformitate spinală care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă.

Dar să vorbim despre gradul de severitate al scoliozei. Persoanele cu o curbura măsurată între 20 și 40 de grade au scolioză moderată, în timp ce o măsurare de peste 40 de grade este semn de scolioză severă. Cu cât unghiul este mai mare, cu atât mai mare este gradul de severitate al scoliozei și, adesea, este necesar un tratament adecvat.

În funcție de zona afectată, există mai multe tipuri de scolioză – scolioza toracală (cel mai frevent dextroconvexă) și scolioza lombară (dextroconcavă).

Tipuri de scolioză

Haideți să discutăm despre tipurile diferite de scolioză și cum acestea pot afecta viața noastră.

Scolioza congenitală

În cazul scoliozei congenitale, coloana vertebrală se deviază în viața intrauterină. Diagnosticul scoliozei congenitale poate fi făcut în primele luni de viață dacă se observă semne evidente, dar adesea acest tip de scolioză este identificat mai târziu în copilărie.

Pe măsură ce copilul crește, scolioza poate să se agraveze, ducând la asimetrii în corp. De obicei, abordarea principală pentru scolioza congenitală este de „aștepta și observa”. Chirurgia este o opțiune doar dacă curbura devine din ce în ce mai gravă și copilul se confruntă cu diformități în dezvoltare și riscul de dureri viitoare.

Scolioza idiopatică

Medicii, asistenții medicali și cercetătorii au studiat scolioza și genetica acesteia de zeci de ani, dar încă nu cunoaștem cauza exactă a scoliozei idiopatice. Știm, însă, că cel mai frecvent moment pentru dezvoltarea acestei forme de scolioză este în adolescență, în jurul vârstei de 10 ani.

Creșterea poate să agraveze problema, așa că trebuie să ne preocupăm mai mult de scolioza la copiii care vor trece printr-o creștere semnificativă. Atunci când scolioza idiopatică este diagnosticată la copiii cu o vârstă de 2 ani, o numim scolioză idiopatică infantilă.

Scolioza neuromusculară

Copiii cu condiții neuromusculare au un risc mai mare de a dezvolta scolioză. Pentru o coloană vertebrală dreaptă, mușchii din jur trebuie să fie echilibrați și puternici. În condiții precum paralizia cerebrală, spina bifidă și distrofia musculară, mușchii sunt adesea atrofiați și dezechilibrați, ceea ce duce la apariția unei devieri a coloanei.

Factori de risc privind scolioza

Ce factori pot influența apariția acestei afecțiuni? Haideți să discutăm despre factorii de risc și cum îi puteți recunoaște.

Factori de risc obișnuiți pentru scolioza idiopatică

Simptomele scoliozei tind să apară în timpul pubertății, de obicei între vârstele de 10 și 18 ani. Șoldurile sunt asimetrice sau un omoplat este mai proeminent decât celălalt. Coastele copilului pot, de asemenea, să pară neuniforme.

Atât băieții, cât și fetele pot dezvolta semne de scolioză în timpul pubertății, dar afecțiunea afectează mai mult fetele decât băieții, conform Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică. De asemenea, fetele sunt mai susceptibile să necesite tratament.

Scolioza poate avea un component ereditar, deși majoritatea copiilor cu scolioză nu au rude cu această afecțiune. Cu toate acestea, dacă un părinte sau un frate are scolioză, riscul ca și copilul să dezvolte scolioză crește.

Factori comuni de risc pentru scolioza congenitală

Scolioza congenitală implică o deviere a coloanei vertebrale prezentă de la naștere. Factorii de risc pentru scolioza congenitală includ factori de mediu sau experiențe maternale pe care o femeie însărcinată le-a avut sau la care a fost expusă.

Factori comuni de risc pentru scolioza neuromusculară

Scolioza neuromusculară este un tip de scolioză care se dezvoltă ca urmare a unei boli neurologice sau musculare. Aceste boli includ spina bifida, paralizie cerebrală, distrofie musculară, atrofie musculară spinală.

Așadar, dacă aveți suspiciuni sau ați fost deja diagnosticați cu scolioză, nu vă panicați! Cu diagnosticarea timpurie, un tratament personalizat și o viață activă, puteți gestiona această afecțiune și continua să vă bucurați de viață la maxim.

Pentru un plan de tratament potrivit, programați o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 5222!

Echipa Medicala KINOMED