Fraud Blocker Nevralgia: cauze, simptome și tratament - KINOMED București

Nevralgia: cauze, simptome și tratament

nevralgia

Este important de știut că nevralgia nu este ea însăși o boală, ci mai degrabă un simptom sau un efect al unei tulburări, tulburare pe care este esențial să o descoperim și să o tratăm cât mai din timp.

Ce este nevralgia?

Nevralgia este afecțiunea medicală reprezentată de durerea în orice parte a corpului și este determinată de suferințe la nivelul nervilor care conduc senzațiile către creier.

Intensitatea durerii poate varia în funcție de fiecare pacient, însă nu ar trebui să ignorați orice simptomatologie sugestivă pentru nevralgie, deoarece netratarea îndelungată poate impacta statusul psihic al pacientului, atrăgând după sine anxietate sau stări de depresie.

Din fericire, nevralgia poate fi tratată prin mai multe moduri, atât prin terapie medicamentoasă, cât și prin intervenții chirurgicale, dar modul de abordare este ales în funcție de factorii declanșatori, cât și de zona corpului în care pacientul prezintă dureri.

nevralgia

Simptome – cum recunoaștem nevralgia între alte tipuri de dureri

Deși simptomele nevralgiei diferă în funcție de tip și de nervul afectat, există câteva simptome comune:

–              Durerea este principalul simptom al nevralgiei. Aceasta poate varia în intensitate și durată, și este deseori resimțită ca un șoc, arsură sau înțepătură

–              Dureri în zone specifice, în concordanță cu tipurile afecțiunii

–              Spasmele musculare pot apărea ca simptom în anumite cazuri

–              Sensibilitate la atingere, precum spălatul pe dinți, spălarea feței, cât și disconfortul creat de haine

–              Amorțeală și furnicături în zonele afectate.

Dacă vă confruntați cu aceste simptome, accesați pagina Departamentului de Neurologie Kinomed pentru ajutor specializat sau sunați la numărul 031 405 5222!

Ce se întâmplă dacă nu tratăm nevralgia?

În cazul în care nevralgia nu este tratată, pacientul se poate aștepta la următoarele consecințe:

–              Impactul asupra vieții de zi cu zi, sarcinile cele mai normale devenind un lucru dificil de realizat din cauza      durerilor, ducând la depresie sau stări de anxietate

–              Durere cronică, fără tratament durerile vor începe să se accentueze și vor necesita tratament pe o perioadă îndelungată

–              Afectarea sănătății mentale, ca efect al durerii cu care pacientul se confruntă zi de zi

–              Probleme cu somnul, cauzate de durerea constantă ce, la rândul ei, poate afecta sănătatea mentală

–              Afectarea nervilor, ce poate genera afectarea funcțiilor motorii și senzitive.

Deși în mod obișnuit ceea ce ne determină să apelăm la un medic este impactul pe care nevralgiile îl au asupra calității vieții, activitățile zilnice fiind afectate de durerea și disconfortul persistent asociate cu nevralgia, ar fi mult mai bine dacă am face ceva încă din fazele incipiente, când tratamentul poate fi mai ușor aplicat iar efectele secundare și de durată nu au devenit deja o problemă.

Tipuri de nevralgie

Fiind o afecțiune care se manifestă în mai multe zone ale corpului, este bine de știut că există mai multe tipuri, printre care:

Nevralgie intercostală

Se manifestă în zona toracelui, ca efect al deteriorării nervilor intercostali. Este deseori confundată cu durerile cardiace, dar și cu afecțiuni biliare, de aceea este important să vă prezentați cât mai devreme la medicul neurolog pentru o diagnosticare corectă.

Nevralgie de trigemen

Este definită de durerea în zona bucală, afectând aproape toate trăsăturile faciale, cât și sinusurile. Durerea poate afecta în același timp dinții și gingiile.

Nevralgie occipitală

Acest gen de nevralgie se manifestă în mod normal prin dureri de cap, cu precădere în zona posterioară a capului.

Nevralgie post-herpetică

Denumită și post-zosteriană, apare în urma complicațiilor zonei zoster, cauzată de virusul herpes zoster. În mod normal, dacă zona zoster nu se vindecă în decurs de câteva săptămâni, apare nevralgia post-herpetică.

Nevralgie pudendală

Nevralgia pudendală sau afecțiunea nervului rușinos, este determinată de durere prezentă în zona pelviană, genitală, cât și la nivelul feselor. Durerea se resimte episodic sau constant, cu senzațiile obișnuite de arsuri sau dureri de tip șoc, precum și disconfort constant.

nevralgia

Cauzele nevralgiei

Nevralgia poate apărea prin intermediul mai multor cauze, precum:

–              Presiune asupra nervilor sau iritarea lor, acestea fiind principalele cauze ale nevralgiei

–              Afecțiuni ale ligamentelor, oaselor

–              Patologie venoasă

–              Prezența unei tumori care pune presiune asupra nervilor

–              În urma unui accident recent, cât și în urma unei intervenții chirurgicale. De asemenea, cicatricile după operații contribuie la compresia nervilor

–              Infecții virale recente sau infecții precum cele la nivel dentar, care au tendința de a afecta nervii din vecinătate

–              Deficit de vitamine B1 sau B12

–              Scleroza este un factor des întâlnit în cadrul apariției nevralgiei

–              Efort fizic

–              Predispoziție genetică pentru afecțiuni ce cauzează nevralgia.

După cum vedem, plaja de cauze posibile pentru apariția nevralgiilor este una foarte largă, și, în cele mai multe situații, cauza în fapt o reprezintă combinația a doi sau mai mulți factori declanșatori. De aceea este atât de important să mergeți la un medic și să îi prezentați cât mai detaliat orice aspect – chiar dacă nu vi se pare că ar putea avea vreo legătură.

Dacă doriți mai multe detalii despre tratamentul pe care îl puteți urma, apelați-ne pentru informații sau programări la consult la numărul 031 405 5222!

Tratamentul nevralgiei

Tratamentul nevralgiei depinde de tipul și de cauza specifică a nevralgiei, următoarele metode opțiuni de tratament fiind valabile:

Medicație

Medicul specialist poate recomanda pacientului medicamente precum analgezice sau anticonvulsivante, ce au ca rol reducerea durerii, cât și controlul acesteia.

Comprese reci sau calde

Aplicarea unei pungi cu gheață sau a unei comprese calde pot ajuta în ameliorarea durerii și reducerea inflamației.

nevralgia

Terapie fizică

În acest caz, kinetoterapia poate ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea presiunii asupra nervilor.

Blocarea nervilor

O procedură medicală ce presupune blocarea temporară a funcției nervilor afectați, prin intermediul anesteziei locale.

Chirurgie

Aceasta este ultima soluție de tratament în cazul în care durerea nu a fost ameliorată sau continuă să se agraveze.

Concluzie

Este esențial ca niciun simptom să nu fie ignorat, de aceea recomandăm o vizită la medicul neurolog pentru orice problemă care seamănă cu cele descrise mai sus.

Nevralgia nu poate fi privită ca o afecțiune singulară. După cum am arătat în articol, aceasta are mai multe ramuri, care la rândul lor, deși asemănătoare, demonstrează că merită să fie analizate independent.

Pentru un plan de tratament potrivit, programați o consultație pe programari@kinomed.ro sau sunați-ne la numărul 031 405 5222!