Stadiile de dezvoltare motorie a copiilor cu varste intre 0-6 luni

Dezvoltarea motorie reprezinta dobandirea progresiva de abilitati de miscare si coordonare, necesare cresterii sanatoase bebelusilor si copiilor. In ansamplu, stadiile de dezvoltare motorie a copiilor sunt aceleasi, dar viteza dobandirii abilitatilor depinde de fiecare copil, dar si de factori genetici, de mediul care il inconjoara pe cel mic, de caracterul copilului, de existenta sau nu a unei boli etc.
Pentru a te asigura ca micutul tau se dezvolta sanatos si pentru a identifica eventualele dezechilibre sau intarzieri care ar putea aparea in evolutia sa, este important sa urmaresti etapele dezvoltarii motorii. In acest articol ne vom concentra pe stadiile de dezvoltare motorie a copiilor cu varste intre 0-6 luni. Asadar, citeste articolul nostru pana la final si, daca micutul tau se incadreaza la aceasta categorie de varsta, programeaza-te la KINO MED, clinica medicala de kinetoterapie pediatrica in Bucuresti, pentru o evaluare a abilitatilor motorii ale copilului tau!
Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 0 – 6 saptamani:
Primele saptamani de viata sunt extrem de importante pentru bebelusi, dar si pentru tinerii parinti. De ce? In primele 6 saptamani de viata:
 • nou-nascutul fixeaza cu privirea aproximativ 3 secunde, perioada ce va creste pe masura ce copilul inainteaza in varsta;
 • copilul mentine cateva secunde pozitia spadasinului si are pumnii relaxati;
 • respiratia abdominala este proprie acestei varste;
 • bebelusul mentine tripla flexie/tripla extensie la nivelul membrelor inferioare, dar inca nu o poate face simultan (flexie-extensie).
Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 6 – 8 saptamani:
De-acum, bebelusul tau va fi si mai activ. In aceasta etapa:
 • apare modelul spadasinului;
 • in decubit ventral apare si sprijinul pe antebrate; prin decubit ventral intelegem pozitionarea bebelului culcat pe abdomen, cu capul intors intr-o parte, bratete de-a lungul corpulul sau flectate, asezate la stanga si la dreapta capului, cu partea palmara pe suprafata patutului;
 • bebelusul incepe sa isi perceapa mainile, dar nu stie ce sa faca cu ele. Apare astfel reflexul mana-mana;
 • membrele inferioare incep sa fie intr-o usoara flexie, cu calcaiele ridicate de pe suprafata (usor antigravitational);
 • atunci cand urmareste cu privirea, tot corpul se misca in acea directie.
Abilitati motorii dobandite de catre copii in luna a treia de viata:
La aceasta varsta, copilul are o mobilitate mai buna si poate comunica mai usor prin intermediul acestei abilitati motorii. Mai mult:
 • copilul poate face tripla flexie la nivelul membrelor inferioare (poate ridica genunchii la piept din pozitia asezat pe spate – decubit dorsal);
 • spre finalul acestei luni apare coordonarea mana-gura;
 • bebelusul reuseste sa fixeze cu privirea si sa aiba miscari izolate la nivelul capului; pentru ca cel mic sa reuseasca acest din urma aspect, este necesar ca musculatura abdominala sa se contracte concentric catre ombilic, iar bazinul sa treaca in retroversie;
 • apare respiratia costo-abdominala.
Abilitati motorii dobandite de catre copii cu varste intre 3-5 luni:
Aceasta este este una dintre cele mai importante etape din viata bebelusului in ce priveste dezvoltarea motorie. Este, de asemenea, cea mai potrivita perioada pentru a initia stimularea prin exercitii kinetice. Intre 3-5 luni:
 • are loc initierea si perfectionarea rostogolirii din decubit dorsal/asezat pe spate in decubit ventral/asezat pe burta si invers;
 • apare sprijinul unilateral in decubit ventral, cu mana opusa poate prinde o jucarie;
 • copilul incepe sa intinda mana dupa obiecte;
 • coloana vertebrala este in ax – indiciu premergator trecerii din decubit/intins in sezut;
 • apare prinderea fantoma, o perioada frustranta pentru bebelusi deoarece acestia doresc sa prindă obiectele cu ambele maini in ax median si nu reusesc.
Programeaza-te la KINO MED, clinica medicala de kinetoterapie pediatrica, pentru o evaluare a abilitatilor motorii ale copilului! Profesionistii nostri in kinetoterapie iti vor propune un plan personalizat de exercitii kinetice personalizate, pentru ca cel mic sa se dezvolte adecvat varstei sale.
Abilitati motorii dobandite de catre copii in luna a-6-a de viata
O serie de abilitati vor fi dobandite de copii in aceasta luna de viata. Astfel:
 • rostogolirea este mult mai buna;
 • apare coordonarea mana-gura-picior; bebelusii reusesc acum sa isi ridice picioarele la gura;
 • are loc stimularea si initierea ridicarii in sezut si mentinerea pozitiei sezut; acest aspect al vietii motorii este posibil datorita orientarii spre verticalizare a coloanei vertebrale;
 • apare verticalizarea optica;
 • bebelusul reuseste sa aiba o miscare tridimensionala la nivelul mandibulei, fapt ce ii determina pe medici sa recomande inceperea diversificarii la aceasta varsta.
Iata cate abilitati dobandesc cei mici in numai 6 luni de la nastere! Pentru adulti poate parea plictisitoare viata micutilor in aceasta etapa, dar adevarul este ca bebelusii invata in fiecare zi ceva nou, iar parintele are responsabilitatea de a-i oferi grija si siguranta unei dezvoltari sanatoase. De aceea, te asteptam la KINO MED pentru o evaluare a abilitatilor motorii ale copilului. Vino cu incredere, avem specialisti in kinetoterapie cu experienta, empatici si dornici sa-ti puna la dispozitie intreaga lor expertiza!
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.