Menopauza este o etapă naturală a ciclului de viață al unei femei. Nu puteți preveni menopauza, dar puteți gestiona multe dintre simptomele comune și puteți preveni complicațiile posibile pentru a vă păstra un tonus și o calitate a vieții ridicate.
Câteva „key facts”:
- Aproximativ o treime din viața femeilor este petrecută după menopauză;
- Multe boli cronice apar în decursul a 10 ani de la menopauză;
- Menopauza este o oportunitate pentru femei de a-și reevalua starea de sănătate și de a face schimbări care le vor asigura o viață mai sănătoasă;
- Un stil de viață mai sănătos contribuie la o viață mai bună;
- Femeile ar trebui să ia în considerare ce ajutoare medicale le sunt utile, de exemplu, testări, medicamente, suplimente alimentare etc.
Se preconizează faptul că femeile petrec peste o treime din viața lor după menopauză. Începând cu a șasea decadă, multe boli cronice încep să apară, ceea ce va afecta atât calitatea, cât și durata vieții unei femei. Astfel, debutul menopauzei marchează o oportunitate pentru femei de a lua măsuri pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și longevitatea.
Obezitatea, sindromul metabolic și diabetul, bolile cardiovasculare, osteoporoza și osteoartrita, declinul cognitiv, demența, depresia și cancerul sunt principalele boli care oferă femeilor motive de îngrijorare.
Cum putem reduce efectele neplăcute ale menopauzei?
Femeile trebuie să își monitorizeze îndeaproape sănătatea în perioada premergătoare dar și după menopauză și să ia măsuri preventive corespunzătoare pentru a reduce riscul de boli cronice. Acest lucru poate include:
- Menținerea unei greutăți sănătoase și a unei diete echilibrate;
- Exerciții fizice regulate;
- Limitarea consumului de alcool;
- Renunțarea la fumat;
- Efectuarea controalelor medicale regulate și respectarea tuturor recomandărilor medicului;
- Luarea de medicamente sau suplimente, dacă sunt recomandate de medic;
Pentru a asigura o sănătate optimă și a reduce riscul de boli cronice, femeile sunt încurajate să urmeze aceste recomandări și să ia alegeri informate pentru o calitate mai bună a vieții înainte de instalare și după menopauză.
Este stiintific dovedit ca exercitiile fizice regulate sustin un stil de viata sanatos in perioada pre si post menopauza. La KINOMED, am dezvoltat programe de sustinere prin kinetoterapie dedicate.
Contactati-ne la numărul 031 405 5222 pentru programari si detalii!
Menopauza poate fi gestionată mai bine cu ajutorul kinetoterapiei?
Menopauza este o fază de tranziție în viața unei femei și poate aduce cu sine o serie de provocări, atât fizice cât și emoționale. Pentru a gestiona mai bine menopauza, kinetoterapia poate fi de ajutor.
Multe femei nu sunt conștiente de aceste schimbări și ezită să caute ajutor profesional pentru a-și gestiona mai bine starea. Menopauza necesită o abordare multidisciplinară în funcție de problemele specifice. De la consultația cu un ginecolog, la ședințele cu kinetoterapeuți specializați în sănătatea femeilor, căutarea ajutorului profesional poate juca un rol important în navigarea prin această fază de tranziție.
Kinetoterapia poate avea un rol semnificativ în gestionarea simptomelor variate asociate cu menopauza. Am observat că majoritatea femeilor nu pot să își dedice suficient timp pentru a se îngriji și a gestiona efectele menopauzei.
Aici, o consultație de specialitate reprezintă o opțiune convenabilă și ușor accesibilă. Un kinetoterapeut poate aborda simptomele în mod holistic și poate educa pacienta cu privire la natura și cauzele simptomelor.
Dacă doriți mai multe detalii despre tratamentul pe care îl puteți urma, vizitați pagina serviciilor de Kinetoterapie de prevenție sau apelați la numărul 031 405 5222!
Un kinetoterapeut poate ajuta la abordarea acestor probleme comune asociate cu menopauza:
- Ajută la îmbunătățirea densității osoase, forței și echilibrului: Exercițiile terapeutice pot ajuta la întărirea mușchilor și menținerea densității osoase, echilibrului și flexibilității, reducând astfel riscul de căderi și apariția fracturilor grave, în cazul unei căderi.
- Ajută la îmbunătățirea insomniei, reduce frecvența bufeurilor și controlează creșterea în greutate: Aceste probleme apar din cauza nivelurilor reduse de hormoni; un studiu indică faptul că exercițiile cardiovasculare regulate pot ajuta în mod semnificativ la condiționare.
- Ajută la reducerea episoadelor de contact sexual dureros: Este una dintre problemele comune care afectează multe femei, iar majoritatea dintre ele ezită să discute acest aspect cu un expert medical. Cauza se află în țesuturile și mușchii pelvieni care trebuie să fie relaxați și/sau întăriți.
- Mai multe luni de terapie fizică a planșeului pelvian pot face o diferență semnificativă, kinetoterapeuții lucrează în baza unui protocol specific anamnezei oferind feedback în timp real.
- Ajută în cazul incontinenței: Multe femei experimentează incontinență în timpul menopauzei. Incontinența urinară, cunoscută și sub denumirea de vezică hiperactivă, este incapacitatea de a controla fluxul de urină. Aceasta apare de cele mai multe ori datorită slăbirii mușchilor planșeului pelvian. Exercițiile pentru planșeul pelvian pot ajuta în gestionarea incontinenței.
Ce este menopauza?
Majoritatea afecțiunilor cronice apar pe măsură ce o femeie îmbătrânește. Unele, cum ar fi cancerul și obezitatea, apar mai frecvent pur și simplu din cauza înaintării în vârstă. Altele, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza și posibil demența, se agravează după menopauză, probabil din cauza opririi bruște a producției de estrogen.
Menopauza este un eveniment major în viața fiecărei femei. Femeile ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că afecțiunile legate de menopauză nu devin mai grave – acest lucru poate însemna schimbări de stil de viață sau apelarea la produse farmaceutice, sau chiar ambele.
În același timp, menopauza oferă fiecărei femei o oportunitate de a-și evalua viața: să decidă cum vrea să trăiască ultima treime din viața ei și ce poate face pentru a-și menține sănătatea pe măsură ce îmbătrânește. Astfel, femeile trebuie să ia în considerare un stil de viață mai sănătos.
După menopauză, un număr de afecțiuni cronice devin mai frecvente
În această etapă a vieții, unele probleme de sănătate pot deveni mai frecvente, necesitând o atenție specială și măsuri de prevenție și gestionare adecvate. Iată care sunt acestea:
Osteoporoza
Osteoporoza, definită prin deteriorarea rezistenței osoase ducând la fracturi, afectează cel puțin 75 de milioane de oameni în Europa, SUA și Japonia. Acest număr crește rapid. Fracturile legate de osteoporoză afectează cel puțin 1/3 din femeile peste vârsta de 50 de ani. Pierderea de estrogen din cauza menopauzei face femeile semnificativ mai predispuse la osteoporoză.
Un stil de viață activ și dieta ar trebui să fie o strategie principală pentru conservarea masei osoase după menopauză. Acest lucru presupune menținerea unui nivel ridicat de condiție fizică, renunțarea la fumat, consumarea de alimente și băuturi în mod rațional.
Bolile Cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la femei în țările industrializate. O dată cu apariția menopauzei, incidența anuală este mai mare în cazul femeilor decât cel al bărbaților. Acest lucru sugerează că factorii protectori la femeile care se află în perioada dinainte de menopauză se pierd la momentul menopauzei, principalul aliat pentru acest efect protector este estrogenul.
Există dovezi clare că terapia hormonală de substituție este cardioprotectoare dacă este luată la momentul potrivit (în decursul a 10 ani de la menopauză, sau sub vârsta de 60 de ani). Menținerea unui stil de viață bun este esențială pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Cancerul
Ratele de mortalitate privind cancerul variază în funcție de tip și de regiune, dar în majoritatea cazurilor cresc o dată cu înaintarea în vârstă. În 2012, au fost 6,7 milioane de cazuri de cancer la femei, acoperind toate vârstele, nu doar vârstele la care femeile se află în post-menopauză (sursa: Global cancer statistics – U.S.A. National Library of Medicine).
Cancerul de sân are cea mai mare incidență post-menopauză. În țările dezvoltate, incidența cancerului de sân crește după menopauză, în timp ce în Asia aceasta crește înainte sau la menopauză.
Medicamentele (cum ar fi MHT) pot crește sau scădea incidența cancerelor (deși orice risc crescut este rar). Societatea Internațională de Menopauză încurajează testarea cancerului. Din acest motiv, este esențial ca o femeie să consulte medicul pentru a vedea care tratament este potrivit pentru ea.
Obezitatea
În 2008, 13% din populația adultă mondială (11% bărbați și 15% femei) era obeză. În SUA, acest număr este mult mai mare. Odată cu înaintarea în vârstă, apare o majorare semnificativă a nivelului obezității, cu o proporție în creștere accentuată după menopauză.
Obezitatea crește riscul pentru o serie de alte boli, inclusiv diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul și demența. Măsurile de prevenție sunt esențiale pentru a preveni complicațiile obezității.
Depresia
Depresia este o afecțiune de lungă durată și risc crescut pentru morbiditatea și mortalitatea medicală. Studiile arată că depresia este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați.
Există dovezi care atestă faptul că ratele de depresie sunt mai mari la femeile care se află în perimenopauză decât la femeile care se află în premenopauză. Totodată, femeile care au fost anterior depresive au un risc crescut de depresie în perimenopauză. Tratarea depresiei este esențială pentru calitatea vieții.
Declinul cognitiv și demența
Declinul cognitiv și demența sunt afecțiuni îngrijorătoare care apar la o proporție semnificativă de femei vârstnice. Există dovezi conform cărora menopauza precoce este asociată cu un risc crescut de Alzheimer și că administrarea de estrogen înainte de menopauză ar putea avea efecte protectoare asupra creierului.
Sindromul metabolic și diabetul
În timpul menopauzei, femeile pot deveni mai susceptibile la sindromul metabolic – o combinație de tulburări metabolice care cresc riscul de boli cardiovasculare și diabet. Riscul de diabet zaharat de tip 2 crește și el după menopauză.
În concluzie, menopauza este o perioadă de tranziție și reevaluare pentru femei. Este o oportunitate de a-și asuma responsabilitatea sănătății lor și de a face alegeri care vor îmbunătăți calitatea și longevitatea vieții lor.
Prin monitorizarea și abordarea corectă a afecțiunilor care apar frecvent după menopauză, femeile pot trăi o viață lungă și sănătoasă. Recomandăm evitarea oricărui fel de ezitare în a căuta ajutor specializat. Intervenția timpurie este cheia pentru a ține totul sub control și pentru a gestiona confortabil această etapă.
Pentru un plan de tratament potrivit, un stil de viață sănătos prin sport susținut într-un cadru sigur, controlat medical, programați o consultație la programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 5222!
- Durerea de oase: Cauze, afecțiuni asociate și tratament - iulie 29, 2024
- Dureri de cot: Cauze, simptome, diagnostic și tratament - iulie 28, 2024
- Infiltrațiile: Tipuri, beneficii și recuperare - iulie 27, 2024
Publicat pe: 08/09/2023 | Actualizat pe: 05/10/2023