Investigatii si metode de tratament in caz de durere lombara

Articol scris de SORANA POPESCU, Medic Specialist Neurologie
Zona lombara este partea care sustine cea mai mare greutate a spatelui, o zona care tinde sa se supraincarce la un efort sau o miscare neadecvata. Aceasta supraincarcare poate conduce la modificari ale ligamentelor, muschilor, discurilor vertebrale, ale vertebrelor situate in aceasta zona a spatelui si, in consecinta, la aparitia durerilor lombare.
Durerea lombara este o afectiune destul de frecventa, prezenta mai ales la persoanele cu varste peste 30-40 de ani. Mai mult, o persoana care a suferit la un moment dat de o durere lombara poate recidiva, deci se poate confrunta cu un nou episod. Nu trebuie sa ignori durerile care apar in partea de jos a spatelui, ci trebuie sa consulti un medic specialist, pentru a afla sursa durerii lombare si a beneficia de un tratament eficient. La KINO MED, clinica medicala de kinetoterapie si fizioterapie in Bucuresti, utilizam cele mai noi tehnologii pentru a reda starea de bine pacientilor care ne trec pragul. Asadar, daca te confrunti cu durere lombara, programeaza-te la un medic specialist pe programari@kinomed.ro!
In continuare, iti prezentam o serie de investigatii recomandate in cazul durerii lombare, dar si tipuri de tratatament pentru durere lombara. Desigur, fiecare caz are o abordare specifica, iar medicul este cel care iti va propune metoda potrivita.
Ce investigatii sunt recomandate in cazul durerii lombare?
Una dintre metodele preferate in cazul durerii lombare este rezonanta magnetica nucleara sau RMN. Este cea mai buna investigatie pentru vizualizarea optima a maduvei spinarii, a radacinilor nervoase si a discurilor intervertebrale. De asemenea, RMN-ul este util si in depistarea infectiei sau a neoplaziei.
O alta investigatie medicala este imagistica, dar ea este recomandata daca durerea lombara este prezenta de mai mult de 6 saptamani ori daca sunt prezente simptome alarma, precum deficite neurologice, febra, traumatism acut, durere lombara brusc instalata in absenta unui efort sau traumatism, suspiciune de neoplazie.
Tomografia computerizata (CT) este o alta metoda de investigatie si are o sensibilitate mai mare in detectarea anomaliilor osoase si a fracturilor vertebrale. CT-ul este recomandat si in cazul pacientilor care au contraindicatie pentru RMN (de exemplu, pacientilor cu implant incompatibil cu RMN).
A patra metoda de investigatie este electro-neuromiografia (ENMG). Aceasta este o investigatie extrem de utila la pacientii cu radiculopatie, deoarece determina localizarea cu exactitate si severitatea leziunii radacinii nervoase. De asemenea, poate exclude o polineuropatie sau o mononeuropatie focală. Electro-neuromiografia poate fi efectuata la circa 3 -4 saptamani de la debutul simptomelor.
Programeaza-te la KINO MED pentru o investigatie a durerii lombare! Suna la 0747.992.255 si profesionistii nostri iti vor oferi toate detaliile!
Ce tratament pentru durere lombara exista?
Asa cum am mentionat, tratamentul este personalizat si are in vedere starea generala de sanatate a fiecarui pacient, tipul durerii lombare si originea acesteia. Cu toate acestea, ne dorim sa fii informat, astfel ca iti prezentam mai jos cateva tipuri de tratament pentru durere lombara:
Tratamentul conservator in cazul durerii lombare acute – acesta presupune administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, relaxante musculare, in combinatie cu scurte perioade de odihna, evitarea ridicarii greutăţilor si suport lombar. Dupa acest tratament, la 4 saptamani, este recomandata reevaluarea. In absenta ameliorarii simptomelor, medicul recomanda continuarea tratamentului anterior, dar si initierea unui program personalizat de kinetoterapie, cu reevaluare in 6-8 saptamani. Abia dupa aceste saptamani, daca simptomele inca nu s-au ameliorat, se recomanda inceperea investigatiilor paraclinice (imagistică, ENMG) pentru a confirma un anumit diagnostic.
Tratament in cazul durerii lombare cronice (care dureaza mai mult de 12 saptamani) – acesta presupune, pe langa tratamentul conservator mai sus mentionat, si injectii in musculatura paravertebrala cu toxină botulinica. De asemenea, masajul, kinetoterapia si yoga au ameliorat simptomatologia durerii lombare cronice in combinatie cu medicatia. Kinetoterapeutii nostri au o vasta experienta in lucrul cu pacientii si in diferite afectiuni, astfel ca vei beneficia de un program personalizat, adaptat nevoilor tale. Programeaza-te la KINO MED si redobandeste-ti starea de sanatate!
Indicatii neurochirurgicale – sunt recomandate pentru compresia cozii de cal, radiculopatie rapid progresiva cu deficite neurologice severe si brusc instalate.
Terapia prin miscare – kinetoterapia – este principala metoda de actiune in cazul durerilor lombare. Ca metoda de tratament, kinetoterapia are efect antialgic, antiinflamator, imbunatateste tonusul muscular si stabilitatea articularasustine reintegrarea sociala si profesionala a pacientului.
Fizioterapia – aceasta metoda de tratament este si ea aplicabila in cadrul durerilor lombare si include urmatoarele proceduri:
–  Electroterapia (combina Physys) – utilizeaza curentul electric ca agent fizic terapeutic, efectele acestora fiind diferite, in functie de tipul curentului:
  • curentul Galvanic / galvanoterapia – este un curent continuu cu efect relaxant sau efect tonifiant,
  • curent Diadinamic – este curent de joasa frecventa cu efect antialgic, bun stimulator al fibrelor musculare, are efect de vasodilatare si hiperemie, dar si efecte trofice si resorbtive,
  • curentul Trabert – este un curent de joasa frecventa cu efect antialgic puternic si rapid. Acesta este cel mai analgezic tip de curent.
  • curentul TENS – este cunoscut si ca stimulare nervoasa electrica transcutanata. Acest curent de frecventa joasa excita nervii senzitivi, stimuland mecanismele portii de control al durerii. Scopul principal este cel antialgic.
  • curentii interferentiali – sunt curenti de medie frecventa cu efect excitomotor, decontracturant, analgezic, antiinflamator si vasodilatator.
– Microunde HF (TRAComputer) – radiatiile electromagnetice au efecte antialgice, miorelaxante, cresc metabolismul tisular local si sunt un bun stimulator al proceselor reparatorii locale,
– Sonoterapia (combina Physys) – ultrasonoterapia, ultrasonoforeza – este o terapie mecanica cu sunet de frecventa mare cu efecte antialgice, miorelaxante, hiperemiante si antiinflamatoare,
– Fototerapia (OptonPro) – terapia laser de intensitate inalta – aceasta metoda de fizioterapie are efecte fiziologice antialgice puternice, miorelaxante, biotrofice si de refacere tisulara, antiinflamatoare,
– Campul electromagnetic (CareTherapy) – acesta reprezinta transferul de energie capacitiv-rezistiva a energiei obtinute sub forma de camp electromagnetic generat de un curent electric de inalta frecventa si are efecte fiziologice antiinflamatoare, analgezice, biostimulatoare, biotrofice, de createre a tonusului muscular si de reparare a tesuturilor,
– Terapia cu unde soc (enPuls) – aceasta genereaza energie mecanica de impact sub forma de socuri si are efecte fiziologice de crestere a permeabilitatii celulare, stimuleaza microcirculatia si metabolismul tisular local. De asemenea, are efecte biotrofice, hiperemiante, decontracturante si antiinflamatorii,
– Terapia prin tractiune (TRAComputer) – presupune elongatii ale coloanei vertebrale delicate printr-o secventa de tractiune statica, intermitenta si dinamica pulsatila. Acestea au efecte principale antialgice prin marirea spatiului intervertebral si eliberarea presiunii de la nivelul radacinilor nervoase,
– Masoterapia sau terapia prin masaj are si ea efecte antialgice, decontracturante, miorelaxante, psihoactive si hiperemiante,
– Bandajarea neuro-musculara – denumita si „medical taping„ sau „kinesiotaping„, bandajarea neuro-musculara are efecte antialgice, miorelaxante, decontracturante, tonifiante, de corectie si chiar drenaj limfatic.
Pentru a identifica cea mai potrivita metoda de tratament pentru durere lombara in cazul tau, programeaza-te la o consultatie la 0747.992.255! In cadrul KINO MED – clinica de kinetoterapie si fizioterapie in Bucuresti, iti punem la dispozitie numeroase tehnici de recuperare cu ajutorul aparaturii de ultima generatie, metode eficiente de kinetoterapie si fizioterapie, puse in practica de fizio-kinetoterapeuti si medici cu vasta experienta.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.