Cand alegem fizioterapia?

Avand in vedere ca foarte multi pacienti intreaba daca au voie sau nu sa faca fizioterapie, sau vin cu indicatii sau restrictii din partea medicilor de alte specialitati, puteti regasi mai jos cateva informatii despre fizioterapie, pentru a intelege mai bine de ce medicul de recuperare medicala recomanda aceste proceduri.
Definita in termeni simpli, fizioterapia reprezinta utilizarea in scop terapeutic a agentilor fizici (lumina, caldura, unde mecanice, unde electromagnetice, campuri electrice), in vederea indeplinirii anumitor obiective terapeutice:
 • Ameliorarea durerii;
 • Scaderea inflamatiei;
 • Resorbtia edemului;
 • Electrostimulare musculara;
 • Decontracturant;
 • Fibrinolitic;
 • Favorizarea reinervarii;
 • Distrugerea calcificarilor;
 • Stimularea calusarii fracturilor;
 • Biostimulare.
Ca pentru orice tratament, nu exista doar indicatii, ci si o serie de contraindicatii generale ale fizioterapiei: neoplazii, pace-maker cardiac, materiale de osteosinteza, sarcina, patologii cronice decompensate/ acutizate, afectiuni febrile, epilepsie, varstele tinere (la copii).
Aceste contraindicatii nu sunt general valabile avand in vedere faptul ca exista terapii care se pot aplica chiar si pacientilor cu neoplazii (ex. TENS, Deep Oscillation), in cazul prezentei materialelor de osteosinteza (ex.TECAR, Diapulse), a celor cu pace-maker (la distanta de zona precordiala – LASER, crioterapie), sau in caz de epilepsie (ex. LASER in regim continuu, campuri electro-magnetice pulsate), ori in cazul copiilor (la care se poate efectua electroterapie, crioterapie, Deep Oscillation).
In functie de mecanismul terapeutic utilizat, fizioterapia poate fi clasificata astfel (clasificare in functie de aparatura existenta in clinica):
Electroterapie propriu-zisa – reprezinta utilizarea curentilor electrici: curent continuu, curenti de joasa si medie frecventa;
Electromecanoterapie oscilatorie: reprezinta utilizarea undelor oscilatorii electro-magnetice, categorie din care fac parte:
Camp electromagnetic – TECAR-terapie;
Fototerapie – utilizarea radiatiilor infrarosii, ultraviolete si a LASER-ului in scop terapeutic;
Crioterapie – utilizarea agentului termic rece.
Consideram derizorie enumerarea si detalierea seriilor de afectiuni in care poate fi sau nu utilizata fizioterapia avand in vedere unicitatea fiecarui caz in parte, de aceea este recomandam intotdeauna o consultatie in specialitatea de recuperare medicala (medicina fizica si de reabilitare) pentru o recomandare individualizata fiecarui pacient.
In urma consultului efectuat de catre medicul de recuperare medicala (medicina fizica si reabilitare), acesta este in masura sa stabileasca o schema terapeutica adecvata in functie de acuzele pacientului, varsta acestuia, tipul afectiunii, comorbiditatile asociate, tratamentul medicamentos de fond administrat si obiectivele terapeutice urmarite in vederea redarii functionalitatii acestuia.
Schema de tratament recomandata va fi pusa in aplicare de catre kinetoterapeutii si fizioterapeutii clinicii, personal inalt antrenat, specializat si doritor de a reda functionalitatea si de a creste calitatea vietii fiecarui pacient tratat.
KINO MED dispune de aparatura de ultima generatie, marca Zimmer, cu ajutorul careia putem efectua:
 • Electroterapie (PhySys): aplicare de curenti electrici de joasa frecventa (TENS, Trabert, CDD), curent continuu (curent galvanic si ionogalvanizari – introducerea de substante terapeutice in organism prin intermediul curentului galvanic), curenti de medie frecventa (CIF);
 • Fototerapie cu ajutorul aparatului OptonPro care produce LASER de inalta intensitate (HILT) cu efectele de baza ale fototerapiei la care se adauga efectele termoterapiei determinate de puterea mare a aparatului;
 • Terapie cu unde de soc – Shockwave (enpuls Pro) care favorizeaza procesele biologice de vindecare;
 • Terapia cu agent termic rece (Cryo6) care induce efecte antialgice, antiinflamatorii si resorbtive prin scaderea temperaturii atat superficial, dar mai ales, in profunzime;
 • Terapie mecanica oscilatorie (aparatul Physys) – ultrasunet terapeutic si ultrasonoforeza (introducerea unor substante terapeutice in organism prin intermediul ultrasunetului terapeutic).
 • Terapie in camp electromagnetic – TECAR- terapie care produce incalzirea tesuturilor dinspre profunzime spre exterior si actioneaza asupra tuturor structurilor intalnite in functie de modul capacitiv sau rezistiv in care este utilizat.
MAI MULTE DESPRE KINO MED:
Cu o echipa medicala de top, KINO MED este unul dintre cele mai moderne centre de recuperare medicala, kinetoterapie si fizioterapie din Romania, atat pentru adulti cat si pentru copii. In cadrul clinicii, vei regasi urmatoarele departamente specializate:
Recuperare medicala adulti si copii: o echipa de kinetoterapeuti cu experienta in evaluarea, diagnosticarea si recuperarea tuturor tipurilor de leziuni si afectiuni musculoschelale, dublata de traininguri permanante si utilizarea celor mai noi tehnologii in recuperare la nivel mondial.
Recuperare medicala sportivi:  avand suportul celor mai noi echipamente in domeniu, precum si personal instruit in recuperarea sportivilor de performanta, la KINO MED am creat un intreg departament de biodinamica prin care ne propunem recuperarea sportivilor de performanta.
Ortopedie: echipa medicala este compusa din medici reputati in domeniul ortopediei, cu vasta cazuistica si experienta in diagnoticarea si tratarea afectiunilor aparatului musculo-schelatal.
Neurologie:  am adus alaturi de noi cei mai buni medici neurologi din Bucuresti sub indrumarea carora realizam analize de neurologie de mare precizie.
Poti fi la curent cu noutatile KINO MED, urmareste conturile de Instagram si Facebook ale clinicii.