Stadiile de dezvoltare motorie a copiilor cu varste peste 6 luni

(De la rostogolire pana la independenta in ortostatism)
Vorbeam intr-un articol anterior despre stadiile de dezvoltare motorie a copiilor cu varste intre 0 si 6 luni, dar dobandirea a numeroase abilitati de catre copii continua si dupa aceasta varsta.  De aceea, iti propunem sa afli, din randurile urmatoare, informatii pretioase despre evolutia motorie a copiilor cu varste peste 6 luni. Acestea iti sunt oferite de catre colega noastra Ioana Topirceanu, fizio-kinetoterapeuta specializata in recuperarea si reeducarea motorie pediatrica.
Mentionam, asadar, ca, in jurul varstei de 6 luni, rostogolirea devine mult mai buna, iar asta se datoreaza cresterii tonusului muscular. De asemenea, apare coordonarea mana-picior-gura, copilul reuseste sa aiba o miscare tridimensionala la nivelul mandibulei si poate prinde jucarii. Citeste articolul nostru ca sa afli ce alte abilitati dobandesc copiii dupa 6 luni de la nastere!
Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 6 – 7 luni:
 • acum, copilul se orienteaza mult mai bine si poate stabiliza pozitia decubit lateral; de asemenea, poate face trecerea din decubit dorsal in sezut;
 • din dorinta de a se deplasa, bebelusul recurge la miscarea antero-posterioara in decubit ventral si in patrupedie – initierea rocking-ului;
 • odata cu descoperirea a noi metode de interactiune cu mediul, nivelul de comunicare creste;
 • apare priza in pensa;
 • apare un tip de tarare inalta cu sprijin pe coate si pe genunchi;
 • apare pozitia de sezand oblic; copilul reuseste sa atinga aceasta pozitie din decubit dorsal.
 Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 8 – 10 luni:
Si aceasta este o etapa plina de provocari pentru copil, dar si pentru parinti. Acestia din urma trebuie sa fie din ce in ce mai atenti la miscarile bebelusului, pentru a evita posibile accidentari, dar si pentru a-l ajuta pe cel mic sa-si imbunatateasca tehnicile.
In aceasta etapa:
 • apare tendinta de urmarire a scopului, fara a constientiza nevoia de a se deplasa; acum apar si primele cazaturi;
 • copilul face trecerea din sezand in patrupedie in mod natural – continua rocking-ul si initiaza primii pasi in patrupedie; uneori, patrupedia este inlocuita de mersul lateral la marginea unui obiect; ambele miscari au aceeasi baza si se pot compensa fara a afecta dezvoltarea motorie a copilului;
 • odata cu patrupedia apare si priza “cleste”;
 • apare functia de sprijin in verticalizare la nivelul membrelor superioare pentru a ajuta in trecerea catre ortostatism (pozitie verticala);
 • copilul experimenteaza si invata adancimea in spatiu prin aruncarea jucariilor in diverse planuri; odata ce intelege adancimea in spatiu, el incepe sa initieze ridicarea in pozitie verticala, efectuand ceva asemanator rockig-ului, dar in alt plan.
Trebuie sa stii ca finalizarea invatarii adancimii in spatiu se termina in jurul varstei de 8-9 ani, atunci cand copilul are capacitatea de a merge singur pe bicicleta.
Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 10 – 12 luni
De-acum poti sa te astepti ca cel mic sa se catere si sa mearga liber.
Aceasta este perioada in care:
 • apare mersul incrucisat coordonat si cu sprijin pe mana din directia in care se deplaseaza;
 • apare rasucirea in spatiu dupa varsta de 11 luni;
 • apare catararea pe obiecte;
 • copilul initiaza mersul liber si se opreste cazand. 😊
Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste peste 12 luni:
Dupa 2-3 saptamani de la primii pasi liberi, copilul invata sa se opreasca, iar la aproximativ 14 luni invata sa schimbe inclusiv directia de mers.
Abia la 3 ani, copilul reuseste sa mentina statul intr-un picior aproximativ 3 secunde, iar dupa 4 ani poate urca scarile fara sprijin la nivelul mainilor.
Asa cum ai putut observa, viata bebelusilor si a copiilor mici este plina de invataturi. Nu ne ramane decat sa le oferim mediul potrivit pentru a se dezvolta sanatos. La KINO MED, clinica medicala de kinetoterapie pediatrica in Bucuresti, am dezvoltat un departament de fizio-kinetoterapie la cele mai inalte standarde, pentru a sustine un stil de viata sanatos al tuturor celor care ne trec pragul. Ne-am alaturat profesionisti cu experienta in recuperarea pediatrica, precum Ioana Topirceanu, fizio-kinetoterapeuta, specializata in recuperarea si reeducarea motorie pediatrica, empatica si dornica sa ofere din experienta sa parintilor si copiilor cu care lucreaza zi de zi. Te asteptam pentru o evaluare a abilitatilor motorii ale copilului tau.
Programeaza telefonic, la 0747.992.255 , sau pe programari@kinomed.ro!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.