Pregătirea pentru schi: Cum să evitați și să tratați accidentările

Schiul este unul dintre cele mai populare sporturi de iarnă, iar lunile cu zăpadă îi aduc împreună pe pasionați în stațiunile de schi, pregătiți pentru aventuri pline de adrenalină.

Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de riscuri și să vă pregătiți corespunzător anterior sezonului de schi pentru a evita accidentările și potențialele complicații.

La KINOMED, am pregătit o listă care include cele mai comune leziuni provocate de schi. Vă vom oferi sfaturi esențiale pentru a ajunge pregătiți pe pârtii si a preveni posibile accidentări.

Vom aborda persoanele care ar trebui să evite să meargă la schi iar, în cazul în care suferiți o leziune, vom explora opțiunile de tratament disponibile la KINOMED pentru a vă ajuta să reveniți cât mai repede la stilul de viața anterior accidentarii.

Dacă ați suferit o accidentare, accesați pagina de servicii Consultație medic de recuperare sau sunați la numărul 031 405 52 22 pentru un plan de recuperare și o revenire rapidă la viața anterioară accidentării.

Cum știți că aveți o leziune provocată de accidentarea la schi?

Pentru a vă asigura că identificați corespunzător o leziune provocată de accidentarea la schi, este important să fiți atenți la simptomele specifice. Cu toate acestea, pentru a avea o confirmare sigură și un diagnostic adecvat, este întotdeauna recomandat să consultați un medic specialist.

Va fi necesară realizarea unei ecografii, iar noi vă stăm la dispoziție cu serviciul nostru de ecografie musculoscheletală, pe care îl oferim la clinica KINOMED. Aceasta poate oferi informații valoroase pentru diagnostic și tratament. Pentru mai multe informații, puteți accesa pagina noastră de servicii – Ecografie musculară și a sistemului scheletic.

Ruperea sau întinderea ligamentului încruciat anterior (ACL):

✅ Durere și sensibilitate la nivelul interiorului genunchiului;

✅ Inflamare și umflătură;

✅ Dificultate în îndoirea genunchiului;

Ruperea sau întinderea ligamentului colateral medial (MCL):

✅ Durere intensă la nivelul genunchiului;

✅ Inflamare și umflătură;

✅ Dificultate în mișcare și instabilitate a genunchiului;

Entorse, fracturi și dislocări la nivelul umărului:

✅ Durere acută sau înțepături la nivelul umărului;

✅ Umflături sau deformări vizibile;

✅ Limitarea mișcărilor umărului;

Fracturi la nivelul încheieturii și degetului mare:

✅ Durere severă în zona încheieturii sau degetului mare;

✅ Umflături și vânătăi;

✅ Imposibilitatea de a utiliza normal mâna sau degetul afectat;

Leziuni la cap, entorse cervicale și traumatisme cranio-cerebrale:

✅ Vizibilitate încețoșată;

✅ Amețeală și confuzie;

✅ Vărsături;

✅ Durere de cap intensă;

✅ Pierdere temporară a conștiinței;

✅ Vorbe îngreunate;

Ruptura musculaturii umărului:

✅ Durere intensă și imediată la nivelul umărului sau brațului;

✅ Umflătură și vânătăi;

✅ Dificultate în ridicarea sau mișcarea brațului;

Siguranța pe pârtie este o prioritate, iar recunoașterea simptomelor este esențială pentru asigurarea unei intervenții rapide și eficiente în caz de nevoie.

Dacă vă confruntați cu aceste simptome, sunați la numărul 031 405 52 22!

Ce se întâmplă dacă nu tratați o leziune provocată de o accidentare la schi?

Dacă nu tratați o leziune provocată de o accidentare la schi, există riscul ca aceasta să se agraveze sau să devină cronică. Ignorarea unei leziuni poate duce la complicații serioase pe termen lung, inclusiv disfuncționalități ale articulațiilor, dureri cronice, sau probleme de mobilitate.

În plus, o leziune netratată corespunzător poate necesita în cele din urmă tratamente mai agresive, cum ar fi intervenții chirurgicale, pentru a remedia deteriorarea. De asemenea, revenirea la activitățile obișnuite și la schi poate fi întârziată semnificativ, afectând în continuare calitatea vieții.

Pentru a evita aceste complicații și pentru a vă asigura că vă recuperați în mod corespunzător, vă recomandăm să căutați îngrijiri medicale adecvate și să urmați un tratament adecvat.

La clinica noastră, KINOMED, oferim servicii de recuperare post-traumatism, care includ proceduri de recuperare pentru vindecarea rapidă și corectă a țesuturilor afectate. Puteți accesa pagina noastră de servicii de Recuperare post-traumatism pentru mai multe detalii și pentru a începe procesul de recuperare.

Metode de tratament pentru leziunile comune la schi

Abordările de tratament pentru o leziune survenită în timpul schiului vor varia în funcție de tipul și gravitatea problemei, abordarea recuperării fiind stabilită după un consult de specialitate ortopedic și/ sau de recuperare medicală.

Metoda RICE

RICE este acronimul pentru repaus, gheață, compresie și elevare. Această abordare conservatoare este eficientă pentru întinderi minore, rupturi sau unele tendinite. Este deosebit de importantă în primele 72 de ore după producerea leziunii.

Repausul permite zonei afectate să se vindece, iar gheața poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii provocate de leziune. O bandajare sau înfășurare de compresie va susține articulația și va reduce mișcarea excesivă. Dacă este posibil, elevarea zonei afectate deasupra nivelului inimii ajută la reducerea umflăturii.

Bandajare

Bandajarea corectă pot ajuta la susținerea zonelor precum încheietura mâinii sau genunchiul pentru a reduce stresul asupra mușchilor și altor țesuturi moi prin furnizarea unei tensiuni suplimentare.

Unii schiori pot opta pentru bandajarea preventivă a zonelor predispuse la leziuni, cum este Kinesiotaping, pentru a evita agravarea potențialelor probleme articulare. Aceasta poate ajuta și schiorii cu întinderi minore să se bucure de o zi pe pârtii sau să participe la evenimente.

 

kinesiotaping kinomed

Fizioterapie

Fizioterapia este o opțiune benefică pentru numeroase tipuri de leziuni, chiar și cele minore. Aceasta este cunoscută pentru rolul său antiinflamator, cu efecte de regenerare asupra zonei afectate și cu potențial de recuperare rapidă a leziunilor provocate de practicarea schiului.

Pentru a beneficia de servicii de fizioterapie de calitate și pentru mai multe informații, vă recomandăm să consultați clinica noastră KINOMED. Echipa noastră de fizioterapeuți, dublată de echipamente de ultimă generație la nivel mondial, vă vor susține în procesul de recuperare până la recăpătarea funcționalității anterioare accidentării. Pentru detalii suplimentare, puteți accesa pagina noastră de servicii de Fizioterapie.

Kinetoterapie

Mișcarea specifică, la recomandarea medicului de recuperare și sub îndrumarea personalizată a unui kinetoterapeut, dublate de folosirea echipamentelor de ultimă generație pe care pacienții le regăsesc în cadrul clinicii, asigură un mediu sigur și confort în recuperarea pacienților după un traumatism la schi. Exercițiile specifice pentru antrenarea musculaturii stabilizatoare a genunchiului și soldului sunt esențiale în programul de kinetoterapie înaintea sezonului de schi.

Medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS)

Medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), precum Ibuprofen, disponibile fără prescripție medicală, pot ajuta la reducerea durerii legate de leziune și la diminuarea inflamației. În funcție de gravitatea leziunii, unii schiori pot avea nevoie de o injecție cu corticosteroizi sau cortizon pentru a reduce inflamația și durerile mai severe.

Chirurgie

Chirurgia reprezintă, în general, ultima opțiune pentru vindecarea multor leziuni survenite în timpul schiului, după ce toate abordările mai conservatoare au eșuat. Intervențiile chirurgicale sunt, de obicei, necesare în caz de rupturi grave ale ligamentului încruciat anterior sau al celui colateral medial la nivelul genunchiului, care necesită reconstrucție, sau în caz de acumulare severă de țesut cicatricial care trebuie îndepărtat.

 

Dacă ați suferit o accidentare la schi, terapia Care Therapy sau TECAR poate fi una dintre soluțiile de tratament, indicate de către medicul de recuperare. Pentru mai multe informații, vizitați pagina de Care Therapy sau apelați la numărul 031 405 52 22!

Cum puteți preveni accidentele la schi

Când vine vorba de schi, prevenția este esențială. Cu cât te pregătești mai bine anterior sezonului, cu atât șansele de a suferi o accidentare scad. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să previi accidentele la schi:

Asigurați-vă că aveți o condiție fizică bună

Schiatul este un sport solicitant din punct de vedere fizic, așa că menținerea unei stări de fitness bune înainte de a schia este esențială pentru a reduce riscul de accidentare.

Efectuarea exercițiilor care vizează tonifierea corpului și a mușchilor de bază poate contribui la prevenirea accidentelor, dar este important să urmați sfatul medicului dumneavoastră. Dacă resimțiți durere în timpul exercițiilor, opriți-vă și consultați un profesionist medical.

La KINOMED, pregătirea pentru sezonul de schi este în constantă creștere, grație echipamentului Huber 360 care simulează mișcarea naturală efectuată în timpul schiului și antrenează mușchii stabilizatori folosiți în practicarea acestui sport.

Cu feedback în timp real prin camera 3D încorporată și antrenament unu la unu cu terapeutul, Homing la KINOMED s-a dovedit o soluție bună de antrenament pentru sporturile de iarnă.

Luați lecții de schi

Dacă sunteți începător sau nu ați mai schiat de mult timp, asigurați-vă că luați lecții profesionale de schi. Chiar și schiorii experimentați pot beneficia de lecții. Acestea vă vor ajuta să vă câștigați încrederea, să vă îmbunătățiți tehnicile și vă pot învăța cum să cădeți corect pentru a reduce riscul de accidentare. De asemenea, o alternativă în vitro la lecțiile de schi o reprezintă antrenamentul pe Huber 360, sub supravegherea unui specialist.

Schiați în funcție de abilitățile dumneavoastră

Fie că sunteți începător sau nu, asigurați-vă că vă aflați pe cea mai sigură pârtie care corespunde nivelului dumneavoastră de experiență. Treceți la nivelul următor doar atunci când sunteți cu adevărat încrezător și bine antrenat.

Faceți încălzirea

La fel ca în cazul oricărei activități fizice, efortul fizic cu mușchii neîncălziți sau cu rigiditate musculară poate provoca accidentări. Este o idee bună să începeți ziua pe pârtiile mai ușoare, indiferent cât de experimentat sunteți.

Purtați echipament potrivit

Când închiriați echipament de schi, asigurați-vă că acesta vi se potrivește corespunzător și că schiurile sunt de lungimea potrivită pentru voi, nivelul vostru de experiență și tipul de teren pe care intenționați să schiați.

Utilizați doar echipament din magazine de închiriere care vă măsoară corect pentru bocanci, schiuri și bețe. Dacă aveți propriul echipament, asigurați-vă că este bine întreținut. Purtați straturi de îmbrăcăminte concepute pentru a fi impermeabile și rezistente la vânt pentru a vă menține calzi.

Totodată, articole precum protecțiile pentru încheieturi și genunchi pot proteja articulațiilor. Și nu uitați să purtați întotdeauna o cască de schi pentru a reduce riscul de accidentare.

Nu mergeți la schi când sunteți obosiți

Accidentările sunt mai probabile dacă nu ați avut suficient odihnă sau încercați să faceți o ultimă coborâre la sfârșitul zilei. Deshidratarea poate, de asemenea, cauza oboseală, așa că asigurați-vă că sunteți bine hidratați pe tot parcursul zilei.

Nu consumați alcool înainte să schiați

Nu doar că există șanse mai mari să deveniți deshidratat și obosit pe pârtii atunci când consumați alcool, dar consumul de alcool afectează și judecata și timpii de reacție, crescând riscul de accidente. Nu consumați alcool pentru a vă menține în siguranță pe pârtii!

Respectați semnele și avertismentele

Schiați în zonele marcate ca fiind sigure și nu vă abateți de la traseu sau pe terenuri periculoase. Alegeți să aveți un partener de schi și evitați să schiați singuri.

Pentru a reduce riscul de accidentare la schi, vă recomandăm să vă antrenați grupele musculare specifice, anterior sezonului. Pentru a afla mai multe detalii și pentru a începe acest proces, vă invităm să vizitați pagina de servicii Kinetoterapie de prevenție sau să sunați la numărul 031 405 52 22!

Cele mai frecvente leziuni în schi

Un studiu recent a concluzionat că cele mai frecvente părți ale corpului afectate în urma accidentărilor la schi au fost membrele inferioare (37,6%) si superioare (28,4%), urmate de leziunile la nivelul capului și coloanei cervicale (13,1%). Iată, așadar, pe larg, cele mai frecvente leziuni care pot apărea la schi:

Leziuni ale genunchiului, inclusiv ACL, MCL

Genunchiul este cea mai comună articulație afectată, reprezentând aproximativ 1 din 4 accidentări în schi. Părțile cele mai des afectate ale genunchiului sunt ligamentul încruciat anterior (ACL) și ligamentul colateral medial (MCL) – ligamente care leagă femurul de tibia în interiorul articulației genunchiului. De asemenea, cartilajele care acționează ca amortizoare în interiorul meniscului articulației genunchiului sunt afectate în mod obișnuit.

Leziunile la nivelul genunchiului apar atât de des în timpul schiului datorită naturii sportului. Ele se întâmplă de obicei ca rezultat al prinderii neașteptate a muchiei schiului. Dacă mecanismul de fixare care menține schiul legat de bocancul de schi nu se eliberează, greutatea corpului și viteza dumneavoastră creează o cantitate mare de presiune prin vârful schiului.

Lungimea schiului acționează ca o pârghie, forțând genunchiul să se torsioneze, provocând potențial leziuni semnificative ale oaselor și ligamentelor. Accidentele la schi pot provoca și fracturi la nivelul membrelor inferioare, gleznelor și picioarelor.

Leziuni la nivelul umărului

Atunci când sunteți în pragul unei căderi în timpul schiului, adesea aveți instinctul de a vă întinde brațele în față pentru a vă proteja.

Această reacție provoacă transferul impactului căderii prin brațe și poate duce la leziuni la nivelul umărului. Aceste leziuni pot varia de la o întindere a umărului la dislocare sau fracturi osoase. O altă leziune comună care poate apărea în urma unei căderi este fractura claviculei.

Leziuni la încheietura mâinii și degetul mare

Atunci când vă aflați într-o situație de cădere, instinctul natural vă împinge să vă întindeți brațele în față pentru a amortiza impactul. Cu toate acestea, acest gest de auto-apărare poate expune încheietura mâinii la riscul de leziuni. De obicei, încheietura mâinii este prima parte a corpului care absoarbe forța impactului căderii.

Dacă vă prăbușiți și aterizați pe mâini în timp ce țineți încă bățul de schi, este destul de obișnuit să suferiți ceea ce se numește „degetul mare al schiorului”. Această afecțiune implică întinderea sau dislocarea degetului mare al mâinii. Este important să fiți conștienți de acest risc și să luați măsurile adecvate de protecție pentru a evita astfel de leziuni la încheietura mâinii și degetul mare în timpul practicării sportului de schi.

Este esențial să fiți conștienți de aceste riscuri atunci când practicați schiul și să luați măsurile de precauție corespunzătoare pentru a vă proteja corpul. Echipamentul de protecție adecvat și respectarea regulilor de siguranță pot ajuta la prevenirea acestor leziuni și la menținerea experienței dumneavoastră de schi în siguranță și plăcută.

Leziuni la cap

Practicarea schiului implică, de asemenea, un potențial risc de leziuni serioase la nivelul capului, feței și gâtului. Îmbrăcarea unei căști dedicate pentru schi (în locul unei căști de ciclism) reduce semnificativ probabilitatea de a suferi leziuni grave la nivelul capului și creierului.

Printre leziunile comune la cap se numără entorsele cervicale și traumatismele cranio-cerebrale. Este imperativ să vă protejați întotdeauna capul cu o cască adecvată în timpul activității de schi pentru a minimiza riscul de leziuni grave. Siguranța dumneavoastră este prioritară, iar o cască de calitate vă poate oferi protecție esențială în cazul unor evenimente nefericite.

Dacă vă confruntați cu una sau mai multe dintre aceste leziuni, solicitați suport pentru recuperare medicală la numărul 031 405 52 22!

Cauzele accidentărilor la schi

Iată principalii factori care pot crește riscul de accidentare la schi:

✅ Schiatul prelungit fără odihnă adecvată;

✅ Schiatul la un nivel mai avansat decât abilitățile proprii;

✅ Utilizarea echipamentului necorespunzător sau defect;

✅ Dificultatea de adaptare la altitudine;

✅ Deshidratarea și oboseala în timpul schiului;

✅ Schiatul în afara pistei sau pe zone închise pentru siguranță;

✅ Neglijarea semnelor și avertizărilor postate de regulamentele de siguranță ale stațiunilor de schi;

✅ Lipsa încălzirii fizice.

Este important să fiți conștienți de aceste factori și să vă asigurați că vă pregătiți corespunzător înainte de a vă aventura pe pârtii pentru a reduce riscul de accidentare. În plus, vă încurajăm să cereți opinia medicului înainte de a vă aventura pe pârtie. Acest lucru vă poate ajuta să identificați orice probleme sau riscuri potențiale legate de sănătatea dumneavoastră și să primiți sfaturi și recomandări de la un specialist.

La KINOMED, oferim evaluări posturale și consultații medicale pentru a vă asigura că sunteți pregătit pentru activitățile sportive și pentru a vă ajuta să vă mențineți sănătatea în condiții optime. Puteți accesa pagina noastră de servicii de Evaluare kinetică adulți pentru mai multe detalii și pentru a programa o evaluare.

Persoane care NU ar trebui să meargă la schi

În timp ce schiatul pe pârtii este un sport fantastic, acesta nu este potrivit pentru toată lumea. Schiatul este mai periculos decât înțeleg majoritatea oamenilor. Puteți atinge viteze extreme, iar dacă nu știți cum să vă opriți sau cum să încetiniți, puteți suferi leziuni grave sau chiar consecințe mai grave.

Noi dorim să vă ajutăm să înțelegeți ce tipuri de persoane ar trebui să evite pârtiile sau cel puțin să-și reconsidere opțiunile. Iată 10 categorii de persoane care nu ar trebui să practice schiul pe pârtii decât dacă beneficiază de instruire corespunzătoare sau au o recomandare medicală.

Persoanele cu probleme severe de echilibru

Schiatul necesită o echilibristică foarte bună. Pentru cei care se confruntă cu probleme grave de echilibru, schiatul poate deveni extrem de provocator, chiar periculos. Problemele de echilibru pot duce la căderi și accidente, afectând nu doar persoana în cauză, ci și pe ceilalți participanți de pe pârtie. Dacă păstrarea echilibrului pe teren plat reprezintă o provocare, schiatul pe o pantă devine cu atât mai dificil.

Persoanele care nu sunt în formă fizică adecvată

Schiul este extrem de solicitant din punct de vedere fizic, mai mult decât v-ați aștepta probabil. Necesită putere și rezistență la nivelul picioarelor, și, când adăugăm agilitatea necesară pentru navigarea prin zăpadă, corpul vostru simte cu adevărat efortul.

Dacă nu sunteți într-o formă fizică bună, s-ar putea să găsiți schiatul epuizant și potențial periculos. Oboseala poate duce la pierderea controlului și accidente. Așadar, dacă nu vă simțiți în formă, noi vă recomandăm să nu vă aventurați pe pârtie.

Dacă doriți să aveți o condiție fizică optimă pentru sezonul de schi, puteți apela la ședințe de antrenament pe Huber 360, echipament revoluționar cu program integrat de simulare schi. Pentru detalii sunați la numărul 031 405 52 22!

Persoanele cu intoleranță la frig sau boala Raynaud

Zonele în care se află pârtiile de schi au temperaturi joase, ceea ce poate fi o problemă pentru cei care suferă de intoleranță la frig sau de afecțiuni precum Boala Raynaud. Aceste condiții pot face frigul insuportabil și pot duce chiar la complicații fizice. Dacă vremea rece vă provoacă disconfort semnificativ sau probleme de sănătate, schiatul s-ar putea să nu fie cea mai potrivită activitate pentru voi.

Persoanele cu frică de înălțimi sau viteză

Schiul implică înălțimi și viteze mari. Schiatul pe pârtie este un sport cu un ritm rapid, astfel că puteți atinge viteze comparabile cu cele ale vehiculelor! Acest lucru înseamnă că puteți fi implicați într-un accident grav, iar înțelegerea mișcărilor corecte și a sfaturilor de prevenție pentru oprirea/încetinirea este extrem de importantă pentru siguranța dumneavoastră.

Din păcate, există multe accidente mortale în schi din cauza vitezei sportului, înălțimilor pe care le puteți întâlni pe vârfurile munților și chiar avalanșelor. Fiți conștienți de viteza dumneavoastră și de mediul înconjurător pentru cele mai bune măsuri de siguranță posibile.

Persoanele cu hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace sau probleme circulatorii

Altitudinea și efortul fizic asociat schiatului pot exercita o presiune suplimentară asupra inimii și sistemului circulator. Pentru cei care suferă de hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace sau circulație deficitară, schiatul poate prezenta riscuri grave pentru sănătate.

Persoanele cu o afecțiune a gâtului, spatelui sau cu operații recente

Dacă aveți o afecțiune la gât sau spate sau ați suferit recent o intervenție chirurgicală, schiatul poate agrava aceste probleme. Acest sport implică multe deplasări rapide, viraje și uneori căderi, care pot provoca leziuni mai grave și ireversibile.

Cel mai bine este să așteptați până când v-ați vindecat complet înainte de a lua în considerare schiatul. Pentru a primi sfaturi medicale și a vă asigura că sunteți pregătiți, puteți accesa pagina de servicii de Consultație medic de recuperare oferite de clinica noastră, KINOMED. La noi, puteți obține aprobarea (în cazul în care medicul nostru consideră că sunteți în afara oricărui pericol) și îndrumările necesare pentru următoarea excursie la schi.

Persoanele în vârstă care nu se află în formă fizică bună

Mulți seniori se bucură de schi, dar este important ca cei mai în vârstă să fie în formă fizică bună. Dacă sunteți în vârstă și forma fizică nu este pe măsura provocării, schiatul ar putea prezenta riscuri. Starea de sănătate fizică este esențială pentru controlul schiurilor și pentru a evita căderile.

Copiii mici sau de statură mică

Copiii foarte mici sau de statură mică pot întâmpina dificultăți în îndeplinirea cerințelor fizice ale schiului și în înțelegerea instrucțiunilor de siguranță. Fiecare stațiune de schi stabilește propriile reguli cu privire la vârstă și dimensiuni pentru a permite copiilor să schieze în siguranță.

Asigurați-vă că cel mic îndeplinește aceste reguli înainte de a-l duce la schi. O căzătură aparent mică pentru un copil mic poate avea consecințe serioase, așa că părinții trebuie să fie precauți!

Femeile însărcinate

Schiul în timpul sarcinii poate fi periculos din cauza potențialului de căderi și traumatisme abdominale. Cerințele fizice și riscurile activității îl fac nepotrivit pentru orice femeie însărcinată, în orice stadiu s-ar afla. Cel mai bine este să așteptați până după naștere pentru a merge la schi!

Persoanele sub influența alcoolului

Practicarea schiului sub influența alcoolului reprezintă un factor de risc major. Alcoolul afectează semnificativ capacitatea de judecată, coordonare și timpii de reacție, crescând semnificativ probabilitatea producerii unor accidente. Pentru a vă menține în siguranță pe pârtii, este esențial să rămâneți într-o stare de sobrietate completă.

În cele din urmă, schiul este o activitate fizică distractivă și plină de adrenalină, dar vine cu riscuri potențiale pentru accidentări. Pentru a vă bucura în siguranță de acest sport, este esențial să vă pregătiți corespunzător fizic și să urmați sfaturile pentru evitarea accidentărilor pe pârtii. Iar în cazul în care suspectați ca ați suferit o accidentare, nu ezitați sa contactați un specialist.

 


Autor: Cosmin Baciu, medic primar ortoped KINOMED

 

Pentru un plan de tratament potrivit, programați o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 52 22!

Echipa Medicala KINOMED

Publicat pe: 31/01/2024 | Actualizat pe: 18/11/2024