Tendinita de Quervain – ce este, ce simptome prezinta si cum se trateaza?

Tendinita de Quervain sau maladia Quervain ori tenosinovita a fost descoperita in 1895 si poarta, dupa cum usor se observa, numele chirurgului elvetian Fritz de Quervain. Aceasta reprezinta o inflamatie a tendoanelor din jurul degetului mare, respectiv a trei elemente anatomice: muschiul lung abductor, muschiul scurt extensor si primul compartiment dorsal al mainii. Toate aceste parti anatomice sunt implicate in miscarile de prindere/prehensiune, iar iritarea sau restrangerea acestora, respectiv a invelisului lor, poate provoca durere si sensibilitate de-a lungul degetului mare si incheieturii mainii. Aceste efecte pot fi usor observate prin rotirea mainii, cand apuci ceva sau cand strangi pumnul.
Ce declanseaza tendinita de Quervain?
Tendinita de Quervain poate fi cauzata de utilizarea excesiva a mainii. Folosirea intensa a mainii declanseaza uzura compartimentului de Quervain, provocand o inflamatie locala. Anumite categorii profesionale care efectueaza miscari repetitive de flexie – extensie ale degetului mare/policelui, precum croitori, dactilografi, pianisti, sunt mai predispusi la aparitia acestei afectiuni. De asemenea, jucatorii de volei, golf si cei care practica caiac – canoe sunt mai predispusi sa dezvolte aceasta tendinopatie.
Microtraumatismele repetate la nivelul mainii pot declansa si ele inflamatie specifica afectiunii. In plus, tendinita de Quervain este asociata si cu sarcina si bolile reumatoide.
Tenosinovita afecteaza, in special, femeile de peste 40 – 50 de ani si, in particular, femeile la menopauza.
Ce simptome prezinta tendinita de Quervain?
Intre semnele care indica prezenta acestei afectiuni se numara:
  • durerea la mobilizarea policelui si pumnului. Pacientii acuza cel mai adesea durere la nivelul marginii radiale a mainii, cu caracter permanent, exacerbata de miscarile de prehensiune care implica policele.
  • inflamatia la nivelul stilodei radiale. Durerea se intensifica la mobilizarea policelui si la devierea ulnara a pumnului.
Testul Finkestein, adica devierea ulnara a pumnului cu policele in aductie activa, si Testul Brunelli, adica devierea radiala a pumnului cu policele in abductie activa, care pun in tensiune tendoanele muschilor de la acest nivel, sunt pozitive in prezenta afectiunii de Quervain.
Prezinti unul dintre simptomele de mai sus? Programeaza-te la KINO MED – clinica de recuperare medicala pentru un diagnostic corect si un tratament personalizat! Ne poti contacta telefonic la 0747.992.255, prin email la programari@kinomed.ro sau online.
Diagnosticul tendinitei de Quervain
In cazul tendinitei De Quervain, diagnosticul se pune in baza unui pe examen clinic, a unei anamneze si a examinarii fizice a pacientului. In cazul examinarii fizice, se vor lua in considerare durerea locala, edemul la nivelul compartimentului extensorilor si testul Finkestein pozitiv. Daca ai tenosinovita, acest din urma test va indica dureri de tendon pe partea degetului mare a incheieturii mainii.
Ce tratament exista pentru tendinita de Quervain?
Scopul in tratarea tenosinovitei il reprezinta ameliorarea durerii cauzata de iritatii si umflaturi si prevenirea reaparitiei. Exista astfel mai multe metode de tratament pentru tendinita de Quervain:
Tratament conservator – menit sa reduca inflamatia, sa mentina mobilitatea degetului mare si sa previna reaparitia durerilor/inflamatiei. Acest tip de tratament presupune:
  • repaus, cu evitarea activitatilor care solicita degetul mare, timp de 2-4 saptamani;
  • imobilizare in atela gipsata palmara, cu fixarea policelui in usoara extensie sau utilizarea unei orteze;
  • comprese calde si/sau reci;
  • aplicari locale de gel/unguent antiinflamator;
  • fizioterapie – ultrasunet, laser (hilt), electroterapie – acestea au efecte antialgice si antiinflamatoare,
  • kinesio-taping medical – aceasta procedura este menita, de asemenea, sa reduca durerea locala si sa redea mobilitatea la nivelul degetului mare si a incheieturii mainii.
Pentru a beneficia de tratamentul conservator adecvat, programeaza-te la 0747.992.255 pentru o evaluare de specialitate! Profesionistii KINO MED – clinica de recuperare medicala in Bucuresti, sunt alegerea potrivita pentru a-ti asigura functionarea normala a organismului.
Tratament medicamentos – acesta consta in administrarea de antiinflamatoare pentru reducerea durerii si inflamatiei. Pentru o eficienta sporita, se vor utiliza si infiltratii cu cortizon in teaca tendonului.
Tratament chirurgical – in cazul in care pacientul nu raspunde la tratament medicamentos si fizio-kinetic, se recomanda interventia chirurgicala. Aceasta implica folosirea tehnicilor ce elibereaza tensiunea dintre structurile articulare – tendoane, retinacul si teaca sinoviala a acestora.
Indiferent de tratament, utilizarea normala a mainii va fi posibila dupa ce forta a revenit la nivelul mainii/incheieturii si este asigurat confortul miscarii. Medicul ortoped te poate sfatui cu privire la cel mai bun tratament pentru situatia ta particulara.
Scrie-ne pe programari@kinomed.ro sau suna la 0747.992.255 pentru o programare!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.