Maladia Osgood-Schlatter

Maladia Osgood-Schlatter sau apofizita tibiala de crestere este o afectiune cauzata de microtraumatisme repetitive la nivelul apofizei tibiale anterioare produse in perioada in care are loc osificarea acesteia.  Aceasta afectiune  apare preponderent in randul adolescentilor  care practica regulat activitate fizica. De asemenea, se regaseste si la cei mai putin activi, care se afla in perioada de crestere si care brusc se implica intr-o activitate fizica intensa a trenului inferior, fara o pregatire corespunzatoare a musculaturii implicate (incalzire, stretching).

Cauzele apofizitei tibiale de crestere:

Maladia Osgood-Schlatter afecteaza direct tuberculul tibial anterior, acesta  reprezinta insertia grupului muscular cvadriceps. Exista o relatie stransa intre perioada de crestere, deoarece tuberculul tibial anterior se afla in imediata  vecinatatea cartilajului de crestere, reprezentand un punct slab de rezistenta al tesutului osos in dezvoltarea oaselor lungi, iar tendonul cvdricipital este supus unui travaliu suplimentar.  Rolul de ancora al tuberozitatii este partial compromis de prezenta unui tesut de tip intens proliferativ, cu o slaba rezistenta mecanica.

 Stresul mecanic repetitiv exercitat de o grupa musculara puternica determina in timp o reactie inflamatorie locala care se poate propaga si intra intr-un cerc vicios, care scade structura de rezistenta a tesutului osos local si poate duce in cazuri severe la fracturi ale tuberozitatii tibiale anterioare.

Factori de risc:

 • Varsta – afectiunea apare in perioada pubertatii, in cazul baietilor de apare in jurul varstei de10-15 ani, iar in cazul fetelor 8-14 ani.
 • Sexul – este mai frecventa la baieti, dar recent aceasta diferenta este in scadere din cauza implicarii fetelor in toate ramurile sportive, amatoare sau profesioniste.
 • Cresterea rapida a oaselor lungi – lungirea rapida a femurului si a tibiei nu sunt urmate de alungirea concomitenta a musculaturii regionale, fapt care determina aparitia unor tensiuni suplimentare la nivelul insertiilor acestor grupe musculare.
 • Sportul – activitatile fizice care presupun alergare, sarituri si aterizari, schimbari de directie si lovire a mingiei cu piciorul, in sporturi precum fotbal, baschet, volei, rugby, alergare.
 • Flexibilitatea – rigidizarea si tonicitatea crescuta a musculaturii trenului inferior determina atat o actiune de tensionare suplimentara a tendonului subpatelar, cat si dezechilibre biomecanice in realizarea eficienta a miscarilor.
 • Pregatirea fizica necorespunzatoare sau de cele mai multe ori lipsa acesteia in pregatirea sportivului poate duce la aparitia acestei afectiuni.
 • Boala Sever in antecedente – exista studii care demonstreaza ca manifestarea unei alte apofizite de tractiune in dezvoltarea osoasa a scheletului, cum este boala Sever, poate reprezenta un factor de risc in aparitia maladiei  Osgood Schlatter.

Simptome:

Durerea apare la palparea directa a apofizei si poate fi prezenta inainte, in timpul si dupa efectuarea exercitiilor fizice care implica contractii bruste si repetitive ale cvadricepsului , mai poate fi provocata de miscarile care includ extensia genunchiului cu rezistenta crescuta la nivelul tibiei.  In unele cazuri simptomele pot fi mai puternice in repaus si diminuate in timpul efortului datorita incalzirii musculaturii.

Durere localizata la nivelul apofizei tibiale anterioare cu usoara iradiere, avand ca punct central apofiza si inrosirea tesutului subcutanat situate deasupra apofizei tibiale. Durerea poate fi resimtita si la nivelul tendonului subpatelar din cauza inflamarii acestuia.

Edematierea si cresterea in volum a apofizei tibiale anterioare, care poate sa devina foarte sensibila la atingere sau la miscare.

Diagnostic:

Diagnosticul este stabilit in majoritatea cazurilor in urma unei anamneze si a unui examen clinic efectuat de medicul ortoped sau medicul de medicina sportiva. Exista situatii in care  examenul imagistic completeaza diagnosticul, cu ajutorul unei radiografii la nivelul genunchiului incidenta-profil, pentru evaluarea structurala a apofizei tibiale.

O metoda rapida, eficienta si neinvaziva este ultrasonografia. In boala lui Osgood-Schlatter, ecografia poate fi folosita cu succes pentru diagnosticarea si urmarirea evolutiei acestei patologii

Tratament:

 • Pentru scaderea procesului inflamator se pot aplica comprese cu gheata in aplicatii de mai multe ori pe zi, comprese calde inainte de inceperea programului de recuperare, medicatie antiinflamatoare (AINS) sistemica sau locala.
 • Un alt aspect important este acela de a scadea tensiunea in tendonul cvadricipital care se poate realiza in functie de situatie, prin repaus, modificarea exercitiilor din programul de antrenament si/sau stretching.
 • Angajarea intr-un program de fizio-kinetoterapie pentru evaluarea mobilitatii, miscarii si a fortei musculare si corectarea posibilelor dezechilibre care au favorizat aparitia patologiei.
 • Printre optiunile de tratament non-invaziv se numara si ESWT care reprezinta o terapie promitatoare in tratarea formelor recidivante ale bolii lui Osgood-Schlatter.
 • Folosirea unui bandaj subpatelar sub forma unei benzi transversale care preia din tensiunea tendonului. Acest suport poate fi realizat si prin tehnici de tape-ing.
 • Walker View– reeducare posturii si a mersuluii.
 • Huber 360– programe de recuperare specifice zonei de tratat.
 • In cazuri severe, maladia Osgood-Schlatterse poate fi tratata si prin interventia chirurgicala, daca metodele neinvazive nu au fost eficiente.